![]() |
Re: Koliko vjerovati mojim AKG slusalicama?
Quote:
P.S. Nisam siguran koliko ce ti se svidjati K271 buduci da imaju osjetno vise visokih od 141, i vjerojatno manje basa (ne znam koliko basa imaju 141 Monitor, ali bilo bi logicno da zatvorene slusalice imaju manje basa od otvorenih). Opet s druge strane, vjerojatno ti i nije toliko bitno da one budu vjerne (buduci da si i sama napisala da bi ti pasale i ako su hi-fi) |
Zdravo Boskovicu,
Quote:
Po meni slusalice moraju da budu IZUZETNO, TEBI UDOBNE, ako zelis da ih koristis, zvuk i detalji su vazni, samo nisu toliko, ako ti slusalice fizicki smetaju. Nema svako od nas glavu i usne skoljke istog oblika. Slusalice gube svaku svrhu cak i ako imaju odlican zvuk, ako ne izdrzis vise od desetak minuta. Slusalice su licni instrument i biraju se tako, jer imas fizicki kontakt sa njima. Quote:
Quote:
Koliko su tebi slusalice vazan detalj u poslu, i koliko ce ti to sto ocekujes od njih doprineti da brze i lakse zaradis jos novca? pozdrav Bogi |
Quote:
Sto se tice Grado-a drago mi je da cujem da neko razmislja o njima, steta je sto su retkost na ovim prostorima... fale da bi "slika" bila kompletna. Da, slusalice su licni instrument, i tu svaka subjektivnost ima smisla, zato sto nema u ovom poslu icega toliko individualnog kao sto su slusalice... ista prica kao i instrumenti. Zato ne valja ako nemate priliku da ih cujete SVE koje postoje a valjaju... pozdrav Bogi |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Quote:
Drugim recima, da ponovim, sasvim je logicno kada cujes razliku u "prostornost" i "prostornost"+prostornost sa slusalicama ili bez. pozdrav Bogi |
Postavio sam neka pitanja na AKG forumu i nakon nekoliko dana cekanja, konacno je stigao sluzbeni odgovor na moje pitanje pa tako prenosim pitanje i odgovor:
I own a pair of K141 Studio and consider them my reference headphones at the moment. I mostly use them to check my mixes. Could you please compare K141 Studio and Monitor more thoroughly because I haven't been able to hear the Monitor version anywhere and I know that they are quite legendary. Which one of them would you consider more "flat" and balanced? Also, in terms of sound, is K240 Studio very different from K141 Studio? The "Studio"s are already equipped with transducers with the new XXL-diaphragm-technology. As a result they provide the same sound-character, however with improved dissolution and clearness, particularly of the high end and a more precise reproduction of the bass. The output volume is sufficient with portable gear also, whereas - caused by the high impedance - the "monitor" of both types (K141 such as K240) will in some cases not achieve sufficient output volume with more modern equipment, this is due to the low voltage design of portable gear. The models 141 and 240 differ (at least theoretically) only by the kind of resting on the head (resp. the ear) but not in the sound. The K 141 is supra-aural whereas the K 240 is circum-aural. Differences can arise only by differences how they sit on (or fit to) the head. Here however no statement is to be made, since the differences are experienced very subjectively. Vrlo mi je zanimljiv odgovor, osobito ovaj dio o razlikama izmedju K141 i K240, buduci da su K240 nesto skuplje i cesce ih se vidi u studijima. |
Quote:
off-topic: da li su u pitanju one frekvence cije talasne duzine celobrojno umnozene daju duzinu sobe, ili na neki drugi nacin imaju veze sa geometrijom prostora, tako da se odbijeni talas ponistava/sabira sa izvornim? ne znam da li je na ovom forumu ranije bilo reci o ovome, ali ako ima zainteresovanih mozda bi mogli da pokrenemo temu... Quote:
