Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Gitarska Produkcija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=108)
-   -   Gitaristi! Potrebna pomo (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10882)

Dushan_S 23-03-2005 02:13 AM

Quote:

Jedan prijatelj me zamolio da mu skinem sa neta neke slike i opise procesora za gitaru, u rack varijantama. Zna?i neka profi i polu profi varijanta. Da li znate takav neki sajt gde ima tih reviewa o tome, po mogu?stvu sa evropskim tj. nema?kim cenama.

Ili otprilike neke modele da mi ka?ete... bilo ?ta...
Nisi rekao ono najbitnije, ato je kako svira stilski taj prijatelj i ?ta voli od muzike. Tako?e, za ?ta mu treba, za ?ivu svirku, da svirucka kod ku?e i na ponekoj probi, da snima..?
Zvincic (sorry prijatelju, ja sad ne znam je li to Zvin?i? ili..?) je lepo rekao, neozbiljno je da daje hiljadarku za neku spravu koja je all in one. Nek kupi neki digitalni efekat sa koga ?e vu?i prostore i modulacione efekte, a gain treba da ide sa zasebnog preamp-a. To mo?e i da bude ne?to nalik ovome na ?emu ja sviram Hughes & Kettner Tubeman, koji izgleda kao pedala, ali je u principu preamp sa lampom. Zavisi i koliko mu je bitno da je sve programambilno, ako ?e koristiti samo nekoliko osnovnih boja, tipa solo, ritam i clean, mislim da je ?ak bolje uzeti dobru pedalu i digitalni fx odvojeno, nego neki boss-ov procesor gde je sve u jednom.
Ako svira Heavy svirku, teoretski i ne treba da kupuje preamp, nek proda poja?alo i procesor i kupi neku ozbiljnu glavu sa vi?e kanala, koja je ba? pravljena za to ideolo?ki i gotova stvar. Procesori su u 90% slu?ajeva gubljenje vremena. ?to se ti?e raznih varijanti Vamp ili POD u poja?alo, to pada u vodu za ozbiljne rezultate. Glava nekog poja?ala Line 6 mo?e da obavi posao od live svirke do snimanja, ali to je opet cifra...

dacko 23-03-2005 08:28 AM

Hvala svima na odgovrima. :D

Svirka se kre?e od hard rock-a ka nekom meksem metalu, ili ?ak heavy metalu... :lol:
Ima pojacalo, nekog marsala combo... onog.. najpopularnijeg, ne znam tacno koji je to model...
Svrha je prvenstveno za svirke, ali naravno... mislim da sta god da uzme, bi trebalo da posluzi i za neki rekording, naravno ne u klasi metalikinog black album zvuka, ali za neke potrebe snimanja, verovatno da ce i taj setup da posluzi?

Hmm.. znaci ... generalno, neki lamp preamp za distorzije, i neka digitalija za prostore choruse flangere i ostale d?id?e bid?e... ?

Dushan_S 23-03-2005 03:07 PM

Ako ima combo Marshalla, onda bar da je 2x12 minimum, jer zvuk kakav on ?eli ne mo?e da iza?e iz malog kombi?a (u Marshall varijanti, recimo Boogie je ve? druga pri?a, ali je to i drugi karakter zvuka), bar ?to se ti?e svirke.
Zna?i ostaje jedna varijanta da zalivadi kombi?a, kupi kutiju i recimo neku od novih Marshallovih glava, ili ne?to drugo, tipa Randall ili se isprsi za 5150 glavu (koliko novca toliko muzike ovde). U tom slu?aju prostore i modulacione FX mo?e da vu?e sa bilo ?ega ?ak i nekog prastarog ali ok digitalnog procesora tipa Roland GP 16. Dist ?e imati sa gain kanala poja?ala, a mo?e da uzme neku overdrive pedalu koja ?e mu raditi kao boost za solo, na primer Boss DS1 ili OD1.
Naravno ova varijanta svirke zahteva malo ga?enja po pedalama i nije ba? za neko ?izenje sa mnogo menjanja boja tokom pesme.

