![]() |
Re: 5.1. i 7.1.
|
Ne, znam taj Reveal.... Hm....
Ja cu sebi napraviti neku 5.1 varijantu, ali od razlicitih zvucnika. Znam da to nije pametno, ali ima i svojih dobrih strana. Prednji par ce mi biti ADAM Anf10 (dok ih ne zameni p22a, a oni odu pozadi:) ), a trenutno se za zadnji par mislim izmedju Tapco s5 i Wharfdale 8.1. Bas tu su te dobre strane, jer kad snimam, mogu kontrolisati 'sliku' na jos jednom kakvom-takvom sistemu, a obe varijante su jako mobilne za poneti. Woofer cu verovatno praviti, a centalni ... , ne znam, voleo bih da stavim nesto na cemu cu inace kontrolisati mono-mixeve. Sad, treba fakticki 4 razlicita zvucnika uskladiti fazno i po snazi, ali ionako mi to uglavnom sluzi za po koji koncert (a dobijam dosta i u monitoringu). Ima li ko kakav predlog u vezi ovog entuzijazma? :) |
Quote:
@OFF Ne veruje da ces puno dobiti uskladjivanjem razlicitih sistema ali okusaj se, ja ne bi :) |
Quote:
7.1 ima i dva zadnja zvucnika pored para bocnih/zadnjih. Sto se tice slusanja, to su jedine razlike, u "ozvucenju". Po preporukama i analizama, generalno, 5.1 je precizniji i time vise naginje ka muzici, ali tesko pokriva vise slusalaca od nekoliko, znaci "asocijalan i sebican"... ;) 7.1 ima bolju difuznost zvucnog polja iza ledja slusaoca, i time olaksavaju pokrivanje veceg prostora sa vise slusalaca, smanjenjem preciznosti i povecanjem difuznosti zvuka pozadi... tako da je taj sistem bolji za film. Sto se tice kasnijih ideja u threadu o razlicitim zvucnicima u sistemu... preporuka ne propisuje da zvucnici moraju biti isti. Naprotiv, ozbiljni consumer sistemi imaju upravo zvucnike posebno konstruisane za mesto koje zauzimaju. Bitno je da levi i desni zvucnici budu sto vise isti a najvise centralni :) Generalno se prednji zvucnici dosta klasicno konstruisu,... dok se bocni cesto rade u dipole varijanti,... a dodatna difuznost se moze postici omnidirekcionalnoscu zvucnika... tako da se i to radi za bocne zadnje i eventualno zadnje zvucnike u 7.1 Ovo govorim za home varijantu... sto se monitoringa tice... svi zvucnici u sistemu su uglavnom isti osim subwoofera... pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 09:46 AM. |