Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=117)
-   -   kontrapunkt (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33900)

AlmaNach 07-06-2010 05:44 PM

Re: kontrapunkt

Pozdrav, pitanje za Vuka i teorijski upucene (nadam se da ne zamerate ako su mozda noob pitanja :ups:)
Konkretno me zanima sta znaci npr. F/C da li je to drugi obrtaj F dura ili ...?
Drugo pitanje, da li je pravilno recimo svirati pad C,A#,F,C (primetio sam ovu progresiju u dosta pesama), a da melodija ide u c-duru.

Unapred zahvalan, Marko!

Bitch 07-06-2010 05:54 PM

Quote:

Originally Posted by AlmaNach (Post 281041)
Pozdrav, pitanje za Vuka i teorijski upucene (nadam se da ne zamerate ako su mozda noob pitanja :ups:)
Drugo pitanje, da li je pravilno recimo svirati pad C,A#,F,C (primetio sam ovu progresiju u dosta pesama), a da melodija ide u c-duru.

Unapred zahvalan, Marko!

- ovo prvo ti znaci da sviras F dur, a C ton u basu (zvucni kvartsekstakord) - tako je - to je drugi obrtaj F dura (c f a).

- ta druga progresija - ne bih bas rekao da je u pitanju A#, nego B (snizeno ha). Razmisljaj da je to kao niz kvarti, i subdominanti.

C B F C. Ako citas od nazad vidis kvartni krug, kapiras.

nadam se da sam ti pojasnio :)

pozZ

google 07-06-2010 06:13 PM

Quote:

Unapred zahvalan, Marko!

Pitanje da li je nesto "pravilno" ili ne je besmisleno.

Bitno je da li to zvuci ili ne. Ono sto je "pravilno" ne mora zvucati dobro. Cesto neka potpuno sumanuta harmonija zvuci odlicno.

Ako se budes drzao toga sta je pravilno, a sta ne, neces uraditi nikad nista.

Da ne gnjavim, probaj sve sto ti padne na pamet i ostavi ono sto zvuci dobro.

Maiv 07-06-2010 07:36 PM

...a svaka ta sumanuta harmonija se da teoretski objasnit :wink:

AlmaNach 07-06-2010 07:46 PM

Quote:

- ta druga progresija - ne bih bas rekao da je u pitanju A#, nego B (snizeno ha). Razmisljaj da je to kao niz kvarti, i subdominanti.

C B F C. Ako citas od nazad vidis kvartni krug, kapiras.
Hvala.
Negde sam procitao da taj kvartni/kvintni krug govori izmedju ostalog i to koji se tonaliteti (ako sam se dobro izrazio) mogu harmonski mesati a da se ne pojavi disharmonija. Konkretno u slucaju c-dura, on se moze mesati sa a-molom i dva susedna durska tonaliteta g i f-durom.
U slucaju doticne harmonije pretpostavljam da je to onda f-dur koji ide na c-dur u kome ide melodija. Malo me zbunjuje progresija/kadenca, kapiram da ide tim tokom u f-duru da bi se ukoplila u c-dur (sad sam i ja zakomplikovao :banghead:)

Quote:

Pitanje da li je nesto "pravilno" ili ne je besmisleno.

Bitno je da li to zvuci ili ne. Ono sto je "pravilno" ne mora zvucati dobro. Cesto neka potpuno sumanuta harmonija zvuci odlicno.

Ako se budes drzao toga sta je pravilno, a sta ne, neces uraditi nikad nista.

Da ne gnjavim, probaj sve sto ti padne na pamet i ostavi ono sto zvuci dobro.
Slazem se sa tobom, usi ipak diktiraju a ne propisi i slicno.
No svaki savet i preporuku po pitanju ovakvih stvari (konkretno teorije) i ne shvatam kao konacno vec kao samo deo procesa kojim se moze obogatiti iskustvo. Zato sam i postavio pitanje u temi.:wink:

Pozz

alfom 07-06-2010 08:19 PM

@ AlmaNach

ne razbija se glava ba? svime ?to se na RuFor napi?e :)

