Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Promocija radova (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=94)
-   -   BRAVO Vladoooo!!!!! Pesma je vrhhhh (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26897)

zmaj 02-04-2009 02:34 PM

Re: BRAVO Vladoooo!!!!! Pesma je vrhhhh

Jel trigerovan bubanj ili...??? Vidi se da nije sniman, ali ne deluje ni kao cukan i po stilu svirke mi lici na Katchea... :)

InsaneEyes 02-04-2009 06:14 PM

Quote:

Originally Posted by zmaj (Post 240777)
... i po stilu svirke mi lici na Katchea... :)

"Manu Katche, kozha na kiku ti skache " :da::grin:

ili

"Slusaj Norisu Chache kako svira Manu Katche" :drums:

ja se izvinjavam sto zabadam nos na ovaj thread gde mi nije mesto, uzeo sam danas shaker i ceo dan smisljam svoj prvi koktel po imenu KILLER7 pa ga razradjujem povazdan

eto otkud tako veseli slogani :da:

Dushan_S 03-04-2009 07:24 AM

Čitam ja upravo ove reakcije i pijem jutarnju kafu... U kombinaciji sa spotom koji svira u pozadini, sve me navodi na interesantna razmišljanja i zaključke... Ako ništa drugo, možda bude zabavno za pročitati moje nedoumice:

- Da li je Vlado Georgijev tolika zvezda i ima toliko neverovatno dobar višegodišnji rad, da se od njega više ne očekuje solidno nego FENOMENALNO, ne korektno nego iskljjučivo inventivno, ne dobro, nego genijalno,a ako ne ispuni te visoke kriterijume zaslužuje kritiku? Ako ne dođe kući isključivo samo sa peticama u đačkoj knjižici odmah batine?
- Da li je Vlado do sada pravio neverovatno eksperimentalne i stilski raznovrsne pesme pa da se sad neko razočarava kako ova pesma nije korak napred? Čovek uradi prvi album i ono, ovacije, spasilac pop muzike. Sutra dođe i napravi to isto i odjednom sad ne valja, to treba bolje. Nije da sasvim kapiram.
- Da li Vladu treba upoređivati sa lokalnim nivoom, regionalnim ili globalnim? Da li treba slušati aranžman u kontekstu toga da je bolji od lokalnog, srpskog Vlada G klona, albuma neke Cro pop zvezde ili u odnosu na Stinga? Da li treba izražavati "Jeeeeeee e vrrrrrrrrrhhhhh braaaaavoooooo" tip oduševljenja nad Vladinim radom jer je bolji u odnosu na lošu okolinu i bednu skoro nepostojeću konkurenciju ili ga treba surovo postaviti na istu takmičarsku stazu sa najvećim umetnicima ove planete pa ga onda politi fekalijama kako nije stvorio delo koje će ući u čitanke.
- Da li su neki ovde na forumu do jaja toliko da mogu onako očinski da posavetuju Vladu da bi mogao malo da poradi na sebi, i u kom kontekstu tačno to misle? Tj ja iz nekog aranžerskog ugla mogu reći da mi smeta određena "ravnoća" pesme, i da bih voleo da se još nešto desi u refrenu, ali neke pesme ljudi vole upravo zbog tog "ravnog toka" koji je prijatan sve vreme u slučaju ove pesme. Ako raja odluči da je pesma dobra, i da je hit onda je potpuno nebitno što se meni činilo da je "ravna", jel. To jest, da li je manirizam u pogledu nečega, pevanja, pisanja teksta, aranžmana, nešto loše ili dobro? Da li bi da je pokojni brka Merkjuri danas živ rekli "evo ga opet sve isto, isto peva iste fore"? (uzgred bude rečeno, digresija, svi albumi Queen iz osamdesetih koji su sad tako slavljeni i voljeni su dobijali 3- u Rollingstonu u recenzijama i bili tretirani kao pop smeće) Da li je Vlada sve bliže onima koje kritikuju što se ne menjaju, a kad se ne daj bože promene poliju ih kako je ono ranije bilo bolje? (što nije redak slučaj na zapadu)
- Sa druge strane da li sad niko ne sme ništa slučajno kritički da kaže protiv Vlade jer, bože kako sme kad sam ništa nije napravio ni blizu tome. Ona klasična dilema, neko nešto napravi, neko drugi kaže "meni ovo ne valja zbog toga i toga", onda se pojavi neko treći i kaže THE rečenicu "A ko si sad pa ti i šta si ti u životu napravio da se usuđuješ to reći". Što je naravno mnogo demagoški. Sećam se neke teme na forumu gde je Vlado svratio i nije mu se dopao feedback od ljudi koji su se nešto uhvatili toga kako im smeta reverb na vokalu, pa se malo i naljutio možda. Istina je, da kada bi svako od nas imao potrebno znanje, talenat i resurse, svako bi jednu istu pesmu izaranžirao i snimio na drugačiji način, neminovno je da se u jednoj branši dobije mnogo reakcija tipa "Ja bih to ovako" ili "Ja bih to onako", i niko nije neprikosnoven u tom smislu, jednostavno se radi o ukusima. Opet, ne videti da je nešto korektno i na mestu urađeno znači ne ceniti zanatsko umeće koje je bitno. (ili ga ne posedovati na kraju krajeva. Kad neko ne zna koliko malo ili mnogo rada i znanje treba za nešto, onda je lako kritikovati)

