![]() |
Re: DIY Vocal booth & Control room?!
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Ovi grafovi meni izgledaju kao da onaj dip na 100 Hz-a je od same sobe i da će jo? rupa trebati bu?iti ... ali ajd, prvo ću da izmjerim u većoj sobi danas .. |
Quote:
pozdrav bogi |
Evo Boggy. Ovo su mjerenja kutije iz dnevne sobe kojoj su dimenzije ?=4,75 m, D =5,41 m, V = 2,52 m ...
Plava linija ispod zelene jest novo mjerenje 88,7 litarne kutije u dnevnom boravku, dok je zelena mjerenje u studiju (znači ovo je 5 rupa od 11 cm, bez cijevi unutra) ... http://img17.imageshack.us/img17/560...esa5rupaod.jpg |
A prazna dnevna soba?!
|
1 Attachment(s)
Ok, cevima namesti da na svim rupama minimum koji sam zaokruzio crvenom linijom dodje na 100Hz (strelica pokazuje smer translacije, ne poziciju gde treba da bude na kraju!)
(vidi sliku u attachmentu) pozdrav bogi p.s. ponovicu, sto je cev duza unutra, to je frekvencija niza... to je sva logika. p.p.s. Pokusaj da zatvoris (zadihtujes) privremeno jednu rupu komadom iverice pa ponovo premeri... mozda cevi i ne trebaju! Zaokruzeni deo bi trebao da se vrati prema nizoj frekvenciji. |
Quote:
Imam jedno podpitanje, da bih bolje shvatio efikasnost HH rezonatora. Ako fla?a od 1L rezonira na 111Hz, da li bi sličnu efikasnost imala jedna kutija sa 10 rupa kao i 10 fla?a od 1L? Da li mo?e da se ka?e ?to vi?e rupa na HH to bolje? Da li je bolje vi?e manjih rupa ili jedna velika? |
Quote:
Najbolje bi bilo imati jednu rupu, tacne povrsine. Quote:
Kad se tako naprave, mogu da se posloze jedna pored druge. Svaka ima svoju (jednu) rupu i kraj... ali covek je krenuo ovako... pa mu pomazemo. Quote:
pozdrav bogi |
E sada te fakat ne razumijem :(.
Kako si prepoznao da je ovaj dip ... http://img713.imageshack.us/img713/1...5rupaod11c.jpg .. u biti frekvencija na kojoj kutija rezonira :confused: ??? Kaj nebi trebao biti onaj peak na 77 Hz-a ??? Odnosno, kako se to mo?e prepoznati (vjerujem da je u tvom slučaju to iskustveno :wink:), a da nije to upravo soba u kojoj mjerim, u ovom slučaju dnevni boravak (koji nije prazan, for NLP)??? ?to to znači da gledam prvi dip poslije najvećeg peaka i to mi je rezonantna frekvencija? |
Quote:
Da mozes meriti u otvorenom prostoru bilo bi lakse da shvatis. I ja imam problem da se snadjem... :( pozdrav bogi p.s. da... taj dip, sto si ga strelicom obelezio, "lovimo", ostalo je soba. Kada si merio u studiju, poklopio se sa dipom sobe koji ima veliki Q faktor... i potpuno ga je zamaskirao |
Quote:
Da li bi onda vidio peak umjesto dip-a ?? Quote:
Nekako mi se čini da bi bilo bolje da pričekam proljeće da zatopli, pa da onda iznesem sve van i sve mjerim na otvorenom .... |
pogledaj ovu svoju sliku pa ce ti mozda biti jasnije:
http://img801.imageshack.us/img801/3...lavojednar.jpg I da, jurimo dip, a ne peak... (peak nam ne treba btw. samo nam stetu moze napraviti) oko 50Hz, 60Hz, 80Hz... i kasnije je bio maskiran i za cetvrtu i za petu rupu sobnim modom. "Ulovio" sam ga na ovom drugom merenju gde se nalazi. pozdrav bogi |
Quote:
Quote:
Samo kad smo se makli od sobnog moda na 100Hz. Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Quote:
|
Quote:
Sada meris pritisak vazduha blizu poda (predpostavljam) i meris i sobne modove, razgraniciti sta je sta nije bas trivijalno. pozdrav bogi |
Zar nije bolje postaviti HH resonator na mesto gde je predvidjen i videti kakav ce ucinak imati na tom mestu?
