Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Monitoring (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=136)
-   -   Adam a7x port noise (zapravo cijela AX serija) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36905)

milos 29-03-2011 08:22 PM

Re: Adam a7x port noise (zapravo cijela AX serija)

http://www.adam-audio.com/en/pro-aud...7x/description
Novi model, nadam se da ce bolje svirati od P33 .

anap25 29-03-2011 08:24 PM

Bas citam gearslutz dugacki thread. Zanima me dali netko ovdje moze to potvrditi.

Navodno sve nove tojest "ispravljene" seriije A7x i A6x imaju drugacije bas portove.

Na starim tojest neispravnim serijama bas portovi su navodno ravni sto znaci (na primjer) da ako svijetiljkom svijetlite unutra, vidi se unutrasnjos zvucnika kroz rupu u bass portu.

Ovi novi iz nove serije i ispravljeni navodno imaju "zavinute" bas portove. Moze li netko to potvrditi?

Evo slika navodno ispravnih bas portova:

http://www.gearslutz.com/board/attac...adam-photo.jpg

Ovaj je malo drugaciji tojest malo jace zavinut ali ista stvar

http://img830.imageshack.us/img830/3...003copy.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img830.imageshack.us/i/p3100003copy.jpg/

Treger 08-05-2011 12:40 PM

Cini mi se da stari a7 nema zakrivljeni port pa nema port-noisa osim kad ne pojacas do kraja neki bass heavy materijal...

btw citajuci gearslutz izgleda da i S serija ima problem sa port-noisom...

boggy 08-05-2011 03:54 PM

Osnovni uslov za uspostavljanje port noise-a je PRESEK porta, odnosno brzina protoka vazduha kroz port.

Osnovni uzrok port noise-a je turbulentno kretanje vazduha.

pocetak turbulentnog kretanja je prilicno nagla pojava... pri nekoj brzini protoka vazduha prestaje linearno kretanje i pocinje haoticno (turbulentno)

Brzina protoka vazduha od nekih 15m/s je neka granica za proracun bass reflex kabineta. Preko toga je vrlo verovatna pojava turbulencije na nekim frekvencijama i pri vecim nivoima SPL

Noise se moze smanjiti do neke mere prosirivanjem porta na izlazu i ulazu u "flared port", ali samo do neke mere.

Bolji nacin za smanjenje suma je povecanje preseka cevi, odnosno smanjenje brzine protoka vazduha, ali to vodi ka proporcionalnom produzavanju cevi te posle ne moze stati u kabinet.

Savijanje cevi ne pogorsava mnogo port noise, mnogo vise nego sto vec jeste pogorsan presekom cevi.

Pored ovog suma, usled turbulencije, u dvosistemcima postoji i problem izlaska srednjih frekvencija sve do preko 1kHz iz porta, sto je takodje "port noise" ali sa drugim uzrokom. Vise o tome imate ovde. Resavanje tog problema je izrada bass reflex trosistemca.... odnosno izbegavanje port konstrukcije na mid frekvencijama.

Najbolji nacin za smanjenje suma porta je izbacivanje porta iz konstrukcije.

pozdrav

bogi

meex 10-05-2011 10:53 AM

Meni samo smeta paradox da port noise-a nema na mnogo jeftinijim monitorima...:shock:
Kupis low budget monitore radis na njima neko vreme a vec od prvih para zamisljas neki upgrade, skupis pare, kupis puno bolje monitore i sav si srecan do trenutka kada cujes da su felericni i jos te najvishe porazi podatak da je to "normalno"..:rolleyes:

boggy 10-05-2011 03:11 PM

Quote:

Originally Posted by meex (Post 305630)
....... i jos te najvishe porazi podatak da je to "normalno"..:rolleyes:

To NIJE normalno!
Desavali su se kvarovi i sa PMC AML1 (cca 10k$ po paru) ... ali se na kraju poprave... pa sviraju kako su svirali.

pozdrav

bogi

bornaa 11-05-2011 08:23 AM

ta spreha da je to normalno je bila adamova taktika da se izbijegne globalna panika jer da su ofi?li priznali da zvucnici imaju feler dobili bi povrat i od ljudi koji nece nikad nit cut port noise plus prodaja bi im debelo pala.

boggy 11-05-2011 10:32 AM

Quote:

