![]() |
Re: DIY Vocal booth & Control room?!
Haj, ljudi.
Evo da postam nekaj meni zanimljivo, ali uprovo to mi je dalo do znanja da ipak nisam potpuno sku?io kak se čita mjerenje ... zbog roze linije ... Uglavnom, rozo je odaziv sobe (dnevnog boravka, H. kutiju sam stavio u kupaonicu i tamo je zatvorio, a mic usmjerio prema zvučniku), svijetlo plavo (najdonja linija) je od jučer sa svim rupama otvorenim tj. 5 rupa 11 cm ?irine, zelena je sa zatvorenom jednom rupom, a tamno plava sa dvije zatvorene rupe. Kada sam zatvarao rupe, samo sam preko njih za?erafio ivericu ... http://img703.imageshack.us/img703/9...orenorozoo.jpg E, sad, meni to izgleda kao da ta moja kutija nekak malo rezonira, jer ako se vodim po jučera?njem usvojenom znanju (da se gleda prvi dip nakon peaka), onda bi bilo da sa dvije zatvorene rupe (tamno plava linija) daje rezonantnu frekvu kutije na oko 90 Hz-a ili ipak cca. 75 Hz-a, ha? A zelena linija (sa jednom zatvorenom rupom), taman negdje oko 100 Hz-a, ali je to tako malo da mi mod sobe to prikriva, zar ne? Boggy, kaj veli?? |
Quote:
Da, sad vidim da ona "grba" sto mi je licila na rezonanciju bass trapa, je neka brlja iz sobe... (roze) Mikrofon si drzao ispred ali blizu rupe, na centru? (pitam za ostala tri merenja) Izgleda da ti je peta rupa suvisna, samim tim i stimovanje cevima. probaj da izmeris i ispred ostalih rupa, ali ne mrdaj mikrofon nego rezonator. Kad pomeris mikrofon sve se poremeti zbog sobe, te zato mozes imati cudne rezulatate EDIT: Nije lose izmeriti i odziv sobe (bez rezonatora) na mestu gde ce ti biti mikrofon za merenje ispred rupa. Posle toga vise ne mrdaj ni zvucnik ni mikrofon. EDIT2: Ako je soba iste sirine kao i tvoj studio, opet imamo isti problem, neka je i duza... ali ako ne budes pomerao mikrofon, nego izmerio sobu, pa rezonator sa tri, cetiri ili pet rupa dobicemo rezultate koji nam trebaju, ako ne, posalji mi na mail sve te izmerene vrednosti u vidu REW fajla za svaki slucaj posebno (ukljucujuci i sobu bez rezonatora, i mikrofon NE usmeren prema zvucniku nego prema tacki gde ce biti rupa rezonatora, i posle nista vise ne mrdaj osim rezonatora)... pa cu pokusati da razdvojim rezonator od sobe... mrdanjem mikrofona i/ili zvucnika dobijas haos. BTW, ako to budemo radili (ovo da mi posaljes merenja) to moze i u tvom studiju, ne moras porodicu uznemiravati. I da, pokusaj da ti rezonator bude uvek na istom rastojanju od mikrofona. pozdrav bogi |
Quote:
Quote:
|
Quote:
pozdrav bogi |
Pokusaj ni rezonator da ne mrdas, nego samo odsrafi poklopce sa rupa.
[samo da je lepse vreme napolju, ne bi bilo svih ovih akrobacija i jurnjave.... ali dobro... izboricemo se] pozdrav bogi |
Quote:
Quote:
|
... ne?to mi govori da je ovaj helmholtz absorber previ?e napunjen vunom http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=179 pa je Q ?irok te (pre)plitak... + nije optimizovana oblika + pozicioniranje unutar prostora... samo na glas razmi?ljam...
