![]() |
Re: YU Pop & Folk VS. .......
Quote:
|
Depeche Mode nije cist r,n'r... bem li ga sta je, ali je prelepa kombinacija gitara i elektronike... i vrlo, vrlo kvalitetna muzika koja definitivno zasluzuje svaku pohvalu...Ja bih to svrstao u electro-pop.Gledao sam ih uzivo u Kopenhagenu prije dvije sedmice.Pa ljudi su cudo jedno nevidjeno!!!!Toliko sam se odusevio koncertom da sam odmah kupio jos dvije karte za 6 mjesec u Århusu.Sva sreca pa drze dva koncerta u danskoj.:mrgreen: :mrgreen: Sorry za offtopic.
|
Da li ovde neko ko radi R'n'R,Jazz,... ima jednu stvar koja bi prosla ovog momenta u inostranstvu (kada bi se otpevala na engleskom).
Da li ima mocnu,originalnu,catchy kompoziciju,moderno i originalno zapakovanu (nosi neku novu energiju,aranzmanske inovacije) i sjajno izmiksanu? Da li taj koji peva ima izuzetnu harizmu i zanimljivu boju glasa? Da li kuca koja stane iza njega ima bar 1 000 000 funti da ulozi u imidz,spotove,reklamu,medijski prostor? i jos mnogo toga... E tako se postaje zvezda i sa takvim pristupom svemu.Svaka karika je bitna,a najvaznija je da je melodija hit. Evo recimo primer Madonne koja ima najprodavaniji singl u zadnje vreme. Izbacila je u Londonu promo singl Hung Up (bez Abba instrumentala) i dozivela neuspeh i singl povucen iz prodaje.Odmah izbacuje verziju sa Abba instrumentalom i postaje najveci hit ! Abba upakovana u moderni disco... Da je uradjeno tako da zvuci kao stara Abba ne bi bilo nista od uspeha.Da nije bilo dobre i legendarne melodije takodje ne bi bilo uspeha,sto se i pokazalo sa promo singlom. U mixu su koriscene neke moderne fore sa filterima itd...(u skladu sa aktuelnim trenutkom) Uradjen je vrhunski spot.Svi akteri spota su freak-ovi puni energije koju publika oseti. Sa istim pristupom radi i Maroon 5 ,Hives itd... --------------------------------------------------------------------- Isti takav pristup treba da imaju oni koji rade ovde R'n'R,Jazz,... (ok za onih 1 000 000 funti nisam siguran :)) Evo jos jedan zanimljiv primer.U Evropi je veoma popularan (vrhunac 2002. godine) euro-trance ili melodic-trance.Ovde taj pravac nikada nije doziveo veci uspeh... Medjutim kada je uzeta original matrica jedne takve stvari i preko nje otpevala Indira :"Stikle na noge,noge u kola i tetovaza na ledja gola..." ta stvar postaje ogorman hit kod velikog procenta domace populacije. Sada Indira peva pesmu "Rodni kraj" (valjda se tako zove,sinoc sam je prvi put cuo)...Uzet original Benassi-Satisfaction ili "Able To Love" i onda se ubaci neko sr*nje od melodije sa njenim vokalom i domacim shitaranzmanom,koji nema veze sa Benassijem (poslusajte ovo ako niste...:banghead: ) i kazu mi da je to veliki hit sada!?!? Mislim da ljudi koji to rade ,tacno znaju potrebe svoje publike... Sjajno se medijski gura,putem televizije i novina. Visegodisnji attack na mozgove je urodio plodom.Koliko ste puta culi od prijatelja "Ni ja to pre nisam voleo,ali..." Uradi folk ovde i duva ti vetar u ledja. Za sve ostale pravce mora da se uradi nesto na svetskom nivou. Jer "urbana" publika je mnogo zahtevnija (kriticnija),siromasnija i depresivnija... Ovo je moja ocena domaceg trzista u ovom trenutku. |
Quote:
|
Quote:
