Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Reverb na sibilantima (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10915)

milosjeftic 25-03-2005 02:27 PM

Quote:

Originally Posted by ANITA
A jel zna tko ovdje koje su tocne frekvencije samih sibilinata?

Najjednostavinje je pogledati u WL.( Analysis ) na konkretnom primeru , ako imas snimljenu traku samo glasa .

Eon 25-03-2005 08:11 PM

E danas sam to odlicno odradio sa desserom tako sto sam zakucao sibilante i poslao ih na reverb takve, stim da sa izmedju dessera i reverba na sendu naravno postavio eq od 5- 6 khz i dobio lepo sustanje na sibilantima... 8)

Shady 01-04-2005 09:09 AM

Eon, mo?e li kratko uputsvo:
- sa kojim (?ijim) deeseorm si ovo radio (ja imam db audiowareov, i mo?da neki wavesov)
- koja dugmad si i kako, na njemu podesio.

Meni ovo ne?to ne ide pa zato pitam. :oops: A interesantno bi bilo ako bi postojao kakav plugin "specijaliziran" za ovaj posao. :mrgreen:

milosjeftic 01-04-2005 10:32 AM

Gospodo , to sto mi cujemo kao " reverb na sibilantima " nije reverb na sibilantima vec reverb za glas koji postaje primetan tek na sibilantima , dotle ga ne primecujemo .

Na osnovu toga sto cujemo na sibilantima mozemo zakljuciti kako majstori podesavaju reverb za glas . Nije uvek sve kako nam se cini .

Eon 01-04-2005 10:52 AM

Quote:

Originally Posted by Shady
Eon, mo?e li kratko uputsvo:
- sa kojim (?ijim) deeseorm si ovo radio (ja imam db audiowareov, i mo?da neki wavesov)
- koja dugmad si i kako, na njemu podesio.

Meni ovo ne?to ne ide pa zato pitam. :oops: A interesantno bi bilo ako bi postojao kakav plugin "specijaliziran" za ovaj posao. :mrgreen:

uhhh nemam sad vremena ali javim ti veceras sve u detalje

Shady 03-04-2005 12:27 AM

Ok Eon. Kad nade? vremena. :)

ANITA 03-04-2005 02:52 AM

Shady... pa vidi na onoj temi za koju je Pure dao link na prvoj stranici ove teme. Mozda tamo nesto vise pise bas o ovom efektu.

Inace...cijela prica sa EQ-om je ustvari znati koje frekvencije daju koji "efekt"...

na primjer... (za vokal)
tretiramo frekvencije iz slij. frekvencijskih opsega

Za punocu... 140 Hz do 440 Hz
Razgovjetnost, jasnocu....1 kHz do 2.5 kHz
Blizinu odnosno ne znam kako se izraziti sad... prisutnost(?)...4 kHz do 5 kHz
Sibilanti 6 kHz do 10 kHz

? Za dodatnu cistocu vokala - malo se pojacaju frekv. iznad 6kHz (dok ne pocne utjecaj na sibilante...)

? Sve ispod 60Hz maknuti (hi-pass filterom)

?"podebljati" vokal jacanjem bas frekv. (200Hz do 600Hz)

?Prozra?nost - airness... 13-14kHz

Itd... itd.... nastavite/ispravite ostali....

Shady 30-04-2005 06:55 AM

Ok pro?itao sam tamo... ali sada me zanima eonov postupak o kojem je prethodno govorio.

Quote:

Originally Posted by Eon
nemam sad vremena ali javim ti veceras sve u detalje

Eon, jesi na?ao vremena? ;)

milosjeftic 30-04-2005 07:08 PM

Jedna od cestih zabluda : ne cujem efekat , zaklju?ujem da efekta nema . Pogresno . Dobro pode?en efekat se naj?e??e ne primeti , osim kada je to potrebno , iz kreativnih razloga . ?ujte glas Zdavka ?oli?a na Sva?iji i ni?iji , zadnji album - ista stvar sa reverbom , samo ?to je reverb na glasu ipak ( slabo ) primetan . Ve?ina od nas nikad nije ?ula neproduciranu pesmu . Stoga izvodimo pogre?ne zaklju?ke jer ne mo?emo da uporedimo snimak pre i posle produkcije . Postoje rariteti Fredija Merkjurija . Obavezno preslu?ajte i uporedite neproducirano sa rariteta i producirano sa objavljenih albuma .

zvincic 30-04-2005 10:58 PM

Quote:

Originally Posted by milosjeftic
Ve?ina od nas nikad nije ?ula neproduciranu pesmu .

ne zaboravi da je ovo forum koji se bavi PRODUKCIJOM...vjerujem da vecina skoro svaki dan radi upravo sa neproduciranim materijalom...tj. producira ga :)

All times are GMT +1. The time now is 03:33 AM.