![]() |
Re: Novi prostor, akustika?
Ok, jasno, nisam razmisljao na tu stranu jer se sve to oko prvih refleksija potivilo mojim dosadasnjim razmisljanjima. Mogu da stavim difuzore na tim mestima. Kada dodjem do pravljenja difuzora, konsultovacu se detaljno sa vama ovde.
Znaci ove apsorbere koje sad imam, jednostavno da postavim NEGDE u prostoriji? Onako kako sam nacrtao, 2 na levi-desni zid i 2 na plafon, samo da izbegnem mesta prvih refleksija i da tu planiram difuzore...? |
Ne očekuj da će tih 6 apsorbera da ti napravi ne?to epohalno u sobi. Za tretiranje niskih frekvencija potrebno je mnogo, mnogo vi?e. Ako već mora? da bira? gde će? ih postaviti, onda ih stavi tamo gde su sobni modovi najizra?eniji [najveći peakovi i deapovi u bassu]
|
Razumem ja u potpunosti da necu nista spec uraditi sa njima, nego jednostavno pitam gde bi trebalo postaviti ih da ih ne bi postavio na pogresno mesto... Kao sto sam i krenuo da uradim, i uradio bi da nisam pitao...
Nacrtacu sutra drugu varijantu kako sam zamislio pa cu postovati ovde ;) |
Quote:
Pri tom apsorber tu treba NE zbog "ogledanja" i ubijanja prvih refleksija nego zbog moguceg flutter echo-a (javlja se izmedju idealno paralelnih povrsina) i dodatne apsorpcije frekvencija ispod 500Hz (kao sto ti je analog vec objasnio) Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
|
Quote:
Apsorberi se stavljaju na mestima najjacih sobnih modova, po duboko ukorenjenim pravilima, ali za MALE sobe to tesko moze da vazi, posto je sve mnogo blize, a sobni modovi gusci, te ja licno u malim sobama stavljam apsorbere gde god ima mesta. Potencijalna "zagluvljenost" se resava air-transparent difuzorima.... u koje spada i ovaj MLS binarni difuzor.... te se njima moze povecati vreme reverberacije na visim frekvencijama.... koje se (namerno) smanji zbog "heavy apsorpcije". Ako se krene sa idejom da se samo malo apsorbera stavi da se ne bi mnogo spustao RT60 u sobi, onda ce bassovi ostati nedovoljno sredjeni, a to je puno veci problem na kraju. pozdrav bogi |
Quote:
Tu ba? nema neke debate te svakako treba da bude u bilo kakvoj situaciji potrebna brizna, moč, kvalitetan alat inače čemo razgovarati "ti drumom ja ?umom"! Pa i mo?e? da primera? specifikacije profesionalnih industrijskih strojeva te dobrih ručnih. Nemoj da na vrat na nos da simplificira? tvoje vlastito iskustvo kao neko pravilo, te je odvisno od vrste drveta i tome prilagođava? alat... |
Quote:
|
Quote:
pozdrav bogi p.s. polazim od zelje da se realizuje maksimalna moguca apsorpcija niskih frekvencija a to nece ici ako se budemo "cenjkali" sa difuzorima umesto apsorbera. |
Quote:
Nista drugo :) Pozz ;) |
All times are GMT +1. The time now is 12:02 PM. |