Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=117)
-   -   kontrapunkt (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33900)

alfom 07-06-2010 11:32 PM

Re: kontrapunkt

No sikiriki za sve. Evo primjer 'odstupanja' :

http://www.youtube.com/watch?v=27PuKgGHjHg

VukP 07-06-2010 11:46 PM

Odstupanja od cega?

google 08-06-2010 12:32 AM

Quote:

Originally Posted by AlmaNach (Post 281061)
Ovde pitam za specijalan slucaj mesanja tonaliteta,

U redu.

Nemania 08-06-2010 07:38 PM

Svidja mi se to! Da u ovaj nas Rumski unesemo malo i muzicke teorije u pravom smislu!

Bravo, bravo...svaka pohvala!!!:jupi:

Ja necu nista dodavati, jer ako pocnem moglo bi potrajati. :):):)

Bitch 08-06-2010 07:41 PM

...da , samo da ne bude brljanja :wink:

VukP, ako vidis da neko spamuje kontrainformacije, udri :D

Arthur 08-06-2010 08:37 PM

Ja ipak mislim da je Google svo vreme pisao off topic, a tu i tamo čak i potkačio ponekog člana ("očigledno si slep") , te ga lepo molim da se zaista udalji sa ove teme, ako ljudima ne može detaljnije objasniti "ŠTA JE KONTRAPUNKT", a ne koliko je on značajan za duhovni mir i filozofiju a-um disanja i izdisanja.
Uostalom i sam je najavio napuštanje iste, te se nadam da će biti od reči.

Arthur 08-06-2010 08:37 PM

Ja ipak mislim da je Google svo vreme pisao off topic, a tu i tamo čak i potkačio ponekog člana ("očigledno si slep") , te ga lepo molim da se zaista udalji sa ove teme, ako ljudima ne mo?e detaljnije objasniti "?TA JE KONTRAPUNKT", a ne koliko je on značajan za duhovni mir i filozofiju a-um disanja i izdisanja.
Uostalom i sam je najavio napu?tanje iste, te se nadam da će biti od reči.

AlmaNach 08-06-2010 08:56 PM

Quote:

Originally Posted by google (Post 281065)
Prvi put cujem za "mesanje tonaliteta". Primer koji si naveo je sasvim obican...

Ne znam zasto si editovao post.
Prvi deo tog posta ti nije bio ok jer pokusavas da izvrnes i banalizujes ono sto sam ja napisao.
Drugi deo ti je bio ok i to je ono sto ja pitam. Dakle konkretne situacije kad i gde moze da uleti neki akord koji ima ton koji ne pripada tonalitetu, ili jos dalje mesanje dve potpuno odvojene stvari da bi se dobila kompleksnija i zanimljivija celina (pod time sam mislio mesanje tonaliteta).
I tu me eto zanima teorijsko objasnjenje jer verujem da ga ima, a ne freelance sugestije tipa veruj svojim usima ko sljivi teoriju.

Pozz

google 08-06-2010 09:21 PM

Quote:

Originally Posted by AlmaNach (Post 281109)
Drugi deo ti je bio ok i to je ono sto ja pitam.

Nisi u pravu. Evo pogledaj objasnjenje ispod:

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 281106)
Ja ipak mislim da je Google svo vreme pisao off topic, a tu i tamo čak i potkačio ponekog člana ("očigledno si slep") , te ga lepo molim da se zaista udalji sa ove teme, ako ljudima ne mo?e detaljnije objasniti "?TA JE KONTRAPUNKT", a ne koliko je on značajan za duhovni mir i filozofiju a-um disanja i izdisanja. alom i sam je najavio napu?tanje iste, te se nadam da će biti od reči.

U redu, udaljio sam se i bez molbe. :wink:

VukP 09-06-2010 12:05 AM

Quote:

Originally Posted by Bitch (Post 281101)
...da , samo da ne bude brljanja :wink:

VukP, ako vidis da neko spamuje kontrainformacije, udri :D

Ma ja sam miroljubiva osoba. :)

Quote:

Originally Posted by AlmaNach (Post 281109)
Dakle konkretne situacije kad i gde moze da uleti neki akord koji ima ton koji ne pripada tonalitetu, ili jos dalje mesanje dve potpuno odvojene stvari da bi se dobila kompleksnija i zanimljivija celina (pod time sam mislio mesanje tonaliteta).
I tu me eto zanima teorijsko objasnjenje jer verujem da ga ima, a ne freelance sugestije tipa veruj svojim usima ko sljivi teoriju.
Pozz

Pitanje koji tonovi i akordi pripadaju nekom tonalitetu je kompleksnije nego sto se mozda cini na prvi pogled. Kao sto neko rece u svom postu, svaki akord se moze naci u bilo kom tonalitetu, s tim sto bih dodao mu se funkcija menja u zavisnosti od okolnosti. Pod okolnosti mislim na akord koji mu prethodi i akord koji sledi iza njega, pa cak eventualno i na trajanje konkretnog akorda u odnosu na harmonski ritam. E sad ako imas pitanje u vezi nekog konkretnog primer, daj, pa cemo ti vec objasniti o cemu se radi.

All times are GMT +1. The time now is 02:50 PM.