![]() |
Re: SuperMEE, profesionalni near-field monitor, funkcionalni model
Quote:
Slusanje SuperMEE zvucnika u "poluzavrsenom" Hammer studiju je bilo radno slusanje... odnosno planirani check-point u izradi akustike rezije Hammer studija... Nama (BoZo Electronics) ti monitori sluze i za testiranje akustike studija... to je jedan od razloga zasto smo i usli u dizajn studijskih monitora... Mislim konkretno na staro i brutalno pravilo... da se akustika "pravi" za zvucnike ili zvucnici za akustiku, a najbolje je i jedno i drugo zajedno praviti jedno za drugo (ovo trece je moja dopuna ovog pravila). Drugim recima, mora se imati i odredjeni nivo kontrole nad konstrukcijom zvucnika ako se zeli kvalitetna akustika... a jos je bolje imati SVU KONTROLU :mrgreen: Pogotovo ako govorimo o SVEMIRSKI VELIKOM "prostoru" koji se zove "± 3dB" ;) Poziv za slusanje SuperMEE monitora je OTVOREN i JAVAN odavno... svaki poziv smo do sada prihvatili... Uslovi su sledeci: - Domacin bira prostor u kome ce se slusati - Domacin bira muziku koja ce se slusati - Domacin mora imati nekakav "monitor controller"... sa potom za gain (moze i neka eksterna USB karta sa izlazom koji se moze utisavati)... balansirani izlazi su VEOMA pozeljni. - E... da, domacin bi trebao da prenese barem jedan monitor od kola do mesta gde ce se slusati... zarad boljeg "upoznavanja" sa njima :mrgreen: :p :) (25kg po "kanalu" :o ) Ovo predposlednje je posledica toga sto nam jos uvek nije stigao SPL-ov Volume 2, koga planiramo da nosimo na prezentacije ubuduce... ali balansirani izlazi su i dalje jako vazni... najvise zbog toga sto testiranje nece biti bas mnogo objektivno ako krenemo sa SoundBlaster kartom ili cime vec... mislim svirace sve i sa tim... ali cete cuti najvise kartu, a manje sve ostalo... Diviner, sto se tebe tice... samo javi i docicemo tamo gde kazes. :) pozdrav bogi |
Ja se potpuno slazem sa Moritzom po pitanju utisaka i ne mislim da je u pitanju zavrsena ili nezavrsena soba, vec da objektivno visoki stvarno mogu biti malo pitomiji. U momentu kad smo ih slusali kod mene, bio sam rezervisan zbog toga sto smo ih usporedjivali sa bm 15 koje jesu malo "sminkerske" i upeglane, ali u Petak smo slusali PMC novu seriju i to je definitivno ono sto bi ovaj monitor trebao da bude. Tacnije, tamo mi je taj gornji spektar taman po meri. Istina je da Bogijevom monitoru treba tek mrvica podesavanja da zasvira poput drasticno skuplje konkurencije.
