![]() |
Re: Novi prostor, akustika?
Quote:
Cemu tolika preciznost? Kako je ostvariti? Koliko kosta takva preciznost? Na kojoj temperaturi? Preciznost debljine MDF, iverice itd.. je gora od 1/4mm (sto ne mozemo korigovati) 79.2mm bi trebalo da se zaokruzuje na 79mm ne na 80mm... http://en.wikipedia.org/wiki/Rounding po mom iskustvu preciznost bolja od +/-1mm je prakticno ostvariva bez poskupljenja i sasvim je ok. pozdrav bogi |
Quote:
|
Quote:
Recimo kod Skyline-a je to veoma uočljivo gdje ima 156 različnih du?ina i ako nije dosta precizno onda nema 156 različitih du?ina. CNC formatirka zadovoljuje dobru preciznost. MDF svakako. Par puta si i sam pisao da je +/- 0.1mm potrebno ili za?eljeno. +/-1mm precizno izre?em na mojoj cirkularki. Kad se govori oko QRD manjih redova verovatno nije toliko to potrebno. |
Quote:
Jel to onda znaci da posto sam izracunao da 500hz "staje" 4x u rastojanje treba da unesem pod "Design frequency in hz" 1000hz da bi mi Scatter bio 500hz? |
Quote:
Quote:
Sto se tice ostalih... vazi slicno... nece se napraviti nikakva strasna stvar ako nesto bude, umesto 135mm, 134mm... 156 razlicitih duzina, je idealan slucaj... ako se to napravi sa greskom od +/-1mm nista se spektakularno nece desiti u akustici sobe gde su primenjeni takvi difuzori.. da ne pricam da je odstupanje debljine lepka "0"-0.25mm. Po mom skromnom misljenju je vaznije implementirati difuzore u sobi, sa greskom od +/-1mm nego ih ne implementirati uopste jer nam je CNC preciznost (finansijski) nedostizna. Da ne govorim da se drvo siri prilicno na toploti (u zavisnosti od drveta).. te je takva preciznost preterivanje. Quote:
Quote:
Za ostalo ne. Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
1 Attachment(s)
Quote:
Quote:
Quote:
U SLO kad kupi? pločasti materijal sa razrezom (razrez je 22.8? na celu ploču debeline 25mm dimenzija 2.8m X 2,2m, nare?u na koliko hoče? različitih du?ina, cela ploča je 66,34?, sve cene su sa PDV-jem). Pa ako mo?e... Quote:
Quote:
Quote:
Verovatno hoče da naprave iz svega toga vi?e kompliciranije nego ?to jest ali ja nemam največu Kundtovu cijev na svetu pa da se pravim pametnim i provjeravam jedino ?to mi govori zdrava logika i ta je jednaka tvojoj. Slično oko toga mo?e? da prečita? u "RPG knjigi" o filozofiji optimizacije difuzora kao da originalni Schroeder-ovi nisu dovoljno dobri... ima i nekih grafova oko toga... ... pa eto opet jedni su sasvim zadovoljni sa običnim perforiranim gips pločami... malo karikiram:D |
Quote:
|
Quote:
CNC razrezivanje se naplacuje po duznom metru (dodatno). sto se tice knjiga... da sam se vodio striktno zakljuccima pisaca knjiga (makar i najvecu Kundt-ovu cev imali) MyRoom dizajna ne bi nikada ni bilo, sto me nije sprecavalo da ih ipak iscitam. Knjige je neophodno citati, ali ipak ne ocekujem da knjige iz akustike budu "biblije". Schroeder nije dovoljno dobar?! Hm, sigurno ima manje alijasinga od ESS dizajna (sto mi je vise nego dovoljno), a pri tom (Schroeder) NIJE patentiran! Znaci mogu ga slobodno koristiti a da nikome ne placam "fee" zbog toga,... niti me iko moze pitati sta to radim i da li smem to da radim. Jasno mi je da pojedinci mogu da koriste sta god zazele, ja ipak ne mogu, ako se profesionalno bavim ovim poslom. Ne, nisam zadovoljan obicnim perforiranim gips-plocama, ne treba banalizovati, mislim da sam bio prilicno jasan: - Difuzori? Da! - Da li treba precizniji well od +/-1mm? Ne! To ne znaci da zelim da uvodim perforirane gipsane ploce u pricu. pozdrav bogi |
Ma razumem te, i jednako mislim ali ipak da se zna što teorija govori oko preciznosti, to je sve.
Dobro je i to, da se difuzori vremenom evolucijski razvijaju i da se nešto događa inače bi još uvijek bili kod veoma prostih geometrijskih objekata kao difuzorima (ili ornamentima kao u starim opernim kučama). Malo OT ali kao zanimivost: oko "kopiranja", nema prava na izmišljen/zamišljen matematički postupak i slično, nego samo na tehnološki princip izrade specifičkog objekta! a i to je upitno... isto je sa računalnim algoritmima itd. jedino da se zna tko je bio prvi odnosno zamislio/izmislio... inače bi i Schroederu kod prve javne objave rada oko njegovih difuzora avtomatski pripadao procenat za svaki izrađen difuzor po njegovoj jednažbini... Veoma mi se sviđa tvoj i Zoricin MyRoom dizajn i preferiram ga te poštujem, svakako je trebalo pogledati preko nekih teoretskih zidova akustike, jer od šume se drveče veoma slabo vidi. Čestitam još jednom! |
Quote:
Ljudi koji pretezno ne znaju skoro pa nista o akustici pokusavaju sami da srede svoj prostor, pritom uceci ono sto ne znaju, ne treba da ih mucimo vise nego sto je neophodno, treba da im pomognemo. Sta mora precizno, pravice se precizno, sta ne mora.. nece. Ionako SUMNJAM da je ovde iko u stanju da istera internu simetriju u sobi bolju od +/-10mm a postici bolje od +/-5mm je ravno senzaciji. I ako trazimo da su difuzori interno konstruisani +/-0.25mm a postavljeni su na prave pozicije sa tolerancijom od najbolje +/-10mm... o cemu mi onda ovde pisemo i gubimo vreme? Quote:
Quote:
i da... softverski patenti postoje... Quote:
pozdrav bogi p.s. BTW, jedan prilicno primitivan "Hybrid amplitude and phase grating diffuser" je patentiran od strane D'Antonia i RPG Inc. http://www.google.com/patents/about?...BAJ&dq=7428948... mozes da ih pitas posto kosta da ih koristis u svom (profesionalnom) dizajnu... |
All times are GMT +1. The time now is 07:45 PM. |