![]() |
Re: Producentska etika
Quote:
Ovo je upozorenje. Voleo bih da takvih bude manje! Zato se sam pridrzavam "recepta "BOLENJE K****"... Probajte, lekoviot je. A o producentu, u pravom smislu te reci, se ne moze diskutovati kao o umetniku vec eventualno, supervisoru neceg. Sem u slucaju da nije vise od "sebe"! A to je opet SLOBODA!;) I takvom poriv nije bio novac... vec muzika... |
Veliki (i bogati) producenti su postali to sto su (veliki i bogati!:mrgreen: ) radeci na plocama RAZNIH artista kojima su POMOGLI da njihove ploce / muzika bude jos bolja!!!
Neki nemaji pojam i kikovima , lupoviam ili kompresijama..ali znaju dobru melodju, dobru promenu akorda, ...neki cak ni to, ali znaju sta slusaoc trazi i kako da mu to da! I ovde se svi smeju,jer neko sa laptopom, par softwera i 2 CD-a sa loopovima odmah zove sebe producentom! Ali kao sto rece Perun, totalno pogresna prica, odvajanje u grupe itd.. TO NEMA!! Trevor Horn ili slicni njemu, nije poceo da producira da bi zaradio pare, nego je zaradio pare zato sto se muzika koju je radio mnogo prodala, jer se svidja ljudima, itd!!!! Okruzio se ljudima koji znaju da sviraju / programiraju / snimaju i miksaju i sami vice: valja ne valja! ALI NI TO NE MOZE SVAKO !!!! prema tome, manite se praznih naklapanja....radite SVOJU muziku, plasirajte je negde I AKO JE DOBRA - NEKO CE VAS PRIMETITI !! Evo, svi ste culi za P Gabrielov remix takmicenje....eto vezbe za produkciju. Ima vokali, ima muzike...ima pesma. SAD ZAMISLITE, DA JE DOSAO KOD VAS I DA IMA SAMO IDEJU ZA PESMU, PA HOCE DA MU VI URADITE PRODUKCIJU I ARANZMAN... Dokaz da ne moze svako da se zove producentom, je brdo remiksa na njegovom sajtu koji nemaju veze sa mozgom I NE RADE NISTA ZA PESMU - ne pomazu joj uopste... uf..al volimo da ga siljimo? a?:da: |
Epa u potpunosti se slazem sa onim sto je Perun napisao.
@Shiva Nije bas vezano za temu, ali onaj tvoj avatar je uzasno deprimirajuci, daj malo vedrine... |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Eto... moj slucaj... moras uzeti u obzir da sam ja bio jako neugledno i mrshavo detence, totalno nezanimljivo za vec oho-ho razvijene omladinke! Nekako sam tim oho-ho razvijenim omladinkama morao da skrenem paznju... Postojala su za mene samo dva resenja... a) Latiti se djitre b) Postati vozach formule 1... Ovo drugo je iz sasvim razumljivih i objektivnih razloga otpalo... Svi moji dragi kolege koji kazu da rade iskljucivo iz ljubavi prema muzici, nadahnuti muzama, zbog lirickog nadahnuca i uzvisenog emocionalnog stanja... u dobrih 99,9 % slucajeva LAZU KAO PACOVI... preostali procenat je u ustanovama zakonom o zdravstvu predvidjenim za takve slucajeve... na zalost... I u najnekomercijalnijoj muzici je cilj uspeh! Ne samo u novcu, ali i u novcu...;) |
@ perun: mislio sam da sam jasno napisao na kraju posta da nemam namjeru nikoga vrijedjati, i samim time to se odnosilo i na tebe. Jasno je da se ne moraju svi slozhiti oko ovoga... razlike u perspektivama uvijek postoje. Pitanje je samo zashto tebe zapravo smeta moe mishljenje, a meni tvoje ne smeta niti najmanje? Da se ne razumijemo pogreshno... ovo je retorichko pitanje a ne pokushaj da produbimo raspravu.
@ idekius: sreo sam mnogo ljudi koi kategorichki odbacuju vjerovati da se netko mozhe baviti muzikom iskljuchivo zbog muzike i smatraju da svi koi to tvde "lazhu kao pacovi". Naravno... jer ako su svi u igri i zbog love i slave onda nema razloga da ti (ne konkretno ti, vech opisujem mehanizam opchenito) preispitujesh svoje motive, zar ne? Meni je zaista svejedno hoche li netko ovdje prihvatiti moe mishljenje ili che smatrati da je ono sranje koje nema veze sa stvarnoshchu. Mislim da medjusobno uvjeravanje neche odvesti nikamo pa je najbolje da tu i stanemo. Vrijeme i djela che (kao i uvijek) pokazati tko je bio u pravu. @ avax: na puno foruma bih morao mjenjati avatar, a nekako mi je prirastao srcu. Pored toga na svim forumima imam isti nick i avatar. S vremenom uvidish da zapravo uopche nie deprimirajuch. Mozhda povezujesh reakcije na moe postove s avatarom? :) |
Ja lično mislim i osjećam da ja muzika kao umjetnost u gadnoj krizi već dosta godina i ne samo muzika već i ostali vidovi umjetnosti, a pogotovo film.Iza svega toga se krije jedna ogroma i kompleksna priča koja utiče na život čovjeka danas u ovom globalnom selu prepunom prezasićenih i blaziranih ljudi.Medjutim, skrenuću sa teme i ući malo u filozofiju, ako mi ne zamjerite...
