![]() |
Re: Koji monitor-nema svadje, kupljen!
Nije lose mozda fokusirati se na frekvencijske zone koje mogu napraviti najvece probleme, a za mene je to sve ispod 80 Hz.Po meni je bolje da imas bilo sta sto iole korektno moze da izbaci 35 do 80 Hz, nego savrsene monitore kod kojih taj opseg nije ni prisutan.Licno...najvece brljotine sam pravio na NS10 upravo zbog toga ( hehe a mozda sto sam pomalo i promasio hobi), a slicno je bilo i sa nekim daleko skupljim modelima.....i onda dodjem do Mackie Hr824 na par dana i momentalno sve instrumente koji imaju taj opseg, promenim drugim, uz grozan osecaj u stomaku , jer ono sto se odjednom pojavilo ispod 50Hz je zvucalo grozno...samo sto ja to nisam ranije cuo.
|
Quote:
Na kraju samo jedna stvar nije sacuvana, a to je investicija i posao... Ljudi vecinom imaju iluziju da kupovinom zavrsavaju pricu sa prodavcem i da im vise nista ne treba,... trebace mnogo vremena da se sve to ispravi, predugo traje. Nisam siguran, ali sam cuo da PMC ima poslovnu politiku da ostavi korisniku da koristi zvucnike neko vreme bez obaveze da ih odmah plati pa da ih nosi... mozda neko na forumu zna nesto vise o tome. Madaaa... ako se kupuje mali zvucnik (dvosistemski "nearfield")... koji je veoma "popularan" zbog niske cene, tesko se moze mnogo pogresiti jer ni jedan od njih nije kadar da stvori realnu sliku o onome sto slusamo... (sve je pocelo kada su proizvodjaci "izmislili" mid-woofer, pa od tada nema ni srednjih ni niskih frekvencija da valjaju... ako ista valja onda valja samo jedan od tih opsega) Quote:
pozdrav bogi |
Ja sam samo hteo da kazem da u vecini slucajeva snimak zvuci dobro kada naviknes uvo na svoj zvucnik ma koji on bio, a dzabe je imati ne znam koliko skup monitor ako nemas uvo i neznas da radis. A ovo sto ste vi nabrojali stoji, ali nije svakako od presudnog znacaja, a sto to kazem - snimke koje sam radio na nekim mojim zvucnicima, kada smo ih pustili na Genelec, Tannoy, Dynaudio, Behringer - zvucali su odlicno, pa zbog toga to tvrdim s obzirom da znam u kakvoj sam prostoriji i na kakvim monitorima tada radio.
E, da i sto se tice adama,imao sam i njega u vidu, ali u jednom studiu(na velikom Adamu, ne znam tacno koja je oznaka) smo pustili i neke domace snimke ali i Stinga i svuda je bass zvucao neodredjeno, sto znaci da nije u pitanju produkcija vec monitor! Pozz |
Zdravo Boskovicu,
Quote:
Dovoljno je da se neko seti (tesko li je to?) da napravi jeftiniji zvucnik, za plici dzep, pa da neko smiksa hit na njima... i eto "zakona" koji se zove nearfield monitor. Kada prodje neko vreme onda se i zaboravi kako se uopste doslo do te price... Dvosistemski zvucnik postoji samo iz jednog jedinog razloga, jer jednosistemski zvucnik nikada nije postao toliko popularan. Da ponovim, sto uvek kazem, birajte monitore prema vasem dzepu i vasem ukusu, radite na njima i proucavajte ih... samo nemojte zaboraviti da ti monitori nisu onda najbolji na svetu za ostale zato sto vi znate da radite na njima. Jos gore, bilo koji zvucnik na ovom svetu nije ni blizu realnosti kao prirodan zvuk, i podeljena su misljenja oko toga da li monitor treba da bude prirodan (potencijalno opasan demotivisuci faktor) ili da bude motivisuci faktor za korisnika. S jedne strane mozemo da jurimo brojcane performanse sa druge strane da trivijalno uticemo na dopadljivost zvuka zvucnika, ali na kraju se nekako uvek zaglavimo na pitanju "sta smo ono bese poceli da pricamo-radimo". Nije lako doci do toga sta ljudima najvise odgovara, pogotovo sto je to daleko od svakog idealnog uredjaja. pozdrav bogi |
Quote:
Iako ne verujem u apsolutnu istinu, ovo je jako blizu... Znanje se ne kupuje... boljom opremom se kupuje samo vreme za koje neki posao uradite, i kolicina snage koja vam ostane posle toga. Jedna je prica nesto uraditi za tri meseca a druga uraditi to isto ili bolje za tri nedelje... za to treba i znanja i opreme, kao i u svakom poslu. pozdrav bogi |
Zdravo sasaristic,
Quote:
