Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Pricaonica (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=87)
-   -   Ko je ko na Rumskom (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10853)

Synclavier 10-06-2008 05:03 AM

Re: Ko je ko na Rumskom

Drugari, mislio sam da ovo preskocim, ali, 'ajd' sad, da ne bi bilo zabune, a i da ne pomislite da na forumu imate dvostruku licnost (sto bas i nije pozeljno:rolleyes: ) ili coveka sa dvostrukim nalogom (sto nije dozvoljeno:mad: ), JA NISAM ALEKSANDAR FILIPOVIC, vec njegov (tacnije on je moj, stariji sam 10min) brat blizanac. Dobar deo biografije nam je slican (ipak, roditelji nas nisu isto oblacili:D ), ali ima i nekih razlika, ako nista drugo, ono bar u duzini kose:wink:.
Elem, da ne ponavljam ono sto je Sale (tako ga svi zovu) napisao, a ponesto sam o sebi napisao u topic-u "Sta imate od vijura?", evo nekih bitnih slicnosti/razlika:
- Poceli smo zajedno sa pet godina na maloj Weltmeister harmonici, sa osam dolazi, naravno niza muzicka, klavir. Matori (inace muzicar), otkriva kod obojice apsolutni sluh, sto je kasnije u muzickoj skoli bilo predmet raznih eksperimenata:confused: , a u osnovnoj skoli sluzilo za davanje intonacije skolskom horu. Inace, apsolutni sluh ne smatram nekim narocito bitnim darom, ako nije propracen sveobuhvatnim muzickim talentom i opstom kulturom.U to vreme Saletu je malcice bolje isao klasicni program iz skole, a ja sam se bas bio navukao na fusion jazz, na sta u muzickoj skoli i nisu bas blagonaklono gledali.
- U srednjoj skoli smo obojica osim muzicke (instrumentalni odsek) pohadjali i gimnaziju matematicki smer, od kada i datira nase interesovanje za tehnologiju i produkciju, a i dolazak u dodir sa sintisajzerima (DX7, Juno 106, Matrix-6), ali i jednim divnim Fender Rhodes Stage 88 MK1 el. klavirom. U to vreme smo bili pod uticajem slicne muzike, mada je Sale propustio neka veoma vazna imena za formiranje moje (a, mislim i njegove) "muzicke licnosti", kao sto su: David Sylvian/Japan, Peter Gabriel, David Bowie, Bryan Ferry/Roxy Music, Thomas Dolby, ali i: Ryuichi Sakamoto, Brian Eno, a bogami i: Michael Brecker/Steps Ahead, Pat Metheny/Lyle Mays, itd.
- Dok su, pored klavira, Saletu "rekreativni instrumenti" bili Klarinet i bubnjevi, meni su to bili truba i bass gitara. Inace, dok sam bio u vojsci u Novom Sadu, ostao je trajno zabelezen moj live nastup na bass gitari sa band-om iz Doma JNA u tada, medju poljoprivrednim proizvodjacima sirom SFRJ, veoma popularnoj emisiji "Znanje - Imanje" u selu Kisach8-).
- Posle vojske, dolazi red na faks, i tu vec pocinju prve vece razlike. Sale pored akademije upisuje i masinski fakultet, a ja ETF. Stvari su se dalje razvijale tako da je on napustio posle nekog vremena masinac, a ja akademiju. Nekako mi se nije svidelo ono sto mi se nudilo, ono sto sam ja zeleo bilo je na nekoj modernijoj Jazz akademiji, pa sam uz ETF poceo da se spremam za prijemni u Gratz-u, bas u vreme kada je Stjepko Gut preuzeo orkestar akademije, i od koga sam dobio prva uputstva. U medjuvremenu, kao i mnoge od nas, prestigla su me nova desavanja u SFRJ, i sve ostalo je dobro poznata istorija koju bi svi najradije izbrisali iz secanja... Posle sedam godina zavrsio sam ETF, i naravno, odustao od Gratz-a, nadoknadivsi to (koliko se moglo) individualnim radom.
- Posle zajednickog rada na autorskom materijalu, koji je trebao da saceka "bolja vremena", svako od nas dvojice pocinje da radi, uglavnom, odvojeno od onog drugog, uz nekoliko zajednickih "projekata". Vremenom, ja sam sve vise isao na live stranu, dok je Sale vise aranzirao za velike orkestre i festivale. Zajedno smo radili neke produkcije/programinge, sto se moze videti i iz lista ljudi/band-ova sa kojima smo saradjivali. Evo liste (koliko trenutno mogu da se setim) najvaznijih live(klavijature) i studijskih (aranzmani, programing, (ko)produkcija) saradnji: Jovan Maljokovic sekstet, Filip Zmaher, Kornelije Kovac, K2, La Grange, Zlatko Manojlovic, Zeljko Samardzic, Frenky, Mega Band, Zana, DnD, Knez, Tony Montano, Zdravko Colic, Marija Serifovic, Flamingosi, IQ Band,.... Preterano bi bilo da sada navodim konkretna izdanja i koncerte...
- Od ostalih stvari mozda je interesantno pomenuti da sam radio dosta zivih TV (muzickih) emisija. Neke od najvaznijih su: "Tonska viljuska" - RTS (1995-1996), "Mega Deki" - TV PInk (1997-1999; oko 110 epizoda), "Nedeljno popodne" - RTS (1998), "Koktel klub" - RTS (2000-2001), "Idol" - TVBK (2003-2005; solo piano & band)), "Karaoke Obracun" - TV B92 i TV Pink (2006-2008),"Marko Zivic Late Night Show" - TV Fox (2007), "Evropsko lice" - RTS (2007-2008), itd.
- Trenutno najvise radim sa Zdravkom Colicem (evo vec osam godina) kao klavijaturista i muzicko/tehnicki direktor (ne znam kako bih ovo drugacije nazvao, Dragoljub je shef:da:), Zeljkom Samardzicem i Marijom Serifovic i Flamingosima (samo veci koncerti).
- Najsvezija stvar u mom muzickom zivotu je oformljivanje IQ Band-a (Sedlar, Sare, Kuzma, Demonja, Ana (verovatno znate po nekoga) i moja malenkost), sa kojim radim nesto vise od godinu dana i zive nastupe i najveci deo TV snimanja. Bez zurbe i preterane price, radimo i na nekoj nasoj muzici, nakupilo se ideja, samo treba odvojiti vreme da se to i uoblici i snimi (kao i uvek, umesto da nam to bude na prvom mestu, stalno se odlaze zbog nekih drugih "vaznih" poslova). Paralelno radim i na svojoj instrumentalnoj muzici (tu sam dogurao do polovine materijala za CD (Ako uopste neku bude zeleo da ga objavi)) pod radnim nazivom "Entropia", vise da sebe zadovoljim nego sto gajim nadu da ce to bude slusano i uspesno.
Eto, bas sam se raspisao, zahvaljujem na strpljenju i izvinjavam na opsirnosti.

