Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   DSP forum (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=103)
-   -   Pitanje ProTools HD (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10365)

djole970 06-04-2005 09:22 PM

Quote:

Originally Posted by puRe
Quote:

Originally Posted by djole970
Kad pogledam "gomilu" studija sa Control 24 + HD3 prosto sam "ubedjen" da je to idealna kombinacija. Da kosta kosta al' verovatno vredi ... :roll:

koristice ti onoliko koliko si sam sposoban da ga upotrebis....da, hd ima najbolje konvertore, ali ces to dobiti i sa Apogee...

Ne radi se vise o konvertorima. Mislim da se sa PT HD mnogo stedi na hradveru jer ima (tako bar kazu) veoma dobre pluginove. Recimo samo emulacijom Focusrite RED 2 i 3 poprilicno se ustedi na parama (pogledaj cene hardvera) a da ne pricam o ostalim ... U tome ja vidim prednost HD ...

Steka 06-04-2005 09:24 PM

Quote:

Quote:

Originally Posted by puRe
Quote:

Originally Posted by Steka
Za master keyboard imati Triton Studio Pro ili Kurzweil
noviji neki.

Jel ti svaki studio sastavljas tako da bude STO SKUPLJI?

Zar nije bolje prosto uzeti neki digitalni klavir ili, jos logicnije, midi kontroler da to odradi, a ne besni workstation (jeste da lepse izgleda...)

Imam vec Ketron SD1 a i Focusrite RED 1 i Neumann U87 i Motu HD 192 kao i Mackie Control + control XT, Emagic Unitor 8 mk II, par Behringera DSP 8024 i 9024 jos od ranije, Alesis midiverb 4 i jos neke "sitnice". U planu su za sada Uad, Powercore i PCM91 ali me PT i dalje impresionira i prosto neznam u kom "pravcu" da idem? Kad pogledam "gomilu" studija sa Control 24 + HD3 prosto sam "ubedjen" da je to idealna kombinacija. Da kosta kosta al' verovatno vredi ... :roll:

Pa nista onda idi sa sistemom koji Joksimovic ima.
Mislim da na www.digital-cave.com mozes da nadjes pod "razno".
Jedino neces imati Euphonix cs2000 i ne preporucujem Joe Meek
kompresor, ima mnogo boljih. Focusrite 1 nije los ali trebao bi da
uzmes Red 8.

Idi sa setup-om sa Mackie Control koji imas pa dokupi
par stripova Neve i teraj preko njega sve, radi EQ.
Pokusaj da nabavis neki Studer koji je ispravan da sav
miks presnimis na njega radi topline (treba izbegavati
ove pluginove koje postoje, jednostavno nije to to).

pcm91 odlican ;) za sada ti ne treba nista vise
uzmi 160 dbx par komada odlicni su i jeftini
za behringer mozes da koristis delay ali i pluginovi
imaju odlican delay.
Ako uzmes opciju TC Powercore dobijas i Oxford EQ
sa kojim mozes da radis sto sta, ali nakon probanih
pluginova sa UAD definitivno ti savetujem da uzmes
onaj najveci paket sa svim pluginovima.
TDM i RTAS su super ali ovi ce da ti odrade posao
super.

Monitori su jako bitni. Da sam na tvom mestu uze bih
Dynaudio neke velike kutije i eventualno
neke koje ti daju malo realniju sliku kao Tannoy.
Obavezno da budu aktivni zvucnici da se ne zezas posle
oko pojacala i tih stvari.
A za audio usnimavanje trebao bi da imas neki dobar
AD/DA konvertor ->> Appogee bi bio super :)

Pa ne znam sta da ti kazem. Da napravis sada od nule
sve sto ti treba da moze da se radi bas ono lepo treba ti
$30,000 kanadskih. E sada ti to preracunaj koliko je u
eurima itd. Imaj u vidu da je oprema skuplja u evropi.

Znam da si pricao da zelis da snimas nesto kao RTS orkestar
itd. << Ako je to slucaj onda su to veliki zahtevi i tako nesto
cete kostati mozda kao Georgieva oprema.

Pozdrav.

djole970 06-04-2005 09:39 PM

Quote:

Originally Posted by Steka
Znam da si pricao da zelis da snimas nesto kao RTS orkestar
itd. << Ako je to slucaj onda su to veliki zahtevi i tako nesto
cete kostati mozda kao Georgieva oprema.

Ma neee, o tome mogu samo da sanjam. Toliko kanala odjednom mi ne treba niti mi je namera tako nesto. Zamisli samo koliki bi studio trebao biti ?! Pogresno si me shvatio. Ja samo strasno obozavam ono sto rade i sviraju .... :D

Boskovic 07-04-2005 12:09 AM

Quote:

...i Motu HD 192 ...

Jel ti Motu na PCju ili Mac-u? Ako je na PCju jel imash problema sa njim?

