![]() |
Re: BRAVO Vladoooo!!!!! Pesma je vrhhhh
Quote:
Za vasu informaciju, Samsung iste velicine, sa otprilike istom slikom je oko 42.000 Poz. |
Ljudi, ponovo vas molim da iz razloga objektivnosti, a i pomalo pristojnosti ne insistirate na onom vecnom: a mogao je malo da "okrene curak" ili da "Evoluira" ili da muzicki-tekstualno napreduje, i tako dalje bla bla bla bla....
Pa zar nije sasvim jasno da Vlado (inace, jako dobar muzicar, aranzer, i jos vise producent sa veoma dobrim ukusom u onome sto radi) jednostavno nije takav tip istrazivaca i revolucionara na muzickom planu, a i zasto bi? zasto svako, a narocito oni poznatiji treba stalno da nesto "napreduju"? Bio jednom jedan novi stil u muzici (ako je to uopste muzika) i smelo ga nazvase "Punk" (pank) Ajd' sad budite iskreni i recite mi koliki je to napredak donelo u odnosu na muziku pre toga, al' budite iskreni do jaja! Ja licno mislim, i pored bojazni da me optuzite da sam matora budala, sto verovatno dobar deo od vas misli, dakle JA licno mislim da je Punk ustvari savrsen genocid nad divnom umetnoscu koju su nekada zvali "Muzikom" - a opet, neki u svojim (ne)delima izjavljuju da je Punk "Sveza krv rock'n'rolla" sto je po meni bar, najveca glupost koju sam cuo. Punk je klasican primer najtrulije dekadencije i svojevrsnog muzickog fasizma,(a Bogami i populizma, sto je isto tako lose) koji je za duuuuugo vreme odneo pobedu, i skoro u potpunosti unistio nesto sto se zvalo "Rock" ili u manjoj meri "Pop" muziku...E sad, zasto sam ovo nasrao? zbog toga sto sam na zaobilazan nacin hteo da kazem da tzv. "evolutivni" "revolucionarni" i slicni pristupi muzici ne daju UVEK dobre rezultate, kao i u politici (setite se Sovjetskog Saveza, Istocne Nemacke, Kim Il Sunga, Mao Ce Tunga i ostalih Tungova, a Slobu i da ne pominjem - mislim na Milosevica, a ipak ne na sebe) Sa setom, melanholijom, rezigniranoscu i ostalim "senti" osecanjima se secam grupa Emerson. Lake & Palmer, grupe YES, grupe "Nice", napredne originalnosti Bitlsa, lepote harmonija "Whiter shade of pale", pa se secam cak i takvih "Kicerica" kao sto su ondasnja Whitney Houston, Stevie Wondera i mnoooogih slicnih...Zasto toga vise nema? zasto kod nas vise nema na primer Olivera Mandica ili pesama kao sto je "Negde izvan planeta" (Sladjana i Dado) Sve u svoje vreme, slazem se unapred, ali mora li sistem vrednosti da bude toliko unakazen da ima mesta za SAMO JEDNU vrstu muzike koja se "Ceni"?Spustam se u svet realnosti, i pitam: Mora li se Vladu Georgijevu zamerati sto nije "Revolucionaran" ili napredan, ili kao cest izraz kod narodnjaka i turbo folkera: Moj sledeci projekat ce biti nesto novo i mnogo "cvrsce"? Vidim i drugi su postovali "Nebeske duzine" pa ajd' i moja malenkost... Pozdrav, i ne zamerajte. |
Svaka pojav necega u istoriji je ostavila svoj uticaj. Slobo, pojavom, a zatim brzom propascu punck-a su neki ljudi evoluirali u nesto novo tj. novi talas. A novi talas zatim izrodi (recimo) Police, pa posle nastavi Sting. Nije sve bas tako srno!
Kada bi probao samu so, nebi ti bas prijalo, ali corba bez soli isto tako! |
Pa sad...