Meriti ga tamo pa ovamo je gubljenje vremena. |
Quote:
|
Eomsy pa koliko vidim ti i nemas bas neki izbor pozicije tog HH resonatora,ili gresim?
I ako rihtas HH napolju na otvoreno bices siguran na koju frekvenciju radi ali na kraju je naj bitnije gde se nalazi u prostoriji! |
Ne, odlično je izmjeriti u anehoičnom ili semianehoičnom prostoru ili vani! kao ?to je obrazlo?io Boggy!
I zvučnici kad se konstrui?u se tako mjere, kad nema para za laboratorije ide se na polje, daleko od gu?ve. Vani se jo? bolje vidi ?to se de?ava ispod 100Hz, nego u laboratorijima... Onda zna? gdje djeluje Helmholtz, tako če djelovati i unutra ali tamo mu je treba nači najoptimalniju poziciju, da se mu poveča efikasnost. |
Code:
Onda znaš gdje djeluje Helmholtz, tako če djelovati i unutra ali tamo mu je treba nači najoptimalniju poziciju, da se mu poveča efikasnost. <!-- / message --><!-- sig --> Mozda bas na tom mestu nece imati nikakvu efikasnost na tu frekvenciju koju (love). |
Quote:
|
Quote:
|
Da to je spomenuo da.
... ali ako hoče da bilo koji Helmholtz/ resonator daje od sebe optimalno, če morati da nešto uradi oko toga! Zato se ne prave kutije, nego cjevasti Helmholtzi, koji imaju na kraju izgled kao Tube Trapsi (koji nisu Helmholtzi! na konačan izgled mislim), mobilni su i mogu se premještati i mogu da posluže kao policilindrični difuzori. (sa takvom dodatnom cjevju ili dvema... se još može takva naprava "kalibrirati":), proširavati Q itd.) Sve to i više sam več napisao! http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=394 Što da još napišemo, osim da sami napravimo?!:wink: |
Quote:
|
Quote:
|
Zoki previ?e naknadno spreminja? izvoran tekst svojih postova pa ne mogu tačno odgovoriti. ... ali razumljivo je ?to hočem da ka?em.
|
Quote:
Pozz Zoki |
Quote:
U "prostom prostoru" bi bilo veoma dobro. |
Quote:
Nema problema ako si stvarno to ?eli?:da::D |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Ako se zeli izbeci refleksija od "poda" i uradi merenje u "full space" onda se digne dizalicom/viljuskarom to sto se meri u vis 10ak i vise metara. pozdrav bogi |
Eomsy ajde kada budes mogao daj grafikon tvog studija kakav je sada mislim na frekventni odziv i RT60.
|
Quote:
Ako je dovoljna tišina svakako ima slobodan prostor prednosti ispred komercialnih laboratorija. A koga zanima eto nekoliko "nekomercialnih" odnosno nestandardnih laboratorija: http://www.oobject.com/category/anec...-architecture/ :wink: ... i još neke zanimivosti, da se malko odmorite od Helmholtza... |
Quote:
Evo sta je Eomsy tamo napisao: Quote:
bogi |
Ne razumem.
Samo sam hteo da ka?em, da ne bi bilo lo?e da bi napravio merenje prije dok je stavio kutiju u dnevnu sobu i posle, iako je dnevna soba puna ili prazna (verovatno namje?taj). |
Quote:
pozdrav bogi |
aha... pa u takvom slučaju poslao bih ja curu njezinoj majki malo na odmor:D
|
Quote:
@ Zoki Misli? sa Ovim Helmholtzom R60? To tek idući tjedan, kada sve opet vratim dolje u podrum (odnosno kad u?timam i preostale dvije kutije), jer mi se ba? ne seljaka oprema amo tamo, a i kutija ima vra?ki kila ... :D |
Quote:
pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 04:38 AM. |