Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   DSP forum (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=103)
-   -   Pulsar & Preopterecenje PCI magistrale (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11120)

alen 14-04-2005 11:52 PM

Nisam stigao da probam ovo sto Deky kaze ali bice da je ovo
zadnje sto napisa Lesha.Gresku izbaci upravo kad poteram
projekat iz nuenda,tj.gomilu wave trackova.Znaci,verovatno to
opterecenje Sata kontrolera koje naprave diskovi(2 Sata Maxtora 120Gb,vezana U Raid) uticu na zagusenje magistrala.
Ima li tu resenja?

lesha 15-04-2005 12:02 AM

probaj prvo sa pci latency tool da promenis pci latence komponenti
http://downloads.guru3d.com/download.php?det=951

takodje probaj da promenis pci slot..

ako nista ne pomogne, onda zameni sata diskove :(
tek kad sam uzeo pata, sve mi je radilo kako treba..

alen 15-04-2005 12:06 AM

Cim ugrabim vremena probavam sve varijante.Hvala na pomoci.

diviner 15-04-2005 12:18 AM

Ja sam vec na par mjesta spominjao da je SIL3112 kontroler problematican kada je u pitanju DAW:

http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?p=34195#34195
http://www.rumski.com/forum/viewtopi...c&start=15

Quote:

Originally Posted by diviner
Za pocetak ispisi konfiguraciju: ploca, proc, mem, sata diskovi ? Moguce je da imas problema sa PCI overloadom SATA kontrolera ukoliko se radi o SIL3112.

Quote:

Originally Posted by diviner
Ne podrzava, i generalno uopste lose radi kada je DAW okruzenje u pitanju...Nedavno sam imao gomilu problema oko RAID-a na tom kontroleru, jer je u kombinaciji sa AN7 i NF7-S plocom, i EMU karticom pravio velike probleme u radu (nije bilo moguce snimanje, ali uopste). Zanimljivo je sto CreamWare karte rade odlicno (Luna2, Pulsar2).

PCI SATA kontrolere nisam imao prilike da podrobnije probam, tako da ti ne mogu mnogo pomoci oko izbora...Gledaj ako mozes da se prebacis na platformu koja ima kontroler integrisan u SouthBridge maticne ploce (nForce3 platformu jos nisam probao sa RAID0).

Nazalost, tu informaciju nisam imao kada sam radio masinu o kojoj Alen govori! Moja greska i ja je priznajem (bit ce otklonjena u rekordnom roku najvjerovatnije zamjenom ploce).

Najveca zabuna proistice iz toga sto sam Alena minimum tri puta pitao kako se masina ponasa u svakodnevnom DAW okruzenju u studiju (naravno, nista ne prebacujem Alenu, vec samo lociram uzrok zabune...odgovornost je potpuno moja), u kome inace radi, svaki put mi je odgovarao odlicno (cak stavise zadnji put kada sam ga pitao da li ima bilo kakvih problema sa snimanjem, odgovorio mi je da upravo snima 7 traka istovremeno). Ocigledno je da sa samim snimanjem wav-ova pulsar nema velikih teskoca (i tada sil maksimalno zagusava-iskoristava PCI magistralu), ali upotreba jos kojeg efekta prosto postaje nemoguce...iz razloga spomenutog zagusenja. Sam pulsar (bez upotrebe sil-a) funkcionise besprjekorno (u kombinaciji, recimo sa obicnim ATA diskom), ali kad sil pocne drljati (posto je ocigledno neadekvatno implementiran) sve pada u vodu.

Da ne bude sve crno, sil3112 ce odlicno posluziti u svakodnevnom radu (zahtjevne igre, softverski video editing itd itd.) , pa i donekle u DAW okruzenju...istina bicete ograniceni mogucnostcu, ali koliko para, toliko muzike.

idekius 15-04-2005 01:56 AM

Quote:

Originally Posted by alen
Gresku izbaci upravo kad poteram
projekat iz nuenda,tj.gomilu wave trackova.

To se desava zbog aktivacije ASIO drivera. Tek tada nastane pravi "pressing" na PCI magistralu, jos ako je efekt zahtevan, a masterverb i plate 100 jestu...

Na opterecenje PCI magistrale, u ovom slucaju, utice i broj ASIO kanala i vrsta drivera koje koristis u projektu. ASIO 2 duplo vise opterecuje PCI magistralu nego ASIO...

Sve jedno, sve to mora da radi kako treba kad je sistem lepo postavljen. Tj, Pulsar 2 bi trebao da gura oko 6-7 masterverb-a sa postavljenih 32 ASIO kanala.