Bitch 10-06-2008 04:05 PM

jupi! jos jedan apsolutni na forumu :) sad mozemo zajedno da stimamo forumashe :D :D
:cool4:

Synclavier 12-06-2008 10:47 PM

Quote:

Originally Posted by Bitch (Post 207948)
jupi! jos jedan apsolutni na forumu :) sad mozemo zajedno da stimamo forumashe :D :D
:cool4:

OK, ali u obzir dolaze samo rev1 apsolutisti, ovi rev2 i kasnije (sto su sa 20+ godina "shvatili" da imaju apsolutni sluh, uglavnom iz komercijalno/samoreklamerskih razloga) se nisu bas pokazali pouzdanim:rolleyes: ("nestabilan" kamer ton - znas na sta mislim:wink: ). I, da ne zaboravim, hvala na dobrodoslici:D .

Ilija Ilic 13-06-2008 07:43 PM

Synclavier

Dobro dosao ovde druze Pozzzz

boggy 14-06-2008 05:19 AM

Quote:

Originally Posted by Bitch (Post 207948)
jupi! jos jedan apsolutni na forumu ....

jupi! jos jedan ETF-ovac na forumu! :trchi:

pozdrav i dobrodosao! :)

bogi

Braca 14-06-2008 10:55 AM

Ja sam u muzici preko 30 godina i voleo bih da ostarim u njoj jer nema niceg lepseg na ovom svetu. Bavio sam se rock'n rollom pocetak grupa TOP danasnji Kerber, Mama Rock prvo snimanje singla Eva i Budjenje, Galija druga plovidba, bend Strela, a onda tezge do 1986 kada otvaram studio i do dan danas me drzi to ludilo. Imam i svoje solo izdanje LP. Za druge sam uglavnom radio, snimao producirao, radio aranzmane i kompozicije preko 100 ploca ne bas znacajnih imena. Trenutno u fazi gradjenja studija, tehnika je stigla jos akustiku da uradim.Studio je baziran na OTB sa dosta outboarda. Jedno vreme sam bio direktor u gl urednik lokalne drzavne televizije ali sam zakljucio da volim vise zvuk. Advokat sam i od toga zivim, a pare trosim na tehniku koju obozavam.

