![]() |
Re: mozhe li mi uad pomoci ??
Pinga , evo jedan odgovor koji nije bas direktan na tvoje pitanje ali mozda moze da ti pomogne : ako se nevaram ti radis trance ? E sad , dva nasa trenutno najprobijenija (kolko ja znam) projekta na stranom trzistu ( Alternative Control. (Toca i Rale ) i Freaqed Freqencies (Mica i Vlada ) ) koriste UAD-a i ekstra su zadovoljni i veruj mi da ima dosta razlike u stvarima radjenim sa i bez UAD-a .
|
da ne ulazim sad u detalje, al moji komentari su uglavnom isli u pravcu da UAD ne radja mecke kad ga koristi neko ko se ni sa obicnim pluginovima ne snalazi najbolje (po sopstvenom priznanju). Zapravo GLAVNINA moje ideje je da se ne isplati kupovati UADA od recimo 600-700e za UltraPak u dilu, kada nijedna druga komponenta DAW-a ne prati taj cenovni kvalitet. U prevodu, PRVO bih kupovao skuplju zvucnu kartu i samu konfiguraciju pojacavao do mere kada bi UAD novcano bio isplatljiv. Lanac je jak koliko mu je najslabija karika jaka. I zato sam zeleo da predupredim eventualno SKUPO razocaranje
|
Pa decko vec ima zvucnu kartu i to dobru.
Ja je koristim jace od godinu dana i nemam nameru u dogledno vreme da prelazim na bilo sta drugo iako sam u mogucnosti. Drugo Tazmane, pitao si, ljudi koji imaju sprave su ti izneli svoja misljenja, a ti sada sugerises kako treba imati UAD da bi mogla da se radi produkcija? Cemu onda ovaj thread? :confused: |
Ne , ja sam samo pitao za misljenje o RAZLIKAMA izmedju uada i PoCora i sta bi se vise isplatilo posto neznam nikoga sa PoCorom pa neznam ni kako radi . Drugo , ja UOPSTE nesugerisem da treba imati uada da bi se radila produkcija , ja samo kazem da ljudi koji ga imaju su ekstra zadovoljni kartom i da je razlika u produkciji primetna . Naravno da se podrazumeva da moras da znas da je koristis da bi dobio rezultate , ko uostalom i sa bilo kojom drugom spravom , i naravno da sam uad nece praviti hitove ali ce u svakom slucaju doprineti kvalitetu produkcije . Ono sto sam reko je da sam slusao stvari radjene sa i bez uada i da razlika definitivno postoji kao i pozitivno misljenje vlasnika karata koji kazu da je fenomenalna a doticni vlasnici profi rade trens za pare i smatram da su kompetentni da daju takve komentare . Ovo sve napisah da pinga nebi pomislio kako je uad sasvim nepotrebna stvar (sto se iz prethodnih postova na ovomthread-u moze lako pomisliti ) koja nebi donela rezultate vredne para koje kosta ( naravno uz odgovarajuce znanje o upotrebi i posedovanje adekvatnog ostatka opreme )
|
Ima proshireni ultra pack (Oggy izveo radove shirenja :) ) i meni se UAD svidja...
Narocito 1176LN, Fairchild, LA2A, Plate 140, Roland Dimension D, Pultec EQ... Imao sam prilike da kod Maxa cujem VSS3 reverb za PoCo i mogu da kazem da bi hardware trebao da bude bas skup da bi zazvuchao onako... doduse, ni VSS3 nije jeftin i ne ide uz PoCo, vec se mora dodatno dokupiti... Meni je UAD bio potrebniji, s' obzirom na to da uglavnom radim R'N'R, Jazz, tu i tamo po neku deciju pesmicu, reklamu... dakle uglavnom pravce sa zivim instrumentima, vocalom... U sustini, najlepse je imati i jedno i drugo... a moze se i bez jednog i bez drugog :-) Da pare ne bi bile bacene, pocetnik koji krene da kupi UAD-1 koji u ultra pack varijanti i nije bas jeftin, treba da se zna da koristi plugove... sto jeste, jeste... takodje da ne ocekuje chuda... UAD nije carobni stapic... Uvek mi je isao na nerve pristup "kupicu spravu i svi problemi su reseni"... to sto treba da bi pesma zazvucala, tj. onih 70% zvuka ne moze da se kupi... Zbog slicnih pricica sam na pragu da zamrznem UAD-a koga imam i koristim... Dakle, jeste lepa spravica, ali niposto nije rupa na saksiji... Malo ga preterase sa tim: -UAD...wow... samo prodje kroz njegov kompresor i ... Te price nemaju veze sa mozgom... |
da, meni je uad jako bitna stvar u studiju .. imam 2xUAD i Poco .. i ranije sam imao UAD i Powercore element .. i misleci da mogu da radim bez tih DSPa Powercore je otisao kod Maxa a UAD kod GoranaNS .. i tako sam ostao bez uada i poco-a .. ubrzo posle toga kada sam video kako je raditi bez uada posebno kada naviknes na nesto .. kupio sam 2xUAD za svaki slucaj ako mi se opet desi neka ludost da ga prodam da mi ostane bar jedan:banghead: .. i naravno jedva sam kupio powercore jer ga nigde nije bilo ovaj put PCI verziju sa X3(inflator,d-coder,sony oxford eq...) .. kupio sam od Sase Ristica i to covek nije prodavao nego ja saznao da ima pa ga zvao i molio da mi proda:p .. hehe ..