Niti je Madonna platila ogromnu kolicinu novca, niti bilo ko placa ogromnu kolicinu novca za "pozajmice" tog tipa. Pogotovo za pesme stare 30 godina. Za Indiru stvarno ne znam, niti me interesuje, ali originalna kompozicija je nekog bosanskog benda iz 70tih ili 80tih. Za to je dobijen copyright. Na stranu skidachinu fazona i Benassi zvuka. To je vec nesto drugo. Mnogi ga i u svetu plagiraju! Ako mi verujes, mogu ti reci da bar 20% Grandovih izvodjaca sa obradama uredno dobija licencu, tj. P i C za stvari koje obradjuju. Iznenadile bi te i cifre za koje se copyright dobija, no o tome nekom drugom prilikom. Autorska prava u svakom slucaju odlaze originalnom autoru! Tako da od emitovanja i prodaje Madonninog singla ili Lpa, autor originalne melodije dogodine zida konak na ST. Moritzu sigurno!!! A kolike su to pare ovde... od nasih izvodjaca kojima publisheri daju poverenje i dozvole... oni i ne znaju... dobice dogovoreni procenat i to je to. U svakom slucaju, cist racun... Sve sto se placa u bilo cijem slucaju, bilo gde na planeti su prava prenosa, agencijske provizije pri organizaciji, verovatno nekakvi porezi, a cilj je PROCENAT od ubiranja autorskih prava!!! Prema tome, nemoj tako olako da iznosis predrasude, jer vidim da si pravno prilicno "neupucen", ne zameri mi... ja nikoga ne branim niti zastupam, ali evo, kao sto rekoh, za copyright ti treba malo volje, par stotina evra u startu i adekvatan kontakt. A mnogi to svakodnevno zavrsavaju, veruj mi!!! Dakle, dajte da u diskusijama iznosimo argumente, a ne pretpostavke! Imajmo u vidu i da je aktuelne svetske hitove jako tesko obraditi i da to generalno niko i ne radi, tako da pricam o pesmama starim uglavnom od 2- 100 godina (approx. ). Pozdrav svima...:) |
P.S. Izvinjavam se svima sto odosmo malo OFF Topic, ali ovo je reply na prethodni post!!!
Pozdrav...;) |
Quote:
Kazem, nemoj pogresno da me shvatis... Tuzbi ce svakako biti i prvi ce najebati GRAND!!! To i jeste jedan od razloga zasto su promenili politiku!!! |
Quote:
Spomenuo si 20% onih koji uredno placaju obaveze.....a onih 80%?! e na njih sam ja mislio. Sad, da li je Indira medju njima - ne znam, nju sam spomenuo zbog Giafrancovog posta.. Nisam te pogreshno skontao, nemash brige.. Nemoj ti sad mene pogresho da shvatish...ali kako mozesh da znash da li je Madonna platila ili nije za Abbin riff? Ja pretpostavljam da jeste i mislim da ti takodje mozesh samo da pretpostavljash.. p.s. takodje se izvinjavam za OT pozz |
Quote:
Što se tiče naše nepostojeće scene, mislim da je glavni problem u tome što ljudi zaboravljaju da pesma bilo kog žanra u svojoj suštini mora da bude pop pesma da bi bila hit. Mora da ima pop strukturu, refren koji je pamtljiv, tekst sa kojim se ljudi mogu identifikovati, dobru temu, itd. Kod nas ima shvatanja da bi nešto trebalo da liči na nešto napolju, a nema identiteta i nema PESME, tj onoga što se može otpevati uz akustičnu gitaru i da zvuči jako dobro. |
Ono sto nam nedostaje je pop muzika "sa kefalom", "power pop"...ne znam kako da ga nazovem...nesto sto nece biti "bljak", a da bude radiofonicno, vecini prijatno za slusanje, da ima neku energiju, da odvuce klince od raznih spodoba tipa Seka, Cana, kako-li-se-vec-zovu...
Bilo je nekih interesantnih bendova u poslednjih 10-tak godina, ali svi nestadose. Verovatno im se nije isplatilo. Secate li se onog benda Teatar i njihova dva hita - "Pesma" i "Riba"...pa onda jedan potpuno zaboravljeni bend sa izvanrednom pesmom, zvali su se Kanal Tvid, a pesma "Kamene Lutke". Od ovih popularnijih tu je bila grupa Familja sa prvim albumom Narodno Pozoriste...pa onda Plejboj, ciji me singl sa pesmama "Znaj" i "Zajedno" (izmedju ostalog) svojevremeno oborio s nogu....Da ne pominjem Evu Braun i album "Pop Music"..... Npr, secam se, pre tri godine se pojavio veoma interesantan bend Kratak Spoj (samo jednom sam ih video na TV-u, sa pesmom "Sanjam Nas"), obisao sam ceo grad da bih nasao njihov album koji je verovatno izasao u jadnih 20-tak primeraka. I vise ih nikada nisam video...nigde. A sta se desilo sa onim bendom, mislim da se zvao Sarah Kay, pobedili na gitarijadi pre nekoliko godina...veoma interesantan bend. Sve je to otislo .........ma, da ne lajem :( |
All times are GMT +1. The time now is 06:49 PM. |