Ako ho?e da ostavi staro poja?alo, onda mo?e da uzme neki preamp koji je programabilan, i odvojeno neki FX (koji ne mora biti skup, ?ak i neki behringer u rack-u mo?da mo?e da odradi posao, ta sprava se obi?no ka?i na FX loop na poja?alu, tako da njeni konvertori i digitalno procesovanje ne uti?u toliko na kvalitet suvog tona gitare) E sad koji ?e preamp uzeti, to je malo stvar ukusa, trebalo bi da proba nekoliko razli?itih, po mogu?stvu na svom poja?alu, i to isklju?ivo na snazi, probavanja na tiho u prodavnici na nekom nepoznatom poja?alcetu mu ni?ta ne?e re?i. Nekim ljudima stara ADA MP1 radi odli?no posao, tu je i Marshall JMP, opet, sve zavisi.
U svakom slu?aju, treba da proba i da slu?a ton, a da ne tra?i po svaku cenu ne?to ?to je "fancy". Gomili ljudi nekoliko Boss pedala bolje obavi posao nego drugima ceo rack opreme. :) Isto tako, ako ?esto tezgari, mo?da treba da se prilagodi tome, pa uzme nekog manjeg lampa?a, mislim da par pedala i "mali" Boogie MK4 oduvaju ve?inu Marshall set-up ova, a i lak?i su za transport nego 4x12 kutija i glava.
I naravno ima veze sa gitarom koju svira, recimo ne ide Ibanez i masan zvuk, ali to je sad ve? druga pri?a. :wink:

Eto malo se odu?ilo, ali copy&paste-uj mu ?ta smo pri?ali ovde pa mo?da mu bude od neke pomo?i :)

zvincic 23-03-2005 03:29 PM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S
Zvincic (sorry prijatelju, ja sad ne znam je li to Zvin?i? ili..?)

pogodio si ;)

inace, i zoki je dovoljno :)

jako dobar post ;)

Dushan_S 23-03-2005 05:05 PM

Dobro, onda Zoki, ja sam Du?an, drago mi je da smo se upoznali :) :wink:

zvincic 23-03-2005 05:12 PM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S
Dobro, onda Zoki, ja sam Du?an, drago mi je da smo se upoznali :) :wink:

takodjer ;)

evo ruka :)

:guitar: :guitar: :guitar:

arados 23-03-2005 08:01 PM

VOX ToneLab SE. Imas sve - za sve.
Sad je oko 450?.
Pocastices se!

zvincic 23-03-2005 08:22 PM

Quote:

Originally Posted by arados
VOX ToneLab SE. Imas sve - za sve.
Sad je oko 450?.
Pocastices se!

kao i ostali:

mestar za sve, majstor u nicemu ;)

arados 23-03-2005 08:34 PM

Nemoj tako majstore!
Koristio sam i koristim i DigiTech SGS 2112. Isto lampa x2 i S-Disc chipa x2. Zvuci odlicno, ali i Vox gazi ko lood.
Ponekad koristim kombinaciju: Piranha i RP10, odlicno.
Jesi ti probao sve ovo, pa znas, ili ...

zvincic 23-03-2005 08:42 PM

Quote:

Originally Posted by arados
Nemoj tako majstore!
Koristio sam i koristim i DigiTech SGS 2112. Isto lampa x2 i S-Disc chipa x2. Zvuci odlicno, ali i Vox gazi ko lood.
Ponekad koristim kombinaciju: Piranha i RP10, odlicno.
Jesi ti probao sve ovo, pa znas, ili ...

probao sam vecinu....tog digitecha nisam cuo ali vox je IMO govno (pardon na ovakvim rijecima, ali stvarno je)....kao i pod, Vamp, boss gt5/6 itd.

a ta lampa unutar procesora....sto radi na 12 V :)

samo se mozemo nasmijati na njih ;)

no, da se ne prepiremo, ocito ima ljudi kojima se i takav zvuk svidja....

za mene (a i vecinu mojih kolega), dobar lampas, pedalica izmedju, dobra gitara sa dobrim pickupovima i sve povezano dobrim kabelima....to znaci dobar zvuk koji izlazi i u miksu i live, u bendu.

a da ne govorim kako na takvom setupu actually imas dinamiku....kod SVAKOG digitalca kojeg sam probao stvar je otprilike bila ovakva:
imas clean, imas jaki drive....nista upotrebljivo izmedju...
Svi su pali na tom "crunchu" a po kojem su lampasi poznati ;)

All times are GMT +1. The time now is 10:40 PM.