Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Promocija radova (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=94)
-   -   BRAVO Vladoooo!!!!! Pesma je vrhhhh (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26897)

slowstar 06-04-2009 12:39 AM

Re: BRAVO Vladoooo!!!!! Pesma je vrhhhh

Jeste Deki, mudro si to postovao, a opet, ja sam punk samo naveo kao primer moguceg izvrtanja skale vrednosti, i kao sto Oggy kaze: estetika ne mora uvek da znaci "estetika lepog", iako vecina nas ipak voli lepotu (ribe na karnevalu u Riju, srednje strane Playboya, prolece u beogradskim kaficima, Rozena grupe TOTO, You are the sunshine of my life by S.Wonder), pa cak i I will always love you (W. Houston) da i ne pominjem Wagnera, Mahlera, J.Williamsa, Vangelisa, Oldfielda...zar je to ista lepota kao na primer Clash ili Sex Pistols? - Bud'mo realni sto kazu nasi drugari iz BIH

Oggy 06-04-2009 12:52 AM

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 241359)
da i ne pominjem Wagnera, Mahlera, J.Williamsa, Vangelisa, Oldfielda...zar je to ista lepota kao na primer Clash ili Sex Pistols? - Bud'mo realni sto kazu nasi drugari iz BIH

Pa ako izuzmemo Vangelisa i Oldfielda (koji ne spadaju u red stvaralaca "klasicne muzike"), u svom bavljenju klasicnom muzikom, svirao i Malera i Vagnera i Vilijamsa i sve sto se moglo svirati (pocinjem samog sebe da podsecam na nesrecnog Palmu... :D ) i kao, lepo je sve to, ali se onda setim osecaja dok smo kao klinci skidali bas "Should I stay", sto pomenu Deki i te dve stvari ne mogu jedna pored druge, jer me niko nije terao da nosim odelo, kosulju, sako, kravatu i salonske cipele, vec sam se osecao mnogo "zivljim" nego sto sam to bio baveci se klasicnom muzikom.
Realno... :)

Dushan_S 06-04-2009 03:23 AM

Quote:

Originally Posted by balthazaar (Post 240922)
Evo i ja načeh jednu jutarnju kaficu, pa reko da pokušam da prokomentarišem Dušanove nedoumice...

Prvo moram da kažem da mi se poređene sa Queenom u kontekstu manirizma čini poptupno van smisla! Ako su "Another one Bites a dust", "Boemska Rapsodija" i " I Want To Break Free" slično, ili isto-manirske pjesme - onda stvarno ne znam koje i čije to nisu!? Manirizam iz ugla estetike nije nešto poželjno, a ni konstruktivno.

Moguće da je nezgodno izabran primer, Brka i "Kraljica" su mi pali na pamet zato što su ih kritičari opisivali kao maniristički, pop kliše proizvod koji se poigrava kičom i nema nikakvu stvarnu vrednost. Sećam se kaže lik iz Rollingstone-a "Još jedan od albuma Queen-a koji ćete jednom čuti i odmah zatim zaboraviti". Znači recimo da je to primer za relativnost pozitivnih i negativnih kritika, i da postoji mogućnost da nešto što je po meni (jer ja volim i cenim Queen) kvalitetno i inventivno kritikuje kao manirizam. Neću ući u to da li ja mislim da je Vladova muzika inventivna ili štanc, ali definitivno, ljudi su jako brzi na obaraču da imaju "stručno mišljenje" o nečijem radu, bilo pozitivno ili negativno, i to sa neverovatnom dozom sigurnosti, kao da za doručak jedu note i onda uz kaficu iskake spontano par gotovih hitova, komplet sa aranžanom. Mislim, imam ja često jako negativno mišljenje o nekim stvarima pa što više znam, sve više ćutim i prećutkujem, jer sve više osećam, koliko je u stvari bespredmetno pametovati o nečijoj muzici kako i zašto ne valja.
Quote:

