Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   AKAI SAMPLE-ovanje, LEGALNO ILI NE? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10760)

Fibra 10-03-2005 06:43 PM

Ljudi koji rade techno nemaju realnu potrebu da sample-uju, i kao da im nekako smeta kad to drugi rade, pa tvrde svasta, onako napamet.
Jedan moj prijatelj koji radi techno me je utripovao kako to royalty free nista ne znaci i kako legalnom kupovinom diska nista nisi uradio.
Muzika koju radim ima tu i tamo ubacen neki sample koji ne mogu da odsviram i meni je potpuno OK da u takvim situacijama ubacim koji zvuk. Uopste nisam istripovan u onom fazonu, aaa ti sample-ujes... ja sve radim SAM!
Nisam iskompleksiran i na koristenje sample-ova gledam kao na koristenje muzicara u svrhu pravljenja muzike. Dali sam ih ja snimio ili neko drugi bas me zaboli... Najzesce producentske face i bendovi sample-uju, pa sto nebi i ja.

Eon 10-03-2005 07:15 PM

Opste je poznato stanje da je umetnost postaviti dobar odsviran sempl u mix i pesmu, to mnogi producenti rade namerno sa izricitom naglasnoscu da je to bas odsviran sempl (slusalac to treba da cuje), a pravila ne postoje uz veoma mala odstupanja

lesha 10-03-2005 07:17 PM

stani malo... pa ko danas ne koristi semplove ????

samo opusteno :wink:

ANITA 10-03-2005 07:28 PM

Quote:

Originally Posted by Fibra
Ljudi koji rade techno nemaju realnu potrebu da sample-uju, i kao da im nekako smeta kad to drugi rade, pa tvrde svasta, onako napamet.
Jedan moj prijatelj koji radi techno me je utripovao kako to royalty free nista ne znaci i kako legalnom kupovinom diska nista nisi uradio.
Muzika koju radim ima tu i tamo ubacen neki sample koji ne mogu da odsviram i meni je potpuno OK da u takvim situacijama ubacim koji zvuk. Uopste nisam istripovan u onom fazonu, aaa ti sample-ujes... ja sve radim SAM!
Nisam iskompleksiran i na koristenje sample-ova gledam kao na koristenje muzicara u svrhu pravljenja muzike. Dali sam ih ja snimio ili neko drugi bas me zaboli... Najzesce producentske face i bendovi sample-uju, pa sto nebi i ja.

Mislim da ovdje ne govorimo o istim samplovima!
Samplovi su:
1. uzeti uzorci (samplovi) odredenog instrumenta notu po notu u vise dinamika kako bi se taj instrment mogao kasnije reproducirati svirajuci klavijaturu

ili

2. odsvirane gotove DIONICE, akordi, melodije...... itd....

Sve su to samplovi... a ti govoris o skupini 2?

Eon 10-03-2005 07:56 PM

da i ja sam govorio o 2. skupini

Fibra 11-03-2005 10:23 AM

Quote:

Originally Posted by ANITA
Mislim da ovdje ne govorimo o istim samplovima!
Samplovi su:
1. uzeti uzorci (samplovi) odredenog instrumenta notu po notu u vise dinamika kako bi se taj instrment mogao kasnije reproducirati svirajuci klavijaturu

ili

2. odsvirane gotove DIONICE, akordi, melodije...... itd....

Sve su to samplovi... a ti govoris o skupini 2?

Izvini Anita, ne zelim biti grub, ali jel`se to ti pravis pametna, ili te kao "pravog" muzicara vredja kad mi samouki svirci sample-ovane "deonice sa akordima, melodijama, harmonicima i ostalim sranjima" nazivamo sample-ovi???
Pa i kad odes na analizu krvi, u stvari odes na sample-ovanje! I za kaku isto tako :)

ANITA 11-03-2005 10:37 AM

Fibra, ja sam samo navela DEFINICIJU samplova koji se odnose na dvije vrste kao sto je i navedeno. Gdje ti tu vidis da mene nesto vrijeda?!! Oboje su samplovi! Zasto bi mene vrijedalo sto tko koristi? Jesi ti pri sebi ili....?

Druga stvar. Ti si DEFINITIVNO pokusao uvrijediti mene sada, potpuno bezrazlozno! Ja samo uvijek nastojim uciniti komunikaciju jasnom!

Treca stvar. NE moram se PRAVITI pametna jer pametna jesam.

?etvrta stvar. Ja nisam "pravi" muzicar vec pravi muzicar.

Peta stvar. Koji je tvoj problem, covjece?! Za ovo ponasanje ocekujem ispriku.

Ad Fines 11-03-2005 10:53 AM

Quote:

Originally Posted by ANITA
Fibra, ja sam samo navela DEFINICIJU samplova koji se odnose na dvije vrste kao sto je i navedeno. Gdje ti tu vidis da mene nesto vrijeda?!! :roll: Oboje su samplovi! Zasto bi mene vrijedalo sto tko koristi? Jesi ti pri sebi ili....?

Druga stvar. Ti si DEFINITIVNO pokusao uvrijediti mene sada, potpuno bezrazlozno! Ja samo uvijek nastojim uciniti komunikaciju jasnom!

Treca stvar. NE moram se PRAVITI pametna jer pametna jesam.

?etvrta stvar. Ja nisam "pravi" muzicar vec pravi muzicar.

Peta stvar. Koji je tvoj problem, covjece?! Za ovo ponasanje ocekujem ispriku.

Ma pusti ga........i njemu slicne.
Sve sto on smatra samplom,nek bude sample.Kraj price.

A sto se tice analize krvi,isto tako postoji i moze se analizirat i sample.
U tom slucaju rjec SAMPLE zamjenjuje ANALIZA.
Dvije razlice stvari.Analizom se ne dobija sample.

ANITA 11-03-2005 10:59 AM

Quote:

Originally Posted by Ad Fines
Ma pusti ga........i njemu slicne.
Sve sto on smatra samplom,nek bude sample.Kraj price.

Ma znam, nego ja sam skroz dobronamjerno definirala bez ikakve primisli da nekoga vrijedam.. a ono vidi!

Najbolje da ovdje sutim i drzim se svojih starih dobrih clanova.. ove nove cu poceti ozbiljno ignorirati...

Ad Fines 11-03-2005 11:08 AM

Nazalost i ja tako razmisljam,mada nebi bilo u redu od nas jer smo i mi bili novi.Sve po zaslugama.
Nebi sad prozivao,al ima 10-ljudi sa kojima se moze donekle razgovarat,al ima brate i onih sa kojima ne mogu ni oni sami!

All times are GMT +1. The time now is 04:52 PM.