Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   dithering again (iliti samo ogrebi i blago tebi) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12934)

SandRob 18-11-2005 06:47 AM

Re: dithering again (iliti samo ogrebi i blago tebi)

meni je dithering nesto o cemu ne razmisljan. prodjen kroz njega 24bitni wave i onda ga samo sejvan ko 16bit.
obziron da se radi o shumu, ko sto kaze shot, mozda je jos vazno napomenut da ga se dither uvik stavi zadnji u nizu, iza eq-a, kompresora i limitera, tako da nivo i karakteristika toga shuma ostane nepromjenjen.

SandRob 18-11-2005 06:49 AM

Quote:

Originally Posted by Shot
Znaci postaje cisto bacanje prostora snimiti taj fajl na vise od 16 bita.

kad se ubacuje 16bitni sample u 24bitni nuendov projekt, program nudi prethodnu konverziju u 24bit-a. ima li to smisla radit? ako nema, koji % to nudu?!

dacko 18-11-2005 09:14 AM

Vracam se na pocetno pitanje...

U wavelabu imas onaj "meters" toolbar.. Na njemu imas "bit meter". Kada pokrenes neki fajl, i ukljucis taj bit meter, tada vidis koliko taj fajl stvarno bitova zauzima. Ako na 24bitni fajl, stavis neki dither na 16, taj bit meter ce ti pokazivati 16 bita.
Sto ce reci, da novi fajl koji ti napravis, moze biti 24bitni, znaci da zauzima i toliko mesta na disku i sve, ali ce zadnjih 8 bitova biti prazni, tj. nece ih biti.

Tako da onda, takav fajl, mozes slobono bez dithera da snimis samo kao 16bitni, i posto je vec ditherovan, neces "nasilno" izgubiti tih 8 bita.

Malo sam konfuzno opisao, ali skontaces... :da:

Arthur 18-11-2005 02:54 PM

jok vala, probao ja. Ako uradis render 16bitnog diteringa u 24bitni fajl, bit metar i dalje pokazuje paljenje svih 24bita, jedino sto ne znamo da li su to samo nule.

@dushan
da, trazim i dalje sugestije koji je ditering engine najbolji.. I da li je moguce da razlika koju sam cuo najvise dolazi od resamplinga? Nekako kad palim i gasim diter engine u master sekciji i nema toliko dramaticne razlike..

Arthur 18-11-2005 02:55 PM

@sandro
pa jel hoce on uopste da radi u 24bitnom projektu sa 16bitnim fajlovima bez konverzije? Sta se desi ako to pokusas a ne das mu da ih prepakuje?

SandRob 18-11-2005 03:25 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur
@sandro
pa jel hoce on uopste da radi u 24bitnom projektu sa 16bitnim fajlovima bez konverzije? Sta se desi ako to pokusas a ne das mu da ih prepakuje?

nista se ne dogodi. normalno svira, ko sto sviraju i ostali 16bitni sampleovi iz vst samplera, koji su takodjer ukjuceni u 24bitni projekat.

Arthur 19-11-2005 10:52 PM

e pa to mi se svidja.. jer razmisljam u ovom pravcu : ako on 16bitni kanal konvertuje (dopise) u 24bita, i onda krene da radi sumiranje sa diteringom, on ce preko tih praznih bitova upisivati nov sum, sto se ne bi desilo da u startu sabira samo 16bitni zapis, koji se moze sabrati u projektu od 24bit-a.. da li gresim...?

kompozitor 09-12-2005 09:40 PM

Quote:

Originally Posted by Max
A moja i bogami Dvuckoviceva preporuka od softwareskih ditheringa je izotop ozone 3 i onaj ..... algoritam ( toliko sam umoran da sam zaboravio koji .....)

Psych9 , pozdrav ...

fipke 10-12-2005 12:00 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur
studio za filmski ton na kosutnjaku (Concept films), neznam koji su zvucnici, ali znam da se radi o posebno projektovanom 7.1 sistemu

M&K! :) :) :) woohoo

Arthur 10-12-2005 03:13 PM

nope, M&K su u velikom studiju, muzickom... kod aleksandre, a ovo mi ni Cvele nije znao reci sta je..

All times are GMT +1. The time now is 08:08 AM.