Ajde ba? me zanimaju rezultati merenja. |
Quote:
pozdrav bogi |
Mislim... tri mozes i jednim komadom zatvoriti... odjednom... samo da snimimo uticaj sobe BEZ uticaja rezonatora.
pozdrav bogi |
Quote:
@ NLP Sve se i meni tako čini, Daj mi ka?i koliki bi volumen trebao imati cijevi ( u mom slučaju 7-ce) jer bi paralelno ovom pothvatu jo? napravio 2 rezonatora sa u?im Q-om (po mogućnosti bez vune) koje bi dodatno seljakao po studiju i kolika bi rupa trebala biti na recimo 12 mm MDF-u kojim bi ih zatvorio (ako nije 12 mm premalo)? Ako nije problem :ups: ... |
Quote:
EDIT: Pri tom mi se dopada sto mu je Q blag, jer nece mnogo zvoniti u sobi... ako uspemo na kraju da uklopimo sve... cak i ako odluta zbog temperature... nece biti strasno. pozdrav bogi |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Eomsy koja je ovo gustina vune? To jeste, barem zvoniti neče. Ba? me zanima kakve performanse če konačno ponuditi. |
Quote:
Dosta detajlno sam ti opisao kako bih recimo ja radio po koracima. Dao sam i neke dosta praktičke linkove. Moraš da upotrebiš vunu inačeš češ imati "zvonjavu" ali treba da je nije previše ili premalo. Rupa, pa napisao sam 1, možda dve, jednu na vrhu cjevi, jednu ispod pa se može da dobro fino štimuje a da nije preteško (recimo rezonator sa dosta rupa). Stvarno ne znam savjetovati tako na daljinu bez da se sam fizički angažiram. Ne znam ni kako si imao metodologiju kod specifičkog merenja i još svašta, to što sad želi Boggy da se orijentiše, da može da razbere kad se budu neke stvari eliminirale, da se nekoliko razjasni slika. Dobro da ima vremena. ... i stvarno razmisli oko pravljenja membranskih absorbera kao što sam više puta rekao. I kod toga nije sve lako i čeka te nekoliko zavrzlama, recimo prva (i malo paralelnih zanimljivosti): upravo na novo projektiram jedan studijo koji je več iscrtan sa strane jednog veoma poznatog akustičara (a još to; ne "popravljam" njegov prvi studijski nacrt, odnosno crtam sve na novo, jer kod prvog sam mislio da se radilo samo o idejnoj zasnovi ili pogreški... )... npr. samo jedna od njegovih štorija; "recepat" za membranski absorber je "veoma" zanimiv, nije ni napisao koja tačno membrana (npr. vrsta plywooda određuje i kilažu na kubik od cca. 500-800kg/m3 odvisno...) i tome primjerno rezonancijsku frekvenciju, kako je tačno upinjano/ ugrađeno/ pričvrščeno jer i to ima utjecaj na rezonanciju same membrane... kad se ga pitalo putem Skype-a odgovorio je da graditelj previše komplikuje i da mi u Europi imamo previše standarda nek se snađe ili da bi morao biti ovdje "on the face of the place" da bi mogao više reči (a to košta još ogromno više €€€...)... več je bio plačen više nego pošteno, a nije to tada vlasniku spomenuo, šalje samo skice naokolo za velike pare, e pa jbg. Njegovi studijski dizajni, gdje je on supervisor, se dakako sunčaju kao uzgled na prvim stranicima svetskih pro audio revija... No eto nešto malo slično (barem se nisi financijski istrošio za slabo savjetovanje na daljinu!!!) sad ti doživljavaš kad si dobio krive naputke a mi kao "treče razredni" akustičari neka sad budemo na daljinu pametni. Tako da si odlično prošao!:wink: |
Quote:
Moze samo da se izmere konkretni uzorci materijala, i dizajnira membranski apsorber po meri, ili da se uvozi "njegova" sperploca. O nacinu montaze necu ni da diskutujem... skandalozno! :mad: pozdrav bogi |
Jeste da i to da!!!
A kad je graditelj spomenuo (jer sam ga ja opomenuo na to) ako on to išta/ kako mjeri kad je prisutan (akcelerometri...) on je rekao da izračuna...ili se pravi lud ili... ne znam nemam pojma... |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
:banghead::banghead::banghead: ....
