![]() |
Re: difuzor panel
Quote:
Ako je mislio na veeeliki difraktal treceg reda kod Bob Ludwiga, tako daleko nisam isao do sada, jer nije bilo ni prostora ni vremena ni para ni zahteva za tim... Realno mislim da je "fraktalisanje" difuzora odlican nacin da se smanji red difuzora, relativno pojednostavi izrada, a opseg uticaja bude cak i siri. Osnovni problem kod fraktalnog difuzora je proracun opsega rada malih difuzora i vece konstrukcije, BEZ preklapanja frekvencija, i to ces morati sam da se iskobeljas (domaci zadatak). Nije uopste trivijalno ISPROJEKTOVATI difraktal akusticki homogeno ili uniformno, a da se pri tom UKLOPI u ZADATI prostor... barem meni to nije bilo trivijalno... ali to sam samo ja. :rolleyes: Ako nisi u stanju da proracun uradis sam, onda ti je najjednostavnije da se okrenes "dobroj staroj" 41-ici... koja je relativno siroka, a odlicno se pokazuje u radu. pozdrav bogi |
3 Attachment(s)
Evo i par slika prozora izmedju CR i RR,konacno je i to pri kraju.Jos da se stave stakla i kamena vuna izmedju stakala.....Debljinu stakla sam planirao dva puta po 10mm,jel to ok?
|
Quote:
|
Quote:
Difraktal drugog reda sa PN7 cine SEDAM malih difuzora sa PN7 uklopljenih u veci difuzor sa PN7. Ovaj veci se ponekad radi i sa SEST manjih difuzora... i tada se dobija simetrija (sest bude kada se ukloni se onaj "asimetricni" na kraju, ili pocetku, kako se vec gleda) Razlicite su frekvencije opsega rada MALOG difuzora, i VELIKOG difuzora koji je sastavljen od malih, kada se posmatra zasebno, bez pomisli na difraktal. pozdrav bogi p.s. Nenad je u pravu, i taj problem se resava promenom orijentacije, ali i ovako, difraktalom... ali ja to ne bih nazivao uniformnom difuzijom, odnosno uniforman je raspored difuzora i to ne valja, difuzija je pojava i valjalo bi da bude uniformna, dok ovako rasporedjeni difuzori izazivaju sve drugo osim uniformne difuzije ;). Znaci uniformno rasporedjeni difuzori izazivaju ne-uniformnu difuziju, i obrnuto... ali treba razlikovati pojavu od akustickog "rekvizita" koji je izaziva. |
Quote:
|
Quote:
Racunaj da talasna duzina DONJE granicne frekvencije rada velikog difuzora NE SME biti veca od cetvrtine odstojanja tvojih usiju od difuzora. Sve preko 1kHz je "worst case" za obicnu sobu, ali je i besmislica praviti difraktal kada je prostorija malena, odnosno kad ces mu (njemu, difuzoru) biti preblizu,... a iskustvo nasih saradnika, i njihovi subjektivni utisci,... govore da je blizu difuzora (na manjem rastojanju od bar jedne talasne duzine donje granicne frekvencije)... citiram jedan... koji glasi doslovce... "ludilo sa fazama!!!"... nadam se da kapiras sta je hteo da kaze. :D pozdrav bogi p.s. prakticno hocu da kazem da nema smisla praviti difraktal ako ce ti donja granicna frekvencija biti 1kHz za celu konstrukciju. No, da ne gnjavim, kad krenes da racunas ... skapiraces to i sam :rolleyes: :D |
Kapiram :D,prevedeno "nemoguce raditi" u vezi ovog sa fazama.Da idem znaci na pn41 i zaboravim difractal ili nesto trece?
|
Quote:
pozdrav bogi |
Poceo sam vec sa racunanjem:).Rastojanje izmedju mene i difuzora je 2m.Ako je brzina zvuka otprilike 343m/s,dobijam da je najmanja donja frekvencija (ako idem da je minimum jedna talasna duzina rastojanje) 171,5hz.Racunao sam 343 podeljeno sa 2.Ohoooo,ili nesto nisam uradio dobro ili ipak ima prostora za difractal....ostavljam ipak za sutra i bistru glavu jer je vec kasno.Boggy,hvala puno na pomoci i nije da vas hvalim ali zahvaljujuci vama mislim da se neka opsta svest o studiskoj akustici u siroj okolini u mnogome promenila na bolje.Pozdrav
|
Quote:
pozdrav i hvala jos jednom bogi |
All times are GMT +1. The time now is 05:34 PM. |