Nista ne treba generalizovati. Pank je pre "socijalni pokret" nego "muzicki pravac" i sam po sebi ima dosta "podvrsta", no ni to nije toliko bitno koliko cinjenica da socioloski gledano ("Sociologija umetnosti"), pojam "estetika" ne mora uvek da znaci "estetika lepog". Po nacinu nastanka, potpada pod kategoriju "sub kulture" ili "sub umetnosti", kao i izvorna narodna muzika koja je produkt muzicki neobrazovanih umetnika. Sa razlikom da je onaj pastir na livadi bio okruzen raznim pastoralnim motivima, pa je i njegova muzika takva, a punk potice iz urbane sredine, najnizeg socijalnog staleza i u sebi nosi onu dozu agresije koju mozemo u razlicitim oblicima videti svuda gde je prisutna nemastina i beda. Ono sto zaista jeste doprinos sveopstoj muzici je energija koju on nosi u sebi. Zbog nedostatka artikulisanosti, izvorni pank izraz je gotovo nestao, ali je taj zdrav deo energije evoluirao u razne "pukn rock" pravce i tako kultivisan, poceo je da "udara" cak i jace nego onakav kakav je nastao. To sto vi licno to ne preferirate je jedna sasvim druga prica i vase je legitimno pravo kao nekoga ko je i vise nego ocigledno dao svoj pecat i doprinos ovdasnjoj muzici, ali tvrdim da kao i svaki drugi muzicki pravac, pank ima svoje mesto u muzici te samim tim i doprinos podizanja kvaliteta iste. Kakav dubok off topic... :) |
Dragi Lacky (Shime),
Poslednja zaista NOVA stvar u muzici, mislim na harmoniju, kontrapunkt pa i melodiju je delo kompozitora koji se zvao Girolamo Frescobaldi (septembar 1583 – Mart 1643) koji je to "doneo" u svojim tokatama, fantazijama i ricercarima... Veruj mi na rec, osim neznanja, radosti,AGRESIJE, depresije,besa, egzibicionizma, naduvanosti i "spontanosti", malo je toga novog u sveopstoj muzici, narocito druge polovine 20. veka, pa je tako izraz "Novi talas" (New Wave) u najmanju ruku farsa i demagogija. Poz. i "kreni prema meni" da u okolini pijemo pivo! |
Pa upravo zato sto je muzika vrlo skucena (ajde da karikiram) lingvisticki (mali broj reci tj. tonova koji korespondiraju po sofisticiranim pravilima), i zato sto je zadnja novost stara 4 veka (ali zato zahvalna za druge estetske korekcije tj boja iliti zvuk) ljudi se igraju sa tom vrstom transformacije.
A pritom uz ucesce textulnog pevanja (kao sto Oggy rece), ona prevazilazi norme cisto muzickog bitisanja. Postaje kulturolosko-socijalni fenomen. I zato nije bas za tako grubo sagledavanje! |
Quote:
Ali, pokusaj da zamislis slucaj - (alternativna stvarnost) u kome taj pokret ne bi postojao, i zamisli do kojih visina bi se recimo, uzdigao "Prog Rock" ili neki "naslednici" grupe "TOTO" ili u drugom smeru, logicni nastavak grupe YES, ili PINK FLOYD, ili sa druge strane bare, u funk muzici grupe "Earth, Wind & Fire" - da li danasnje generacije mladih muzicara uopste znaju sta je to "Funky"? nisam siguran, bar po numerama koje izvode ili snimaju, a zovu ih po stilu "Funky"... Pozdrav, i hvala ti na zaista lepom, znalackom, i analitickom pisanju, u kome me nisi bas uverio da je punk nesto vredno i korisno. |
Quote:
Pa nisam ni pokusao da vas "uveravam" u bilo sta, jer znam da ni mene niko ne bi uverio da je boranija kul ( :) ), ali sam iskoristio priliku da elaboriram malo celu vasu tezu, jer zaista mislim da ne treba biti izricit i iskljuciv u ovakvim stvarima. Pozdrav :wink: |
Quote:
Pozdrav, i ne sekiraj se. Vasa |
Kada se prašina slegla, iza Punk poplave su ipak ostale neke lepe i legendarne pesme... Jedna od njih je npr. "Should i stay or should i go"...
Genijalna pesmica :) Nije komplikovana, ali "komplikovano" ne znači uvek i dobro... postoji i lepota u jednostavnosti. Zato imamo gomilu domaćih užasa sa harmonskim ludilima, jebem li ga čime sve ne u aranžmanima, pa opet nisu ni za kriv k..tz. Sa druge strane, Kit Ričards je drmnuo tri akorda, ovaj urliknuo "Satisfaction" i nastade legendarna pesma koja i danas traje :) Ne volim punk, ali... opet ne bih baš raspalio po čitavom pravcu... |
All times are GMT +1. The time now is 11:39 PM. |