Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Normalizovanje, redosled (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12377)

kVu 11-09-2005 12:50 PM

Re: Normalizovanje, redosled

pojedinacne trake se nikad ne normalizuju... :confused:

ako vec nemas neki externi kompresor koji koristis tokom snimanja potrebno je da taman toliko pojacas preamp da ti najglasniji deo ode do 0.0 (a da ne ode u clip)... i na kraju, ne vidim sta tu ima da se normalizuje :)

eon... nema to pojma.. -6, -3.. naslusao sam se i ja takvih prica... to je bar moje misljenje

poz

SandRob 11-09-2005 12:59 PM

Quote:

Originally Posted by kVu
eon... nema to pojma.. -6, -3.. naslusao sam se i ja takvih prica... to je bar moje misljenje

poz

oprosti, vuce, ali nisan razumi sto si ode hoti rec? :?

kVu 11-09-2005 01:01 PM

pa da ti audio snimak ne sme ici iznad -6db npr. zbog ne-znam-ti-ja-cega... mislim na pojedinacnu trake, ne na mix

SandRob 11-09-2005 01:14 PM

Quote:

Originally Posted by kVu
pa da ti audio snimak ne sme ici iznad -6db npr. zbog ne-znam-ti-ja-cega... mislim na pojedinacnu trake, ne na mix

pa niko nije reka da pojedinacne trake ne smu ic preko -6db?

kVu 11-09-2005 01:18 PM

pa upravo to... ne vidim zasto bi se onda nesto normalizovalo :))))))))))))))

Mogli 11-09-2005 01:41 PM

Ja sam do sad redovno normalizovao svaku pojedinacnu traku u mix-u i to onako iz pocetnicke navike (to mi je bilo prvo sto sam naucio), i do sad nisam primetio da ima nekih stetnih posledica, vec naprotiv, signal mi bude jaci i nisam uopste koristio preterano puno kompresora, tek negde, ako mi smeta zvuk, i tako uvek radim - tek ako mojim usima zasmeta kako se cuje pojedinacna traka. Medjutim, s obzirom da vas vecina kaze da to nije u redu, onda je sigurno tako i prelazim na vas nacin rada.:)

AVaX 11-09-2005 02:02 PM

Ja koristim normalizaciju za pojedinacne trake.
Ako se normalizacija radi u rasponu od recimo -3 do -5, ne vidim kako to moze da pogorsa stvari u masteringu.
Poenta je da svaku traku dovedem na koliko toliko prihvatljivu vrednost, a da opet ostavim dovoljno prostora da mastering uradi svoje.
Znaci, ne normalizujem sve na istu vrednost, i ne normalizujem bas svaku traku.
Sto kaze Mogli, vecina vas smatra da je to pogresno, pa me zanima zbog cega?

OFF 11-09-2005 04:23 PM

Nije li normalizacija isto sto i gain u krajnjem rezultatu, s' tim sto kod norm. imamo tu gornju tacku kojom odredjujemo 'plafon'?

Eon 11-09-2005 05:15 PM

Quote:

Originally Posted by kVu
pojedinacne trake se nikad ne normalizuju... :confused:

ako vec nemas neki externi kompresor koji koristis tokom snimanja potrebno je da taman toliko pojacas preamp da ti najglasniji deo ode do 0.0 (a da ne ode u clip)... i na kraju, ne vidim sta tu ima da se normalizuje :)

poz

Ja i govorim za kompletan snimak a ne za pojedinacne trake, radim na -6db i to mi odgovara zbog instrumenata i efekata koje koristim

SandRob 11-09-2005 06:43 PM

normalizacija pojedinih traka nije zabranjena, ali mora postojat razlog zasto se ona cini.
ponekad su neke trake pretihe (ako nisu dobro usnimljene ili je takav sample) i treba podignut gain, ali onda je bolje rjesenje u wave editoru podignut manualno gain za par decibela.
ako u jednoj traci ima vise 'events' (tako obicno i bude kad se snima), sto dobijes kad ih normaiziras!? izjednacis sve nivoe i ubijes makrodinamiku pisme. a je li to ono sto smo zeljeli?

All times are GMT +1. The time now is 09:02 PM.