Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/ (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26663)

Everbeatz 26-07-2009 02:42 PM

Re: PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/

Matori o kakvoj ti "farbi" pricas u digitalu tj DAWovima?

Kazem ti opet da je to subjektivno

Ta prica bi i pila vodu da su uzeo, izmerio i pokazao egzaktne podatke da postoji razlika u linearnosti tj nelinearnosti kada wav prodje kroz PT ili Nuendo fader

Dakle uzmi i izmeri - glavne stvari po kojima se "cuje" razlika u zvuku analognih konzola i to se smatra da je "karakter" i "farba" iste su - crosstalk, distorzija i phase shifting

Niko jos nije pokazao te razlike izmedju "digitalnih konzola" i one po defaultu nemaju tu vrstu karaktera. Potpuno "na miru" ostavljaju ono sto prolazi kroz njihove kanale.

Perfektno rade sabiranje i tu je u stvari "mana"...kako kome

Bockie 26-07-2009 03:38 PM

farba,ukupan dojam muzikalnosti,kako god...

Ne bitno,da to ne postoji, svi bi i dalje koristili "cool edit" i "acid"za produkciju i "sound recorder" za mastering...

Nema veze, ja razliku cujem, jasno i nedvosmisleno,i u dovoljnoj meri da stojim iza svega sto sam ovde rekao. Nije da mi se cini ili da sam skontao vremenom vec kada sam instalirao i pustio gole trake - zvuk! Nazovi ili izmeri kako hoces.. Ja koristim usi a ne digitron...
Cak mi je komplikovaniji,sporiji od nintenda za editing...
O ovome sam pricao sa mnogo ozbiljnih ljudi koji zive od ovoga i tamo naisao na opsteprihvacenu frazu "farba"... Nisam izmislio nista...

Ovo nije moje pitanje,vec sam samo izneo SVOJE misljenje bez namere da budem u pravu ili ne i ne trazim recenziju...!

Everbeatz 26-07-2009 03:49 PM

Ono sto hocu da kazem da taj sound i "farbu" sto cujes u najmanjoj meri ima veze sa PT i njegovom sonicnom superiornoscu, a vise sa svim ostalim sto postoji izmedju PT-a i tvojih usiju, dok zvuk ne doputuje do tebe...u podosta velikoj meri i sa samom soundcard

I ja sam imao MBox 2 kod sebe i tripovao kako PT ima do jaja sound i skapirao da je to do samog MBox-a, ne do PT-a

Zasto govorim o merenju? Zato sto je to puno objektivniji pristup od nasih usiju

Pogotovo u danasnje doba, kad se puno laze u specifikacijama opreme, kad su GUI jako lepi za oko i preko 50% "analognog zvuka" dolazi od njih

Da ne pominjem izvikanost DAW sistema, marketing, monopol, itd

Po meni, ako neko hoce da raskrsti i demistifikuje kompletan problem o "razlicitosti" zvuka digitalnih sekvencera, mora da upotrebi puno ozbiljniji pristup analize, nije dovoljno samo "meni to zvuci puno bolje", kao ozbiljan argument

Bockie 26-07-2009 05:11 PM

Evo vam Topalovici :

Ovo je neki mator snimak, a uskoro cu i kanale da okacim,pa se igrajte. Dakle uzeo 2 programa,razvukao kanale i u oba napravio identicnu postavku,opisanu ispod dokaza da razlike postoje i kada pogledate dokaz,bice vam jasno da se cuju...! Ako ni to nije dovoljno okacio sam i fajlove,pa downloadujte...

http://files.getdropbox.com/u/145865...%20razlika.JPG
A sad uploadujem ta dva fajla pa sami analizirajte...
...za decibel glasniji mix u PT...
...u gotovo svakom segmentu se cak i matematicki razlikuju...
...crossover...rms...peak...sve....

evo:

save target/link as

Nuendo

Pro Tools

U PT je koriscen redovni "bounce" metod renderovanja, a ne neki analogni ili slican nacin...

Podaci za mix:

VOLUME:
svi kanalil: -3.1db

PAN L/R:
Overhead pan: L,R, 100 %
Keyboard pan: L,R, 100 %
Rack tom 12": 30 % Left pan
Rack tom 13": 0 %
Floor tom 16": 30 % Right pan

To je sve, nikakvi plagovi,na suvo sve!!!!

lesha 26-07-2009 07:01 PM

da li je isti panning law?

RetroMan 26-07-2009 07:19 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 251359)
Evo vam Topalovici

Uf, sad ce te (Topalovici) sahraniti.

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 251359)
...za decibel glasniji mix u PT...

Znaci po tome si zakljucio da je bolji?

Quote:

Originally Posted by lesha (Post 251365)
da li je isti panning law?

E, tu sam te cek'o.

RM

P.S. Da ne bude nesporazuma, ne koristim Nuendo, ali ne zbog predrasuda, vec cisto stvar navike.

Everbeatz 26-07-2009 08:11 PM

Osim sumnje da je pan law isti, ne vidim dokaz nikakve "farbe", osim ako ne podrazumevas da je 1db dodatka "farba", a i to se desava zbog pan law

Glasnije je bolje?:) Oce to u danasnje vreme

Probaj da sve fadere stavis na 0db(unity gain), pan centar - render, import, pa okreni fazu na jednom fajlu

Mnogi su ovo radili i nisu usli u istoriju

Vrati se opet na definiciju farbe koja dolazi iz analognog sveta, pa probaj da analiziras da li se to desava u PT

Everbeatz 26-07-2009 08:31 PM

Mozda bi nekog moglo interesovati

http://www.davincistudio.no/dokument...al_summing.doc

Bockie 26-07-2009 09:44 PM

Elem, pan law sam na zalost zapostavio... ...jeste, eto gresan sam...ali sumnjam da je ovo glavni razlog netacnosti ovog testa... no nema veze...
"A ja sam govorio da pseto treba ubiti..." :grin:
Drndao sam se sa UADom i reinstalirao sistem (sto Lesha zna...) i sve programe,pa samim tim i nintendo i nisam obratio paznju,na staru foru jer ga vise ne koristim za mix vec PT (cije korisnike ne zamaraju ovakvim glupostima:rotfl:) ...sorry,morao sam...

Stanje je jos gore jer stoji u kod mene u nintendu "equal power"...
U helpu kaze da kada je tako nema promena snage na L/R...
(sto bi trebalo da znaci da je glasniji u sredini od PT...(jel?))

Cim budem kuci uradicu ponovo test,sad pokusavam da resim neki upload na drugom threadu hocu da stavim kanale da se mogu skinuti za vezbu,ali stavicemo i to...

S druge strane,ovo je SAMO MOJE misljenje i ne kazem da je ispravno i sve ovo radim da bih pokazao da razlike postoje, a ne da bi jedna aplikacija bila bolja od druge...i.t.d...

Radim sa zvukom dovoljno dugo da glasnije nije bolje...!
Nuendo i Pro Tools su ravnopravno dve produkcijske gromade i nismo jedini forum sa ovakvim temama, naprotiv, i rasprava o "boljem" gubi smisao...
Ostaje samo ko i kako i da li uopste radi...

kejkz 27-07-2009 08:57 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 251388)
rasprava o "boljem" gubi smisao...
Ostaje samo ko i kako i da li uopste radi...

Tako da je ustvari sve ovo bilo besmisleno

All times are GMT +1. The time now is 08:21 PM.