Dakle Uad i Poco su vrlo zajebane i skupe sprave .. e sad .. kada izadje novi UAD .. pa focusrite ili jos nesto slicno ovom .. uhhh .. ima da bankrotiram jer ne mogu odoleti:rolleyes: |
Quote:
Stoga, ona moja izjava iz prethodnog posta ne stoji, jer iznosis svoje misljenje, ali takodje ne stoji ni to da si pricao o razlikama izmedju UAD i PoCo, jer jedino sto pominjes u svojim postovima osim UADa i je URS na pocetku ;) Takodje mislim da sam vrlo kompetentan (kao sto to mislim i za Gianfranca) da dam takvo misljenje i primetices da nigde nisam napisao da je UAD los, ali ne mogu da napisem ni "kupi, to ce da resi sve tvoje probleme", kad covek definitivno nema jos izdefinisan ni stav, ni ukus, niti ima dovoljno iskustva cim se ovakve rasprave vode. Ja sam inace za to da sve dolazi u svoje vreme, osim, ako neko ne pliva u parama, pa ga boli uvo da li je bacio 1000 i kusur evra ili ih je mudro ulozio. Eto... Cista dobra namera. |
Vecini radova koji su prezentovani u "Promocija radova" (a koji su zvucali lose ,amaterski ili "nista specijalno") najmanji hendikep je bio sto nije koriscen UAD.
Vec los aranzman,izbor semplova,pogresna koncepcija u mix-u,los odradjen eq na elementima,lose odradjena kompresija,lose postavljeni prostori na elementima,lose usnimljeni i procesirani vokali,nezanimljiv aranzman,dosadna kompozicija,... A tvoje pitanje je ekvivalent tome,da li bi isti mixevi tih autora zazvucali profi da su imali UAD :) Svi oni koji imaju UAD-a se sada smeskaju,jer im je jasno kolika je to iluzija. Kada sve sto sam nabrojao uradis dobro ,tj. savladas sve te vestine,onda UAD igra ulogu da od tvog odlicnog miksa,dobijes jos "skuplji" mix. Naravno i ako nisi savladao sve potrebne vestine,nece ti skoditi da uzmes UAD jer ces 1) trenirati na vrhunskim plug-inovima ,2) smanjiti broj izgovora za lose ili nedovoljno dobre mikseve (u idealnom slucaju bi radio u nekom od najboljih svetskih studija,i ne bi imao nijedan razlog za izgovor i odmah bi znao sta ti nedostaje... a to su uglavnom znanje,iskustvo,masta,istrenirane usi,...) Ja bih pre svega dao akcenat na dobre monitore i na hardverski sintisajzer (Virus recimo (ima i za Powercore)) kada je elektronska muzika u pitanju. To bi imalo mnogo vise primetnog efekta u toj vrsti muzike,nego kupovina UAD-a. |
Dobro, sad se rasprava pretvorila u priču da li je uad valjan ili nije (?to uop?te nije predmet rasprave, naravno da valja i da oni koji ga imaju vole ?to ga imaju), a u stvari treba lepo neko da ka?e čoveku da ne kupuje UAD, po?to je očigledno da ne ume da se snađe sasvim ni ovako, i po?to se iz njegovog pitanja vidi da očekuje da mu sama činjenica da ima UAD plugove re?ava problem toga ?to mu miks ne valja, a video je da nekom drugom ko ima UAD miks zvuči super. Mislim kupiti UAD ako neko ne zna da poređa miks kako treba mi dođe kao kupiti instrument od 3000 evra a jo? učim da sviram osnovne stvari... Nije da ne mo?e, mo?e, ali samo ako nekome pare nisu ni najmanji problem. Uostalom toliko dobre muzike snimljeno je na softveru bez UAD-a, ne znam kako su se sna?li ljudi, mora da su se namučili :)
|
Uf , sto mrzim kad se ovo desi ! Oggy izgleda da se ja i ti uopste nismo skapirali o cemu pricamo , ti si mislio da sam ja zapoceo ovaj thread pa onda odjednom poceo da pricam nesto sasvim drugo a ja sam mislio na pitanje o razlikama izmedju uada i Pocora koje sam postavio u drugom thread-u , izgleda da je doslo do zabune...:p
|
All times are GMT +1. The time now is 04:10 PM. |