Danas je bio jedan od "onih dana". Sve je i?lo nekako nizbrdo, fak! Prvo sam uspio pokupiti nogom kabel od zvučnika, te ga naravno uspio totalno sjbti (tako da za sada Boggy od tra?enja dva manja zuba ni?ta, dok ne napravim drugi kabel). Onda sam sve snimio i kada sam htio save-ati mjerenja ... ni? se nije dogodilo. Pa probao ponovo i ponovo, pa nova mjerenja, pa exportirati barem sliku ... NI?TA :shock:. Reko ne?t se po?eremetilo. I?o probati deinstalirati RoomEQ .. ne mogu. Deinstalirao Javu i onda je vi?e nisam mogo natrag instalirati. :banghead: Ode moje slobodno jutro bez veze. Reko idem si barem koje da?čice pobrusiti I RIKNE MI JEBENA BRUSILICA :banghead::banghead::banghead:. Digao ruke od svega i rekao navečer ću. Ajd naveče sam uspio prikopčat lap na Tascama, pa uspio konačno izmjeriti ... Ovo su rezultati ... http://img850.imageshack.us/img850/1...elmholtzaa.jpg http://img703.imageshack.us/img703/4...elmholtzab.jpg Rozo odaziv sobe (znači sve rupe zatvorene slika iznad), plavo 3 rupe otvorene, zeleno 4, ?uto 5 rupa ... http://img818.imageshack.us/img818/8...eplavo3rup.jpg |
1 Attachment(s)
Ja sam vec pomislio da si odustao i zapio se u kafani... :drunk: :p :D
Evo rezultata... cetiri rupe su dovoljne za 100Hz pozdrav bogi |
Boggy sta predstavlja ovaj grafikon?
Attached Images |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
Dobivam da je : S=L*V*((f*pi)/0,5*c))2 ... 2 označava "na kvadrat" ...odnosno ... V=(L*((f*pi)/0,5*c))2) / S Where f is the resonant frequency (Hz), c is the speed of sound (1120ft/s), pi =3.14, S is the area of the port (ft 2 ), L is the length of the port (ft), and V is the cavity volume (ft 3 ). Gdjer mi je i dalje S nepoznanica. Zar za S uzmem da mi je površina unutarnjeg ruba cijevi ??? To me muči ... Quote:
|
Quote:
Quote:
P.S. Si to uspio izvuči u ARTA-i ??? |
Boggy, jesi izveo grafikon rezonantnih frekvencija iz ovih poslednjih Eomsyjevih merenja? Kako, gatovanjem? Razlikuju se od njegovih i očigledniji su rezultati
|
Quote:
Znači predstavlja rezoniranje kutije sa različitim rupama ... gleda? prvi dip nakon peaka, tu rezonira ... |
Quote:
Postavi HH tamo gde treba da bude i onda izvuci maksimum na tom mestu drugacije nece ici.Kad kazem maksimum mislim da ulovis nisku frkvenciju koja se tu nalazi. Pozz |
Eomsy
Taj difuzor nazad bi po meni trebalo da bude absorber(jedan GOBO)! |
Quote:
Izvukao sam relativni uticaj helmholtzovog rezonatora, kao akustickog filtra, na odziv u jednoj tacki sobe. Kada se meri zvucni pritisak, SPL u sobi na nekom mestu, kao sada, pored rupe HH apsorbera, dobijes ukupan odziv sobe i uticaja apsorbera, kao akustickog filtra. znaci, Hukupno(jw)=Hsobe(jw)*Hapsorbera(jw) Gde su Hxxx SPL (sound pressure level) odzivi a jw je kompleksna kruzna ucestanost (complex angular frequency) te ako zelis da dobijes Haposrbera(jw) onda treba da podelis: Hapsorbera(jw)=Hukupno(jw)/Hsobe(jw) U pitanju je elementarno baratanje prenosnim funkcijama (transfer function) u kompleksnom domenu (complex domain), odnosno njihovim Furijeovim transformacijama (Furier transform) Ovo gore se konkretno uci na elektrotehnickom fakultetu. Da bi to moglo da "radi", u ovom slucaju, ne sme se mrdati mikrofon niti bilo sta drugo u sobi, sto sam Eomsy-ju i naglasio vise puta. Sredjivanje mernja radim u svom "softveru"... odnosno excel tabeli :) . Trebalo mi je oko sat vremena za Eomsy-ja sa svim pripremama, na osnovu REW rezultata, te ce ova druga dva malo da sacekaju. Quote:
