Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   sam svoj majstor (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25320)

Eomsy 14-03-2011 07:32 PM

Re: sam svoj majstor

Ako mo?e pitanjce. ?to si mislio staviti preko gornjih SC-a. tkaninu? Samo me zanima kako će? pričvrstiti tkaninu između dva gornja SC-a koji su jedno do drugoga? Mislim, ima malo mjesta između, pa da ti tkanina ne ple?e :wink: ... Ili ima? neku drugu ideju?

grada27 14-03-2011 08:04 PM

E,da,to sam ukapirao tek kada sam zavrsio.Videcu da ih spojim letvicom, tako da ce biti kao jedan SC, posto sa strane nema sanse da se uhefta platno.:wink:
Video sam da u ovom poslu bas i ne moze sve da se isplanira do detalja,ali kako radovi odmicu, tako nalazis i resenja,pogotovo sto nisam profesionalac pa mi je lakse da u datom trenutku resavam problem,nekad sa vise uspeha nekad sa manjim.Mislim da nisam jedini koji tako radi.

pozdrav!

Eomsy 14-03-2011 09:07 PM

Quote:

Originally Posted by grada27 (Post 301616)
E,da,to sam ukapirao tek kada sam zavrsio....
Video sam da u ovom poslu bas i ne moze sve da se isplanira do detalja...

Uh, ja sam skoro isto toliko vremena proveo sjedeći i razmi?ljajući kako da ne?to izvedem, koliko sam i radio ... Meni je uvelike pomoglo ?to sam CIJELI projekt nacrtao u 3D-u u Google sketch-upu, pa sam imao vremena gledati, okretati i vidjeti koje nedostatke imam, prije nego sam se upustio u uzradu nečega .... Plan je pola posla :wink: :D
Quote:

... ali kako radovi odmicu, tako nalazis i resenja,pogotovo sto nisam profesionalac pa mi je lakse da u datom trenutku resavam problem,nekad sa vise uspeha nekad sa manjim.

Uvjek se de?avaju nekakvi kompromisi :banghead: ... jer neide uvjek sve po "planu" ...

Quote:

Mislim da nisam jedini koji tako radi.

Da, da ... tu te ku?im, samo ka?em da je bolje sve imati na "papiru" (u dana?nje vrijeme, kompu :D) pri jego zadre? u sr?

grada27 15-03-2011 09:56 PM

Sto se tice plana,plan mi je da sto vise slobodnog prostora ispunim kamenom vunom i sto je moguce vise smirim bas .Jedina nedoumica mi je zid iza monitora,zvucnika koji je inace i pregradni zid izmedju rezije i vokal boota ,a uradjen je kao klasicni pregradni zid od gips ploca.Ne znam koliko sam u pravu i da li razmisljam u pravom smeru,imam nekih pola metra prostora da tretiram taj zid.Razmisljam da ceo taj zid ispunim jedno 40-50 cm kamenom vunom,a zidove sa strane malo iskosim.Sada ja ovako bez veze,ali gledajuci malo i estetiku prekrio bih ga drvetom,brodskim podom, jedno dve trecine,a ostalo tkaninom,ako neko ima neku ideju bolju od ove bio bih mu jako zahvalan za predlog.Mozda je jedno od resenja prekriti ga celog tkaninom,a onda levicama vracati zivost cele prostorije.Jasno mi je kako tretirati prve refleksije,ali ove iza samih zvucnika nije bilo puno reci na samom forumu.

Veliki Pozdrav!

analog 15-03-2011 10:48 PM

?to vi?e apsorpcije to bolje, pa ako ima? dovoljno prostora i na tom zidu stavi kamenu vunu. Na njemu nema? direktnih prvih refleksija ?to se visokih frekvencija tiče, ali ni?ih da. Ja bih pitanje prekrivanja ostavio otvoreno, pa vidi na kraju kakvo ti je vreme reverberacije i u odnosu na to dodaj reflektivne povr?ine ili platno.

Usput pade mi na pamet jedno pitanje. Da li postoji način da se koliko-toliko proračuna kojih dimenzija mora da bude neki predmet da bi predstavljao reflektivnu prepreku na nekoj frekvenciji? Recimo: koje ?irine bi trebala da bude letvica da bi reflektovala iznad 1k, a propu?tala ispod 1k? Svestan sam da je taj prelaz izmedju refleksije i difrakcije(?) postepen, te da nema jasnu graničnu frekvenciju, ali verujem da ipak postoji neki okvirni parametar.

NLP 16-03-2011 01:22 AM

Quote:

Originally Posted by grada27 (Post 301692)
Mozda je jedno od resenja prekriti ga celog tkaninom,a onda levicama vracati zivost cele prostorije.Jasno mi je kako tretirati prve refleksije,ali ove iza samih zvucnika nije bilo puno reci na samom forumu.

Veliki Pozdrav!

