Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Test mix - kanali za vezbanje... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28658)

Bockie 22-07-2012 12:41 AM

Re: Test mix - kanali za vezbanje...

Bravo čika Muzzy, lep rad...:thumbsup:

Jbt, sad videh da ovaj thread ima skoro 30.000 pregleda...:shock:...!

MUzzY 22-07-2012 12:59 AM

Hvala :)
Uradicu sutra jos jednu verziju, neke ideje su mi pale na pamet al' pregoreo sam veceras, koncentracija - 0.

Da je srece pa da ima 30'iljada mikseva...

MUzzY 22-07-2012 06:22 PM

http://dl.dropbox.com/u/31367646/The...mb%20mix4m.mp3

Eto ga "final".
POz! :)

Plishani 22-07-2012 08:45 PM

@MUzzY
Super! Potpuno različito od onoga ?to sam ja čuo u materijalu. Uspeo si da od njih napravi? ozbiljne svirače!

MUzzY 23-07-2012 05:27 AM

Ma muzika je odlicna, brljotine su nebitne.

Preslusah danas sve ove mikseve u studiju i mislim da sam propisno preterao sa kompresijom po elementima...
Vasin mix mi je i dalje pun pogodak.
Gosn' Vaso, da li bi napisali koju rec oko ideje iza ritam sekcije? Potpuno prirodno sedi svom prostoru. Sta si mu radio? :)

awacs 23-07-2012 11:45 AM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 331286)
Ma muzika je odlicna, brljotine su nebitne.

Preslusah danas sve ove mikseve u studiju i mislim da sam propisno preterao sa kompresijom po elementima...
Vasin mix mi je i dalje pun pogodak.
Gosn' Vaso, da li bi napisali koju rec oko ideje iza ritam sekcije? Potpuno prirodno sedi svom prostoru. Sta si mu radio? :)

Kao prvo, fala na pofalama ;)

Trenutno nisam pri računaru, pa pi?em koliko me sećanje slu?i...

Mislim da uop?te nisam koristio kompresiju na pojedinačnim elementima bubnja, nego samo na drum folderu (radim u Reaperu, to je zapravo "sub grupa" u ostatku svemira). Na pojedinačnim elementima sam imao samo Reaper-ov ReaEQ, a na grupi samo Stillwell Rocket, al' onako "momački" navijen, pa sa najsporijim attack time-om. Nikakva paralelna kompresija, straight "drum group". Ono čega se pak dobro sećam je da sam na Overheadima poprilično (i vrlo ?iroko) skinuo negde oko 5k (bell) :shock: i da je to pomoglo da bubanj ode u drugi plan, a i bio mi gu?t da sve bude nekako tamnije i mek?e.

Od reverba: na bubnju Redline Reverb, preset "Redline 300 Studio B" (jedan od meni omiljenih) koji mislim da nisam ni "čačkao". Pa sam u njega slao pomalo i iz nekomprimovanih pojedinačnih kanala i iz komprimovane grupe. Mislim da nisam slao iz Overheada... e da, valjda na dobo?u pored Redline-a ima i Valhalla Room-a koji mi je inače slu?io za mu?ki vokal i hor.

Sad, mo?da je bez veze da ti na pohvalu uzvraćam istom merom (ja tebi"serdare", ti meni "vojvodo"), ali ?to reče Pli?ani - stvarno si ih odlično spakovao.

Pozdrav,

Vasa

MUzzY 23-07-2012 01:20 PM

Znaci taj Redline zvuci "za sve pare" :)
Najvise me je interesovalo kako si bubanj spakovao tako "realno" u sobu i pitao se koji reverb koristis jer sam jako tesko provalio da je digitalija u pitanju. Odlicno odmeren reverb time i dobar stos sa EQ-om na overima!

Ja se poslednjih nedelja igram sa savetom Joe West-a (koji je dao u jednom od onih webinara sa waves sajta) da sa C4 na drum bus-u (grupi, kako god) oblikujem ton i koristim ga kao limiter/EQ. Mnogo mi se dopada taj pristup, pogotovo ako su overi snimljeni dobro. E sad, moja stara boljka "jos, jos, jos, jos, jos..." (zvukA :D) me dovede do toga da preteram u kolicini kompresovanih elemenata ali procice me to dok ne pohvatam kako tacno radi svaki od kompresora koji mi je na raspolaganju :)
E da, sve je sabrano kroz NLS :)
Bas mi je drago da vam se dopao moj mix!
Pozdrav!

