![]() |
Re: PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/
Matori o kakvoj ti "farbi" pricas u digitalu tj DAWovima?
Kazem ti opet da je to subjektivno Ta prica bi i pila vodu da su uzeo, izmerio i pokazao egzaktne podatke da postoji razlika u linearnosti tj nelinearnosti kada wav prodje kroz PT ili Nuendo fader Dakle uzmi i izmeri - glavne stvari po kojima se "cuje" razlika u zvuku analognih konzola i to se smatra da je "karakter" i "farba" iste su - crosstalk, distorzija i phase shifting Niko jos nije pokazao te razlike izmedju "digitalnih konzola" i one po defaultu nemaju tu vrstu karaktera. Potpuno "na miru" ostavljaju ono sto prolazi kroz njihove kanale. Perfektno rade sabiranje i tu je u stvari "mana"...kako kome |
farba,ukupan dojam muzikalnosti,kako god...
Ne bitno,da to ne postoji, svi bi i dalje koristili "cool edit" i "acid"za produkciju i "sound recorder" za mastering... Nema veze, ja razliku cujem, jasno i nedvosmisleno,i u dovoljnoj meri da stojim iza svega sto sam ovde rekao. Nije da mi se cini ili da sam skontao vremenom vec kada sam instalirao i pustio gole trake - zvuk! Nazovi ili izmeri kako hoces.. Ja koristim usi a ne digitron... Cak mi je komplikovaniji,sporiji od nintenda za editing... O ovome sam pricao sa mnogo ozbiljnih ljudi koji zive od ovoga i tamo naisao na opsteprihvacenu frazu "farba"... Nisam izmislio nista... Ovo nije moje pitanje,vec sam samo izneo SVOJE misljenje bez namere da budem u pravu ili ne i ne trazim recenziju...! |
Ono sto hocu da kazem da taj sound i "farbu" sto cujes u najmanjoj meri ima veze sa PT i njegovom sonicnom superiornoscu, a vise sa svim ostalim sto postoji izmedju PT-a i tvojih usiju, dok zvuk ne doputuje do tebe...u podosta velikoj meri i sa samom soundcard
I ja sam imao MBox 2 kod sebe i tripovao kako PT ima do jaja sound i skapirao da je to do samog MBox-a, ne do PT-a Zasto govorim o merenju? Zato sto je to puno objektivniji pristup od nasih usiju Pogotovo u danasnje doba, kad se puno laze u specifikacijama opreme, kad su GUI jako lepi za oko i preko 50% "analognog zvuka" dolazi od njih Da ne pominjem izvikanost DAW sistema, marketing, monopol, itd Po meni, ako neko hoce da raskrsti i demistifikuje kompletan problem o "razlicitosti" zvuka digitalnih sekvencera, mora da upotrebi puno ozbiljniji pristup analize, nije dovoljno samo "meni to zvuci puno bolje", kao ozbiljan argument |
Evo vam Topalovici :
Ovo je neki mator snimak, a uskoro cu i kanale da okacim,pa se igrajte. Dakle uzeo 2 programa,razvukao kanale i u oba napravio identicnu postavku,opisanu ispod dokaza da razlike postoje i kada pogledate dokaz,bice vam jasno da se cuju...! Ako ni to nije dovoljno okacio sam i fajlove,pa downloadujte... http://files.getdropbox.com/u/145865...%20razlika.JPG A sad uploadujem ta dva fajla pa sami analizirajte... ...za decibel glasniji mix u PT... ...u gotovo svakom segmentu se cak i matematicki razlikuju... ...crossover...rms...peak...sve.... evo: save target/link as Nuendo Pro Tools U PT je koriscen redovni "bounce" metod renderovanja, a ne neki analogni ili slican nacin... Podaci za mix: VOLUME: svi kanalil: -3.1db PAN L/R: Overhead pan: L,R, 100 % Keyboard pan: L,R, 100 % Rack tom 12": 30 % Left pan Rack tom 13": 0 % Floor tom 16": 30 % Right pan To je sve, nikakvi plagovi,na suvo sve!!!! |
da li je isti panning law?
|
Quote:
Quote:
Quote:
RM P.S. Da ne bude nesporazuma, ne koristim Nuendo, ali ne zbog predrasuda, vec cisto stvar navike. |
Osim sumnje da je pan law isti, ne vidim dokaz nikakve "farbe", osim ako ne podrazumevas da je 1db dodatka "farba", a i to se desava zbog pan law
Glasnije je bolje?:) Oce to u danasnje vreme Probaj da sve fadere stavis na 0db(unity gain), pan centar - render, import, pa okreni fazu na jednom fajlu Mnogi su ovo radili i nisu usli u istoriju Vrati se opet na definiciju farbe koja dolazi iz analognog sveta, pa probaj da analiziras da li se to desava u PT |
|
Elem, pan law sam na zalost zapostavio... ...jeste, eto gresan sam...ali sumnjam da je ovo glavni razlog netacnosti ovog testa... no nema veze...
"A ja sam govorio da pseto treba ubiti..." :grin: Drndao sam se sa UADom i reinstalirao sistem (sto Lesha zna...) i sve programe,pa samim tim i nintendo i nisam obratio paznju,na staru foru jer ga vise ne koristim za mix vec PT (cije korisnike ne zamaraju ovakvim glupostima:rotfl:) ...sorry,morao sam... Stanje je jos gore jer stoji u kod mene u nintendu "equal power"... U helpu kaze da kada je tako nema promena snage na L/R... (sto bi trebalo da znaci da je glasniji u sredini od PT...(jel?)) Cim budem kuci uradicu ponovo test,sad pokusavam da resim neki upload na drugom threadu hocu da stavim kanale da se mogu skinuti za vezbu,ali stavicemo i to... S druge strane,ovo je SAMO MOJE misljenje i ne kazem da je ispravno i sve ovo radim da bih pokazao da razlike postoje, a ne da bi jedna aplikacija bila bolja od druge...i.t.d... Radim sa zvukom dovoljno dugo da glasnije nije bolje...! Nuendo i Pro Tools su ravnopravno dve produkcijske gromade i nismo jedini forum sa ovakvim temama, naprotiv, i rasprava o "boljem" gubi smisao... Ostaje samo ko i kako i da li uopste radi... |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 08:21 PM. |