Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Kako da remasterizujem album (+ prica o jitteru) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10647)

Shady 28-02-2005 12:33 AM

Re: Kako da remasterizujem album

Quote:

Originally Posted by Pedja
Quote:

Originally Posted by cipela
kada kupim neki *.mp3 CD pa ga vracam u oblik originalnih albuma, najcesce raspakujem (vratim u *.wav) pomocu WinAmp *.dll plugina koji se zove : Nullsoft Disk Writer. Taj plugin imas kao pratecu poslugu WinAmp 5.01 u Preferences -> Output.

Kad tako "vratis" iz mp3 u WAV format, taj WAV ti je istog kvaliteta kao i taj mp3...znaci lose i nikad ne mozes imati onaj kvalitet kao sa originalnog diska.
JEDNOM KOMPRESOVANO U MP3 - ZAUVEK IZGUBLJEN KVALITET

Cipela,
misliti da od MP3 fajla jednostavnim konvertiranjem u Wav dobijamo i stari kvalitet te pjesme - to je kao i o?ekivati da od lanca kobasica ponovno rekonstruiramo prase. :lol: Dakle, pedja je u pravu.

Ovo me sve podsjetilo na jednu zgodu od prije neku godinu kada smo mi iz benda, u trenutcima dosade, ubedili neku "pevaljku" da su japanci izmislili kanister za vodu veli?ine ?ibice, u koji mo?e da stane 5 litara vode. A ona:

"Ma pravo ?udo su ti Japanci!..." :rotfl:

dacko 28-02-2005 08:31 AM

Quote:

Quote:

Originally Posted by lesha
kompresija bez gubitka kvaliteta

Malo sam skeptican po tom pitanju :?
Kad jednom izgnjavis svez hleb, da li mozes posle da ga vratis u predhodno stanje tj. da bude ponovo mekan i lep?
:wink:

Svi ti looseless formati kompresuju na principu standardnih arhivera rar, zip... s tim sto su optimizovani za audio materijal i sto mogu da se slusaju u realnom vremenu, vecina njih....
Za razliku od ovih mpeg kompresija koje kompresuju na sistemu gubitka kvaliteta... kao sto su i ti divx filmovi, jpeg slike, mp3.. i svi ostali *peg formati...
:roll:
... tako da slobodno koristi monkeysaudio, nema gubitka kvaliteta... isto kao kada bi wav zapakovao zipom, pa otpakovao...

SandRob 28-02-2005 09:30 AM

Quote:

Originally Posted by dacko
... tako da slobodno koristi monkeysaudio, nema gubitka kvaliteta... isto kao kada bi wav zapakovao zipom, pa otpakovao...

ja san isto koristi monkey audio i stvarno nisan cu nikakvu razliku.
mislin da dacko ima pravo, ali danas imamo ogromne diskove, dvd i mislin da je nepotrebno to konvertiranje na kojemu mozes ustedit 40% u bajtovima, ali zato izgubis pun % vise vrimena.

cipela 28-02-2005 10:35 AM

Quote:

Originally Posted by Shady
Quote:

Quote:

Originally Posted by cipela
kada kupim neki *.mp3 CD pa ga vracam u oblik originalnih albuma, najcesce raspakujem (vratim u *.wav) pomocu WinAmp *.dll plugina koji se zove : Nullsoft Disk Writer. Taj plugin imas kao pratecu poslugu WinAmp 5.01 u Preferences -> Output.

Kad tako "vratis" iz mp3 u WAV format, taj WAV ti je istog kvaliteta kao i taj mp3...znaci lose i nikad ne mozes imati onaj kvalitet kao sa originalnog diska.
JEDNOM KOMPRESOVANO U MP3 - ZAUVEK IZGUBLJEN KVALITET

Cipela,
misliti da od MP3 fajla jednostavnim konvertiranjem u Wav dobijamo i stari kvalitet te pjesme - to je kao i o?ekivati da od lanca kobasica ponovno rekonstruiramo prase. :lol: Dakle, pedja je u pravu.

