Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   podnozje za zvucnike (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13823)

NLP 01-07-2011 11:02 AM

Re: podnozje za zvucnike

Meni osobno je ovo budget re?enje interesantno: direktno ispod povr?ine zvučnika neoprenske podlo?ke (ili naravna guma) a ispod 4-5cm te?ka kamena vuna i onda ploča od stalka.
Stalak napunjen kvarcnim pijeskom.
Stalak postavljen na ?iljce koji imaju unutra več ugrađenu gumu tako da nema direktnog kontakta (potra?it ču gdje imaju takve na i-netu ali nisu ba? jeftini).
Par puta smo eksperimentisali da smo sve to jo? dali na opet neoprenske podlo?ke (ili guma) i opet tvrda kamena vuna.
Rezultati su bili dobri.

NLP 01-07-2011 11:04 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 308717)
Apsolutno siljci prenose SVE vibracije jer ako bi to sto pricas bilo tacno... spicevi za stemovanje bi se pravili od gume a ne od metala...

Ne stavlja se BILO KAKVA guma skroz pod zvucnike, nego se stavljaju elasticni nosaci, PO PRORACUNU, u zavisnosti od tezine zvucnika.

Vise o tome smo pisali na:

Sorbothane (R/E/P forum, Pro Sound Web)
Sub Decoupling on the cheap? (gearslutz forum)

Proracuni nisu preterano komplikovani, na linkovima gore imas i dokumentaciju, uputstva i tehnicke karakteristike.... nigde siljci nisu ni spomenuti... forumi, inace, imaju ambiciju da sebi dodaju "pro audio" ispred...

Nije komplikovano, procitaj linkove po onim threadovima, sto sam ti dao...
A inace, vidim da bi se iznenadio kada bi saznao da je LAKSE naci siljke po Beogradu.. kakve GOD pozelis, za razliku od gumenih nosaca tacne elasticnosti.

pozdrav

bogi

Jeste da ima? kakve po?eli?, i uzme? kakve treba?, nije ba? to neka nuklearna fizika:)

boggy 01-07-2011 11:07 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 308719)
Jeste da ima? kakve po?eli?, i uzme? kakve treba?, nije ba? to neka nuklearna fizika:)

PRicas za siljke?

pozdrav

bogi

boggy 01-07-2011 11:09 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 308718)
Meni osobno je ovo budget re?enje interesantno: direktno ispod povr?ine zvučnika neoprenske podlo?ke (ili naravna guma) a ispod 4-5cm te?ka kamena vuna i onda ploča od stalka.
Stalak napunjen kvarcnim pijeskom.
Stalak postavljen na ?iljce koji imaju unutra več ugrađenu gumu tako da nema direktnog kontakta (potra?it ču gdje imaju takve na i-netu ali nisu ba? jeftini).
Par puta smo eksperimentisali da smo sve to jo? dali na opet neoprenske podlo?ke (ili guma) i opet tvrda kamena vuna.
Rezultati su bili dobri.

To resenje je dobro za lagane zvucnike (Yamaha NS10) zasta je jako tesko naci veoma mekane nosace...

Ali za sisteme koji su preko 25kg (po kanalu :D) to ne radi posao...

pozdrav

bogi

boggy 01-07-2011 11:30 AM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 308716)
Uz svo duzno postovanje jer se sa vrlo velikom vecinom stavova koje si izneo na forumu i koji su mi veoma bili od koristi (a videces da cu ih uskoro traziti jos tonu:) mislim da tvoj primer u ovom slucaju ipak nije dobar..................

Samo te (sada eksplicitno) molim da pazljivo procitas ono sto sam ti predlozio i da me ne uvlacis u dalju (besmislenu) debatu, samo zato sto te mrzi da citas, nego bi radije naglabao onako kako si (pogresno) naucio.

Trudio sam se u ovom threadu da stvari razjasnim sto sam bolje umeo i mogao... a sagovornici su bili i ovakvi i onakvi... te ne bi ponovo da se gnjavim oko stvari koje pisu u SVAKOM udzbeniku koji se bavi vibracijama, samo ih treba prouciti i nauciti.

Hvala unapred!

pozdrav

bogi

ugljesa 01-07-2011 11:51 AM

Cekaj Boggy, po tvom misljenju mislis da je najbolje ispod monitora staviti itison pa onda ide stalak napunjen peskom i dole na kraju guma koja naleze na parket right ?

Uplasio si me malo kad si rekao ZALJULJA (ne znam na sta si pod tim mislio) jer nikako ne zelim da mi se zaljulja ESI N8 za koje sam jedva skrpio pare :(:(:(

boggy 01-07-2011 11:56 AM

Quote:

Originally Posted by ugljesa (Post 308726)
Cekaj Boggy, po tvom misljenju mislis da je najbolje ispod monitora staviti itison pa onda ide stalak napunjen peskom i dole na kraju guma koja naleze na parket right ?

Uplasio si me malo kad si rekao ZALJULJA (ne znam na sta si pod tim mislio) jer nikako ne zelim da mi se zaljulja ESI N8 za koje sam jedva skrpio pare :(:(:(

da... zaljulja... i na stalke se zastita od vibracija stavlja gore na policu... ne na pod, inace ce sve da strmekne na pod ako si nepazljiv.

Nisam rekao itison... NLP je spominjao kamenu vunu, ja sam kod grade spominjao azmafon... ali NE itison. I za lagane zvucnike ne mora tako da se ljulja, jer su .. jel'te... lagani

pozdrav

bogi

NLP 01-07-2011 12:05 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 308720)
PRicas za siljke?

pozdrav

bogi

Ne, za "gumice", potvrđujem to što si napisao.

NLP 01-07-2011 12:11 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 308721)
To resenje je dobro za lagane zvucnike (Yamaha NS10) zasta je jako tesko naci veoma mekane nosace...

Ali za sisteme koji su preko 25kg (po kanalu :D) to ne radi posao...

pozdrav

bogi

Pa ATC SCM20 je jedan oko 30kg a jedni su bili Quested V3110 sa 39kg a nešto slično smo eksperimentisali i sa Barefootkama sa 32kg.

Kamena vuna je bila 140kg/m3.

A za velike main zvučnike od 60kg plus svakako da bi se drugačije pristupilo.

boggy 01-07-2011 12:14 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 308731)
Pa ATC SCM20 je jedan oko 30kg a jedni su bili Quested V3110 sa 39kg a nešto slično smo eksperimentisali i sa Barefootkama sa 32kg.

Probaj i njih da radis kao floating floor... ako si u prilici... pa javi utiske...
Quote:

Originally Posted by NLP (Post 308731)
Kamena vuna je bila 140kg/m3.

A za velike main zvučnike od 60kg plus svakako da bi se drugačije pristupilo.

Ja sam tako radio za 30 i 45kg (elasticni nosaci, proracun)

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 12:55 AM.