Međutim, ima ljudi koji se "uvirijede" ako se vezano sa muziku pomene bilo kakav umjetnički aspekt, jer izgleda da muzika za njih spada u domen ekonomije i biznisa, a ne estetike! Tako da o nečijem novom singlu ili albumu pričamo kao o nekom događaju na berzi , ili pak pijaci. Znači, raspravljamo koliko je uloženo, koliko će se vratiti, koliko je plaćeno, koliko će se platiti itd. Često imam osjećaj da je ovo forum za razno-razne PR menadžere i ekipu, a ne muzičare i stvaraoce.Ja se iskreno izvinjavam što uzurpiram koncepciju čitave priče, ali prosto nečije djelo , osim u EPP kontekstu, gledam i u umjetničkom...Poznato je da u estetici postoje katogorije stvaraoca i primaoca - koliko je potrebno smilsa nešto da se stvori - u drugom pravcu je potrebno smisla i talenta da se nešto primi kao umjetničko djelo! Svi downloadi , sve pare, sva slušanost i popularnost , pogotovo današenje vrijeme, dođu i odu kao rukom odnešeni.
Da, ali prodaja albuma, tiraž, pa čak i kvalitet proizvoda sa tehničke strane, aranžman produkcija, to se donekle još i može univerzalno objaktivno ocenjivati, a umetnički kvalitet je već druga priča. Prirodno je da ljudi iz branše tako pričaju, a konačno, priča o kvalitetu bi se svela u stvari na lične stavove o dopadanju i nedopadanju. Dakle, negde je logično da ćemo se svi radije uhvatiti priče o tome. Nismo na forumu muzičkih stvaralaca i slobodnih umetnika.

Quote:

Upravo si sam Dušane objasnio suštinu toga - to je cijena toga ako uradiš nešto dobro - od tebe se očekuje da nadmašiš samoga sebe. Ako fudbaler jednom , na jednu fintu uspije da zabije golčinu - neće mu uvijek paliti ista finta. Ja lično volim "one way wonders" - ljudi naprave čak jednu jedinu pjesmu koja prođe i to je to - ali te pjesme često traju ...iako taj autor možda pokušava da ponovi nešto tako uspješno - prosto mu ne ide.
Da, pametno ti zboriš, ali opet, iako je Vladina muzika definitivno nosila određeni kvalitet, nisam imao utisak da je on ikada pokušavao da ima inventivnost kao jako bitan cilj. Pretpostavljao sam da će pokušavati da podigne kvalitet u nekom drugom smislu, ali zašto bi se menjao? Gde je u tom prvom materijalu postojala ikakva indikacija da je jedna od tačaka dnevnog reda neka muzička revolucija ili eksperiment? Čovek je snimio, da ne ulazimo sad u prepametna ocenjivanja, realno za naše prilike odličan proizvode, namenski pravljene da zadovolje i njega i publiku, i nikad mi nije ni na kraj pameti palo da bi on mogao odstupiti od toga. Sve do sada postojala je ta neprekidna linija koja je gazila po sigurnom terenu muzike koja može da se svidi mnogim ljudima, a teoretski ne može da n rvira nikoga. Dapače očekivao sam i očekujem da sve od njega, novo, bude samo možda bolje snimljeno, sa boljim muzičarima, i minimalno update-ovano, ali ne i promenu. On je u vodama iz kojih se ne ide u promene. Mislim, manje bi me iznenadilo da Phil Collins uradi Metal ploču. Zato mi cela ta priča u kojoj se kritikuje da nema promene kod Vlade, nekako svodi da su ljudi pomešali lončiće, i ne gledaju situaciju realno. Očekuju od mainstream usmerenog pevača koji je svestan u kojoj je zemlji i kome se obraća i koji lomi ženska srca laganim baladama sa ukusom osamdesetih da "uradi nešto novo i specijalno". Ako neko to zaista misli, onda mora da je imao prilično lošu percepciju kakvom se muzikom Vlado bavi.

Quote:

Što se tiče te neke kategorije muzike koju stvara Vlado Georgijev - Meni je tu neprikosnoven Oliver Mandić (samo nisam sigiran da li je Oliver bivao kompletni autor na svojim pjesmama) Oliver nije snimio puno pjesama, ali mu svaka pjesma ima svoj šmek za sebe , a ujedno i njegov prepoznatljiv stil. Tako da mi je on najbolja demonstracija te potrebne raznovrsnoti o kojoj pričam. "Smejem se, a plakao bi" - vrhunski ukombinovan funky zvuk u naš pop kontekst, a sa druge strane - "Pitaju me, pitaju" - sa ukusom iskorišćen orijentalni šmek - i što je najbitnije - pjesme mu traju! Da se ne bih opučao obajšnjavanjući - neka mi oliver bude referenca za raznolikost o kojoj pričam!
Da ali, vidiš, otkud to da su O.M. i Vlado u istoj kategoriji? Pri tome ne mislim na kategoriju kao rangiranje po kvalitetu, već kao stilsko usmerenje. Kod Olivera je uvek postojao taj provokativan, agresivniji, eksperimentalniji pristup, ne može se reći da su njih dvojca tu negde, pop je široka kategorija i dva "pop" umetnika mogu biti drastično daleko suštinski.

