![]() |
Re: PRESONUS Firepod - 96KHZ "malo sutra"
Jako je bitno koliko je "dugacka" ta pila, odnosno koliki je period pulsnog signala. Signal frekvencije 22050 Hz sasvim je dovoljno predstaviti sa 2 tacke ali po periodi (koja se mjeri u mikrosekundama) a ne sa dvije tacke u sekundi. Veca frekvencija zahtijeva vecu rezoluciju u vremenu odnosno sto vise odmjeraka po sekundi.
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
... odnosno signal frekvencije 22050Hz pravi 22050 oscilacija u sekundi a svaka od njih se predstavlja sa dve tacke... |
Quote:
...ovde sam se vec izgubio :da: Pozz |
Jos sredinom 80-tih je kod nas bio stampan jedan vrlo koristan uzbenik (moram da prevrnem po ormanu jer sam ga imao), gde su vrlo jednostavno ljudi objasnili kako to sve u teoriji funkcionise. I nus pojave u praksi. Ja sam ga procitao pre 20 godina i mislim da bi bilo korisno ga pronaci. Udzbenik se zvao Digitalna Tehnika ali se autora nesecam pa ako ga pronadjem javicu.
|
Pa sta ti uopste tvrdis na kraju???
Dolazis na moju pricu da ti je za signal od 22050 Hz potrebno najmanje 44100 odmjeraka u sekundi da bi ga kvalitetno predstavio. Tek za signal od 1 Hz dovoljno ti je 2 odmjerka u sekundi. Covjek oko kojeg smo se zakacili kaze da se sinusoida frekvencije 22050 Hz predstavlja sa dvije tacke kad je odmjeravas sa 44,1 KHz. Ja kazem jeste ali sa dvije tacke po periodu a ne po sekundi sto se razlikuje kao nebo i zemlja. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 04:15 AM. |