Synclavier 16-06-2008 01:53 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 208317)
jupi! jos jedan ETF-ovac na forumu! :trchi:

pozdrav i dobrodosao! :)

bogi

Hvala boggy, tvoju strucnost sam odmah provalio, mada mi, cini mi se, jos vise imponuje nacin na koji neke teme tretiras, tako da postanu razumljive i tehnickim laicima kojima je pomoc i najvise potrebna. Ja sam, inace, bio odsek za elektroniku, smer racunarska tehnika i informatika, sto me, naravno, nije sprecilo da lepo odslusam Audiotehniku i Elektroakustiku kod Mijica, onako za svoju dusu:D (znam da je ovo tvoja specijalnost).
Btw, mozda se secas, upoznali smo se na tonskoj probi u SC pred koncert Marije Serifovic prosle godine. Upoznao nas je bassystem (ti si mu bio doneo amp na probu, ako se secam iz "crvene serije"), zajedno smo bili u pratecem band-u.
Pozdrav i tebi.

boggy 16-06-2008 05:09 AM

Quote:

Originally Posted by Synclavier (Post 208503)
Hvala boggy, tvoju strucnost sam odmah provalio, mada mi, cini mi se, jos vise imponuje nacin na koji neke teme tretiras, tako da postanu razumljive i tehnickim laicima kojima je pomoc i najvise potrebna. Ja sam, inace, bio odsek za elektroniku, smer racunarska tehnika i informatika, sto me, naravno, nije sprecilo da lepo odslusam Audiotehniku i Elektroakustiku kod Mijica, onako za svoju dusu:D (znam da je ovo tvoja specijalnost).
Btw, mozda se secas, upoznali smo se na tonskoj probi u SC pred koncert Marije Serifovic prosle godine. Upoznao nas je bassystem (ti si mu bio doneo amp na probu, ako se secam iz "crvene serije"), zajedno smo bili u pratecem band-u.
Pozdrav i tebi.

HVALA!!! Nista lepse na ovom Forumu ne mogu dobiti od komplimenta koji mi daje kolega koji je jos i odlican muzicar. Secam se susreta u SC!!!

pozdrav i hvala jos jednom

bogi

Bota 16-06-2008 07:50 AM

Pozdrav i od mene kolegi inženjeru :)

Bitch 16-06-2008 08:04 AM

Quote:

Originally Posted by Synclavier (Post 208182)
OK, ali u obzir dolaze samo rev1 apsolutisti, ovi rev2 i kasnije (sto su sa 20+ godina "shvatili" da imaju apsolutni sluh, uglavnom iz komercijalno/samoreklamerskih razloga) se nisu bas pokazali pouzdanim:rolleyes: ("nestabilan" kamer ton - znas na sta mislim:wink: ). I, da ne zaboravim, hvala na dobrodoslici:D .

jaooo, ne podsecaj me na kamerton :) u Londonu kad smo nastupali sa horom pre desetak godina dobijaju se poeni na intonaciju (a horovi redovno padnu, jos pogotovo kompozicija od 8 minuta) pa sam ja imao pakt sa dirigentom da kad cujem da padamo pevam za 1/4 stepena vise, i da shutam baritone da me slusaju i da zajedno onda dignemo ceo hor! Kakve glavobolje sam imao! Fizicki bol i mucnina od toga :) i svaki dan probe po 4 sata, i samo radim detune :banghead: :D da odlepis!

...da ne spominjem los maintenance sluha!! Dve godine sam svirao klavir koji je za pola tona nizi! Udarim C-dur, cujem H-dur! A gazdarica gde sam bio podstanar ne da da se nastima pianino! Ni da da pare, ni meni da nastimam (imao sam kljuc, stimao u to vreme stalno po kucama :D )

...cudim se da uopste i dalje sljaka posle svih peripetija! nije doduse bas u Hz ko ranije, ali sljaka :)

pozz :)

All times are GMT +1. The time now is 05:55 PM.