- Da li važi jednačina po kojoj, što se više para potroši na spot, to je pesma bolja? Da li je spot lepši ako se snimi u veneciji nego na nekoj od mnogih prelepih lokacija kod nas? Kakve su to devojke koje se bave time da vas čekaju ispred bajkerskog kluba, beže kolima, i onda pošto je tip ekstremno loš vozač, one pobegnu pola kilometra ispred, taman dovoljno da uđu u svoj privatni helikopter i odlete, sa dubokim osećajem emotivnog zadovoljenja što sa visine od 30 metara gledaju bivšeg ljubavnika kako pati na heliodromu. Pri tome se tip priseća kako su se romantično šmekali iz čamaca sa 10 metara razdaljine. Konačno, cenio bih savet, gde mogu da upoznam takve devojke i da im stavim na raspolaganje svoj crni pojas u umeću oralnog seksa zarad vožnji čamcem i helikopterom, redovnih poseta veneciji i prezrivo začikavajućih pogleda? I da li je uopšte u redu da sad ja ovako saopštavam da mislim da je spot uprkos uloženoj sumi ni za glavu ni za rep?

- Da li bi bilo društveno korisnije da je telenor sponzorisao deset spotova nekim drugim umetnicima nego jedan skup Vladi (da je on živ i zdrav, nego, zaista, da li to pomaže nekome osim njemu samom, i da li se mi kulturno uzdižemo jer je te pare telenor dao njemu a ne Stoji ili Miroslavu Iliću) Ili da je Vlado snimio spot za pola para a za ostalo kupio nekoj domu za nezbrinutu decu TV, Dvd player i dao im na poklon disk sa svim svojim spotovima, da gledaju na miru, da li bi to bilo humanije i istovremeno bolja reklama?
Opet, on je čovek kao i neki drugi lepo sebi snimio Hi budget spot, on na račun sponzora, neki drugi na žalost na račun države, što je sve opet super u poređenju sa time da ne znam... Bebi Dol može da uzme onolike pare za organizovanje tezge na kojoj se sviraju bitlsi, da mi plaćamo od pretplate govnoviziju, i da su neke druge osobe zaslužni umetnici i primaju penziju od države. I tako ti. Možda je iza cele zamisli sa spotom stajala najbolja namera da se napravi nešto zaista sjajno i dobro, pa moj šaljivi cinizam nije opravdan, kakav god da je rezultat na kraju.