awacs 23-07-2012 02:11 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 331296)
Znaci taj Redline zvuci "za sve pare" :)

Pa da :). Na prvu loptu me je kupilo to ?to su mu svi parametri u jednom jedinom "prozoru" i pride nema zalamanja sa room/chamber/plate/hall/whatever algoritmima nego "?ta uradi? - to ti je" :)

Ali generalno govoreći, informacija koja se ?alje u reverb je podjednako va?na koliko i kvalitet samog reverba. Na kraju dana (termina), instrument i njegov prostor prave "jedan zajednički zvuk". U tom smislu, informacija koja se ?alje ka reverbu je podjednako va?na kao i sam reverb. Nekad insertuje? poseban EQ na send ka reverbu, nekad "unakazi?" osnovnu informaciju zato ?to tako unaka?ena dobro radi sa reverbom. ?to bi rekao Sa?a Habić: "vrti? dugmiće dok ti se ne svidi rezultat".

Pozdrav,

Vasa

Everbeatz 23-07-2012 02:38 PM

Evo, odvojih danas malo vremena da uradim mixic - super stvar! Bas mi se dopada vibe.

https://dl.dropbox.com/u/16074369/th...ked%20lamb.mp3

Kasnije cu odvojiti vremena da prokomentarisem ostale mixeve. Za sad sam samo skinuo Vasin mix - odlicno! Jedino mi smeta ta cinela na par mesta, prejako udara i pokrije sam vokal na tim mestima. U opstem smislu mi mix 'radi' tj izneo je bas taj vibe koji je, po mom skromnom misljenju, i trebao da se iznese.

Preslusao sam i Muzzy-jev mix - isto dobar, malo 'prepaljen' za ovu vrstu svirke, ali super je cuti razne pristupe.

MUzzY 23-07-2012 03:03 PM

Jos jedan mix sa dobrim odnosima :) Kul skroz. Mozda malo tamniji bubanj nego sto bih voleo ali to je vec pitanje ukusa.
Ali, fali mi malo vece kontrole duvaca. Zvuci nekako kao da ti nisu bitni u celoj prici (u sta ne verujem, naravno).
Moram opet da upalim projekat, nema druge :D

awacs 23-07-2012 04:00 PM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 331302)
cinela na par mesta, prejako udara i pokrije sam vokal na tim mestima.

Istina. Imao sam dilemu da li da Overhead kanale "u?tinem" bell filterom oko 5k ili da uradim shelf cut na ne?to vi?oj tački, pa sam izabrao potpuno ludačko treće re?enje (upravo gledam projekat):

http://img717.imageshack.us/img717/7182/reaeq.png

Pretpostavljam da mi je u tom trenutku bilo uzbudljivo to ?to "high end" iskoči u prvi plan na par mesta u pesmi, jebemliga :). Danas bih verovatno uradio ne?to slično, samo na drugi način. Kao uostalom i sve drugo ?to sam ikad uradio :)

Ne umem da komentari?em tuđe mikseve, po?to svaki miks koji ima dobre odnose između instrumenata i od kog me ne boli mozak smatram dobrim (a takvi su zapravo svi miksevi ove pesme osim one Bokijeve "po?alice"). Samo da ka?em da mi je u tvom miksu Alfonsov glas prva liga (voleo bih da sam i ja malo po?ao na tu "vintage saturation" stranu), ali kanda te je poneo taj "vintage" vajb pa si se malo napreterivao sa saturacijom na svemu. Onako napamet, kad bi smanjio do?ivljaj za jedno 15-20% (?ta god to značilo) - ovo bi bio savr?en miks. Kao i Muzzy-jev kad bi malo pripitomio kompresiju, kao i od Pli?anog, Sumanutog i Voomightyja kad bi pripitomili reverbe, ili kad bih ja pripitomio činele :)

Pozdrav,

Vasa

Everbeatz 23-07-2012 04:25 PM

Vaso, svaka cas' na odgovoru - i ja sam slicnog stava kad je komentarisanje drugih mixeva u pitanju. Generalno ne ulazim u detalje nego slusam da li mi mix u globalu radi, jer ne postoji samo jedan nacin da se uradi. Jedino ako mi nesto bas prejako bode usi onda skrecem paznju.
U ovom slucaju mi se islo na tu 'dark sounding mix' stranu - nije prob odraditi da mix zvuci bright, ali mi uvek sve zavisi od konteksta i stila muzike.
Konkretno u tvom slucaju, za pripitomljavanje OH ja koristim HF limiter jer mi to bolje zvuci nego eq. Svojevremeno sam odradio neki chain koji emulira Warmth sa Fatso-a i to koristim kada nesto previse bode od 2-3k na gore.
Pozdrav