BTW prica oko izlazenja reverba ima upravo veze (u najvecem broju slucajeva) sa prenaglasenim visokim opsegom, te se ljudima cini kako bolje izlaze. Tacno je samo da se oni u tom opsegu najjasnije cuju, pa to stvara utisak "boljeg reverba", sto zapravo i ne znam kako je moguce. Reverb i zvuk ne mogu (ne trebaju) biti ni bolji ni losiji nego stvo stvarno jesu. Pojacalo! To sam ostao duzan od proslog pisanja, a zamalo i sada da zaboravim jer zurim da nastavim da gledam neki strasan koncert Sheryl Crow na TV-u :) Kad su bili Boggy i Zorica do mene na testiranju, slusali smo uglavnom A/B MEE i bm 15... Najveci deo dana je prosao u tom poretku. Na kraju pita mene Boggy: "A da probamo nase pojacalo sa tvojim kutijama?" JA onako, znatizeljan pristanem. Istina, nisam ocekivao Bogznakakvu razliku, ali ajde, da probamo sve (sto vole mladi :D ). Ljudi moji... Ja sam se bukvalno usrao! Kutije kojima sam bio prilicno zadovoljan su prosvirale kao nikad ranije! Donji opseg se produbio i strasno ucvrstio, zategao, sve je odjednom postalo jasno i definisano, gornji opseg je oziveo, sve je postalo, jasnije, vece, definnisanije, transparentnije... Ja nisam mogao da verujem! Narednih sat i po sam proveo slusajuci bukvalno sve zanrove muzike na njima i sve radi savrseno. Nismo slusali jedino operu i mislim da nisam imao nista od domorodacke muzike Aboridzina, ali sve ostalo radi savrseno. Da sada ne ispadne da preterujem (a stvarno mislim sve sto sam napisao, pa jos i vise, samo bi bilo malo bljutavo da zalazim u detalje ... :) ), posle svega mi je ostao utisak da najveci deo karaktera ovih MEE zvucnika sam cuo i na mojim kad sam prekopcao na Bogijevo pojacalo. Subjektivno, tog dana me je, posle svega sto sam bio zadovoljan sa zvucnicima i sto sam lepo mixao na njima i sto se dobro cuju i sto se lako pozicioniraju, najvise odusevilo pojacalo. Zato i nisam hteo da pisem na brzinu o njemu, obzirom na emociju i utisak koju je izazvalo kod mene. Ja nisam kompetentan da se bavim tehnickim detaljima i da komentarisem bilo sta osim zvuka, ali da ne ispadne jednostran rewiev, imam i jednu zamerku na pojacalo. Najveca zamerka mi je ta da se prekidac za paljenje nalazi sa zadnje strane i nisam i dalje uspeo da sebi u glavi to opravdam bez obzira sto mi je Boggy rekao da mu je Negovanovic to potpuno odobrio kao najlogicnije resenje. U 90% slucajeva upotrebe, korisniku ce biti vaznije da se ono nalazi na prednjoj ploci i na dohvat ruke. I pored svega, i dalje mastam o pojacalu... @Boggy Ako taj neuspeli prototip sa lose postavljenim prekidacem budete bacali uskoro (a logicno bi bilo jer stvarno nema smisla... :D ), MOLIM TE DA ME OBAVESTIS O ADRESI KONTEJNERA :D:D:D |
Quote:
Ostavljamo prekidac pozadi, posto ti njegov polozaj ne smeta u sustini, a ovaj "neuspeli prototip" cemo baciti u kontejner, ciju cemo antresu objaviti ovde u ovom threadu... nadam se da sam sve skapirao :da: :) pozdrav bogi |
Ne, ne, neeeee sinko!!! Grdno gresis! Tako se ne prave aeroplani!!!!! ...
Adresu meni na PM ne bih voleo da oko kontejnera napravimo "Rumski session", vec bih voleo prilicno sigurnu varijantu, te da se licno postaram da to pojacalo vise nikome nece zagorcavati zivot s asvojim prekidacem otpozadi... Osim meni :D:D:D |
Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Zapravo i mislim da je manja razlika u kvalitetu izmedju MME i BM15 , nego izmedju Boggy jevog pojacala i RA 500 ...... i to dosta , zato si tu razliku i dramaticnije doziveo . Koliko god da je RA 500 tezak ( i cini se korektno napravljen ) mislim da je to pojacalo sa kojim se moze raditi , ali koje treba prevazici i preci na nesto bolje ..... Pozdrav |
Ziva istina...
