Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   ***low End Theory*** (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24114)

awacs 17-01-2009 02:22 AM

Re: ***low End Theory***

Quote:

Originally Posted by Reinhardt (Post 231519)
jest,za to ?to je namjenjena radi vrhunski,
radim na pod xt pro-u vec neko vrijeme..

ali nazalost, pravi zvuk dolazi prvenstveno iz namota trafoa, IMHO

U pravu si za trafoe, ali na sreću pravi zvuk ipak dolazi iz nota i prstiju koji sviraju te note u pravom trenutku. Sve drugo je tlapnja. Zato me i ne interesuje da li je zvuk neke sprave koja je emulirana kroz UX2 "autentičan", nego da li je upotrebljiv kao "neki" zvuk koji mo?e da se svira u realnom vremenu i da prenese muzičku ideju na medij za snimanje.

Jbg, insistirati na autentičnom gitarskom "trafo" zvuku je podjednako bespredmetno kao insistirati na autentičnom zvuku koncertnog klavira ili nedajbo?e ciganskog duvačkog orkestra (grand cassa + dobo? + tuba + 2x bariton horna + kornet + truba). Ti zvukovi mogu da se istinski do?ive samo in vivo.

Ono ?to izlazi iz zvučnika nije ni gitara, ni klavir, ni ciganski bend nego ne?to ?to bi trebalo da podseća na te originalne izvore. Eto, samo u tom smislu UX2 je fenomenalan. Malo li je za <200?? :D

Pozdrav

idekius 18-01-2009 09:03 PM

Quote:

Originally Posted by Reinhardt (Post 231519)
jest,za to što je namjenjena radi vrhunski,
radim na pod xt pro-u vec neko vrijeme..

ali nazalost, pravi zvuk dolazi prvenstveno iz namota trafoa, IMHO

Jesi li probao da kombinuješ pod i neki bolji preamp? Ili pod i pojačalo? Ili da ideš u neki lep preamp, pa iz njega u neki bolji AD, pa iz AD digitalno u Pod, pa iz Poda preko USB-a u računar i izbegneš njegove konvertore na taj način? :rolleyes:

Jesam ga zakomplikovao, ali... nije nelogično ;)
Sam sebi zvučim kao jedan naš više puta banovani član, ali... he, he.. valjda neću i ja zaraditi ban zbog ovoga :)

Reinhardt 18-01-2009 09:50 PM

Quote:

Originally Posted by idekius (Post 231752)
Jesi li probao da kombinuje? pod i neki bolji preamp? Ili pod i pojačalo? Ili da ide? u neki lep preamp, pa iz njega u neki bolji AD, pa iz AD digitalno u Pod, pa iz Poda preko USB-a u računar i izbegne? njegove konvertore na taj način? :rolleyes:

Jesam ga zakomplikovao, ali... nije nelogično ;)
Sam sebi zvučim kao jedan na? vi?e puta banovani član, ali... he, he.. valjda neću i ja zaraditi ban zbog ovoga :)

pitanje na mjestu..
pod xt sam kombinirao sa avalonom 737 i presonusom adl600 u dosta kombinacija,
i u onome sto sam najvise trebao-nisam uspio (prave,tvrde,masne ritam gitare koje ce dobro sjesti u mixu)

za sve ostalo je odlicna sprava..interface,reamp,sve te d?id?a-bad?e su okej za instant uradak, al ponavljam; bez trafoa i ozvučavanja kabineta
nema (bar za sada) alternative za rock riff..

Reinhardt 18-01-2009 10:07 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 231546)
U pravu si za trafoe, ali na sreću pravi zvuk ipak dolazi iz nota i prstiju koji sviraju te note u pravom trenutku. Sve drugo je tlapnja. Zato me i ne interesuje da li je zvuk neke sprave koja je emulirana kroz UX2 "autentičan", nego da li je upotrebljiv kao "neki" zvuk koji mo?e da se svira u realnom vremenu i da prenese muzičku ideju na medij za snimanje.

Jbg, insistirati na autentičnom gitarskom "trafo" zvuku je podjednako bespredmetno kao insistirati na autentičnom zvuku koncertnog klavira ili nedajbo?e ciganskog duvačkog orkestra (grand cassa + dobo? + tuba + 2x bariton horna + kornet + truba). Ti zvukovi mogu da se istinski do?ive samo in vivo.

