Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   podnozje za zvucnike (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13823)

ugljesa 31-01-2012 07:11 PM

Re: podnozje za zvucnike

Ljudi nadam se da cu do kraja nedelje i ja doprineti ovom temi sa mojim stalcima :). Elem, imam esi08 monitore
  • Dimension: 358 mm(H) x 255 mm(W) x 322 mm(D)
  • Net Weight: 10.0 kg/unit

i planiram za njih stalke od metala.Mislio sam prvo od PVC-a da radim ali ko ce da se jebava sa tim pa rekoh bolje sve od metala.Mislio sam da 129cm visina stalaka,precnik same cevi 15cm,debljine oko 1cm.Napunicu ga kvarcnim peskom oko 2/3 i podnozje i gornje postolje zavariti.

Cuo sam da je dobro staviti izmedju monitora i postolja podlogu za kompjuterske miseve pa sam to takodje uzeo u obzir.

E sad,pitanjce jedno.Dole na postoljima neki govore siljke da stavljam a neki obicne gumice.Da stavljam silje otici ce mi parket zbog vibracija- oprilike gruba procena je da ce mi teziti jedan nosac sa sve monitorom oko 60kg :rolleyes:...Dal su gumice ok zbog vibracija i sta vi mislite oko cele konstrukcije?
Naravno estetski na kraju cu plastificirati ...

boggy 31-01-2012 07:17 PM

Quote:

Originally Posted by ugljesa (Post 321652)
........Dal su gumice ok zbog vibracija i sta vi mislite oko cele konstrukcije?
......

Gumice su ok da sprece prenos vibracija. Siljke zaobidji.

ugljesa 07-04-2012 04:08 PM

http://img.tapatalk.com/596eeb6d-5879-969f.jpg E sad ovako :) . Treba da zavarim i da odnesem na plastificiranje ali imam pitanhe za punjenje sa peskom. Jel smeta ako ostavim rupu na gornjem podnozju(tamo gde ce stajati monitor) i da kroz nju sipam pesak? Jer ovi sto plastificiraju ne mogu tako tezak stub da okace na one kukice? Znaci ostace mi rupa posle svega na tom gornjem nosacu i dal ce mi to smetati sto se tice zvuka monitora?? Plz malo brze answer jer treba da nosim ovih dana kod coveka na plastificiranje :-/

Rhino 07-04-2012 04:34 PM

Nece da smeta rupica.. A sto je ne bi popunio posle cisto zarad neke selidbe, prenosenja i sl...

BlasterMaster 07-04-2012 04:38 PM

najbolje ostavi rupicu, prazna postolja plastificiraj, i onda kasnije kroz rupicu ubacis pesak i zatvoris nekim chepicem (gumenim ili tako necim)

ugljesa 07-04-2012 05:19 PM

Ne mogu preko fona da lupim thnx :)

Era 08-04-2012 08:18 AM

Evo ti savet,u prodavnicama vodomaterijala imas da kupis polukruzne gumice za neke ,sta ti ja znam slavine,prodaju se u kesici od 8-10 komada ,oko 50 dinzi.odealno kao podloske za monitore!:grin:

ugljesa 04-07-2012 07:04 PM

3 Attachment(s)
Attachment 11907
Attachment 11908
Attachment 11909
Eto cisto da okacim kako je na kraju ispalo :).

Sent from my iPhone using Tapatalk

waster 19-11-2012 07:31 PM

Pozdrav svima,

znam da je stara tema ali verovatno je bolje da pišem ovde kad već postoji nego da otvaram novu...

ja bih kupio "industrijske" stalke... metalne, punjene peskom itd..
osim problema "amortizacije" zvuka postavljanjem materijala ispod stalaka i zvučnika, interesuje me da li postoji neko rešenje kojim će se osigurati da zvučnici ne budu oboreni... imao sam zidne nosače koji imaju sistem "stege" sa strane, pri dnu zvučnika ali ne znam da li ovi stalci imaju neku varijantu da se osigura zvučnik...

pročitao sam neke predloge da se spreči klizanje ali to ne bi sprečilo slučajno obaranje zvučnika ako se malo jače gurnu.

I gde da tražim te stalke u BG-u?

boggy 19-11-2012 08:17 PM

Quote:

Originally Posted by waster (Post 337908)
......
pročitao sam neke predloge da se spreči klizanje ali to ne bi sprečilo slučajno obaranje zvučnika ako se malo jače gurnu.
........

Ako ih obesis na plafon koriscenjem sajli (preko elasticnih spojnica) nece moci da padnu. Znaci odustanes od stalaka. Drugog resenja nema a da se spreci prenosenje vibracija na sobu. Svaka cvrsta veza (zasrafis ih za stalak) izaziva upravo to... direktnu vezu kojom se prenose vibracije.

E sad PMC na primer to potpuno ignorise i svoje AML1 regularno prodaje sa rupama za srafove na povrsini ispod zvucnika cime ih mozes zasrafiti ZA stalak, upravo suprotno od ovoga sto ja pricam. U svakom slucaju potpuno ti je svejedno da li ces zvucnike zasrafiti za stalke ili ces sve staviti na "siljke"... vibracije ce se prenositi. Samo elasticne spojnice (proracunate prema tezini zvucnika) mogu obezbediti zastitu od vibracija. I to je u tvom slucaju moguce samo preko sajli kako sam vec rekao.

Na tebi je da izaberes...

All times are GMT +1. The time now is 12:51 AM.