![]() |
Re: Razlika (aktivni vs pasivni monitoring)
Dobri monitori su oni koji dobro rade, a oni koji ne rade dobro... ti bas i nisu dobri i za njih ljudi cesto kazu da nista ne valjaju. :)
|
Quote:
:thumbsup: |
Pozdrav svima
Po meni su aktivne kutije bolje nego pasivne,probao sam i jedno i drugo na istom sistemu.Po meni veliki problem predstavja pasivna skretnica gde audio signal posle pojacanja prolazi kroz spulnu(indukcija-veliki gubitak informacija!!!) kondenzator itd.Kod aktivnog sistema podela frekvencija je uradjena pre samog pojacanja i to dok je jos u digitalnom obliku(po meni skoro i da nema gubitaka informacija). Ako se neko ne slaze sa ovim rado bih cuo argumente protiv. |
Quote:
Ako se plasis da ce par spulni poremetiti signal, trebao bi da pogledas malo sheme aktivnih skretnica. Daleko vise komponenti na ulaznom signalu = veci sum, na primer... Zatim operacioni pojacavaci - ako nisu dobri i te kako umeju razdrndati ulazni signal. Quote:
Pasivne kutije se mogu unistiti (njihov zvuk) losim pojacalom, dok kod aktivnih nema promasaja - to je to. Uporedjivanje bi bilo kao slikanje "idiotom" i profi aparatom. Ako uzmes aktivne monitore, kupio si "idopta" i slike ce biti optimalno dobre. Ako je jos pri tome neki dobar, firmirani "idiot" u pitanju - onda sreci nikad kraja. Samo vezes i to je to! Ali pasivne kutije ti daju prostora da sam odredis neke faktore izgleda krajnje (zvucne) slike, koje inace ne bi mogao da menjas. |
Quote:
Quote:
Quote:
Funkcija koju obavlja prigusnica u pasivnoj postoji i u aktivnoj skretnici... nema nikakvih gubitaka informacija usled koriscenja skretnice... Quote:
Da ce da zvuce isto... nece! Ali nema razloga bilo koju tehnologiju proglasavati superiornijom, kada se zna da to ima svoju (vecu) cenu. Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Ako pricamo o aktivnim monitorima koji STVARNO imaju vrhunska pojacala onda to mogu da budu PMC AML1 ili Meyer Sound HD-1, pogledaj njihove cene po netu pa vidi koliko kosta kvalitetno pojacalo (x2) za dvosistemac. I dalje postoje vrhunski zvucnici sa pasivnim skretnicama.... ma sta marketing brbljao o "kvalitetu" koji je "sam po sebi" zadovoljen aktivnom tehnologijiom... ja bas i ne znam da postoji ubitacnija "snake oil" izmisljotina koja nije toliko ocigledna kao pozlaceni osiguraci, recimo... pzodrav bogi |
Nisam lepo srocio... Nisam mislio da se stekne utisak da su aktivne kutije obavezno dobre... Nego - imaju ugradjeno nekakvo (osrednje vecinom) pojacalo i daju kao i idiot - optimalnu sliku na zvucnike koji su isporuceni sa njima... Ako se zeli nesto vise - ne moze, jer to je to...
Ja sam prvi napljuvao one KRK samo zato sto sam saznao da se po njima vrzma meni omrazeni TDA chip, nisam ni hteo da slusam, jer sam znao sta se od jednog TDA chipa ocekuje... Ali masa je zadovoljna, jer su oni uskladili cenu/kvalitet pojacala i drajvera i dobili solidan paket. Ja npr, NIKAD ne bih stavio na svoju pasivnu kutiju TDA chip ( pravio sam DeathOfZen pojacalo - sigurno si sretao semu na netu :) ) pa makar mi ono sluzilo za HIFI slusanje. Sa druge strane imam GENELEC monitore - predpostavljam da su tu stavili pristojna pojacala i upakovali pristojno, jer mi je za monitoring trebao hladan, ravan i bazdaren sistem slusanja... Dakle isto "idiot" slucaj - bez mnogo merenja, podesavanja i sl. Imao sam priliku da ih cujem, u studiju gde radim, na poslu, pa sam ih i za kucu uzeo... E sad, ako neko ima znanja, volje i para, pasivni monitor i dobro pojacalo, moci ce sigurno da napravi nesto bolje za slusanje... Usudicu se da kazem - mozda i za manje para ? |
5 Attachment(s)
Hocu malo da pojednostavim.
1) Izvor zvuka je digitalan(nemojte mi reci da moze da bude analog na danasnje vreme),kao takava putuje prema digitalnoj skretnici gde se vrsi podela frekvencija pa onda na DA konverter i posle njega na pojacalo i na kraju zvucnici? 2) Izvor zvuka je digitalan(nemojte mi reci da moze da bude analog na danasnje vreme),kao takav ide na DA converter zatim na pojacalo pa tek onda na pasivnu skretnicu pa dolaze zvucnici? Ja mislim da je puno bolje obraditi signal(digitalna skretnica) dok je jos u digitalnom obliku nego posle kad je vec konvertovan u anologni. Boggy sta to znaci? Quote: <TABLE cellSpacing=0 cellPadding=6 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD class=alt2 style="BORDER-RIGHT: 1px inset; BORDER-TOP: 1px inset; BORDER-LEFT: 1px inset; BORDER-BOTTOM: 1px inset">Originally Posted by Zoki http://rumski.com/forum/images/rupro...s/viewpost.gif probao sam i jedno i drugo na istom sistemu. </TD></TR></TBODY></TABLE> Super! Ja sam ubedjen da ako poredimo jedan isti sistem u aktivnom i pasivnom da je bolje aktivno!!!Puno bolje i jeftinije. Moje kutije imaju prilicno dobre zvucnike scanspeak revelator serija tro sistemske. Razlika izmedju pasivne i aktivne varijante je ogromna u korist aktivne. Koristio sam ista pojacala u oba slucaja isti izvor zvuka. Moja prostorija je akusticki sredjena-duzina 7.4m x 3.8m x 3m posle 3 meseca rada:banghead:. |
Zamalo da zaboravim da se zahvalim Denisu Maricu na velikoj pomoci i podrsci.
|
Meni su aktivne kutije u principu jedno najobicnije sranje,ne bih da objasnjavam zasto.Pozzzzzz
|
All times are GMT +1. The time now is 10:29 AM. |