Color 07-04-2005 11:33 AM

Djole, ja ti na sve to mogu samo reci da neces pogresiti (ako imas kinte da ulozis u takvu opremu). U skoli imamo dve sale za mix. U jednoj imamo PT TDM i Pro Control a drugoj PT HD i Control 24.. U prvoj sali uglavnom radimo mix filmova a u drugoj vecinom muziku, stereo ili surround (5.1).. Jeste da je papreno skupo ali radi kao bombonica. Kao sto je pure rekao, sta ces iz svega toga izvuci , to vec zavisi od tebe iliti coveka koji za tim sedi... Vazna stvar je i da si kompatibilan sa vecinom profi studija i studija za postprodukciju zvuka, sto je po meni veoma vazno pre svega za politiku poslovanja i "popularnosti" medju ostalima.. Predpostavljam da studio sa takvom opremom nepravis za igranje i snimanje demo bendova.. Do sada sam bio u 3 studija koji imaju Dolby Digital licencu, u sva tri studija rade na Pro Toolsima! Naravno celu politiku firme uveliko podrzava i video editing sw AVID , koji perfektno komunicira sa Pro Toolsem (ovo ti igra ulogu ako radis zvuk za filmove)..

djole970 07-04-2005 06:19 PM

Quote:

Originally Posted by Boskovic
Quote:

...i Motu HD 192 ...

Jel ti Motu na PCju ili Mac-u? Ako je na PCju jel imash problema sa njim?

Na PC-u ali 2x Opteron 246 na Tyan Thunder K8W maticnoj tako da je sistem malo izvan standarda. Radi normalno sa Xp-om. Hoce malo da napravi problem kada prebacim na 192 khz. Ostalo normalno radi sa SX-om. Mada iskreno nista nisam ozbiljno radio da bih ti rekao nesto vise. Svega par kanala i par efekata i to je sve. Ali radi bez greske. O kvalitetu zvuka da ne govorim. Nikada nisam cuo kako zvuci PT da bih mogao uporediti ali Motu je stvarno izuzetan. I koliko znam koristi iste konvertore kao PT HD. Jedino sto sam ja "prevideo" i gde sam pogresio je to sto ipak treba dobar hardverski mikser da bi je u potpunosti iskoristio. Iz prostog razloga sto kod nje fizicke izlaze mozes sumirati jedino spoljnjim mikserom ili nekom sabirnicom. Naravno mozes strpati gomilu kanala na 1 ili 2 izlaza ali ostalih 10 onda ostaju neiskorisceni sto je zaista velika steta. E sad, mogu se dodatno "zaposliti" preko SX3 posto on omogucava jednostavno rutiranje eksternih efekata, kompresora itd.

djole970 07-04-2005 06:23 PM

Quote:

Originally Posted by Color
... Vazna stvar je i da si kompatibilan sa vecinom profi studija i studija za postprodukciju zvuka, sto je po meni veoma vazno pre svega za politiku poslovanja i "popularnosti" medju ostalima...

U pravu si i to je vrlo vrlo vazna stavka koju vecina ne vidi u pocetku a kad shvati pare su vec "odleprsale".

Moritz 09-04-2005 09:23 PM

Color, zanimljivo je to sto si rekao za kompatibilnost sa ostalim studijima. Koliko sam upoznat sa nacinom poslovanja Srbiji ekstremno mali broj ljudi radi projekte u vise studija, 98% zavrsi tamo gde i pocne...ne vidim to kao neku prednost PT u Srbiji.Ocigledno je da nisi radio zvuk za film kada tako pricas, arhitektura PT nije za film vec za muziku jer je za to i napravljen, a druga je stvar sto se i tu uvalio kao "nezaobilazno" sredstvo....Pyramix,Nuendo to je za film a to ti mogu potvrditi dvojica koji rade zvuk za Kusturicu ( a spadaju u najbolje u svom poslu u Srbij) necu pominjati njihova imena, svakodnevno rade na PT imaju isto misljenje....ovde govori iskustvo a ne reklama. :roll: . Ista stvar vazi i za AVID...Final Cut Pro je uzeo svoj danak. Iskreno se nadam da niko od vas nece poceti da radi MASTERING na PT....prvo treba da se nauci sta ta rec znaci.

djole970 09-04-2005 09:29 PM

Quote:

Originally Posted by Moritz
Color, zanimljivo je to sto si rekao za kompatibilnost sa ostalim studijima. Koliko sam upoznat sa nacinom poslovanja Srbiji ekstremno mali broj ljudi radi projekte u vise studija, 98% zavrsi tamo gde i pocne...ne vidim to kao neku prednost PT u Srbiji.

Neverujem da je mislio na Srbiju (ja sam bar tako shvatio). Pre ce biti malo sire, odnosno Evropa i Amerika. Koliko mogu da primetim da sve vise ima ljudi koji rade mastering van Srbije a zasto ne i miks i ostalo.

zmaj 09-04-2005 10:55 PM

@Color

A koja ti je to skola???

All times are GMT +1. The time now is 05:29 AM.