kad se sve sabere Vladu nisam lično upoznao ali je na glasu da je pozitivan kao čovek i nekako mi je toplo oko srca, priznajem, da je neko ko je ok poštovan zbog svog muzičkog delovanja, sa obzirom kakva sve g...na defiluju unaokolo. Sa druge strane, jao jednoj državi koja je stigla u taj stadijum da je postalo "umetnički" i "kulturno" snimati pop pesme, jer je sve ono ostalo toliko loše i nekulturno. Onda lepo svi da kupimo diskove grupe Toto i puštamo ih sa osećanjem da slušamo nešto visoko umetnički postavljeno, takoreći avangardno. Dakle, Vlado je jedan kvalitetan pop mainstream udarnik koji to što radi dobro, i ne znam šta bi trebalo očekivati tačno od njega a što sad ne postoji neko ko treba da se bavi inovacijama i da radi nešto novo, drugačije, specijalno, itd, ili što ne postoji mehanizam da se takvi kvalitetni ljudi podrže, to nema nikakve veze sa Vladinom novom pesmom i izletom do venecije.

Tu negde kontam i da je suština celog razmimoilaženja u viđenjima.

zlobisha 03-04-2009 10:19 AM

@Dushan_S:

Čoveče, o'ladi ti se kafa... ;)

Nicolla 03-04-2009 10:23 AM

samo jedan OGROMAN respect za ovo jer je spot stvarno dobar...
i trebao je da se pojavi jedan ovakav izlet sa ovolikim keshom i sa ovako lepim spotom...

balthazaar 03-04-2009 11:23 AM

Evo i ja načeh jednu jutarnju kaficu, pa reko da pokušam da prokomentarišem Dušanove nedoumice...

Prvo moram da kažem da mi se poređene sa Queenom u kontekstu manirizma čini poptupno van smisla! Ako su "Another one Bites a dust", "Boemska Rapsodija" i " I Want To Break Free" slično, ili isto-manirske pjesme - onda stvarno ne znam koje i čije to nisu!? Manirizam iz ugla estetike nije nešto poželjno, a ni konstruktivno. Međutim, ima ljudi koji se "uvirijede" ako se vezano sa muziku pomene bilo kakav umjetnički aspekt, jer izgleda da muzika za njih spada u domen ekonomije i biznisa, a ne estetike! Tako da o nečijem novom singlu ili albumu pričamo kao o nekom događaju na berzi , ili pak pijaci. Znači, raspravljamo koliko je uloženo, koliko će se vratiti, koliko je plaćeno, koliko će se platiti itd. Često imam osjećaj da je ovo forum za razno-razne PR menadžere i ekipu, a ne muzičare i stvaraoce.Ja se iskreno izvinjavam što uzurpiram koncepciju čitave priče, ali prosto nečije djelo , osim u EPP kontekstu, gledam i u umjetničkom...Poznato je da u estetici postoje katogorije stvaraoca i primaoca - koliko je potrebno smilsa nešto da se stvori - u drugom pravcu je potrebno smisla i talenta da se nešto primi kao umjetničko djelo! Svi downloadi , sve pare, sva slušanost i popularnost , pogotovo današenje vrijeme, dođu i odu kao rukom odnešeni. Šta, međutim, može da bude veći uspjeh jedne pjesme nego da naiđe na prave primaoce - e , u tom slučaju ta pjesma nadživi i autora, i vrijeme, i trendove , i valute...ko ne razumije značaj toga - ja mu stvarno ne mogu ništa...Da se vratimo u kontekst Vlada Georgijeva...Ja sam lično kao primalac - slušalac ( a, ne kao neki poduvaner što se našao da Vladu dijeli profesionalne savjete) sugerisao, i stojim iza toga, da on umjetnički ne evoluira. Dušan je naveo kako je prošli album izazvao oduševljenje, a sad kad je "opet uradio to isto" - počinju negativne kritike. Upravo si sam Dušane objasnio suštinu toga - to je cijena toga ako uradiš nešto dobro - od tebe se očekuje da nadmašiš samoga sebe. Ako fudbaler jednom , na jednu fintu uspije da zabije golčinu - neće mu uvijek paliti ista finta. Ja lično volim "one way wonders" - ljudi naprave čak jednu jedinu pjesmu koja prođe i to je to - ali te pjesme često traju ...iako taj autor možda pokušava da ponovi nešto tako uspješno - prosto mu ne ide.Za mene vrijednost pjesme i autora ne određuje kvantitet slušanosti u datom trenutku - već vrijeme. Tj. koliko će pjesama da traje a da je ne proguta zaborav. Današenje vrijeme je takvo da se ljudi podjednako sjećaju nekog platinastog hita posle par godina, kao i nečije pjesme što nikad nije izašla iz kompjutera. Pitanje "Šta je ko uradio?" onda postaje jako realtivno - to će da pokaže vrijeme. Kad kopam po internetu i nađem nešto staro 20, 30, 40, 50 godina - a to nosi neku van-vremensku energiju i emociju - e ,taj je nešto uradio! Koliko god ga neki pljuvali i bivali malicozni prema njemu, Brega je , na primjer "nešto uradio" dok se i sam nije potrošio...

