Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Novi prostor, akustika? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37418)

boggy 02-05-2011 02:42 AM

Re: Novi prostor, akustika?

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 305035)
.........
... preciznost od barem! 1/4 mm je zaželjena...

Ajoj... :confused:
Cemu tolika preciznost?
Kako je ostvariti?
Koliko kosta takva preciznost?
Na kojoj temperaturi?

Preciznost debljine MDF, iverice itd.. je gora od 1/4mm (sto ne mozemo korigovati)

79.2mm bi trebalo da se zaokruzuje na 79mm ne na 80mm... http://en.wikipedia.org/wiki/Rounding

po mom iskustvu preciznost bolja od +/-1mm je prakticno ostvariva bez poskupljenja i sasvim je ok.

pozdrav

bogi

analog 02-05-2011 04:54 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 305038)
79.2mm bi trebalo da se zaokruzuje na 79mm ne na 80mm... http://en.wikipedia.org/wiki/Rounding

U tome i jeste problem. Ili uzima drugu vrednost za brzinu zvuka od mene, a u stvari dobro zaokru?uje. Ne znam, nisam se bavio puno time, lak?e mi je da izračunam sam, nego da tra?im gde je razila?enje u softwareu :) I preciznije mi je da te?im ?to preciznijim dimenzijama kada sečem, nego već usrednjenim, manja je zbirna gre?ka.

NLP 02-05-2011 11:28 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 305038)
Ajoj... :confused:
Cemu tolika preciznost?
Kako je ostvariti?
Koliko kosta takva preciznost?
Na kojoj temperaturi?

Preciznost debljine MDF, iverice itd.. je gora od 1/4mm (sto ne mozemo korigovati)

po mom iskustvu preciznost bolja od +/-1mm je prakticno ostvariva bez poskupljenja i sasvim je ok.

pozdrav

bogi

U teoriji nek bi bilo čim preciznije inače matematika nije po?tovana.
Recimo kod Skyline-a je to veoma uočljivo gdje ima 156 različnih du?ina i ako nije dosta precizno onda nema 156 različitih du?ina.

CNC formatirka zadovoljuje dobru preciznost.
MDF svakako.
Par puta si i sam pisao da je +/- 0.1mm potrebno ili za?eljeno.
+/-1mm precizno izre?em na mojoj cirkularki.

Kad se govori oko QRD manjih redova verovatno nije toliko to potrebno.

djzmaj 02-05-2011 12:47 PM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 305030)
ne samo to, on u ovom tvom slucaju racuna za 500hz *3 umesto za 250*4

To znaci da ipak treba da gledam tu najnizu spomenutu frekvenciju (Scatter u QRDude) za razdaljinu od slusanja.

Jel to onda znaci da posto sam izracunao da 500hz "staje" 4x u rastojanje treba da unesem pod "Design frequency in hz" 1000hz da bi mi Scatter bio 500hz?

boggy 02-05-2011 05:07 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 305049)
U teoriji nek bi bilo čim preciznije inače matematika nije poštovana.

Bavimo se prakticnim realizacijama akustickog tretmana, a ne matematikom... ostavimo matematiku matematicarima.
Quote:

Recimo kod Skyline-a je to veoma uočljivo gdje ima 156 različnih dužina i ako nije dosta precizno onda nema 156 različitih dužina.

Govorim o QRD, i uglavnom o 1D.
Sto se tice ostalih... vazi slicno... nece se napraviti nikakva strasna stvar ako nesto bude, umesto 135mm, 134mm...
156 razlicitih duzina, je idealan slucaj... ako se to napravi sa greskom od +/-1mm nista se spektakularno nece desiti u akustici sobe gde su primenjeni takvi difuzori.. da ne pricam da je odstupanje debljine lepka "0"-0.25mm.

