Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Samostalno objavljivanje albuma? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15285)

perun 10-09-2006 11:30 PM

Re: Samostalno objavljivanje albuma?

Quote:

Originally Posted by kruko
ne znam za preko, ali je kod nas osnivanje pravnog lica (ili ti registrovanje firme) 5000 evra.

NE SHIRITE BUDALASHTINE!!!

Cena osnivanja firme i agencije je ista, sem sto u slucaju osnivanja firme tj. DOO stavljate 250 evra depozita na racun firme i to je osnivacka "garancija". Tj. Vlasnik DOO-a odgovara kapitalom/imovinom firme, a vlasnik agencije svojim kapitalom/imovinom! U oba slucaja cena osnivanja sa provizijom ljudi/agencije koja vrsi registraciju u vase ime, tj. kojoj dajete punomocje ne prelazi 500-600 evra!

Ono sto je najskuplje je odrzavanje, poslovanje (pricam o ozbiljnom) i samo postavljanje i razrada posla. Ukoliko nameravate da zbog jednog izdanja ili mozda jos par registrujete firmu, bolje zaboravite, ako nemate druge prilive novca za istu!

Dakle, zamolio bih kolege da ne kenjaju previse na bilo koju temu, ako ne poznaju materiju, tj. nemaju pojma o cemu se i kako se sta radi!;)

Pozdrav...

dr.Ru 11-09-2006 08:16 AM

Quote:

Originally Posted by perun

Cena osnivanja firme i agencije je ista, sem sto u slucaju osnivanja firme tj. DOO stavljate 250 evra depozita na racun firme i to je osnivacka "garancija". Tj. Vlasnik DOO-a odgovara kapitalom/imovinom firme, a vlasnik agencije svojim kapitalom/imovinom! U oba slucaja cena osnivanja sa provizijom ljudi/agencije koja vrsi registraciju u vase ime, tj. kojoj dajete punomocje ne prelazi 500-600 evra!

Ono sto je najskuplje je odrzavanje, poslovanje (pricam o ozbiljnom) i samo postavljanje i razrada posla. Ukoliko nameravate da zbog jednog izdanja ili mozda jos par registrujete firmu, bolje zaboravite, ako nemate druge prilive novca za istu!

Dakle, zamolio bih kolege da ne kenjaju previse na bilo koju temu, ako ne poznaju materiju, tj. nemaju pojma o cemu se i kako se sta radi!;)

Pozdrav...

Tacno!
Dodao bih sledece: onih 250 eura je prva polovina osnivackog uloga. Sledecih 250 eura se mora uplatiti u naredne 2 godine. Znaci, to je cifra od 500 eura osnivackog uloga. Na to idu takse Agenciji za privredne registre> 3600 din + 1280 din.... sto znaci jos cca 55 eura manje-vise.
Na ovaj nacin dolazimo do tacne Perunove racunice od ukupno 500-600 eura da bi firma postojala.
Otkud znam? Pa advokat sam po profesiji :)

Dushan_S 11-09-2006 12:20 PM

Quote:

Originally Posted by MD
Jeli ima netko na forumu iskustva sa vlastitim objavljivanjem materijala?
Nekakav vlastiti maleni label?
Bez distribucije, samo label sa kojim bi se "ozakonio" proizvod a onda potraga za nekim distributerom itd.

Kakvi su uopće uvjeti za otvaranje male vlastite izdavačke kuće i što je sve potrebno za to, zakonski gledano a i financijski (početni kapital itd)?

Nekako sa godinama sve više sumnjam u mogućnost da ijedan balkanski metal band potpiše sa ikakvim ozbiljnijim stranim izdavačem(do sada nije nijedan) i da je to mrtva trka koja ne vodi nigdje.

:)

Vidim po internetu raznorazne online izdavače-prodavače, prodaju demo CD-e, prodaju čak i demo MP3-je, ali za otvoriti account i sklopiti sporazum sa njima traže određenu uplatu na njihov račun, pa mi se to sve čini kao iskorištavanje naivnih mladih bandova.