Na kraju krajeva meni nije toliko bitan Vladin uradak i ne pokušavam imati neko snažno mišljenje o njemu i izneti ga, osim što jednostavno moram poštovati nečiji rad ako postoji evidentan uspeh i ozbiljnost, i mislim da ako je njemu lepo da radi ono što radi, ako tako oseća i ako ima pozitivne reakcije od publike, logično - i treba da tera tako. Raspisao sam se više zbog reakcija i o reakcijama nego o njemu samom, realno. O celoj toj balkanskoj psihologiji uzdizanja na tron nekoga ni krivog ni dužnog pa onda gangbangingu gde ga često upravo ti isti ljudi koji su ga hvalili blate. O toj neverovatnoj lakoći i stručnosti koju svako ovde ima po svim pitanjima, od politike preko sporta, pa konačno do muzike. I da se ne uvredi neko, ne mislim direktno na ljude ovde na forumu, da se neko ne oseti prozvanim... To je jednostavno svakodnevna pojava koju smatram prilično lošom.

Dushan_S 06-04-2009 03:45 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 240936)
Svaka ti je dobra, a glupo mi da citiram ceo tekst :wink: Ja bih samo jo? malo dodao:

Potpuno si u pravu za kič. U pop muzici - ni?ta bez njega. Ima jo? par stvari koje su bitne, koje si čak i nagovestio, ali ih nisi imenovao: muzikalnost i ludilo. Kod Bregovića i Mandića postoji spoj ta tri elementa (dodu?e kod G.B. je to ludilo svesno projektovano, ali do?ivljava se kao takvo, a to je va?no).

Kada ka?em ludilo, ne mislim na kliničko stanje, nego na jednu dozu distance u odnosu na samog sebe, nekakvu malu ?izofreniju koja te tera da sam sebi ka?e?: "e, dru?e, ovo je bre dosadno, smorio bih se da ovo čujem, ova pesma ti se već vrti po kafićima i iPodima, za?to je opet snima??"

Iznenada sam shvatio da me mrzi da pi?em, pa ću samo da zaključim - V.G. je jako muzikalan čovek, ima dovoljno kiča u njegovom stvarala?tvu, ali ludila/distance/ironije-prema-samom-sebi ni od korova. Zato pesme koje pi?e verovatno neće pre?iveti "sud vremena", ali da li je to uop?te va?no?

I napolju, kad se umetnik promeni na sledećem albumu, razočara neke ljude, a kad se ne promeni opet razočara neke druge. Kao ?to rekoh i gore, meni je izgledalo da se on obraća upravo publici koja ne bi svarila nikakav oblik ludila, distance ili ironije, i mislim da je su?tinski to i razlog ?to je on napravio posao, jer sa takvim pristupom on ne nervira i provocira nikoga. Ako ni?ta drugo, svi će reći da je simpatičan lik. Bregović je drugo, on je mogao da se igra ludilom, jer je jednom nogom bio u narodnjacima, drugom na asfaltu i to je od početka bila kombinacija koja ga je i izgurala. U slučaju B. Dugmeta i u ono vreme, verovatno bi najgora moguća stvar bila da Dugme snimi album mirnog popa, kao ?to i Stoji ne bi le?alo da izda house album. Svako ima neku priču koju "prodaje" i koja mu le?i... I naravno koja prolazi kod publike. Vrlo očigledno, Vlado je na?ao priču koja je kompatabilna i sa publikom i sanjegovim spostvenim karakterom. Za?to bi iskoračio iz toga?

Dushan_S 06-04-2009 03:54 AM

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 241359)
Jeste Deki, mudro si to postovao, a opet, ja sam punk samo naveo kao primer moguceg izvrtanja skale vrednosti, i kao sto Oggy kaze: estetika ne mora uvek da znaci "estetika lepog", iako vecina nas ipak voli lepotu (ribe na karnevalu u Riju, srednje strane Playboya, prolece u beogradskim kaficima, Rozena grupe TOTO, You are the sunshine of my life by S.Wonder), pa cak i I will always love you (W. Houston) da i ne pominjem Wagnera, Mahlera, J.Williamsa, Vangelisa, Oldfielda...zar je to ista lepota kao na primer Clash ili Sex Pistols? - Bud'mo realni sto kazu nasi drugari iz BIH

nekada je jako te?ko ljudima da:

