![]() |
Re: Pomoc oko izolacije
Vidi ako mozes nadji music magazin..U jednom broju je bila prica od dB-ima.Bila je i tablica (koliko se secam) sa primerima iz,da kazem,zivota i njihovim jacinama..Mislim na ovo sto je naveo Bogi:avioni,eksplozije,pa cak i tisina :)..
|
spl = sound pressure level
|
Quote:
Decibel je generalno "jedinica" za odnos dve velicine, a ne za velicinu... ako i jeste za velicinu, onda je to opet u odnosu na neku standardnu velicinu... sto se SPL tice, to znaci Sound Pressure Level, i striktno se odnosi na ZVUCNI PRITISAK koji se inace izrazava u mikropaskalima (... decibela zvucnog pritiska u odnosu na 20 mikropaskala)... decibelima se pravi logaritamski odnos izmedju nekog standardnog pritiska i onog koji merimo, te otud Decibel. Ono sto ti nazivas dB nije jasno, i tu je najcesci problem u vasoj struci, sto vrlo cesto nije jasno KOJI je to decibel!!! Da li je to VU, Peak, da li je to u consumer dBV, profesionalni dBu, da li je digitalni dBFS (Full Scale)... i to su naponski nivoi... sve koje sam naveo... Sto se zvucnog pritiska tice, to nije ista stvar kao i naponski nivo, gore navedeni primeri, ali se tu decibel moze koristiti i koristi se, naravno... Zvucni pritisak je slican snazi a ne naponu... i slicnost se moze naci sa jedinicom dBW... ali samo slicnost, nemaju inace veze jedni sa drugim. ZNACI! Za decibel ne vazi standardna navika kao za metre i kilograme, vec treba da se prouci sta je to u stvari... tada ce ti biti jasno da se i metri i grami mogu izrazavati u decibelima ako to nekome treba... recimo neki izmisljeni dBg (decibel u odnosu na jedan gram) bi bio nesto kao 20*log(m/1g)... samo karikiram pricu. Prouci to sto pise na Wikipediji pa ce ti biti jasnije. Quote:
Zvucni pritisak nije konstantan sa udaljenoscu od izvora, jako brzo opada... i ono sto ti se moze desiti na par santimetara od tvojih kucnih zvucnika moze biti slicno onome sto imas na jedan metar ili dva od nekih zvucnika za koncerte... Da... i solidni kucni zvucnici veoma lako naprave 120dB ili cak i vise na par milimetara od membrane... nemoj da sumnjas u to... Prica o mernim mikrofonima je trebala da ti to razjasni... radim to inace pa znam o cemu pricam :) Quote:
Quote:
Znam sigurno za samo jedan studio, da to ima odradjeno. Quote:
eto .... toliko umem... ostalo ne znam... nemam ja pojma o mixanju, pevanju, sviranju... itd. pozdrav bogi |
sad mi je stvarno zao sto nijesam vise obracao paznju na fiziku u skoli...stvarno..tada sam mislio da mi to nikada nece zatrebati mada se sjecam da je cak i u srednjoj skoli bilo jedno poglavlje "zvuk" da sam to tada ljepse proucio sad bi mi bilo dosta lakse da se nosim sa tim...bogi,citajuci tvoje postove kontam da si ti ili inzinjer a ako ne bas inzinjer, profesionalac si definitivno...ranije sam vidio da pravis ili (pravite)? one monitorske zvucnike, pa sam skontao da si ti pravi covjek da te i ovo pitam,mada cu mozda skrenuti sa teme...sta je razlika izmedju obicnog zvucnika i monitora, stvarna razlika...znam ja ono "da monitor ne farba i daje zvucni zapis kakav jeste i da ima sirok raspon frekvencija i da "ne laze" ,sto bi se reklo" i da je napravljen od kvalitetnih komponenti"ali me zanima da mi malo detaljnije objasnis sta to monitor cini monitorom i kakva je tehnicka razlika izmedju monitora i npr. vrhunskog hi fi zvucnika?
|
Quote:
nastavak je ovde http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14817 pozdrav bogi |
Quote:
tim gore! velike su sanse da ti je sluh nepovratno ostecen :( sjecam se jedne gaze gdje sam zbog nedostatka prostora stao tik ispred razglasne kutije....bilo je prilicno glasno i tjedan dana poslije mi je jako zujalo u usima i imao sam osjecaj kao da mi nesto grebe po bubnjicu. nakon tog dogadjaja na niti jednu svirku ne idem bez cepica, pogotovo ako idem kao publika! |
ehm, u vezi tog obelezenog pota za monitoring, kakvog to ima smisla, ukoliko je na potu podesen odredjen nivo, to ne znaci da iz izvora on i dolazi.. tako da jedino verujem nekom mernom instrumentu,poput onog na kosutnjaku.. lepo u datom trenutku kaze tacnu cifru i nema frke ;)
|
Quote:
Prilikom kalibracije se pusta test signal odredjenog nivoa, a NE muzika! Prica i jeste u tome da, na kraju, recimo, i na usi procenis da li je nesto tise ili glasnije cim to cujes (govorim o muzickom materijalu)... pogledaj Bob Katz publikacije na sajtu digido.com... on se dosta bavi referentnim slusanjem sa tacno namestenim SPL-om. Barem je nesto pisao o tome, jer to ionako nije neka velika mudrost, nego samo skola, standard i navika.... ukratko - posao. pozdrav bogi |
Ali jacina slusanja ti ne zavisi samo od pozicije pota na mixeru ili pojacalu, jer sama muzika nema isti RMS i on drasticno varira od projekta do projekta i od mastera do mastera, tako da ni obelezavanjem ne postizes nista.
|
A da probate nešto ovakvo?
http://www.audioprof.com/audiolock/a...load_coolmenus |
All times are GMT +1. The time now is 11:39 PM. |