Ovo me sve podsjetilo na jednu zgodu od prije neku godinu kada smo mi iz benda, u trenutcima dosade, ubedili neku "pevaljku" da su japanci izmislili kanister za vodu veli?ine ?ibice, u koji mo?e da stane 5 litara vode. A ona:

"Ma pravo ?udo su ti Japanci!..." :rotfl:

Ja znam svakako da se ne dobija izgubljeni kvalitet i to sam mislim objasnio. Samo sam rekao kako sam od *.mp3 CD-a vracao albume na *.wav format da bih to mogao slusati na CD playeru koji ne podrzava *.mp3 (eko vec treba detaljnije objasnjenje) i objasnio sam kako sam sa onim sto imam prebacio pjesme sa audio trake u *.wav format. :(

@Shady
Quote:

Cipela,
Ovo se na mene ne odnosi. Ja ne jedem svinjetinu. :rotfl:

bumbar 28-02-2005 02:19 PM

xxxx

Pedja 01-03-2005 10:08 AM

Sve je to OK ali na pocetku je bilo pitanje remasterizovanja albuma koji je skinut sa kasete i prebacen u MP3. Koliko znam, skidanjem sa kasete i prebacivanjem u MP3 se izgubio kvalitet :roll:

bumbar 01-03-2005 01:48 PM

xxxx

alen 01-03-2005 04:58 PM

Svako pakovanje u Mp3 format kvari originalan zapis.Ja nisam
od onih koji imaju izvrsno uvo ali svaku razliku mp3 zapisa od originala
,nebitno na bit rate mogu da osetim.Naravno sve zavisi od toga na cemu slusate i
koje elemente slusanja uzimate u obzir.Mp3 ne kvari samo frekfentnu
liniju originla nego i dinamiku,sirinu stereo slike.....
Uzimte neko svoje delo koje ste isproducirali i koje najbolje poznajete
,roknite ga u mp3 na 320kb/s i slusajte ponovo.Mnogo elemenata se menja.
Pa cak uzmite original audio disk,napravite direktno njegovu
kopiju na drugi cd snimajuci brzinom 1X i vecina ljudi koji
se bavi zvukom ce osetiti razliku.Ne postoje dzabe specijalizovani
audio mediji i audio pisaci.A mp3 je daleko losije resenje.

Prebacivanje sa kasete u mp3 sa vecim bitrate-om(192 CBR ili 224 VBR) u vecini slucajeva
ima smisla osim ako ne posedujes extra-profi deck sa vrhunskim
karakteristikama(freq.raspon,signal-to noise,stereo separation) i imas
jako kvalitetan zapis na nekoj kvaltetnoj kaseti(Metal),jer obicno srednja
klasa deckova i prosecni komercijalni snimci su ispod kvaliteta
koji moze da ima mp3.
Neko vreme sam iz hobija prebacio gomile traka i probao dosta softwera.
Nedavno se pojavio program po meni koji sadrzi sve sto ti je potrebno
za ovu zanimaciju.Zove se Magix CleanLab Deluxe 2005.
Bolje resenje se postize koristeci specijalizovene plug-inove za
odredjene radnje ali ovaj softwer sadrzi malte ne sve potrebno
na jednom mestu,ukljucujuci razne de-noise,de-click,Eq,Limiter....
stvarcice.

bumbar 01-03-2005 07:38 PM

xxxx

alen 01-03-2005 10:07 PM

Nikakvo istancano uvo ne treba da bi se cula
razlika izmedju mp3-a i njegovog originala.
Ovo je stara i stalna tematika na gomili
foruma i ne vredi o tome diskotovati.
Sluh se trenira i usavrsava ali najveca stvar je u
opremi na kojoj se slusa.Na nekom osrednjem
kucnom Hi-Fi se ta razlika i nece primetiti
ali na ozbiljnom monitoringu u ozbiljnoj
reziji bih voleo da imas priliku da cujes.

All times are GMT +1. The time now is 10:44 PM.