![]() |
Re: Vokal Mix - Savjet
hmmm...nemam pojma...ali kontam da kad se isece ta frekvencija oko 7 pa kad se nakon toga uradi kompresija ona doza prezentnosti se vrati....pojma neam...to je neka moja filozofija
|
Quote:
na sirenje vokala mislim dodavanje reverba na sve frekvencije medju kojima su i frekvencije vokala, eh tu sam naucio da bass treba da suzim, visoke volim da prosirim i da stavim neki delay jer mi zvuci super, ali nisam siguran za vokal, jer cim stavim delay, automatski mi nekako vokal jace se cuje na lijevi zvucnik, kad iskljucim delay vrati mi se u centar, naravno to ne zelim. ako me jos uvijek ne razumijes, instaliraj sebi Izotope Ozone v1.1 ili 3, ali imaju sve verzije taj plug, zove se Stereo Imaging. ako neko jos radi master u Izotope Ozone, da li zna pravu svrhu onog Harmonic Exictier ( ne znam kako se tacno pise )... po mom poznavanju englesku trebalo bi da ima funkciju da ozivi zvuk... i on kao da mi prosiruje na stereo bazi, koristim ga skroz malo, na vokalu mi zvuci fino ( tad mi ne prelazi na lijevi zvucnik ) i na visokim... a ima neku opciju koju kad ukljucim ( pise Tube, kad opet kliknes dodje Tape... ) i editujem frekvencije bass-a, nekako mi bass bude dublji ali tvrd nekako... eto, ako neko zna za sta definitivno ovaj Harmonic sluzi, htio bih znati. arthur, thx za kompresiju. |
hmmm...ja za to sirenje vokala da ne bi bio puki mono signal koristim vrlo malo chorusa na stereo grupi ili ili flanger-a...ali to je vrlo malo oko 2-3 do 5 % ako je chorus u pitanju...
A delay ti cini to da na levom zvucniku ti vokal se cuje jace zato sto ga nisi dobro podesio...mozes namestiti da ti sve bude ravno...ili po uhu sve moze da se namesti i sve moze da se korisiti... A taj harmonic exictier kontam da je to neka vrsta eq-a ili neka vrsta distorzije bas i ne znam,ali trebalo bi da je njegov cilj da vrati izgubljene frekvencije prilikom kompresije...tako to...pozdrav |
gain redukcija je osnovna namena kompresora, da odredjeni nivo zvuka koji predje neki treshold, smanji, tojest redukuje. Svaki normalni kompresor ima neki pokazivac svog rada, tojest u kojoj meri smanjuje zadati signal. Ovaj se rad meri u decibelima, i ja sam ti naveo za mene uobicajene vrednosti u razlicitim namenama.
Sto se sirenja tice, i dalje se ne razumemo, jer stavljanje reverba je jedna (pozeljna) stvar u tu svrhu, dok svi pluginovi koji rade po principu Stereo Imaginga, meni ne prijaju. Usput, njihov princip rada je veoma drugaciji, i nemaju veze sa reverbima. |
Quote:
Ovo je moje pitanje - nastavak u odjeljku "Nastavak", da se ova tema ne bi rasplinula. Kasnije ću dodati link. http://www.rumski.com/forum/showthre...&goto=lastpost |
Za hiphop vokale bih ti preporucio komp 4:1 ili 5:1. A sam vidi koji ces kompresor da koristis.
|
Evo ja bas slusam pjesmu od Timbaland-a - The Way I Are....i ne vjerojatno mi dobro zvuci taj njegov vokal....vrlo sirok u stereu, dubok a opet cist....Kako on to tako napravi?
Oprostite na ne znanju.... |
Evo mali clanak, vokal "chain" - sta koriste pri snimanju i miksanju vokala za par razl. artista: Norah Jones, Justin Timberlake, 50 Cent..itd
http://www.musicplayer.com/article/h...ot/mar-05/4032 |
uglavnom se sve svede na koliko para - toliko muzike.
|
Quote:
Zanimljivo je da oni ne koriste nista sto kod nas nema po studijima, a opet..... Zanimljivo no2 - nigde Roda, SE, i ostalih novopecenih mikrofona, sve standardi (c12, U47/87, m49.......) |
All times are GMT +1. The time now is 11:39 PM. |