Neke stvari su danas totalno obrnute naopako, npr. forma i sadržaj...drugim riječima-abmalaža i sami proizvod...Ja ću uvijek reći da prije produkcije ide umjetnička ideja, tema, melodija i da je producent, koji se logično, bavi formom jako bitan,ali u nekom normalnom toku stvari uvijek bi trebao da je na drugom mjestu a na prvom umjetnička ideja- sadržaj...e upravo je to problem danšnje muzike, kao i holivudskih filmova...forma je zauzela mjesto ispred sadržaja i ljude privlači mnogo sporednih stvari osim samog sadžaja a jadni sadžaj se ponekad ušunja i skrene pažnju na sebe kao neki osmi putnik, dok forma prodaje proizvode i donosi novac.To su surova pravila show biznisa, i mozete slobodno misliti da sam ja lud, ali ja ću uvijek reći to da je uspon show biza pad umjetnosti.Takdoje možete misliti da nemam pojma ali meni niko do dan danas produkcijski ni muzički u čitavom tom show bizu nije prevazišao Pink Flojd--niko!mada isti taj pink flojd je na neki način uticao na propast današnje muzike, ali to je duga priča.....poenta je...koliko god da su nove tehnologije dobre i koliko god da olakšavaju posao, zbog meni nepoznatog razloga muzika pada i to je činjenica...a zanimljivo ja da riječ tehnika tj. tehnologija vuče korijen od stare grčke riječi TEXNE koja je njima značila umjetnost-vještina....pa sad malo razmislite o paradoksima koji su sad prisutni...mada ovo je preduga tema...nego da se vratim na korisćeneje tudjih loopova...imam samo jedno pitanje... "Da li bih ja bio pisac ako bih uzimao lijepe rečenice od npr. Dostojevskog ili Markesa idt. i sastavio tako neki kolaž od istih?" |
"Da li bih ja bio pisac ako bih uzimao lijepe re?enice od npr. Dostojevskog ili Markesa idt. i sastavio tako neki kola? od istih?"[/QUOTE]
To je ako gledas na loops kao "recenice", a ako ih gledas kao "reci" (ja ih tako gledam - samo kao kockice koje se slazu u mozaik!), onda nije strasno.. opet, mozda bi ispala i neka mega fora od toga... jel znate da ima brdo likova koji rade cele ploce od samplova sa ploca - cak se i ponose sto nista nije svirano. Ovde ne mislim samplovani segmenti od 4 ili 8 taktova, vec hiljade sitnih samplova razbucano i strechovano i prestimano u jedan kolaz. Avallances, na pr...Amon Tobin, isto... |
Negde u nekoj Nicheovoj knjizi prochitah da ljudi koji veruju u sebe nikad ne postavljaju pitanje etike/morala sebi.Ali kad objashnjava ko su ti ljudi koji veruju u sebe,reche pa to su oni koji isto pitanje ne postavljaju drugima ...
Niche veliki prijatelj velikog Riharda Vagnera nikad nije odbijao vezu muzike i zivota,tj.umetnosti i filozofije...Ali kakva je ta veza,ona nije samo duhovna vec pre svega vanvremenska,ona ne poznaje rech moral,jer ta rech ga samo moze odgurnuti sa puta beskrajne afirmacije,choveka kao individue i celog drushtva kao sistema... Danas na zalost retki su ljudi koji muziku i posmatraju kao umetnost.Retko se i sretnu ljudi koji se danas bave muzikom,i kazu za sebe ja sam umetnik,ne muzichar nego umetnik...Ne ja sam producent,miks majstor,aranzer,muzichki inzenjer,sve samo ne mogu da kazem umetnik.Pa zaboga to je rezervisano za moje mushterije,oni su estradni umetnici,kako njima da oduzmem to pravo,pa to bi tek bilo nemoralno... Optereceni svakodnevnim pojavama ljudi i neshvacaju koliko moze jednostavnost i vracanje samom pojmu stvari njihov zivot da uchine lepshim. Na zalost,nisu oni krivi za to shto su danas optereceni stvarima,kojima su njihovim precima koji su ziveli mirnim,lepim i lagodnim zivotom trebali da uchine josh lepshim.Televizor ,tehnichki vanvremenski izum,uchinio je da danas nash zivot bude dosadniji nego ikad,njegov beskrupoulozni razvitak uchinio je danas ljude robovima malih elektrona koji vijugaju brzinom svetlosti po ekranu ... Shta je sa muzikom,ko su ljudi koji je danas prave,da li je zaista prave ljudi, da li su oni zaista potrebni vishe u njoj.Ochigledno da,ali u novoj formi,kako je ja zovem sajber-japi muzichar.Danas nije potrebno da znate nishta od muzichke teorije i pojmova iz audio-tehnike,dovoljno je da budete ekspert u pracenju i predvidjanju trzishnih kretanja,da pravite regresione modele i simpleks tabele,malo znate ekonometriju i to je to... Na kraju,josh jednom moram pohvaliti SHIVU ipak je chovek ponovo potvrdio da je najubedljiviji u svojim razmishljanjima,nemoze chovek koji muziku vidi kao umetnost da se bori sa ekonomistima koji furaju nove trendove u muzici.Ipak su njemu pojmovi marze,rabata,dividendi,azia i akciza nepoznati, al ne krivim ga. Ne zivi chovek u dalekoj zemlji Dembeliji ... Pozz |
All times are GMT +1. The time now is 06:05 AM. |