Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Skolstvo bi trebalo zabraniti (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20565)

Max 02-08-2008 02:41 PM

Re: Skolstvo bi trebalo zabraniti

Quote:

Originally Posted by Oggy (Post 211910)
Zasto?
Zato sto na taj nacin, recimo, kvaris centar mixa i izlazis iz forme "modernog pop" aranzmana gde je to jedna od podrazumevanih stavki (iz ugla slusaoca).
Ipak, posto vidim da pocinjemo da se intimiziramo, ja se povlacim iz diskusije.
Nadjacan sam argumentima... :)

Nisam pratio diskusiju , tako da ne bih da me neko svati pogresno , ali panovanje basa tj pomeranje u jednu stranu je prilicno normalno u starijoj produkciji dzez muzike .... pa cak i paniranje bubnja ( komplet ) potpuno levo ili desno ( u mono ) . Mislim da je Buzge skoro to negde uradio .....

Postoje i primeri prirodnog pozicioniranja instrumenata ( kao npr na bini ) gde se bas pomeri 10 % na jednu stranu .

Takodje se u ponekad modernoj RnB ili House muzici , basevi koriste razvuceni levo i desno ( znaci van centra ) iz razloga da ne smetaju nozi i da prosire sirinu mixa . Ovo se najcesce radi na sint basevima .....

Ponovicu , nisam pratio diskusiju , ali bas zaista ne mora da ide u sredinu , mada se u 97 % slucajeva tu stavlja ....

Pozdrav

Oggy 02-08-2008 02:58 PM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 211939)
Nisam pratio diskusiju , tako da ne bih da me neko svati pogresno

"Izlazi iz forme modernog pop aranzmana".

Nisu Bitlsi, nije dzez, vec bend koji svira neki "pop-rok-stali-je-vec" :wink:

Max 02-08-2008 03:03 PM

Quote:

Originally Posted by Oggy (Post 211941)
"Izlazi iz forme modernog pop aranzmana".

Nisu Bitlsi, nije dzez, vec bend koji svira neki "pop-rok-stali-je-vec" :wink:

Ma kapiram , nisam prevideo da si to napisao , vec napisah primere gde sustinski bas moze drugacije da se panuje ...... bez obzira na ovaj thread

Pozdrav

DaBear 02-08-2008 03:54 PM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 211942)
Ma kapiram , nisam prevideo da si to napisao , vec napisah primere gde sustinski bas moze drugacije da se panuje ...... bez obzira na ovaj thread

Pozdrav

pa valjda svi znate da je pravilo - da nema pravila!!

sve moze !

ko kaze da nesto nemoze??

SumAnuT 02-08-2008 07:26 PM

Ja kazem da ne moze hi hat da bude na 100 hz i da bas ne moze da bude na 10000 :banghead:

boggy 02-08-2008 08:08 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 211930)
Čovek se inače zove Aleksandar Bari?ić i uradio je jo? bolju foru: napisao je scenario za film Crni bombarder (re?ija Darko Bajić). Onda se negde pri početku snimanja ispostavilo da je scenario zapravo potpuna kopija scenarija za film Pump Up the Volume, pa je Bajić morao da bud?i priču tokom snimanja da bi je bar malo odvojio od originala :rotfl:

Jbg, kad profesor nije hteo da mu objasni kako da sam napi?e morao je da prepisuje...

V.

jbg... to je mentalni sklop.... u svakom slucaju... i kad su rezultati dobri i kada su losi i kada su ovakvi o kojima pises... pitanje je samo sta nam je merilo vrednosti... kakvi su (tekuci) standardi ...

pozdrav

bogi

Bitch 03-08-2008 11:34 AM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 211939)
Nisam pratio diskusiju , tako da ne bih da me neko svati pogresno , ali panovanje basa tj pomeranje u jednu stranu je prilicno normalno u starijoj produkciji dzez muzike .... pa cak i paniranje bubnja ( komplet ) potpuno levo ili desno ( u mono ) . Mislim da je Buzge skoro to negde uradio .....

...? :shock: nisam, veruj mi :) ko zna koji je mp3 i kako dolutao do tebe :D

ko sto kazes, nema pravila, moz kako osh da radis, a i to sto Oggy kaze je OK - kick, snare, bass, vocal - u centar, a ostalo panorama luna park voznja. Mada ja voolim malo da mrdnem dobos desno, pa se nekad i pokajem :D

pozz

awacs 03-08-2008 02:15 PM

Quote:

Originally Posted by Bitch (Post 212004)
...? :shock: nisam, veruj mi :) ko zna koji je mp3 i kako dolutao do tebe :D

ko sto kazes, nema pravila, moz kako osh da radis, a i to sto Oggy kaze je OK - kick, snare, bass, vocal - u centar, a ostalo panorama luna park voznja. Mada ja voolim malo da mrdnem dobos desno, pa se nekad i pokajem :D

pozz

Pa naravno da je svaka varijanta OK, i to čak i u pop muzici. Ustvari, pop muzičari su se prilično često poigravali stvarima koje mnogi (a ne samo Oggy) nikada ne bi uradili. Prince ima onu stvar Pop Life gde je glas ekstremno desno sa neznatnim slap ehom na levoj strani, pa ?ta? To je i dalje pop/funky/disco ili već takva neka pesma. Beatlese ne bih da spominjem, to je već postalo trivijalno.