Znaci, ako se radi o govornom opsegu (radne prostorije, cekaonice, holovi, hodnici, atrijumi, arhitektonska/gradjevinska akustika) onda helmholtz rezonatori mogu imati veliku primenu posto je govorni opseg bitan za razumljivost od 300 do 3000Hz... a za te frekvencije se daju napraviti kompaktni i efikasni helmholtzovi apsorberi... EDIT: treba imati u vidu da apsorber ima nezanemarljive gabarite i da je sve vreme tu, znaci geometrijski, mehanicki utice na... odnosno postoji u... odzivu sobe. Ne bi dobili tacne rezultate da nam je osnovno merenje bilo fizicki BEZ njega, odnosno ako ga iznesemo iz sobe.... kada ga vratimo, opet bi trebao "voodoo" :mrgreen:..... odnosno... Quote:
Znaci, nije svaki put metoda moguca, odnosno upotrebljiva... te ne moze da da ovako jasne rezultate... pozdrav bogi |
Pod gateovanjem sam mislio na ograničavanje trajanja impulsnog odziva. Kada se postavi zadnji marker u ARTA [desni klik] onda ispod pi?e Gate i trajanje. Ali nije bilo to u pitanju u svakom slučaju. :)
|
Quote:
pozdrav bogi |
2 Attachment(s)
evo rezultata, Eomsy.
pozdrav bogi |
Quote:
Ma nije baš neka tajna Helmholtzova formula: http://en.wikipedia.org/wiki/Helmholtz_resonance ... imaš i kod tog "nerazumljivog" linka: http://www.audioholics.com/education...onant-absorber lepo normalno obrazloženo: "Where f is the resonant frequency (Hz), c is the speed of sound (1120ft/s), p =3.14, S is the area of the port (ft 2 ), L is the length of the port (ft), D is the diameter of the port (ft), and V is the cavity volume (ft 3 ). " ...samo treba malo!!! pažljivije pročitati! Taj link je stvarno dosta "ekpres edukativan" za ljude bez nekog predznanja oko toga, zato sam ga i objavio. |
Quote:
Sada slijedi u?timavanje sa cijevima. Ima? kakav prijedlog kako bi bilo lak?e da to sredimo da te ne zajbvm sa stalnim slanjem mjerenja? Imam ideju; stavim cijevi svih 15 cm unutra, snimim, te sa recimo 4-5 cm izvađenim, pa da onda vidimo, ha? To će biti dva mjerenja po kutiji, pa bi mo?da okvirno znamo ?to dalje, zar ne (u najboljem slučaju mo?da i pogodim :D)? P.S. Za sve ostale članove: poslao sam Boggy-ju putem maila mjerenja ostale dve kutije mjerene po istom zadnjem principu kao i onaj od 88,7 litara, samo sam na 70,9 litarnom napravio "samo " tri rupe od 11 cm, dok na 88 l 4 rupe. Čist da se zna o čemu je posljenji graf ... :wink: |
Quote:
nekim "dramaticnim" tuneovanjem neces znacajno popraviti uticaj .... koga, uzgred budi receno, treba prvo da otkrijes koliki je i da li se uopste isplati ista tu cackati vise. Imas "switcheable" rezonatore sa izmerenim delovanjem, prilicno dobro gadjaju problematicnu frekvenciju, vidi sta mozes uraditi sa njima onakvima kakvi su. pozdrav bogi |
Quote:
|
?to se tiče postavke svih apsorbera, da li je ok metod da se juri po prostoru ?to bolja pozicija tako ?to će se meriti odziv u raznim tačkama i tamo gde bude najveći peak na frekvenciji od interesa da se postavi apsorber?
|
Quote:
pozdrav bogi |
Pa to sam več nekoliko puta napomenuo ovdje, da je važna pozicija.
... i za porozne absorbere važi slično pošto su velocity tip (1/4, 3/4, 5/4 valne dužine). |
2 Attachment(s)
Evo napravih i grafikone za ova dva velika sa sest rupa.
pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 07:41 AM. |