- se oslobode tendencija da sopstvenu estetiku do?ive kao jedinu univerzalno vrednu
- da razumeju da muzika nije samo forma izra?avanja nego i komunikacije pa se samim tim neki ljudi bave muzikom da bi preneli ne?to a ne da bi nekom bilo lepo dok ih slu?a
- da rock muzika slu?i da pomeri iz mesta a ne da uljuljka, da prenese energiju a ne smiri postojeću, da izazove katarzu a ne da spusti krvni pritisak i zabavlja intelektualno nastrojene slu?aoce

Konačno, lepota je nebitna ako je sex bedan, a mora se priznati ?ensko otelotvorenje Vangelisa, Oldfielda, Toto-a i cele prog rock smaračke ekipe bi bilo ba? lepo - za akademsko u?ivanje sa dva metra. Ne ka?u ljudi slučajno da su devojke sa ru?njikavim licem dobre u krevetu. Dakle ja radije biram ru?nu koja će da me razbaca unaokolo tako da mi trebaju đubrovnik i metlica da se skupim i busola da posle razmene tečnosti i energija nađem put kući, nego lepu koja tako eto... Lepo le?i ra?irenih nogu i prijatno se sme?i tokom sno?aja.

idekius 06-04-2009 06:01 AM

Quote:

Originally Posted by Dushan_S (Post 241372)

Konačno, lepota je nebitna ako je sex bedan, a mora se priznati ?ensko otelotvorenje Vangelisa, Oldfielda, Toto-a i cele prog rock smaračke ekipe bi bilo ba? lepo - za akademsko u?ivanje sa dva metra. Ne ka?u ljudi slučajno da su devojke sa ru?njikavim licem dobre u krevetu. Dakle ja radije biram ru?nu koja će da me razbaca unaokolo tako da mi trebaju đubrovnik i metlica da se skupim i busola da posle razmene tečnosti i energija nađem put kući, nego lepu koja tako eto... Lepo le?i ra?irenih nogu i prijatno se sme?i tokom sno?aja.

Ti malo da me zajebe? sa takvim iscrpnim i nadasve slikovitim obja?njenjima! :D Radeći neki vokalni (MU?KI!!!) kvartet i jo? neke zezalice sam upao u takvu gu?vu da se nema vremena ni za ?ta, pa preko nedelju dana nisam ni?ta kao čovek priheftao :(, a ti si se tu na?ao sa svojim sveobuhvatnim i slikovitim metaforama o razmenama tečnosti, busolama, djubrovnicima itd. :banghead::banghead::banghead:

Hmmm... sedam sati je, a u pekari u kom?iluku radi jedna ru?njikava tetkica... :rolleyes: Već mi u glavi zvoni njen erotizovani glas... onako kroz flah: -Sa sirom, ili sa mesom, medeni??? :rolleyes:

Odoh ja da poku?am da se ofajdim... stavljam na svoj vrat "Pino Silvestre" i nosim mp3 player sa koga ću sasvim slučajno pustiti kada udjem u pekaru: -Mmmhhmmm tvoj dah me mami da ti se daaaammmm.... ( grupa "Divlji Andjeli") :rotfl::rotfl::rotfl:

DaBear 06-04-2009 08:15 AM

Quote:

Originally Posted by idekius (Post 241374)
Ti malo da me zajebe? sa takvim iscrpnim i nadasve slikovitim obja?njenjima! :D Radeći neki vokalni (MU?KI!!!) kvartet i jo? neke zezalice sam upao u takvu gu?vu da se nema vremena ni za ?ta, pa preko nedelju dana nisam ni?ta kao čovek priheftao :(, a ti si se tu na?ao sa svojim sveobuhvatnim i slikovitim metaforama o razmenama tečnosti, busolama, djubrovnicima itd. :banghead::banghead::banghead:

Hmmm... sedam sati je, a u pekari u kom?iluku radi jedna ru?njikava tetkica... :rolleyes: Već mi u glavi zvoni njen erotizovani glas... onako kroz flah: -Sa sirom, ili sa mesom, medeni??? :rolleyes:

Odoh ja da poku?am da se ofajdim... stavljam na svoj vrat "Pino Silvestre" i nosim mp3 player sa koga ću sasvim slučajno pustiti kada udjem u pekaru: -Mmmhhmmm tvoj dah me mami da ti se daaaammmm.... ( grupa "Divlji Andjeli") :rotfl::rotfl::rotfl:

ma kakav sex! Daj burek sa mesom ....750grama..i jogurt!
I bog da te veseli !!

balthazaar 06-04-2009 08:57 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 241382)
I bog da te veseli !!

