![]() |
Re: Nekoliko trance pitanja
Pozdrav,znam da sam naporan :D ,ali imam pitanje za shivu,a mogu i ostali da mi odgovore,vezano za sintezu.Koji je najboji sint za fm sintezu,cuo sam recimo samo za FM7,radio sam neshto ranije sa njim,koliko mi se cini to je beshe monofoni sint?!Da li da se ogranichim samo na njega,ili postoji josh neki bolji. E sad ovde mi nije bas najjasnije u nekoj knjizi sam prochitao da je FM sinteza zvuka deo substraktivne sinteze,shto me jako,jako zbunjuje. Koja je u sushtini razlika?
Skoro sam dobio od ortaka Kubik,odlican sint,ima mnogo opcija za podesavanje,kako vam se svidja ovaj sint,vec sam pravio neke solidne zvukove,moze li on posluziti za uplifting? |
Subtraktivna sinteza i FM sinteza su bitno razlichite. Kod subtraktivne sinteze logika je vrlo jednostavna. Nekoliko oscilatora s envelope-ama (ADSR) i filterima i nisu neka teshka filozofija. Zvuk svakog oscilatora se jednostavno dodaje ukupnom zvuku.
FM sinteza pored "zbrajanja" oscilatora ima i Frequency Modulation. Taj sistem se koristi u vokoderima. Jedan oscilator ima funkciju carrier-a a drugi modulator-a. Rezultati su vrlo drugachiji od subtraktivne sinteze i zapravo daju puno shiri spektar zvukova. Sama logika FM sinteze je dosta kompliciranija od subtraktivne i zahtjeva i malo poznavanja matematike ako zhelish predvidjeti rezultate sinteze. Site Sound on Sound ima nekoliko opshirnih chlanaka na tu temu koje toplo preporucham za pochetak. Od meni drazhih FM syntheva preporuchio bih ti: Lin Plug Octopus - ima odlichan matrix modulator i 8 oscilatora. Brdo gotovih envelope-a koje mozhesh rutati na vishe destinacija (Frequency, pitch, ampltude, filter cutof, resonance itd.). Svaki oscilator mozhesh podeshavati gotovo grafichkom logikom a pored toga imash i 8 slotova semplera ako ti 8 oscilatora postane malo :) Envelope se mogu "ljepiti" na takt ili biti slobodne u vremenu. Ima i dosta kvalitetan ugradjen sekvencer i dosta dobrih preseta koji chine odlichan nachin za razumjevanje FM sinteze i dobre pochetne tochke za tweek-anje. Pordzhava microtonal skale i ima brdo ugradjenih koja mozhesh mjenjati. Lin Plug Rhino 2 - Manje oscilatora nego Octopus i logika blizha subtraktivnoj. Takodjer odlichan sustav rada s envelope-ama, sekvencer, microtonal skale itd. ABL Bass LIne Pro - naizgled puka kopija 303-ce ali zapravo dosta modernizirana sprava. Jednostavan FM synth sa odlichnim moguchnostima za stvaranje full on bass line-ove i prodornih lead-ova. 2 oscilatora, sub oscilator, 2 envelope-a, filter... Rob Papen / Blue - odlichan FM synth sa 8 oscilatora, arpeggion, sekvencerom... izuzetno pregledan i intuitivan te jedini od svih navedenih FM syntheva koi ima predefinirane "ratio" vrijednosti (mnozhitelj modulacije odgovoran za pitch krajnjeg rezultata) shto olakshava "tuning" soundova. Nadam se da che ovo bit od koristi. Ako zapnesh negdje slobodno pitaj! |
uplifting "efekt" kod raznih melodija mozhe se dobit na bilo kojem synthu. Trik je obichno u programiranju filtera (LFO-a) ili u samim tonovima koje synth fraza svira.
