Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Produkcija prelaza na bubnju (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14281)

Manley 07-05-2006 05:48 PM

Re: Produkcija prelaza na bubnju

Quote:

Originally Posted by kejkz
Da, to je najbolji princip za zategnute bubnjeve. Ja licno koristim jos jedan princip kod kompresije, tzv paralelno kompresovanje. Princip je prilicno jednostavan: osnovna traka ostaje nekompresovana ili blago kompresovana, a napravim send kanal na kome uradim izuzetno jaku kopresiju (u sustini gotovo limiting) cak do 10:1 i treshhold kome nista ne promice od bubnjeva. Ideja je sledeca: osnovni zvuk daje tranziente, tj sva kretanja i dinamiku, a kompresovan materijal daje tezinu i gustinu osnovnom zvuku bubnjeva.

ja to radim uglavnom na masteringu....hard kompresija i original mix...meni je ok, ali "ne pali" uvek....kejkez je u pravu, mislim da je najzanimljivije na vokalu...ali i to je relevantno i varira od stila

OFF 07-05-2006 10:14 PM

Da, ne moze ni na bubnju uvek. Ne smem da zamislim punk band koji bi cuo svoj mix bubnja koji je paralelno kompresovan, preprzen, tackast, zategnut.....

kejkz 07-05-2006 10:33 PM

Quote:

Originally Posted by OFF
Ne smem da zamislim punk band koji bi cuo svoj mix bubnja koji je paralelno kompresovan, preprzen, tackast, zategnut.....

:) Ja im zato dam jednu lepu distorziju preko svih bubnjeva, zvuči dobro,ustvari više prljavo, i svi smo srećni. Mada i to što se radi sa kompresorom je faktički distorzija, attack se spusti najniže moguće, isto i release, i jedino ostale limitiran signal koji se lagano meša sa osnovnim. Jedino što ne zvuči kao obična distorzija.

OFF 07-05-2006 10:36 PM

Quote:

Originally Posted by kejkz
:) Ja im zato dam jednu lepu distorziju preko svih bubnjeva, zvuči dobro,ustvari više prljavo, i svi smo srećni. Mada i to što se radi sa kompresorom je faktički distorzija, attack se spusti najniže moguće, isto i release, i jedino ostale limitiran signal koji se lagano meša sa osnovnim. Jedino što ne zvuči kao obična distorzija.

A, cek kad radis paralelnu kompresiju, stavljas brz attack i realise?

kejkz 07-05-2006 10:56 PM

Da, naravno zavisi od bubnjeva, ali obično da. Kao što rekoh, cilj mi je izvlačenje snage iz bubnjeva, a to se najbolje postiže kratkim attackom i releasom. Ima mnogo dobrih kompresora za tu namenu, jedan od najboljih sa kojima sa radio je Waves C1, a tu je negde i PSP MixPressor, koji u sebi fakticki i ima paralelnu kompesiju preko mix parametra. Deo signala ostaje neprocesiran, deo se kompresuje.
Najbolje je probati sve opcije i razviti svoj zvuk, višestruko se isplati u kasnijem radu.

OFF 07-05-2006 10:59 PM

Igracu se malo, mada ja po navici (losoj ?) uvek na svim perkusivnim zvucima podizem attack, da bih propustio tranzijente

kejkz 07-05-2006 11:18 PM

1 Attachment(s)
Da, naravno, kada je na insertu, odnosno kada ulazi ceo signal, tako se i radi i to odlično zvuči u većini slučajeva, ali kod paralelnog procesiranja cilj je izvući maksimum mase iz zvuka, a kod osnovnog ukrotiti bubjnjeve i bubnjara.

Evo jedan kratak primer pesme na kojoj trenutno radim, prvo bez paralelne kompresije, a onda sa njom. Nadam se da se primećuje ova suptilna ali bitna razlika u intenzitetu procesiranog i neprocesiranog.

Manley 08-05-2006 12:52 AM

Quote:

Originally Posted by OFF
A, cek kad radis paralelnu kompresiju, stavljas brz attack i realise?

brz attack i release je limiting, a ne komresija....mesamo babe i zabe:D

Arthur 08-05-2006 01:23 PM

inace, kod snimanja zivog bubnja, za zvuk tomova je podjednako bitan i sam udarac, tojest, umece bubnjara da svira tomove. Imao sam srecu da u svom radu snimam razlicite nivoe bubnjara, i verujte mi, kad neko to ne ume, nista mu u produkciji ne moze pomoci, a kad ga neko stvarno zvekne gde i koliko treba, to samo sebe mixa.. Naravno da je i samo drvo ovde veoma bitno, i izbor koza. Za taj tamni metal zvuk, cesto ljudi preporucuju Ebony Remo-ve koze. Takodje cesto stavljam kratke a nabijene reverbe, skinuo foru sa Tool-a :) :D

OFF 08-05-2006 01:42 PM

Quote:

Originally Posted by Manley
brz attack i release je limiting, a ne komresija....mesamo babe i zabe:D

Zato i pitah;)

All times are GMT +1. The time now is 09:58 AM.