![]() |
Re: MS Tehnika i mastering
ok .... ipak se ne zezas ..... izvini ......:(
Evo prostog objasnjenja ..... Nema veze da li je pro ili ne pro .... ja iskljucivo radim MS mastering ( sebi ) jer sam u principu zadovoljan sa onim sto izadje .... Sustina MS pristupa i jeste u tome da naglasis ono sto hoces u mixu koji si uradio primer ..... skines sa side kanala sve ispod 150 Hz ..... ali to ostaje u mono .... dobijas zategnutiju nogu primer drugi ..... pojacas ( komprimujes ) na side kanalu sve ispod 150 .... dobijes onaj booomy siroki bas ili kick koji cesto cujes u tehno muzici ( nisam strucnjak za tehno pa mi nemojte zameriti ako pogresim ) primer treci ..... na side kanalu ( kad samo njega slusas ) shvatis da je preproziran ili da je neka frekvencija na njemu bezveze zbog toga sto je doticni reverb na tom instrumentu tako odreagovao ( a na ostalima je dobar ) napravis kompresiju ili eq samo stereo kanala ..... nemoj menjati puno .... samo malo Shvatis da ti je sredina " propala ", jer so " presiroko " mixao , smanji side a zakomprimuj mono i pojacaj U savkom slucaju ima jos 50 primera ( mrzi me sad da pisem ) , ali jesnostavno poslusaj sta ti se nalazi na mid , a sta na side kanalu i shvatices da se radi o jako razlicitim vrstama audio signala koje sigurno ne zelis da obradjujes na isti nacin , cak i sa istim alatima ..... Nije nikakva " pro " zvaka , samo logicno razmisljanje ..... Pozdrav |
mid/side je takodje koristan kod skidanja basova u side signalu kod narezivanja vinila.. postoji jos gomila aplikacija/kombinacija..
|
Quote:
uf...! Pa jel ima da se cuje nesto sto je proslo taj tretman? Da vidim u cemu je fora... Ja sam cuo brdo svari / ploca iz BG-a, ali se nisam ukakio ni na jedan snimak? daj da se cuje nesto.... |
pa kao sto si sam rekao, vise se koristi za popravljanje loseg mixa..
|
Quote:
|
Quote:
pa ima - donekle...u principu, sistem je isti...bacis sve na patch bay i onda prebadas! nije toliko jednostavno na hardweru, a nesto je cak i nemoguce!! Ali to je to... |
Max, sta bi od onog "ms obradjenog" miksa...jesi mi poslao?
|
evo , evo .... poslao sam
Pozdrav |
Quote:
Kakve su impresije ? Pozdrav |
sutra...nisam stigao da ga sprzim na CD i preslusam uopste!
|
All times are GMT +1. The time now is 06:11 PM. |