Da to bi bilo u redu.
Druga varijanta je ceo prednji zid membranski absorber ako ima? kakvih specifičkih povečih problema na kakvoj modalnoj/rezonantnoj frekvenciji.

To se mo?e uočiti sa akustičkim merenjima.

Kao ?to sam ogromno puta spomenuo; osobno mnogo radije primjenjujem porozne absorbere nego rezonantne.

NLP 16-03-2011 01:28 AM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 301695)
Usput pade mi na pamet jedno pitanje. Da li postoji način da se koliko-toliko proračuna kojih dimenzija mora da bude neki predmet da bi predstavljao reflektivnu prepreku na nekoj frekvenciji? Recimo: koje širine bi trebala da bude letvica da bi reflektovala iznad 1k, a propuštala ispod 1k? Svestan sam da je taj prelaz izmedju refleksije i difrakcije(?) postepen, te da nema jasnu graničnu frekvenciju, ali verujem da ipak postoji neki okvirni parametar.

Jeste može da, bez problema...

Takva reflektivna prepreka koja nešto propušta, nešto refleksuje, nešto absorbira... a nešto i reradijira... je u osnovi membrana.

Membrani (sealed dizajn, drugi principi su veoma kvačkasti i tačno se može uspostaviti samo merenjem i eksperimentisanjem) se može izračunati resonantna frekvencija/ frekvencija absorpcije i to je tu negdje ta granica o kojoj pričaš.:wink::rolleyes::D

Membrana ispred uvijek reflektuje na nekim srednjim, višim i propušta kod previše niskim za nju frekvencijama te na nekoj frekvenciji sa resonancijom absorbuje i reradijira (malo slično kao Helmholtz...), osim ako se membrana "sakrije" izza absorpcijskog layera bez fizičkog kontakta... onda se neke slabe osobine nekoliko prikriju, pomanje... ali onda opet testiraj, mjeri...

boggy 16-03-2011 11:47 AM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 301695)
...........

Usput pade mi na pamet jedno pitanje. Da li postoji način da se koliko-toliko proračuna kojih dimenzija mora da bude neki predmet da bi predstavljao reflektivnu prepreku na nekoj frekvenciji? Recimo: koje širine bi trebala da bude letvica da bi reflektovala iznad 1k, a propuštala ispod 1k? Svestan sam da je taj prelaz izmedju refleksije i difrakcije(?) postepen, te da nema jasnu graničnu frekvenciju, ali verujem da ipak postoji neki okvirni parametar.

da bi letvica reflektovala iznad 1kHz recimo da je cetvrtina talasne duzine ok za stvaranje slike o nekoj "granici" da li talas vidi letvicu kao "prepreku" od koje ce se odbiti ili ne...

pozdrav

bogi

grada27 20-03-2011 08:45 PM

3 Attachment(s)
Konacno sam zavrsio sa svim coskovima,bas trapovima,ali je ostala nedoumica oko ugradnje zvucnika u zid. Posle tri dana pozicioniranja kutija ipak resih da ih ugradim, jer stvarno nema mesta da budu na stalcima.Postovao sam sva pravila,tako da sam nasao jedino moguce resenje u ovoj situaciji sobzirom na gabarite same prostorije.Stavljacu fotke kako budem nesto zavrsavao pa ako ima nekih saveta bilo bi lepo da ih na vrema cujem,da ne bih kasnije morao da rusim pa ponovo pravim.:wink:

Lep Pozdrav!

NLP 20-03-2011 09:56 PM

Onda nemoj iči sa flush mount metodom zbog razloga koji neki mare (omni karakteristika se menja u hemisferičnu radijaciju te jednima je to nekako bolje... N-E, RFZ dizajn i slično... onda mora da je stena veoma, veoma rigidna, zidana, kamen, betonirana...) nego samo da su u nekim drvenim okvirima, koji nude dovoljno ventilacije!, te okvire namontiraj na kvalitetne stalci ili samo stalci i okolo izolacija (mogao bih te okvire objesiti i sa plafona, ne bi bilo loše, rješiš se izrade stalaka... pa ako malko kompliciraš objesiš sa nečim elastičnim...) i okolo pasivna absorpcija, čim više i ako imaš od oka videno po slikama samo toliko prostora izza, popuni sve npr. kamenom vunom (80kg/m3... mogla bi i 100kg/3).

Ipak probaj zbog previdnosti izmjeriti prostor kada če biti zvučniki u toj poziciji, pa probaj malo da ih šetaš po prostoriji gore/dole/veče manje distance između njih samih... pa da vidiš da li je ta pozicija koja če biti fiksna možda previše slaba varijanta, ako nije nema brige.
... zvučniki u kutovima... tamo se nizke najgadnije sabiru i kad daš još zvučnik u kut... zato probaj, mjeri i vidi.

All times are GMT +1. The time now is 04:23 PM.