Sistem:
Imaš 1000 bandova, svatko ti uplati po 100 dolara na račun za uslugu a tebi je potpuno svejedno oćeš li prodati koji cde ili nećeš.
Ne trošiš za distribuciju, promociju, sve ide preko običnog sitea i još od prodanih cd-ea uzimaš trećinu iznosa (ako se išta i proda).
To mi se čini mamac za budale...ili se varam?:D

Dakle kakva su vaša iskustva?:)

Znaš, ne znam tačno kakva je situacija kod vas... Ovde nije toliko problem izdati CD za neku manju domaću diskografsku kuću osim ako nije u pitanju ekstremni death metal snimljen u šupi. Distribucija je takođe jednostavna, u smislu da što se tiče domaće publike, gomila ljudi uzima CD-e metal muzike u samo par shop-ova. Svako ima pristup distributeru, znači nije nikakav problem da ti daš distributeru svoj CD-e, nego da li je vlasnik prodavnice u XX gradu čuo ikada za tvoj bend, da li je video spot na televiziji te da li smatra da ima smisla da uzme 4 primerka tvog CD-a. Vrlo moguće ne. Znači ja ne mislim da je frka izdavanje CD-a već stvaranje publike koju to interesuje, potrošačkog tela ili šta već, i prisustvo u medijima. Kao što rekoh, ne znam kakva je situacija tamo ali ovde, ako imaš dobro, kulturno snimljen materijal, neko će ga izdati, ako imaš spot koji dobro izgleda, ima bar par televizija koje će ga pustiti itd. Nećeš zaraditi ništa specijalno, ali ćeš biti na mapi države sa svojim CD-om.
E sad, što se tiče proboja na zapadu, kao što vidiš, nisam izdao album za Nuclear Blast, pa ne znam koliko sam pozvan o tome da pričam :) Ali mislim da je opet suštinski stvar u tome da ti ne živiš u Kopenhagenu ili Oslo-u pa da dogovorite gig u Londonu, sednete u avion i odsvirate, ili spičite turneju i to je to. Stari problem sličan tome kada si u okviru države u provinciji umesto u glavnom gradu gde se sve događa. Bar kod svih odavde koji su izdali nešto napolju, to je bila najveća muka, neko ti organizuje gostovanje na ovom ili onom festivalu i ti se onda polomiš oko organizacije.
Konačno, postoji i poslednja stvar a to je kvalitet samog izdanja. Ja još uvek nisam čuo izdanje sa ex yu prostora koje bi zvučno i mentalno bilo konkurentno onome na zapadu. Ima stvari koje su pristojno urađene ali su same po sebi samo replika već postojećeg, a hiljaditi bend u fazonu XX stranog benda imaće velikih problema da se izgura u žestokoj postojećoj konkurenciji.
Elem, ako napraviš veoma dobar snimak veoma dobrih pesama, mislim da ti neće biti problem da nađeš izdavača, već da izguraš da neko obrati pažnju na to. Bar ovde kod nas, CD ima jako malo značaja sam po sebi, a na zapadu je to još više izraženo, ta fiksacija "imati izdanje" kao nešto što je cilj i treba se pomučiti oko toga pomalo datira iz nekog prošlog vremena gde je u EX YU to bio glavni problem, pa kad izdaš ploču, automatski si car. Sad to nije problem, već ubediti ljude da kupe album koji si izdao.

Arthur 11-09-2006 12:31 PM

http://www.badmanrecords.co.sr/
:D

MD 11-09-2006 01:27 PM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S
Znaš, ne znam tačno kakva je situacija kod vas... Ovde nije toliko problem izdati CD za neku manju domaću diskografsku kuću osim ako nije u pitanju ekstremni death metal snimljen u šupi.

Znam za tu situaciju kod vas, to vam je pomoglo sceni maksimalno.
A i vasa je metal scena uvijek bila razvijenija 10 puta pa je i tržište valjda jače,.

No, kod nas nema nikakve kuće koja izdaje metal.
U tome je problem.

:)

Slažem se manje-više sa ostalim napisanim.

Dushan_S 14-09-2006 10:30 AM

A da li postoji publika, realno? Mislim, obično se pojavi neko ko bi izdavao ako postoji i neko ko bi kupio. Uostalom, eto tvoje ?anse dječače, pozajmi pare od Bing-a, otvori specijalizovani Label i zaradi tisuće a mo?da i milijune :D (Alan Ford TM)

MD 14-09-2006 03:34 PM

Publika se dobije promocijom materijala i reklamom, svirkama, webom, slanjem na magazine itd.

Sve je to lak?e ako je album u pitanju a ne demo.:)

DaBear 14-09-2006 04:18 PM

Quote:

Originally Posted by MD
Publika se dobije promocijom materijala i reklamom, svirkama, webom, slanjem na magazine itd.

