Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Side-Chain u Cubase SX3 (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13389)

sasaristic 18-01-2006 09:39 AM

Re: Side-Chain u Cubase SX3

Uputstvo koje je dao Lesha je ok.Napravis grupu u koju saljes dva audio kanala koje panujes jedan levo ,drugi desno.Na group kanalu insertujes waves sc i na key opciji izaberes l-R .Podesis treshold kako ti odgovara i vec mozes da cujes rezultat ali panovan.To ispravljas u mikseru desnim klikom na pan(izaberes stereo combined paner i postavis kanal u centar).Sve u svemu zivot da ti se smuci zbog jedne sitne gluposti.U PT jednostavno na sc opciji izaberes input kanal i to je to.

SandRob 18-01-2006 09:52 AM

Quote:

Originally Posted by sasaristic
Sve u svemu zivot da ti se smuci zbog jedne sitne gluposti.U PT jednostavno na sc opciji izaberes input kanal i to je to.

i sa pulsarom je jednostavno, jer spajas na isti nacin ko sto spajas hardware, ali i sa dB-D dynamics processorom u nuendu je vrlo jednostavno. :da:

dacko 18-01-2006 01:20 PM

Hey ljudi.. ok side chain i sve to... ali, da li bi neko bio dobar da d? jedan konkretan zivotni primer gde se to koristi ili gde je koristiJo. Mislim... cemu to sve uopste? :D

p.s. Izvinte na neupucenosti. :banghead:

lesha 18-01-2006 02:50 PM

sidechain se koristi za ducking, uglavnom kad zelis da istaknes kick u odnosu na bas, tako da svaki put kad udari kick, bas se automatski utisa..

sasaristic 18-01-2006 03:41 PM

Moze recimo i vokal da kontrolise jacinu padova, tako da se ne guraju previse u mixu.

lesha 18-01-2006 03:52 PM

da, u principu se koristi za isticanje jednog u odnosu na drugi instrument/zvuk ako se nalaze u istom zvucnom spektru..

Arthur 18-01-2006 10:00 PM

Ljudi, hvala puno sto se raspisaste. Sta pokusavam? Pa recimo da se igram malo sa tim nekim NUmetal projektom koji treba da ima veoma debeo kick i veoma debeo bass u najdonjem spektru (ne pitajte me zasto, jednostavno to sam cuo na modernijoj produkciji tog zanra). E sad, klasicnom ekvalizacijom prilicno uspevam to da postignem ali ima nekoliko slucajeva kada mi je SC potreban (kada bubnjar svira duplu-bass pedalu dok bassista ore po 5toj zici).
Za bubanj koristim uglavnom taj GoldenAudioChannel, i ni na koji nacin od navedenih ga nisam uspeo naterati da radi side-chain. C1 jos nisam probao a probacu dok crunchessor nemam..
Ne znam da li se to radi u ovu namenu koju sam naveo, ali znam da se koristi cesto u tim situacijama bass/kick (video lepu primenu u D'n'B muzici)..

Zid 25-01-2006 07:31 AM

http://fr.audiofanzine.com/tutoriels...uit,47923.html

Evo i ovde jednostavno objasnjeno.

Tazman 29-01-2006 11:48 PM

Zasto neprobas sa TC native bundle 3jkom ? Kompresor sam po sebi je odlican a side chain je nikad laksi : Na traku sa kickom ubacis mali plugin koji se zove sidechainer (ko bi reko ) koji se instalira kao deo paketa a na bas ubacis kompresor i stisnes dugme key input i malo podesis parametre i to je to .

Arthur 30-01-2006 02:31 AM

e vidis, danas sam ga tek video da postoji medju mojim plugovima, a sutra cu ga i isprobati. Hvala TAZ! :D Inace, definitivno sam uspeo da resim problem sa Golden Audio Channalom, i to preko obicne stereo grupe. Nije tesko, ako neko zeli mogu i detaljnije objasniti. Ono sto me sad dalje interesuje je eventualna multiband sidechain kompresija, da mi kick duckuje samo odredjen opseg bassa, a ne od vrha, narocito ako bass nesto lepo frazira tada... Cini mi se da neki od sonalkissovih kompresora to mogu i sutra se bacam na dalje istrazivanje. Inace, definitivno sam navucen na ovu kombinaciju kick/bass u sidechainu, stvarno olaksava neke specificne zahteve....

All times are GMT +1. The time now is 01:45 AM.