------------- @Roadie circumaural se oslanjaju na usnu skoljku, a supraaural obuhvate celo uvo tako da ono "upadne" u slusalicu i ne trpi pritisak. imao sam ranije neke supraaural slusalice koje su posle par sati pocinjale da mi nanose bol (sto ne znaci da bi to svakome smetalo kao sto meni smeta). :) :) negde sam procitao da se ne prave bez razloga supraaural slusalice i da imaju nekih prednosti, ali trenutno ne mogu da se setim sta je u pitanju. sa druge strane, circumaural je izmisljen da bude udobniji za visecasovno "nosenje". |
Zdravo Andreja,
Quote:
Ako ti je soba dugacka 5m, onda je za tu duzinu najniza frekvencija talasne duzine 10m, znaci 34.5Hz. (f=c/2/l, c=340m/s, brzina zvuka, l- duzina izmedju dva zida) Za malu gluvu sobu visine 2.5m imacemo 69Hz... itd.. to je takodje jedan od razloga zasto se u automobilu bas jace cuje sa manje snage, nego u obicnoj sobi. Inace, javljaju se talasi koji zavise od dimenzija sobe (razmak izmedju naspramnih zidova), ali i oni koji zavise od razmaka izvora zvuka (zvucnici) od zidova sobe (naslucujes haos?).... kada se uvedu jos neke grupe moze ih biti jako mnogo... Mnoge od tih pojava nam ne smetaju, zato sto smo odrasli u reverberantnom prostoru, i to nam je prirodno okruzenje. Medjutim, ono sto imamo ispod 100Hz nije bas moguce ignorisati.... Nije neki put lose razmisljati o tome da sluh prevashodno postoji da bi nam omogucio komunikaciju sa svetom oko sebe... u ekstremnim situacijama nam moze spasiti glavu... prema tome treba uvek imati u vidu cemu sluh prevashodno sluzi i koliko je realno svakome znacajan, a ovo o cemu diskutujemo na ovom Forumu, je samo plus... ali ne osnovna funkcija. Sto se tice teme, pokreni je, neko ce se vec "zatrcati" :). Quote:
Upuceno svim clanovima: cini mi se da nam je samo Forum neefikasan... Neka vrsta dokumentacije koju bi sami korisnici uredjivali bi mozda bilo bolje resenje, mozda Wiki? Puno znacajnih informacija stoji u forumu koje su pomesane sa debatom... diskusija je neophodna, ali su nam zakljucci zatrpani diskusijom :) Postavljam pitanje upravo na mestu gde vidim problem, kao primer, jasno mi je da sve ovo time postaje jos vise off topic... izvinjavam se zbog toga. Ko zna, mozda jednom postane i to vise poseceno od New York Times kao sto postade Wikipedia. Cak nisam ni siguran da postoji tako nesto na ovu temu na netu.... na bilo kom jeziku... ali gomila rasutih informacija postoji. :mrgreen: Pozdrav Bogi |
Quote:
Koliko vam je svima bitno da cujete "realno"? Najveci broj potrosaca nema na cemu da cuje ista od ovoga o cemu pricamo, a kako vreme prolazi i muzika se slusa na plasticnim "zvucnicima", sve je manje ljudi koji imaju sanse da cuju cak i kakav-takav HiFi(ma sta HiFi znacio) Takodje HiFi znaci u prevodu visoka tacnost, istinitost, vernost itd... Sto mi se cini da je suprotno... Isto tako znam da su proizvodjaci HiFi opreme koristili razne trikove da bi privukli kupce, od loudness filtra preko bass-boost pa nadalje (uglavnom jeftini i cesto prljavi psihoakusticki trikovi)... slusati "flat" je vrsta posebne "religije" itd... ali da ne otvaramo tu sumanutu temu u kojoj je sve moguce i fizika ne vazi... Samo sam znatizeljan, jer primecujem totalno suprotnu definciju pojma koji je uveden iz sasvim drugih razloga. Kako se to dogodilo? pozdrav, bogi |
Quote:
Inace, cini mi se da je membrana kod circumaural smjestena blize uhu nego kod supraaural, ali i to vjerojatno ovisi od modela do modela. (usporedjivao sam moje Technics F-500 i K141). Mislim da to stvarno mora imati nekakav (vjerojatno minorni) utjecaj na zvuk, cak i ako su driveri jednaki. |
All times are GMT +1. The time now is 05:27 AM. |