Maiv 07-06-2010 09:27 PM

http://epistemic-forms.com/L-Circleoffifths3.jpg

http://epistemic-forms.com/L-Circleoffifths3.jpg

Ovo ti je kvintni/kvartni krug...izvana su durske ljestvice a iznutra molske
u zagradama ti je broj povisilica/snizilica...kao sto vidis svaka dur ljestvica ima paralelnu mol ljestvicu (ljestvicu s istim predznacima)...ljestvice koje se nalaze jedna pored druge se razlikuju po samo jednom predznaku tj. po jednome tonu i samim time su srodne...to ne znaci da ne smijes skakati izmedju ljestvica sa vecom razlikom u tonovima ali zvucat ce malo modernije:wink:

ajd molim pojedince da ne pisu postove o tome kak je teorija nebitna, ovdje se prenosi znanje a za filozofiju postoji sekcija razno:rolleyes:

google 07-06-2010 10:03 PM

Quote:

Originally Posted by Maiv (Post 281049)
...a svaka ta sumanuta harmonija se da teoretski objasnit :wink:

Mozda.

Quote:

Originally Posted by AlmaNach (Post 281050)
Konkretno u slucaju c-dura, on se moze mesati sa a-molom i dva susedna durska tonaliteta g i f-durom.

Mozes mesati sa cim god hoces, ako dobro zvuci.

Quote:

Originally Posted by AlmaNach (Post 281050)
Slazem se sa tobom, usi ipak diktiraju a ne propisi i slicno.
No svaki savet i preporuku po pitanju ovakvih stvari (konkretno teorije) i ne shvatam kao konacno vec kao samo deo procesa kojim se moze obogatiti iskustvo.

Da bi razmisljao o harmoniji, moras imati melodiju. Tri akorda koji idu jedan za drugim imaju ili nemaju smisla u zavisnosti od 1. glasa.

Evo savet: Napisi neku melodiju pa onda postavi pitanje da li mogu ta tri akorda ici kao harmonija ili ne.

Quote:

Originally Posted by Maiv (Post 281054)
ajd molim pojedince da ne pisu postove o tome kak je teorija nebitna, ovdje se prenosi znanje a za filozofiju postoji sekcija razno

Ja sam prakticar, a ne teoreticar.

Nije mi jasno kako je uopste moguce odgovoriti ako nema melodije koju prate ti akordi?

Da ima konkretan primer, moglo bi se nesto reci. Zaista mi nije jasno na koje pitanje odgovaras?

AlmaNach 07-06-2010 11:20 PM

Quote:

to ne znaci da ne smijes skakati izmedju ljestvica sa vecom razlikom u tonovima ali zvucat ce malo modernije:wink:
Hvala na prilogu.
Poznajem pomalo tu pricu oko kvintnog/kvartnog kruga, koncept i filosofiju. Nedoumice sam imao oko tog mesanja tonaliteta.

Quote:

Da bi razmisljao o harmoniji, moras imati melodiju. Tri akorda koji idu jedan za drugim imaju ili nemaju smisla u zavisnosti od 1. glasa.

Evo savet: Napisi neku melodiju pa onda postavi pitanje da li mogu ta tri akorda ici kao harmonija ili ne.
Harmonizovanje melodije meni nije problem niti sam na to mislio. Pojmovi poput tonike, subdominante, dominante i nekih bazicnih harmonskih zakonitosti odredjenih lestvica su meni jasni.
Ovde pitam za specijalan slucaj mesanja tonaliteta, irelevantno je da li u prvom slucaju svira melodija ili idu akordi, a u drugom isto ili obrnuto.

Quote:

Ja sam prakticar, a ne teoreticar.
Mene upravo zanima ugao teorije i moguca objasnjenja i sugestije u tom kontekstu. :wink:

VukP 07-06-2010 11:26 PM

Quote:

Kao sto Bitch rece, A# ja u tom slucaju B (ili Bb, u zavisnosti od nacionalnosti :) ) a melodija bi se najverovatnije kretala onda u F-duru ili C miksolidijskom modusu (koji se nalazi na V stupnju F dur lestvice i sadrzi u sebi, ocigledno, iste tonove kao i F-dur.

All times are GMT +1. The time now is 03:13 PM.