Ne znam jesi li chuo za izraz "circle of fifth's"? Ako krenesh od np. tona C2 i svaki sljedechi ton "podignesh" za 5 tonova, nakon 12-og podizanja ponovo dodjesh do tona C kroz "krug" od 6 oktava. Ako koristish microtonal skale i odaberesh neku skalu koja nie "equal temperament" (np. phytagorian) onda podizanjem po 5 tonova nakon 12-og tona ne zatvarash puni krug u tonu C vech "dolazish" neshto nizhe od izvornog tona B# i tako gradish "spiral of fifth's" Kad "udarish" sve te tonove odjednom kao akord dobijesh "fenomen" koi se zove monochord. Pazi... svi moguchi tonovi se nalaze u tom "monokordu" i uplifting efekt se dobije jednostavnim programiranjem volumena pojedinog tona i naglashavanjem tonova u "ascending" (podizhichem) redosljedu. Nemoj me pitat da ti ovo bolje objasnim jer ja se zapravo ovih mjeseci tek borim sa ovim stvarima i pokushavam pitagorin pouchak, fibenucciev niz ( 1,1,2,3,5,8.... ) "zlatni rez" ( 1 : 1.618 ) i ostale matematichke zakonitosti pretochiti u suvislu muziku. Chim poluchim kakav-takav rezultat aploudat chu ga negdje, a do onda bi me strashno veselilo ako netko ima bilo kakvu informaciju o ovome da je podjeli sad ili neka shuti zauvijek :) salut! |
Et SHIVA
Svaka ti chast,jesi kralj.Hvala puno !!! |
Vech kad si otvorio "trance" topic spomenut chu josh par VST-a FX-a koje nalazim ultra korisnima za ovakvu produkciju;
OhmForce - QuadFrohmage / najkompliciraniji VST koi sam do sada sreo, i jedini koi me i nakon dugog korishtenja josh uvijek redovno iznenadi moguchnostima. Definitivno treba posvetiti vremena ovom alatu ali svaki ulozheni trenutak se vishestruko isplati. OhmForce - Ohm Boyz Delay / IMO najbolji VST delay IKAD Sonicbytes - Gater / odlichan 32 step stereo gate / filter / delay. MIDI sync, 6 LFO-a, distorzija.. PSP Piano Verb / besplatan reverb kojeg se mozhe prekrasno rashtimati pogodan za stvaranje vrlo chudnih ambijenata i irealnih prostora PSP Pi Warp / Frequency warp plug in. Strashno nepredvidiv ali jednostavan za korishtenje. Odlichan za demoliranje drum loop-ova ili synth pad-ova. |
PSP 84 ....Lexicon dilej ...... posle duuugog druzenja sa Ohm boys om ( koga obozavam ) cini mi se da PSP ima jos vece mogucnosti ....
Pozdrav |
Jao,znam da sam dosadan :banghead: ,ali kad vec shiva pomenu efekte,dugo vec radim sa camel Phat-om i Camel Space-o,ne znam nekad mi jako dobro legnu na materijal,ali odma drugi dan nekako mi smetaju,i opet tako u krug.Mnogo mi se svidjaju preseti,pogotovo onaj za Astral-ov kick.Da li da ih koristim kao send ili insert efekte?
Pozz |
Quote:
Bez daljnjeg, obje sprave su mochne i vrijedne pazhnje. Quote:
|
FM modulaciju je najlakse objaniti preko pevaca koga neko drzi za gusu i cima ga :)
Pevac je u ovom slucaju nosilac, a ovaj sto ga davi je modulator. Na sta se odnosi ovo 1:1,618? |
Odnosi se na "zlatni rez" ili GOLDEN RATIO. Mjerenjem prirode i njenih pojava josh u staroj grchkoj otkrivena je "tajna" estetike. Sve shto nalazimo skladnim zapravo je zasnovano na proporcijama 1 : 1,618. Bilo da je rjech o metrima, stupovima grchkog parthenon-a, proporcijama ljudskog tjela, prosjechnom odnosu pojedinih brojeva fibonaccievog niza ili odnosu izmedju pojedinih tonova u pythagorian oktavi... Sva djela L. Da Vinci-a stvorena su na ovim odnosima jednostavno zato shto i priroda sve stvara u tom odnosu.
Na zhalost bez da odradish "domachu zadachu" teshko chesh ovo igdje primjeniti, ali ako si dash truda ovaj odnos zapravo krije tajnu formulu estetike i skladnosti opchenito. Ukucaj "Golden Ratio" u Google i kreni :) |
All times are GMT +1. The time now is 09:30 AM. |