![]() |
Re: podnozje za zvucnike
nemoj biti flejmovan. Poenta foruma je razmenja znanja i pomaganje u sticanju istih. Tvoj prethodni post ne radi nijedno od ta dva, osim saznanja da smo mi debili, a ti iritantan. Dakle, napisi tvoje misljenje o tome na cemu bi trebalo da stoje, veoma je dobrodoslo.
|
Quote:
|
ok nemislim da ste debili to nikad nisam rekao, nevolim nikog da vredjam sorry ako je tako ispalo
Quote:
i da bude sto vise prostorije oko zvucnika, nije dobro ako je blizu bilo kakva povrsina, sto, zid, ormar, etc... takodje stavljanje subwoofera pored zida i narocito u cosak izbegavajte zbog stojecih talasa, neke frekvencije ce vam se pojacati a neke ce biti potisnuti. barem 50 centimetara od bilo kakvog zida. centar prostorije je najbolje posto je najdalje od svih zidova i energija ce da opadne dok stigne do zida i jos vise ce oslabiti dok stigne nazad do vas takodje primer sa lupanjem u zid mi je skroz nelogicno, nezelim time da mislite manje o autoru poruke znaci ja mislim da treba koristiti sto masivnije stalke sa siljcima svakako sorry ako sam malko nejasan, nije mi ovo maternji jezik pa sam malko slab sa fondom reci i tehnikama izrazavanja |
Quote:
|
Quote:
Postoje i neki "napredni" siljci kod kojih se oni oslanjaju na patos preko specijalnih papucica, koje opet imaju internu konstrukciju kao kod amortizera na kolima... ali se onda pitam... zasto ne odmah amortizer nego 1000$ za definitivni trud nekog masinskog inzenjera.... Zvincicu, u pravu si, treba odvojiti kabinet zvucnika od svega ostalog, cak se sa soffit mounting-om upijaju midrange koloracije od samog kabineta, koje su anomalija uvek... nijedan kabinet nije apsolutno neutralan, cak ni oni pravljeni od mermera ili betona... Zatim je u cilju boljeg zvuka potrebno i odvojiti sobu od svega ostalog... i idealno bi bilo da se miksa u nekom satelitu u kosmosu, ali eto... nema se para. :) Zato se uvek i rade mala poboljsanja, da bi nam bilo bolje, a idealno ne postoji. pozdrav bogi |
Quote:
imao sam prilike cuti isti stalak sa i bez siljaka i ima velike razlike. takodje se ti obicni siljci nestavljaju na parket, nego ima verzija za parket sa zaobjenom ivicom da ne napravi stetu kad se stavi zvucnik na knjige, stiropor, krpe onda ima malko slobodnog hoda i pomeranje membrane na zvucniku na osnovu akcje-reakcije znanog iz fizike pomera kutiju/ rezonuje a to je nepozeljno zato je bolje sto jace fiksirati zvucnik |
Quote:
pozdrav bogi |
Zdravo Faktor X,
Quote:
Velika radijaciona povrsina zidova, poda i plafona, znaci da su potrebni mikronski pomeraji tih povrsina da bi ljudima pravila dozivljaj zvuka koji mogu cuti, te ako to iniciras, onda nikakvi akusticki tretmani ne pomazu u tom slucaju... soba vibrira i to se cuje. Znaci, ono sto predpostavljas je da je pod u sobi tezak, i da zbog velike mase smanjuje pomeraje zvucnika... zaboravljas da za generisanje zvuka trebaju dve stvari, povrsina i pomeraj, povecanje bilo cega od te dve stvari cini zvuk jacim... te ono sto ne platis na mostu platices na cupriji... Znaci vecom masom si smanjio pomeraj zvucnika ali si za masu koristio konstrukciju sa velikom povrsinom i smanjio dobitak od cvrste veze... Da ispod zvucnika imas betonsku kocku 10x10x10m i da ta kocka nema cvrstu vezu sa zidovima (zidovi se elasticno naslanjaju na nju), onda bi bilo jasno zasto su spikes bolji... Ovako apsorpcijom mehanickih vibracija svodis uticaj sobe vise na refleksije kroz vazduh, koje se mogu akustickim tretmanom kontrolisati prilicno dobro, i izbegavas mehanicku spregu kroz armaturu i zidove, koju ne mozes kontrolisati nikako... Tako da ne vidim potrebu za ukljucivanjem sobe precicom kroz pod i zidove kao faktora koji ima veliki uticaj, ako se vec borimo da mi tu u akustici nesto kao "kontrolisemo"... Uvek je tako, sve sto ne mozes da kontrolises a smeta definitivno... pokusas da odstranis koliko god je to moguce u samom korenu, i tada imas neki vid kontrole nad tim, ili barem iluziju... Drugo, kada u subjektivnom utisku navodis da sa siljcima zvucnici zvuce razlicito nego bez njih, ja ti verujem, potrebno je samo jos uciniti mali napor i proceniti sta je na kraju bolje. Da nesto zvuci razlicito je lako napraviti... ali napraviti BOLJE... to je vec ozbiljan problem. pozdrav bogi |
Mislim da se ovdje mjesaju dva "gledista" stvari. Jedno je Hi-Fi glediste, gdje su siljci in, i gdje je interakcija izmedju okoline, potrebe obojenosti zvuka , estetika pocesto veoma pozeljna, i drugo cisto studijsko sa strogo izolovanim, preciznim, neobojenim i sto direktnijim zvukom imperativ. A mozda se i varam :rolleyes: . |
Quote:
Mislim takodje da su u svakoj od te dve oblasti zastupljene dve iste stvari, subjektivnost i "u zaru borbe je sve dozvoljeno", ali na razlicite nacine i u drugim smerovima... Srecom, postoji nesto sto spaja te dve oblasti i cini ih slicnijima nego sto bi to neki hteli, a to je priroda i fizika koja je opisuje. pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 12:44 AM. |