To je prica o auspuhu i lageru na kolima... dok ne ucutkas auspuh nemas pojma da ti se cuje lager... Ljudi su takvi... dok ih od necega boli glava onda pricaju samo o tome, kada se to resi onda idu dalje... nema kraja. Drugim recima ne postoji frekventni opseg koji je "najbitniji"... a dokaz za to je da se ljudi nece nikada dogovoriti koji bi to opseg mogao biti... ili zelis da pokusamo da pitamo ljude? :) S druge strane primecujem da "harmonicnost" resenja u vecem broju slucajeva bolje zvuci ljudima... odnosno usaglasenost karakteristika, sto je upravo suprotno od onoga sto predlazes... Lakse ce ti biti da shvatis ako recimo zamislis zvucnik kao simfonijski orkestar ili cak i manji bend... sva iskustva kojih mozes da se setis nece biti dovoljna da pokriju sve gluposti koje tu mogu da nastanu... a svakodnevna su pojava. Nezahvalno je zbog toga uopste spominjati da je neki proizvodjac to uspeo, kada nema s cim. Drugo imajte u vidu da pojedini monitori koje spominjete imaju skuplji kabinet (kutiju) od drajvera (zvucnicka komponenta, transducer), jer nije tesko danas kupiti kineski 6.5" mid-woofer za $1.5, koji sasvim pristojno izgleda i ne tandrce kada svira. Nemam nista protiv kineske tehnologije, postaje sve bolja i bolja... vremenom... drago mi je da to vidim... kvantitet povlaci i kvalitet... cekam samo da se pojavi tehnika bolja i jeftinija od Behringera :). pozdrav bogi |
@boggy
Zar ne mislis da konstrukcija trosistemskih zvucnika nosi jos vise problema? Skretnice, rezonantne frekvencije, medjusobni uticaj drajvera u samoj kutiji..... |
Quote:
I sam si puno puta iskusio da zaobilazenje problema nije dobar put (malo je problema koji se tako "resavaju", iako postujem taj metod) Krucijalni problem sto se od mid-woofera ocekuje da svira isuvise veliki opseg frekvencija, koji ni jedan drajver ne moze fizicki da odsvira kako valja... ma koji ga proizvodjac napravio... Drugo, svi smo izuzetno osetljivi, po prirodi stvari, na opseg od 300-3000Hz, i svako petljanje u taj opseg kvari ukupnu sliku. Apsolutno svaki izuzetno cenjen zvucnik je imao izuzetnu cistocu srednjih frekvencija, ali i sve ostalo. (da ne kazem da nijedan dvosistemski ne spada u grupu cenjenih... mogu biti slatki, simpaticni kao "blesavo stene" ali to je sve) Jedno vreme su proizvodjaci bili frustrirani zamerkama sto mali zvucnici ne sviraju nisko, pa su im podizali niske koje su mogli, da bi eto mogli da sviraju nisko... itd... strasno je puno para ulozeno u marketing dvosistemskih zvucnika jer donose najveci profit. Znaci problem je sto je nama najosetljiviji opseg U SREDINI cujnog opsega... a zvucnik mora da svira sve.... Kada mid-woofer svira srednje frekvencije, bas tonovi mu "voze" membranu napred-nazad mnogo vise nego sto je to neophodno za srednje... A s obzirom da svaki zvucnik moze da svira izuzetno cisto samo na malim ekskurzijama (hod napred-nazad) oko nultog - mirnog polozaja (sto vise membrana izlazi, sila koja je isteruje je sve slabija, ti motori su nelinearni)... onda ...hteli ne hteli, nama bas tonovi pomeraju membranu izvan koliko-toliko linearnog dela i nehotice farbaju ono na sta smo izuzetno osetljivi... necim na sta, opet, uopste nismo mnogo osetljivi (10% izoblicenja skoro svi tolerisete na niskim frekvencijama, iako niste toga ni svesni,... mnogi ljudi "cuju" 15Hz jer cuju 30Hz, 45Hz,.. itd. vrlo smo sumnjivi po sposobnostima na tim frekvencijama, i tu nam treba najvise postojanje istih, manje je bitno kakvog je kvaliteta) Nije retkost da cak mnogi proizvodjaci stave dva ista 6.5" drivera (tzv 2.5 sistemski), gde je jedan na mid opsegu a drugi na niskim... itd. Inace fenomen nije tako izrazen kada se jos povecava broj drajvera u kutiji... vec cetvorosistemski zvucnik apsolutno zadovoljava tvoju bojazan... toliko ga je tesko napraviti da moze da zvuci gore od trosistemskog... verovatno bi pre nastimovali klavir nego to... ne da svira, nego da izvucemo sve sto ima "da kaze" iz njega, tesko je tu konstrukciju ukrotiti. Drugim recima: - trosistemski zvucnik je optimum, (dodatak sub-a se ne racuna u donju grupu!...) - cetvorosistemski je sumnjivo smislen (bas onako kako ti to primecujes) - dvosistemski bi mogao da se ubaci u grupu "ako vec mora, ali se nemojte zaliti", i mora da se zna zasto se koristi i sta su posledice. Srednje frekvencije se moraju ostaviti "na miru" ako zelimo sto vise detalja. To je zakon koji ne zavisi od proizvodjaca nego od prirodnih pojava. pozdrav Bogi |
Ma Boggy u pravu si 101 %... ali ja u glavi imam generalni problem 90% korisnika "popularnih" monitora, a to je da nijedna od kutija koje koristimo (do 800-900 eur) nema nista pristojno ispod 50Hz.A mnogi od nas se bave modernijim pravcima koji cesto znaju da trazi dobru definisanost upravo tog dela spektra.E sad u low-budget uslovima, nije li bolje imati bilo sta ispod 50 Hz nego ili bas nista.Inace sto se tice opaske o auspuhu i lagerima...:rotfl: :rotfl: :rotfl: svaka cast... bas sam se pronasao.
|
Boggy kad si vec tu....koliko je dobra varijanta sa dodatim sub-om, koliko mogu da prave probleme skretnice koje regulisu odnos suba i dodatih kutija.Imam Adam ANF10 i zanosim se razmisljanjem o nekoj jeftinijoj varijanti sub-a(Behringer, Tapco..).
|
All times are GMT +1. The time now is 12:15 PM. |