|
Pozdrav svima
Evo kako sam i obecao... nesto kao (duzi) rezime. 11.03. ove godine je startovan thread sa dole navedenim postom koji cu pokusati malo da prokomentarisem i tako sastavim rezime: Quote:
Razvoj ovih monitora je radjen javno, na Forumu koji se bavi pitanjima muzicke produkcije u drzavama exYU. Svaka kritika je mogla biti slobodno napisana i interakcija je bila potpuna. Skoro da mogu reci da smo Zorica i ja tu pokusavali samo da ne "smetamo"... odnosno da isteramo tehnicki deo posla profesionalno, i pokusamo da ne pokvarimo nista... Cilj je bio, da ne zaboravimo, razvoj vrhunskog mixing monitora po meri coveka sa ovih prostora, bez suvisnih i sumnjivih kompromisa, ali bez "razbacivanja" novcem koga nema. Pri tom je poenta price bila u eksperimentalnom razvoju monitora kod koga ce biti sustina da ga je culo dosta ljudi iz ove branse vec u toku razvoja! Prakticno smo ga tretirali slicno kao sto vi tretirate mix... cak je i u "Promociji radova" :) (jedino je slusanje moralo da bude "Live!"). I "turneju" smo pravili ;) Quote:
Rumski SuperMEE "Test Drive" Team (abecednim redom, samo clanovi koji su javno kritikovali ono sto smo radili, na osnovu svojih subjektivnih utisaka koje su stekli tokom slusanja): 1. Alpha (Novi Sad) 2. Arthur (Beograd) 3. Bitch (Novi Sad) 4. Hollywood (Beograd) 5. Idekius (Nish) 6. Max (Beograd) 7. Moritz (Novi Sad) 8. OFF ("Uzicka Republika") 9. Oggy (Zrenjanin) Quote:
Za krajnji izgled koji spremamo mozemo zahvaliti Moritzu sa Rumskog na sugestijama ;) Evo... ekskluzivno! Slika prototipa!!!! (Mart 2006.) :) http://www.bozoel.com/SuperMEE/prviSuperMEE-800.jpg Quote:
Ovi sviraju do "postenih" 40Hz (-3dB).... a da pri tom mogu biti i GLASNI, ako treba.... toliko da morate da VICETE ako zelite da vas sagovornik koji vam je blizu cuje... (mislim da je ovo najslikovitije objasnjenje maksimalnog SPL koji mogu da naprave) Quote:
Quote:
Quote:
za kombinaciju sa subwooferom.... duplo skuplja varijanta... na zalost. Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Eto to bi bio neki rezime. Jos samo da se ponovo zahvalim SVIMA koji su ucestvovali u razvoju ovih monitora, i onima koji nisu clanovi Foruma, a i onima koji su clanovi ali nista nisu pisali o njima. :) pozdrav bogi p.s. Ako nekoga zanimaju pra-poceci... evo linka "profesionalni near-field monitor, tehnicki zahtevi" |
Ok... nastavljamo pricu :)
Quote:
MidWoofer je sasvim druga prica od onog u TB2... znaci nije isti :) pozdrav bogi |
Samo jos jedna digresija sa moje strane - imao sam ceo vikend priliku da slusam mackie 824 u reziji Radio Beograd studio 6 i zaista sam frapiran uticajem prostorije.. u odnosu na slusanje istih kod Hollywooda, razlika je drasticna.. sada mi se cine veoma "poznatim", tojest, nemam nikakve potrebe da se privikavam na njih, sto se tice srednjeg i gornjeg spektra... jedino sto i dalje stoji kao moj utisak jeste da su predebeli za moj ukus, odmah sam morao da im uradim cut na prvom podeoku (mislim da je 47hz) i malo mi je vec bilo lakse.. takodje, mana je sto izuzetno mnogo svoje ukupne snage trose upravo na basseve, tako da kada sam zeleo da u istom odnosu cujem i gornji deo spektra samo glasnije, automatski bi kretao da radi ugradjeni limiter, sto pomalo frustrira.. u prevodu mnogo lako pune prostoiju basevima, i to za moj ukus sasvim finim i mekanim... E sad me zivo interesuje, verovatno bi SuperMee mnogo bolje lezao u takvoj postavci.. meni je jedino drago sto sam se lepo "sporazumeo" sa Mackijima, na kojima cu u narednom periodu dosta raditi..
|
All times are GMT +1. The time now is 08:22 AM. |