Po mom skromnom misljenju je vaznije implementirati difuzore u sobi, sa greskom od +/-1mm nego ih ne implementirati uopste jer nam je CNC preciznost (finansijski) nedostizna.
Da ne govorim da se drvo siri prilicno na toploti (u zavisnosti od drveta).. te je takva preciznost preterivanje.
Quote:

CNC formatirka zadovoljuje dobru preciznost.

znam... ali je to mnogima finansijski nedostupno, i ne smatram da je mudro praviti takav uslov clanovima foruma, jer ih time obeshrabrujemo da prave difuzore... cak i sa tim nemam problem ako imamo jak razlog, ali u ovom slucaju ja stvarno ne vidim da je neophodna toliko velika preciznost... odnosno da to ima bilo kakvog opravdanja.
Quote:

MDF svakako.
Par puta si i sam pisao da je +/- 0.1mm potrebno ili zaželjeno.

Za zvucnicke kabinete koji se spajaju spojevima "pod 45 stepeni" da!
Za ostalo ne.
Quote:

+/-1mm precizno izrežem na mojoj cirkularki.

da... o tome i pricam
Quote:

Kad se govori oko QRD manjih redova verovatno nije toliko to potrebno.

svejedno manji ili veci red... male proracunate razlike izmedju pojedinih wellova, znace upravo to... prirodno je to skoro isto.. te ako ima mogucnosti da se desi neki alijasing desice se i sa TACNO I RAZLICITO isecenim wellovima... 134mm i 135mm ce napraviti alijasing kao da su isti, ako za to postoji uslov... ako ne postoji uslov, kao sto ne postoji, onda na istim mestima nece napraviti nikakav problem i ako u nekom difuzoru bude 135mm i 135mm na tim mestima.

pozdrav

bogi

NLP 02-05-2011 07:06 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by boggy (Post 305073)
Bavimo se prakticnim realizacijama akustickog tretmana, a ne matematikom... ostavimo matematiku matematicarima.

Tako govore u knjigama i slično, zato i pominjem.

Quote:

Govorim o QRD, i uglavnom o 1D.
Sto se tice ostalih... vazi slicno... nece se napraviti nikakva strasna stvar ako nesto bude, umesto 135mm, 134mm...
156 razlicitih duzina, je idealan slucaj... ako se to napravi sa greskom od +/-1mm nista se spektakularno nece desiti u akustici sobe gde su primenjeni takvi difuzori.. da ne pricam da je odstupanje debljine lepka "0"-0.25mm.

Dobro ali ipak ako mo?e, nače badava 156 različitih du?ina.

Quote:

Po mom skromnom misljenju je vaznije implementirati difuzore u sobi, sa greskom od +/-1mm nego ih ne implementirati uopste jer nam je CNC preciznost (finansijski) nedostizna.
Da ne govorim da se drvo siri prilicno na toploti (u zavisnosti od drveta).. te je takva preciznost preterivanje.

MDF je nekoliko stabilniji.
U SLO kad kupi? pločasti materijal sa razrezom (razrez je 22.8? na celu ploču debeline 25mm dimenzija 2.8m X 2,2m, nare?u na koliko hoče? različitih du?ina, cela ploča je 66,34?, sve cene su sa PDV-jem).
Pa ako mo?e...

Quote:

znam... ali je to mnogima finansijski nedostupno, i ne smatram da je mudro praviti takav uslov clanovima foruma, jer ih time obeshrabrujemo da prave difuzore... cak i sa tim nemam problem ako imamo jak razlog, ali u ovom slucaju ja stvarno ne vidim da je neophodna toliko velika preciznost... odnosno da to ima bilo kakvog opravdanja.

Mo?da da kod vas nemate te ponude, ne znam ali skoro badava ti nare?u na sve mere.

Quote:

Za zvucnicke kabinete koji se spajaju spojevima "pod 45 stepeni" da!
Za ostalo ne.

da... o tome i pricam

ma bilo je preko privat email-a ba? gledam, pričali smo oko +/-0.1mm ali izgleda da sam te krivo shvatio, mislio sam da pričamo o difuzorima, ispričavam se.