Da se razumijemo...pop muzika , da bi bila pop muzika mora da sadrži - u večoj ili manjoj mjeri kič. Kič se često identifikuje sa šundom. Kič i šund nisu nikako jedno te isto. Kič spada u umjetničku kategoriju, dakle kič je ona umjetnost koja se stvara da bude dopadljiva - znači ima neku umjetničku vrijednost, dok je šund nešto što baš nema nikakvu vrijednost - dakle, smeće! Mnogi često prave veliku terminološku grešku nazivajući turbo-folk kičom! To je golemi kompliment za trubo-folk :D Ovo pričam zato da objasnim da sam dobro svjestan da pop muzika mora u sebi da sadrži taj jedan pozitivan momenat kiča - upravo je taj dopadljivi element čini popularnom muzikom. Tako da se razumijemo da ja ne govorim ovdje o nekim avangardnim zaokretima!

Što se tiče te neke kategorije muzike koju stvara Vlado Georgijev - Meni je tu neprikosnoven Oliver Mandić (samo nisam sigiran da li je Oliver bivao kompletni autor na svojim pjesmama) Oliver nije snimio puno pjesama, ali mu svaka pjesma ima svoj šmek za sebe , a ujedno i njegov prepoznatljiv stil. Tako da mi je on najbolja demonstracija te potrebne raznovrsnoti o kojoj pričam. "Smejem se, a plakao bi" - vrhunski ukombinovan funky zvuk u naš pop kontekst, a sa druge strane - "Pitaju me, pitaju" - sa ukusom iskorišćen orijentalni šmek - i što je najbitnije - pjesme mu traju! Da se ne bih opučao obajšnjavanjući - neka mi oliver bude referenca za raznolikost o kojoj pričam!

Sa druge, strane , Vlado je vrhunski muzičar- aranžer i solidan pjevač. Od toga što je on uradio do sad - nešto će se sigurno odvojiti i potrajati! Međutim stvarno bih lagao ako ne kažem da mi se čini da su mu se počele trošiti muzičke ideje - sve se troši, pa i ideje. Možete me linčovati i proglasiti za bilo šta - ali ja nemam potrebu da da se nikome dodvoravam , a niti sam, što bi se moderno reklo "hejter". Govorim strogo kao slušalac sa umjetničkog aspekta. Ja nisam nikakvo producentsko, niti aranžersko ime da govorim iz pozicije tog autoriteta. Ja sam kompozitor -programer-aranžer amater koji iskreno voli muziku i govorim sa pozicije autoriteta nekog ko je sa 10 godina slušao stvari koje neki ne shvate , niti počnu da slušaju čitavoga života. Dok su moji vršnjaci slušali dječije pjesmice , ja sam insitirao da mi se nabave albumi SMAK-a, a već sam preslušao sve što sam imao od Azre :D . Tako, da bez, lažne skromnosti, mislim da imam dovoljno autoriteta kao slušalac da kažem to što kažem....