Originally Posted by bornaa (Post 305725)
ta spreha da je to normalno je bila adamova taktika da se izbijegne globalna panika jer da su ofi?li priznali da zvucnici imaju feler dobili bi povrat i od ljudi koji nece nikad nit cut port noise plus prodaja bi im debelo pala.

pa... definitivno je konstrukcioni problem... cak i ako se ne pojavljuje kod svih primeraka (ali je cesta pojava)... a sad... sta su hteli da postignu svojim ponasanjem... to vec ne znam

pozdrav

bogi

gfx 11-05-2011 10:51 AM

@bornaa

ta "taktika" je pre svega veoma neprofesionalna, i bez obzira na cinjenicu da li ce im se vratiti ili ne kao bumerang u glavu, sto od onih koji to primete, ili onih koji to ne primete a vremenom ipak saznaju sta su ispali (a saznace, veruj mi), mene vise brine jedna stvar, proistekla iz...

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 305654)
To NIJE normalno!

obzirom da se potpuno slazem sa ovim sto je @boggy napisao imam prosto, hipoteticko pitanje:

Da li je SADA NORMALNO da neko, ko recimo nije bas upucen u sva ova desavanja, a posle citave frke, ode u radnju i tamo "popije" zvucnike sa ovom manom precutno i bez ikakvog upozorenja od strane prodavca koji JESTE upoznat sa problematikom, ali svesno ocekuje da to kupac IPAK ili nece primetiti, ili i ako vremenom primeti ce to MORATI smatrati "normalnom" pojavom, jer je takav zvanicni stav samog proizvodjaca i/ili distributera po tom pitanju?

Da li je normalno osecati se PREVARENIM ako te prodavac prilikom kupovine ne upozori na potencijalan problem, i ti ipak doneses kuci posteno placene zvucnike ali sa FELEROM?

Sta je uopste SADA normalno uraditi kada su najpopularniji Adami u pitanju? Kupiti ili ne? Reklamirati FELERICNE ili ne? Jel mozda profesionalan odnos da ti neko kaze "to tako MORA, a tebi ako se to TAKO ne svidja ti ne moras da kupujes" i jel to olicje ozbiljnosti jedne kompanije i/ili distributera kada je kupac pitanju?

Pozz

p.s. da ne bude zabune, ja sam na par mesta isao da slusam i A5x i A7x, i razgovarao sa prodavicma prilcno dugo o svemi i svacemu vezanom za same kutije... naravno, ni jednom mi nije pomenuto da postoji ni P od problema, a hvalospevima vezanim za zvuk samih kutija (zasluzeno, bar po meni) nije bilo kraja.

boggy 11-05-2011 11:28 AM

Quote:

Originally Posted by gfx (Post 305737)
........
p.s. da ne bude zabune, ja sam na par mesta isao da slusam Adame, i razgovarao sa prodavicma prilcno dugo o svemi i svacemu vezanom za same kutije... naravno, ni jednom mi nije pomenuto da postoji ni P od problema, a hvalospevima vezanim za same kutije nije bilo kraja.

Pa mislim da ti to niko ne mora eksplicitno objasnjavati... ali ajde, ako te prodavac na to upozori kao mogucnost, ti ces kupiti neki KRK ili sta god (kupci su "nemilosrdni" sa punim pravom!)... znaci neces kupiti ADAM-e, odnosno neces rizikovati... ako to krenu da rade, nece vise prodati ni jedan.

Nekada su proizvodjaci povlacili robu sa trzista, vratili pare eventualnim kupcima, i unistavali felericnu robu ako se ne da popraviti... ako zele da cuvaju svoj obraz. Pri tom se ocekuje da je cena robe dovoljno dobro proracunata i proizvodjac dovoljno finansijski snazan da zbog toga ne bankrotira.

Cak i danas ponekad cujem da se zbog afera sa baterijama za laptop (opasnost od pozara) radi nesto slicno gore opisanom postupku... ali nisam cuo da se povlace laptopi zbog toga sto imaju sistematsku gresku na grafickom cipu(!)

Danas takve poteze ocekivati... hmmm.. zvuci nerazumno, s obzirom na krizu, pri tom je kriza i usteda i uzrok ovakvih "boljki"... s druge strane.

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 04:59 PM.