Quote:

svejedno manji ili veci red... male proracunate razlike izmedju pojedinih wellova, znace upravo to... prirodno je to skoro isto.. te ako ima mogucnosti da se desi neki alijasing desice se i sa TACNO I RAZLICITO isecenim wellovima... 134mm i 135mm ce napraviti alijasing kao da su isti, ako za to postoji uslov... ako ne postoji uslov, kao sto ne postoji, onda na istim mestima nece napraviti nikakav problem i ako u nekom difuzoru bude 135mm i 135mm na tim mestima.

pozdrav

bogi

I ja sam takvog razmi?ljanja ali ako mo?e za?to ne i ako to propovijedaju RPG i slični opet za?to ne.
Verovatno hoče da naprave iz svega toga vi?e kompliciranije nego ?to jest ali ja nemam največu Kundtovu cijev na svetu pa da se pravim pametnim i provjeravam jedino ?to mi govori zdrava logika i ta je jednaka tvojoj.

Slično oko toga mo?e? da prečita? u "RPG knjigi" o filozofiji optimizacije difuzora kao da originalni Schroeder-ovi nisu dovoljno dobri... ima i nekih grafova oko toga...
... pa eto opet jedni su sasvim zadovoljni sa običnim perforiranim gips pločami... malo karikiram:D

analog 02-05-2011 07:41 PM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 305052)
To znaci da ipak treba da gledam tu najnizu spomenutu frekvenciju (Scatter u QRDude) za razdaljinu od slusanja.

Jel to onda znaci da posto sam izracunao da 500hz "staje" 4x u rastojanje treba da unesem pod "Design frequency in hz" 1000hz da bi mi Scatter bio 500hz?

Da

boggy 02-05-2011 08:01 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 305100)
...........

I ja sam takvog razmi?ljanja ali ako mo?e za?to ne i ako to propovijedaju RPG i slični opet za?to ne.
Verovatno hoče da naprave iz svega toga vi?e kompliciranije nego ?to jest ali ja nemam največu Kundtovu cijev na svetu pa da se pravim pametnim i provjeravam jedino ?to mi govori zdrava logika i ta je jednaka tvojoj.

Slično oko toga mo?e? da prečita? u "RPG knjigi" o filozofiji optimizacije difuzora kao da originalni Schroeder-ovi nisu dovoljno dobri... ima i nekih grafova oko toga...
... pa eto opet jedni su sasvim zadovoljni sa običnim perforiranim gips pločami... malo karikiram:D

+/-1mm se u Srbiji dobija prakticno besplatno, samo narucis po krojnoj listi.
CNC razrezivanje se naplacuje po duznom metru (dodatno).

sto se tice knjiga... da sam se vodio striktno zakljuccima pisaca knjiga (makar i najvecu Kundt-ovu cev imali) MyRoom dizajna ne bi nikada ni bilo, sto me nije sprecavalo da ih ipak iscitam.

Knjige je neophodno citati, ali ipak ne ocekujem da knjige iz akustike budu "biblije".

Schroeder nije dovoljno dobar?! Hm, sigurno ima manje alijasinga od ESS dizajna (sto mi je vise nego dovoljno), a pri tom (Schroeder) NIJE patentiran! Znaci mogu ga slobodno koristiti a da nikome ne placam "fee" zbog toga,... niti me iko moze pitati sta to radim i da li smem to da radim.

Jasno mi je da pojedinci mogu da koriste sta god zazele, ja ipak ne mogu, ako se profesionalno bavim ovim poslom.

Ne, nisam zadovoljan obicnim perforiranim gips-plocama, ne treba banalizovati, mislim da sam bio prilicno jasan:

- Difuzori? Da!
- Da li treba precizniji well od +/-1mm? Ne!

To ne znaci da zelim da uvodim perforirane gipsane ploce u pricu.

pozdrav

bogi

NLP 02-05-2011 10:05 PM

Ma razumem te, i jednako mislim ali ipak da se zna što teorija govori oko preciznosti, to je sve.