Ali poenta mog prvog posta na ovu temu nije u tome. Hteo sam da ka?em da je bilo kakvo formalno obrazovanje (makar i lo?e) bolje od nikakvog formalnog obrazovanja. Čak i kada govore na pogre?an način, profesori bar govore o pravim temama. A smisao studiranja bi trebalo da bude upravo upoznavanje sa temama kojima se neka nauka bavi i sa do tada poznatim dostignućima iste.

U su?tini, jedino ?to mi je zasmetalo u celoj ovoj diskusiji je arogancija nekolicine učesnika koji se pritom nisu potrudili da istinski argumentuju svoj prezir prema nekoj tamo ?koli i prema nečijem tamo radu. Otkako sam omatorio imam sve vi?e po?tovanja prema tuđem vremenu i energiji, a M. Đorđević je očigledno potro?io i vreme i energiju da bi napisao rad i snimio pesmu. Argumentovano. Kako je znao i umeo. Svaka mu čast.

@Oggy: nisam smatrao da je to ?to sam te nazvao Kapetanom nekakvo intimiziranje, to ti pi?e ispod aliasa. Mo?e? i ti mene da zove? Juniorom, nemam ni?ta protiv. Opet, ako te je to pogodilo - izvinjavam se. Iskreno. Nije mi to bila namera.

Oggy 03-08-2008 02:33 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 212024)
@Oggy: nisam smatrao da je to što sam te nazvao Kapetanom nekakvo intimiziranje, to ti piše ispod aliasa. Možeš i ti mene da zoveš Juniorom, nemam ništa protiv. Opet, ako te je to pogodilo - izvinjavam se. Iskreno. Nije mi to bila namera.

Ne pogadja mene nista. U pitanju je lokalna sprdnja koja vec duze vreme stoji u mom potpisu, pa mi je smesno kada neko sa kime se ne poznajem uopste pocne da me oslovljava tako ;)

Da se ne bi previse udaljili od sustine i to "ko sta bi, a ko sta ne bi uradio", procitajte jos jednom onaj nesretni "diplomski", koji formom, kvalitetom i pismenoscu ne bi zadovoljio ni kriterijum za "maturski" u trogodisnjoj skoli, pa mi recite da je to OK i zavrsavamo diskusiju.
Verujem da je vecina vas odavno prestala da prica o tom radu i sada prica o sebi, a rad i to ko je takav rad uopste mentorisao i na kraju odobrio, pa ocenio prelaznom ocenom, je upravo bio inicijalna kapisla za ovaj thread.
Zato pokusajte da zadrzite fokus na temi ili argumentujte zasto je taj rad dobar i cime je decko koji ga je napisao zasluzio da stekne diplomu visokog obrazovanja, a cime je profesor (ili "profesori" posto se diplomski brani pred komisijom) zasluzio to zvanje kada je dopustio da mu studenti zavrsne godine prvo budu nepismeni, a zatim i neupuceni.
Samo je to prica.
A to sta bih ja ili neko drugi uradio ili ne, u nekom drugom threadu ;)

boggy 03-08-2008 02:57 PM

Quote:

Originally Posted by Oggy (Post 212027)
.....a cime je profesor (ili "profesori" posto se diplomski brani pred komisijom) zasluzio to zvanje kada je dopustio da mu studenti zavrsne godine prvo budu nepismeni, a zatim ....
.....

Pa cini mi se da se spomenuta skola verovatno ne bavi pismenoscu polaznika, jer bi u suprotnom postojalo polaganje maternjeg jezika na prijemnom... ne znam ni jedan drugi nacin da se to proveri na samom pocetku.
A sad, ko je "kriv" sto covek pise tako kako pise... mislim da to tek nije tema.

Inace... ja ne znam da je uslov za polaganje diplomskog ispita na Elektrotehnickom Fakultetu u Beogradu, dobro pisanje i izrazavanje... moze biti korekcija i sugestija... naravno... ali se ocekuje da je polaznik "zavrsio" sa nekim standardnim obrazovanjem iz maternjeg jezika sa zavrsavanjem srednje skole...

Sta god, ovaj zahtev koji postavljas, bojim se da nijedna visoka ili visa skola, koja se ne bavi maternjim jezikom, ne moze da ispuni.

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 11:56 AM.