O, bogo...veliki ti ti bureci od 750 grama?! :D Dodjite vi kod mene da probate sta je burek - nema takvog na široko...ima jedna porodica što ima tajnu starih majsotra da dobro isproducira burek :D Masan! :wink: Ne znam šta mu stavljaju na master al im dobro ispada...neću pominjati firmu da ne bude da ih reklamiram:wink:

Nego da se vratim na priču...
,
Pokušaću da napravim jednu slikovito poređenje...Svi znamo da je jedna od najkomercijalnijih industrija auto industrija. Ulažu se velike pare - zarađuju se velike pare...Evo da uzmemo primjer Wolksvagen je napravio čuvenu bubu koja je postala kultno auto - onda su rekli - ajde da probamo da napravimo nešto slično samo malo modernije - pa napraviše Golfa keca, ili što ga neki zovu Zec - još jedno kultno auto. Mali tenak - vozi deri, skači, preskači - taj teško izdaje na drumu. Još pride one malo jače verzije, pa milina obuzme čovjeka kako "zec" umije da obrije neke poduvanere sa nekim toboš besnim mašinama...Međutim, dođe vrijeme da se napravi novi Golf...Tada nastade dvojka, ili, nardoski - "guzonja". Guzonja je takođe potvrdio kvalitet Golfova , sami što je uz to bio komforniji i "deblji"....Eh sa trojkom se, po mnogima, poremetila koncepcija Golfa - taj model nije ni inovativan, a ni kvalitetan ko prošli modeli. Nakon trojke Golf je izgubio svoju prvobitnu koncepciju - nije više pristupačan - prešao je u kategoriju nekog polu - luksuznog auta, dok na mjesto nekadašnjeg golfa sad stupa Polo...

Čemu ova analogija sa automobilima!?

Evo zašto...

Da li je po toj logici nekih od vas WV trebo - kad je jednom ubo sa "kecom" samo da proizvodi "kečeve" ? Mogli su , naravno, idejni tvorci Golfa da budu tako "mudri" i ta primjene tu logiku - " Ovo je kvalitetno auto - prodavalo se ko alava , drugim riječima - prošlo je kod raje - ajmo mi onda da zabatalimo sve i samo da štancujemo kečeve do kraja vremena?" Ne moram ni pričati kako bi se na tu kompaniju tako "mudra" odluka odrazila usled sve konkurencije i razvoja tehnologije...Znaaaam ja da poređenje sa ovim nije skorz umjesno, ali mi je u ovom momentu pala na pamet ta slika...

E, ja vam ovdje pričam o "prozivođenju kečeva"...ne pričam o revoluciji, nego o evoluciji "modela"....pređi brate više ne tu "dvojku", pa se zajebi sa "trojokom":D, a "petica" će ti se opet krvavo prodavati...

idekius 06-04-2009 09:01 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 241382)
I bog da te veseli !!

Ufff!!! Kakav je to burek! To je jedna i jedina preostala starinska pekara u gradu. Nema vi?e takvih.. Nije ona fancy varijanta sa lepim radnicama itd...
Jok BRE! Klasična rupetina nalik onim pekarama sa kraja 70-ih, početka 80-ih! Slu?i te neka brkata tetka u beloj kecelji (vid erotskog rublja za ljubitelje bureka :) ), ali zato klopa OTKIDA... Definitivno najbolji burek u gradu! Mastan, hrskav, analogan.... :rolleyes:

DaBear 06-04-2009 09:33 AM

Quote:

Originally Posted by idekius (Post 241389)
Ufff!!! Kakav je to burek! To je jedna i jedina preostala starinska pekara u gradu. Nema vi?e takvih.. Nije ona fancy varijanta sa lepim radnicama itd...
Jok BRE! Klasična rupetina nalik onim pekarama sa kraja 70-ih, početka 80-ih! Slu?i te neka brkata tetka u beloj kecelji (vid erotskog rublja za ljubitelje bureka :) ), ali zato klopa OTKIDA... Definitivno najbolji burek u gradu! Mastan, hrskav, analogan.... :rolleyes:

iijaaaaoooooooo!

daj! daj!

Nisam navracao do domovine vec vise od godinu dana....vreme je!!:(

All times are GMT +1. The time now is 11:54 AM.