Dobro je i to, da se difuzori vremenom evolucijski razvijaju i da se nešto događa inače bi još uvijek bili kod veoma prostih geometrijskih objekata kao difuzorima (ili ornamentima kao u starim opernim kučama).

Malo OT ali kao zanimivost: oko "kopiranja", nema prava na izmišljen/zamišljen matematički postupak i slično, nego samo na tehnološki princip izrade specifičkog objekta! a i to je upitno... isto je sa računalnim algoritmima itd. jedino da se zna tko je bio prvi odnosno zamislio/izmislio... inače bi i Schroederu kod prve javne objave rada oko njegovih difuzora avtomatski pripadao procenat za svaki izrađen difuzor po njegovoj jednažbini...

Veoma mi se sviđa tvoj i Zoricin MyRoom dizajn i preferiram ga te poštujem, svakako je trebalo pogledati preko nekih teoretskih zidova akustike, jer od šume se drveče veoma slabo vidi. Čestitam još jednom!

boggy 02-05-2011 10:32 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 305123)
Ma razumem te, i jednako mislim ali ipak da se zna što teorija govori oko preciznosti, to je sve.

Teorija je teorija... ovde se bavimo prvenstveno praksom.
Ljudi koji pretezno ne znaju skoro pa nista o akustici pokusavaju sami da srede svoj prostor, pritom uceci ono sto ne znaju, ne treba da ih mucimo vise nego sto je neophodno, treba da im pomognemo.
Sta mora precizno, pravice se precizno, sta ne mora.. nece.
Ionako SUMNJAM da je ovde iko u stanju da istera internu simetriju u sobi bolju od +/-10mm a postici bolje od +/-5mm je ravno senzaciji. I ako trazimo da su difuzori interno konstruisani +/-0.25mm a postavljeni su na prave pozicije sa tolerancijom od najbolje +/-10mm... o cemu mi onda ovde pisemo i gubimo vreme?
Quote:

Dobro je i to, da se difuzori vremenom evolucijski razvijaju i da se nešto događa inače bi još uvijek bili kod veoma prostih geometrijskih objekata kao difuzorima (ili ornamentima kao u starim opernim kučama).

pa brze ce se razvijati ako se budu vise koristili... insistirati na CNC ce samo smanjiti broj onih koji INVESTIRAJU u difuzore.
Quote:

Malo OT ali kao zanimivost: oko "kopiranja", nema prava na izmišljen/zamišljen matematički postupak i slično, nego samo na tehnološki princip izrade specifičkog objekta! a i to je upitno... isto je sa računalnim algoritmima itd. jedino da se zna tko je bio prvi odnosno zamislio/izmislio... inače bi i Schroederu kod prve javne objave rada oko njegovih difuzora avtomatski pripadao procenat za svaki izrađen difuzor po njegovoj jednažbini...

Mesas autorska prava i patente. Patent je izmisljen da bi onome ko ga je registrovao obezbedio profit od ostalih koji to nisu ucinili (ako im je koristan). Autorstvo nad nekim algoritmom ne znaci po pravilu da autoru pripada procenat od drugih koji koriste algoritam, ali moze da se trazi (nisu sve oblasti tretirane kao muzika)
i da... softverski patenti postoje...
Quote:

Veoma mi se sviđa tvoj i Zoricin MyRoom dizajn i preferiram ga te poštujem, svakako je trebalo pogledati preko nekih teoretskih zidova akustike, jer od šume se drveče veoma slabo vidi. Čestitam još jednom!

Hvala.

pozdrav

bogi

p.s. BTW, jedan prilicno primitivan "Hybrid amplitude and phase grating diffuser" je patentiran od strane D'Antonia i RPG Inc. http://www.google.com/patents/about?...BAJ&dq=7428948... mozes da ih pitas posto kosta da ih koristis u svom (profesionalnom) dizajnu...

All times are GMT +1. The time now is 07:45 PM.