Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Mike Vale - od nule do finala (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103)

boggy 17-03-2010 11:31 PM

Re: Mike Vale - od nule do finala

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 274414)
ma k vragu sam se oporavio još uvijek sam... pardon...:)

:(
Quote:

Originally Posted by NLP (Post 274414)
Zanimivo rješenje.
Obratna metoda.

Ali kako da koregujem udaljenje, da bi bilo koliko toliko objektivno?
Ako smo sad mjerili u sweet spotu... da bude jednako udaljen mikrofon u prostoru i mikrofon izvan "cigli"?
I onda A/B usporedba?

Usput: koji program upotrebljavaš za mjerenje?

Mozes da koristis program Prof. Dr. Ivo Mateljana sa Splitskog Univerziteta http://www.fesb.hr/~mateljan/ ... zove se ARTA... verovatno si vec cuo za njega.

Sto se tice korekcije SPL, moze da se koristi teoretska metoda, odnosno 1/r zakon. Kalkulator imas ovde http://www.sengpielaudio.com/calculator-distancelaw.htm

Napominjem da je metoda prilicno gruba... ali s obzirom da je izolacija navedenih zidova veoma ozbiljna... ne ocekujem toliku gresku koja bi cinila merenja neupotrebljivim... i +/-5dB tacnost je sasvim zadovoljavajuca (s obzirom da nema nikakvih dostupnih informacija)...

A sto se tice neravnina usled modova sobe... pa dobro... znamo gde su modovi sobe pa cemo ih ignorisati :da:... ne mora bas da bude sve jednostavno i ocigledno ;) (citanje rezultata merenja zvucnika je prava vestina... i ko to krene da radi ... sve ostalo mu dodje "lako")

pozdrav

bogi

NLP 17-03-2010 11:34 PM

da slično razmišljam ali hočem da bude čim više mjerodavno... da za neku orijentaciju če biti u redu.

boggy 17-03-2010 11:36 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 274415)
....

Ako sam dobro shvatio....

jesi
Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 274415)
da ne racunas te db sto otpadaju na slabljenje zvuka u vazduhu ...

Tacno

pozdrav

bogi

boggy 17-03-2010 11:38 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 274417)
da slično razmišljam ali hočem da bude čim više mjerodavno... da za neku orijentaciju če biti u redu.

EDIT:
Informacija da postojeci zid daje prosecnu izolaciju od ... recimo 50dB je za mene odlicna orijentacija! Makar realno bilo i 40dB ili 60dB ... svejedno je... sve je to dobro, vazno je da nije realno 20dB

Nigde mi ne zurimo... ako u medjuvremenu nadjem na netu ova merenja a da budu iole smislena i upotrebljiva.. javicu ovde da se ne mucis :D :mrgreen: :p

pozdrav

bogi

NLP 17-03-2010 11:42 PM

E super.
Da imam ga slučajno među zaznamcima i nisam ga još koristio, hvala!
Nadam se da je stabilan (room EQ i ETF nista baš stabilna:()
Živi bili i videli!

Trebam još samo da se izvrši samo mjerenje... Vale ima dosta posla pa da se ga pričeka da nađe vremena.
Izgleda da se mu isplatila akustika:)

boggy 17-03-2010 11:47 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 274420)
E super.
Da imam ga slučajno među zaznamcima i nisam ga još koristio, hvala!
Nadam se da je stabilan (room EQ i ETF nista baš stabilna:()
Živi bili i videli!

Zna da izazove BSOD na Lynx Studio L22... ali to je (samo) Lynx :D i to uradi odmah na pocetku ako promenis samplerate u medjuvremenu a startujes merenje... kad nista ne cackas po pitanju sample rate i broja bita (meni) radi stabilno.
Postoji veoma kvalitetno uputstvo za svaki od tri programa u paketu... preporucujem da se procita pre upotrebe...

pozdrav

bogi

boggy 17-03-2010 11:53 PM

Quote:

....

Trebam jo? samo da se izvr?i samo mjerenje... Vale ima dosta posla pa da se ga pričeka da nađe vremena.

rekoh vec... nema zurbe... cuvaj zdravlje... ali kad ugrabis priliku i smognes snage...
Quote:

Izgleda da se mu isplatila akustika:)

SJAJNO!!! :jupi::trchi::dance:

pozdrav

bogi

NLP 17-03-2010 11:54 PM

da uvijek ne?to:(
... uh imao lynx nemam ga vi?e:(
tc katastrofa, rme bio veoma stabilan, novi driverji katastrofa... roll off novi driverji i stari nazad opet ne radi... iako je room eq ili etf...
Snači ču se nekako:)

boggy 17-03-2010 11:56 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 274423)
da uvijek nešto:(
... uh imao lynx nemam ga više:(
tc katastrofa, rme bio veoma stabilan, novi driverji katastrofa... roll off novi driverji i stari nazad opet ne radi... iako je room eq ili etf...
Snači ču se nekako:)

EMU?

(NE 0404)

pozdrav

bogi

p.s. Da, ARTA prilicno stabilno radi na starom Digigramu (PCMCIA)

NLP 17-03-2010 11:58 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 274422)
rekoh vec... nema zurbe... cuvaj zdravlje... ali kad ugrabis priliku i smognes snage...

SJAJNO!!! :jupi::trchi::dance:

pozdrav

bogi

... ma zdravlje ko....

A ne, sad iz inata hoču kad si več načeo:)

Ali nisam posve razumeo:
... ako u medjuvremenu nadjem na netu ova merenja a da budu iole smislena i upotrebljiva.. javicu ovde da se ne mucis :D :mrgreen: :p

All times are GMT +1. The time now is 06:06 PM.