@Lorimer :-) Najverovatnije necete morati da menjate plocu... Ako ste blizu, samo mu reinstaliraj win, pre toga u Biosu prebaci sa APIC na PIC mode (pic ima 16 IRQ-a i radi fenomenalno), eventualno mozes malo da podignes PCI latency timer. iskljuci Plug 'N' Play OS i posle, kada se instalira win (u standard PC modu), podesi rucno IRQ tako da Pulsar dodje na 9, ili 5 i da tu bude sam... E ako onda zeza, tek onda treba razmisljati dalje... e da... pozeljno je i chekirati "do not map trough this device" u kontrol panel\Sounds and Audio Devices...

Ukoliko Alen ima PCI graficku kartu, i ona moze da pravi takve probleme, ali... ko danas ima PCI graficku karticu...

Izvinjavam se sto se ponavljam, tj. citiram samog sebe, ali eto, da priskocim malkice u pomoc, a ubedjen sam da ovo resava stvari, izuzev, opet... ako nije ploca problematicna, a to je danas retkost, pogotovo sto je u pitanju ploca bazirana na nForce 2 chip-u...

diviner 15-04-2005 06:32 AM

Nisi shvatio poentu...Nije problem u PCI magistrali, vec u SIL3112 kontroleru koji je neadekvatno implementiran na istu (ili je jednostavno lose odradjen, pa okuplja magistralu u momentu samo za sebe). Kada SIL ne radi, sve radi perfektno, tako da i StandardPC nece donijeti nista narocito (mozda malo poboljsa situaciju...No moze da proba, pa da javi...eto srece da sam opet u krivu.

SandRob 15-04-2005 07:52 AM

da. diviner je strucnjak za konpjutere. 8)
ono sto ja ko korisnik mogu potvrdit da pulsar ima stabilan software. nema sanse da se srusi, ali kod odabira hardwarea treba bit oprezan. nekad je bio problematican via chipset, a sad, evo cujen i ovaj kontroler... prije nego se slaze daw sa cw karticom (i inace) treba se malo informirat.

Eon 15-04-2005 08:38 AM

..uzasno dobro stabilan, meni se nikad nije ni srusio i to je stvarno za pohvalu. Meni je pulsar sam u masini i verovatno i zato nemam problema sa podelom IRQ-a i ostalih peripetija

diviner 15-04-2005 08:58 AM

Quote:

Originally Posted by SandRob
da. diviner je strucnjak za konpjutere. 8)

Pretpostavljam da je ovo sarkazam...ako jeste, prihvatam ga kao dobronamjeran komentar. Niko od nas nije strucnjak...ili zna vise ili zna manje. Tu smo da stvari uravnotezimo i jedni drugima pomognemo. Alen je dosada u studiju radio bez problema, a radice i od sutra (problemi se rjesavaju onda kada iskrsnu...ne mogu prije). Ili po onoj narodnoj "Ko radi taj i grijesi".

Quote:

Originally Posted by SandRob
ono sto ja ko korisnik mogu potvrdit da pulsar ima stabilan software. nema sanse da se srusi, ali kod odabira hardwarea treba bit oprezan. nekad je bio problematican via chipset, a sad, evo cujen i ovaj kontroler... prije nego se slaze daw sa cw karticom (i inace) treba se malo informirat.

Tako je...Taj racunar je radjen prije vise od godinu dana, a nedostatak audio hardvera (pulsar2) za pravilno i kompletno testiranje je bio i vise nego nedostatak (sada to vec nije problem). DAW bi trebao da cini kompletan setup, zajedno sa audio kartom, medjutim i na moju zalost, niko od nas nema novca za uzeti sve odjednom (cak i jedan ozbiljan studio poput ovog u kom Alen radi je pulsar uzeo poslije pola godine...sta drugo reci). Kao sto rekoh, cijela zabuna proistice iz toga sto je do sada sve sljakalo bez prijavljenih problema (uostalom Alen je vec snimao veoma kompleksne projekte sa po vise audio trekova istovremeno...npr usnimavanje bubnja). Luna2 je radila perfektno u svim slucajevima (licno je probao kod sebe).

Zanimljivo je da taj isti kontroler odlicno radi u jednom drugom zahtjevnom tasku: PCI satelitska kartica kada grebuje video materijal dosta opterecuje PCI. Medjutim, licno sam mogao grebovati bez ijednog ispustenog frejma, neki od digitalnih kanala, dok sam istovremeno igrao dosta zahtjevne igre (npr. colin mcrae). Stvar je dosta simptomaticna!

Problem se lako moze rjesiti prosto kupovinom nekog PCI SATA kontrolera.

idekius 15-04-2005 09:21 AM

Bitno je da postoji resenje... uvek postoji resenje :wink:
Nazalost, neke stvari je nemoguce pretpostaviti...

All times are GMT +1. The time now is 11:27 AM.