Ono ?to izlazi iz zvučnika nije ni gitara, ni klavir, ni ciganski bend nego ne?to ?to bi trebalo da podseća na te originalne izvore. Eto, samo u tom smislu UX2 je fenomenalan. Malo li je za <200?? :D

Pozdrav

govori? pravo, ali čini mi se (bez uvrede) da iz tebe govori glazbenik, a ne
producent, tj. osoba koja se ozbiljnije bavila snimanjem (mixanjem) drive
gitara,

jer vrhunska oprema se pokaze u svome pravom svijetlu tek u zadnjim fazama produkcije IMHO

npr.nekoliko sam puta kod koristenja novih (boljih) micprea
lupao glavom, za?to dadoh tolke pare za komad opreme kad sam isti snimak mogao odraditi sa behr.T19xx...
sve to do faze kad je trebalo odraditi mix

Max 19-01-2009 09:54 AM

Quote:

Originally Posted by Reinhardt (Post 231767)
govoriš pravo, ali čini mi se (bez uvrede) da iz tebe govori glazbenik, a ne
gitara,

Raspitaj se sa kim pricas :)

Mozda Awacs malo davi sa porukama , ali je svakako jako puno uradio u nasoj muzici . Od grupe " U skripcu " preko " Familije " itd ....

A imao je svoj studio kad ( ja mislim ) jos pre 20 ak godina ....

Pozdrav

Max 19-01-2009 09:56 AM

Quote:

Originally Posted by Reinhardt (Post 231760)
pitanje na mjestu..
pod xt sam kombinirao sa avalonom 737 i presonusom adl600 u dosta kombinacija,
i u onome sto sam najvise trebao-nisam uspio (prave,tvrde,masne ritam gitare koje ce dobro sjesti u mixu)

Probaj besplatni JCM 900 ( imas ga u sekciji za besplatne plagove )

Pozdrav

awacs 19-01-2009 11:35 AM

Quote:

Originally Posted by Reinhardt (Post 231767)
govori? pravo, ali čini mi se (bez uvrede) da iz tebe govori glazbenik, a ne
gitara

Pa za?to bih bio uvređen? Nismo valjda mi muzičari građani drugog reda :wink:? Dodu?e, bavio sam se i snimanjem, ali priznajem da nisam snimao bendove u kojima je zvuk gitare diktiran ?anrom. Opet, čak ni kao gitarista nisam gajio feti? prema zvuku. To prevashodno zato ?to i nisam ba? neki gitarista, pa sam se vi?e oslanjao na "fazone i fore" nego na instrumentalističko umeće.

U pravu si ti - trafo je trafo a emulacija je emulacija, i svaki gitarista koji dr?i do svog zvuka bi trebalo da ima svoju opremu i da je vucara sa sobom po studijima. Ali bi svaki studio trebalo da ima makar neki Toneport, čisto ako naiđe neka budala poput mene :D

Pozdrav

awacs 19-01-2009 11:45 AM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 231818)
Raspitaj se sa kim pricas :)

Mozda Awacs malo davi sa porukama , ali je svakako jako puno uradio u nasoj muzici . Od grupe " U skripcu " preko " Familije " itd ....

A imao je svoj studio kad ( ja mislim ) jos pre 20 ak godina ....

Pozdrav

Hehe, ma nije to važno. Nisam sklon življenju od stare slave :wink: A taj studio je fakat bio krš i lom, čak i za tadašnje pojmove. Snimali smo doboš AKG-om D212, a kick nekim prastarim Binsonom. I imali samo jedan kondenzatorski Nakamichi (mala kapisla) koji smo kupili od Habića (koji ga je pak kupio od Slowstara). Nismo uopšte imali kompresor, a za gate smo koristili Vračev SEQ ProOne. I Midiverb 1 je bio jedina "prostorna mašina" :rotfl::rotfl::rotfl:Užas.

Pozdrav

Reinhardt 19-01-2009 06:00 PM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 231818)
Raspitaj se sa kim pricas

Max,uz duzno poshtovanje, ne znash ni ti s kime pricas,
koliko sam albuma i kome uradio..

Awacs, moja digresija se odnosila prvenstveno na tvoj emotivniji pristup cijeloj problematici, pa sam zato pomislio da je u pitanju gitarista, a ne producent

pozz

Max 20-01-2009 11:50 AM

Quote:

Originally Posted by Reinhardt (Post 231877)
Max,uz duzno poshtovanje, ne znash ni ti s kime pricas,
koliko sam albuma i kome uradio..

Trenutno je irelevantno , jer niko nije doveo u pitanje tvoje znanje .... zar ne ;)

A uvek je lepo imati na forumu nekoga ko nesto zaista i radi 8-)

Pozdrav

All times are GMT +1. The time now is 07:36 PM.