Sve je to lak?e ako je album u pitanju a ne demo.:)

pogresno, pogresno , pogresno.....!!
Zasto bi neko reklamirao band i plocu za koju niko nije cuo??? Bacene pare !!

Svirke, tezge, svirke, koncerti, pa napisi u lokalnim novinama, pa snimak na lokalnom radiju, pa mozda gost na lokalnoj tv stanici, pa opet svirke, koncerti....

pa kad pocnu ljudi da pokazuju interesovanje / pojavljuju se u sve vecem broju na svirkama, da zovu lokalnu radio stanicu da pitaju koja je to pesma i gde ima da se kupi...

e tad je vreme za plocu!! A ako se sve ovo desi, slobodno odstampaj sam neki tiraz i zaradices nesto sigurno, a mozda i zapoceti veliki label biznis!!!

kruko 15-09-2006 09:10 AM

Quote:

Originally Posted by perun

Pozdrav...

nemoj da si bezobrazan, ja kad sam otvarao firmu toliko je bilo.

Dushan_S 15-09-2006 12:14 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear
pogresno, pogresno , pogresno.....!!
Zasto bi neko reklamirao band i plocu za koju niko nije cuo??? Bacene pare !!

Svirke, tezge, svirke, koncerti, pa napisi u lokalnim novinama, pa snimak na lokalnom radiju, pa mozda gost na lokalnoj tv stanici, pa opet svirke, koncerti....

pa kad pocnu ljudi da pokazuju interesovanje / pojavljuju se u sve vecem broju na svirkama, da zovu lokalnu radio stanicu da pitaju koja je to pesma i gde ima da se kupi...

e tad je vreme za plocu!! A ako se sve ovo desi, slobodno odstampaj sam neki tiraz i zaradices nesto sigurno, a mozda i zapoceti veliki label biznis!!!

Vrlo tačno, apsolutno. Ali postoji jedan momenat, sad ne znam kako je tačno u hrvatskoj ali je slično kao i ovde: U Bg-u recimo koji je grad od koliko sad već, 2 miliona ljudi, jedva da imaš pristojno mesto za svirku. Jedan momak mi je nedavno pomenuo kako će imati svirku u nekom mestu (koje je inače rupetina) pa mu je frka jer mora da plati da bi svirao a onda pokrpi troškove od ulaznica (dok gazdi ide ceo šank). Klubovi po Srbiji uglavnom rade bendove koji mogu da odrade celovečernji repertoar sa tuđim pesmama koji je približan ukusu ljudi dovoljno da klub bude pun i ljudi veselo troše pare na piće. Dosta je drugačija situacija nego ranije, čak drugačija nego 90-ih, jer sam ja tada sa bendom ladno umnožavao na duplom deku demo kasetu i prodavao je i super je išlo, ali sad ima relativno malo svirki na kojima se ti možeš reprezentovati kao autorski bend.
Konačno za razliku od toga kako je kod vas, gde se podrazumeva da je početak nekog veoma poznatog benda vrlo često u garaži, ovde postoji sada oštra crta između estrade i rok muzike tj, dok na zapadu muzički estabilišment obuhvata ljude na osnovu uspešnosti bez obzira na muzički stil, ovde je rock muzika van mainstream-a evo već 15 godina, i postoji generalno (a ako ćemo realno neopravdan) stav da ni ne postoji publika za to kod nekih "bitnih" ljudi, koji se jako sporo menja. Tako da se ovde priželjkuje CD izdanje i kao nešto što u stvari validira da nisi čupavi masni imbecil van vremena i prostora koji pije pivo na klupi u parku u očima onih koji treba da te puste na medije ili da sviraš negde. Cd je takoreći statusni simbol i dokaz ozbiljnosti, dokaz da postojiš kao neko koga mogu pozvati na medije ili da svira. Bez CD-a, ti si klinac, demo bend, to je neozbiljno.

Znači Vrač, potpuno je tačno to što si ispričao, podržavam afirmativan pristup, ali manevarski prostor za gerilsku taktiku marketinga i probijanja je ovde jako skučen zbog ovoga što sam naveo i zbog još mnogih stvari (što naravno ne znači da ne može, može ali je mnogo teže) Sad ako je donekle slično u hrvatskoj, a MD, izgleda misli da je još i gore, onda mi je i jasno zašto mu je važno izdanje first.

All times are GMT +1. The time now is 12:45 AM.