e da....zaboravio sam da dodam uz osvrt na Dušanov post...mene stvarno najmanje u životu zanima fensi spot koji mu je finansirao Telenor kao i šta je Telenor mogao sa tim novcem...Slobodno neće nahraniti ni gladne ni, žedne...tako da me baš briga za njih, njihovu lovu i spotove...komentarišem muziku...a, spot nije vrijedan komentara...koliko god uložili i makar ga snimali na Marsu - moje sviđanje ne može da se "kupi" tako...to su neke od onih stvari što su sa jedne skupe, a sa druge strane jefitne. Tako isto mislim i za muzičku produkciju - to što Vlado ima tako moćan studio - daleko je od toga da on za mene bude "bog" i da padam ničice pred svakom pjesmom koju on pusti. Ja jasno odvajam muzički i produkcijski kvalitiet...Vlado je imao oba, ali mislim da ovaj prvi ne razvija..eto time ću zaključiti ovaj moj skromni referat , dodavši jednu već patetičnu , ali istinitu frazu - " Ne može se sve kupiti novcem"

zmaj 03-04-2009 12:07 PM

Au... ovaj topik cemo morati da podelimo u tomove:grin: Dok vi ovo ispisaste, Vlado je verovatno snimio jos dve pesme:D

balthazaar 03-04-2009 12:13 PM

Pa, Vlado fino uz CD izda i par tomova " Osvrti i Ogledi " :P:D

awacs 03-04-2009 01:24 PM

Quote:

Originally Posted by balthazaar (Post 240922)
Evo i ja načeh jednu jutarnju kaficu, pa reko da poku?am da prokomentari?em... .................... ... ........ ....... . ........

Svaka ti je dobra, a glupo mi da citiram ceo tekst :wink: Ja bih samo jo? malo dodao:

Potpuno si u pravu za kič. U pop muzici - ni?ta bez njega. Ima jo? par stvari koje su bitne, koje si čak i nagovestio, ali ih nisi imenovao: muzikalnost i ludilo. Kod Bregovića i Mandića postoji spoj ta tri elementa (dodu?e kod G.B. je to ludilo svesno projektovano, ali do?ivljava se kao takvo, a to je va?no).

Kada ka?em ludilo, ne mislim na kliničko stanje, nego na jednu dozu distance u odnosu na samog sebe, nekakvu malu ?izofreniju koja te tera da sam sebi ka?e?: "e, dru?e, ovo je bre dosadno, smorio bih se da ovo čujem, ova pesma ti se već vrti po kafićima i iPodima, za?to je opet snima??"

Iznenada sam shvatio da me mrzi da pi?em, pa ću samo da zaključim - V.G. je jako muzikalan čovek, ima dovoljno kiča u njegovom stvarala?tvu, ali ludila/distance/ironije-prema-samom-sebi ni od korova. Zato pesme koje pi?e verovatno neće pre?iveti "sud vremena", ali da li je to uop?te va?no?

Ne zanima Vlada da li će njegovu muziku za dvadeset godina slu?ati klinci i klinke koji nisu bili u planu kada su te pesme objavljene. Tada će verovatno imati svoj hotel ili marketin?ku agenciju. Ili će postati glavni zastupnik Audija za Zapadni Balkan. Svejedno.

Ljudi, ne sekirajte se vi za Vlada, mislite o tome čemu vama slu?i muzika. Pa je u tom smislu i stvarajte.

Pozdrav

InsaneEyes 03-04-2009 01:38 PM

Quote:

Originally Posted by balthazaar (Post 240922)
..eto time ću zaključiti ovaj moj skromni referat , dodav?i jednu već patetičnu , ali istinitu frazu - " Ne mo?e se sve kupiti novcem"

ima jedna stara odlicna od motorhead-a: "Love can't buy you money" :)

sve perfektno receno Awacs, stvarno jedino sto me odbija od V.G.ovih pesama je to preozbiljno shvatanje sebe samog, cak i James Bond ima smisao za humor

ups, opet ja kritiziram,:banghead::D peace OUT!

(ali bi bilo bas dobro bar nekad neku foricu, neku kontradikciju, fazon da ubaci u koncept predstavljanja svog avatara, bio bi bombona:da:)

All times are GMT +1. The time now is 10:20 AM.