P.S. Uradio sam neku reviziju slusajuci komente koje ste mi uputili
https://dl.dropbox.com/u/16074369/th...0everbeatz.mp3

Plishani 23-07-2012 11:29 PM

Quote:

kad bi pripitomili reverbe
Ne dolazi u obzir!
Sloboda za Reverbe!

awacs 24-07-2012 12:29 AM

Quote:

Originally Posted by Plishani (Post 331326)
Sloboda za Reverbe!

:thumbsup: Reverbi narodu! Kompresori radnicima! Ekvilajzeri seljacima!

Pozdrav,

Vasa

Everbeatz 24-07-2012 10:02 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 331328)
:thumbsup: Reverbi narodu! Kompresori radnicima! Ekvilajzeri seljacima!

Pozdrav,

Vasa

E vidis, ovo objasnjava moju ljubav prema ekvilajzerima!

awacs 24-07-2012 10:43 AM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 331337)
E vidis, ovo objasnjava moju ljubav prema ekvilajzerima!

I moju!

Pozdrav

P.S. Za ovaj tvoj novi miks nemam drugu reč do "uzbudljivo".

Bockie 24-07-2012 12:37 PM

...dvoje su se tako smuvali...!

:D

Everbeatz 24-07-2012 12:39 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 331343)

E Boki ti vraze jedan:D

Bockie 24-07-2012 12:45 PM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 331344)
E Boki ti vraze jedan:D

:kiss:

awacs 24-07-2012 12:45 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 331343)

:D:thumbsup: To je moderno, 21. vek :D

Al' ?ta da se radi kad su stvarno dobri miksevi :) Ili je fora u tome ?to je sama svirka takva da trpi svakakve zloupotrebe, svejedno. Super zabava.

Pozdrav,

Vasa

MUzzY 25-07-2012 02:05 PM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 331311)
P.S. Uradio sam neku reviziju slusajuci komente koje ste mi uputili
https://dl.dropbox.com/u/16074369/th...0everbeatz.mp3

Odlican izbor snare reverba :)

Eteam 26-07-2012 02:49 AM

https://www.box.com/s/c402165ca8c52cae058d

MUzzY 26-07-2012 10:18 AM

Uh, ne znam da li si to zeleo ali dobos ubi. Po mom misljenju previse je u prvom planu. Generalno jako "prsti" ceo mix. Al'ako si hteo da zvuci onako ''trashy'', cool :)

Eteam 26-07-2012 01:27 PM

generalno sam hteo da zvuci kao da je matoro . zezno sam dobos definitivno

awacs 26-07-2012 02:59 PM

Quote:

Originally Posted by Eteam (Post 331442)
generalno sam hteo da zvuci kao da je matoro . zezno sam dobos definitivno

Ma, manje-više doboš, to mogu da protumačim kao estetsku odluku. Kao što kapiram da je miks mono da bi bio "vintage". Ali dve stvari mi baš baš smetaju:

U strofama, kad od celog bubnja praktično sviraju samo kick i timpan, na svakoj trećoj dobi u taktu (ako tumačimo takt kao 4/4) se pojavi "krc/puc" kao od čudno postavljene kompresije, ili sidechaina, ili jebemliga čega... I to me baš zalama dok slušam, pošto zvuči kao tehnička greška. Aj' napiši šta si radio.

Mnogo, ali baš mnogo je agresivno (i u smislu frekvencija i u smislu odsustva dinamike), pogotovo za pesmu koja ni kompozitorski ni aranžerski ni izvođački nije agresivna.

E sad, ako si hteo "matoro" reci na šta tačno misliš.

Pozdrav,

Vasa

Eteam 26-07-2012 03:29 PM

samo sam hteo da napravim stari raspali zvuk u tom stilu. Pesma je super. nikakvu kompresiju nisam stavljao na bubanj. Imao sam nekoliko ogromnih gresaka: posle celodnevnog rada seo sam to da miksam sa slusalicama !! bilo je kasno!, exportovao kao stereo slusao kao mono, od umora pomesao send efekte .... sve sam video kad sam vec postavio .... al sta sad

awacs 26-07-2012 05:37 PM

Quote:

Originally Posted by Eteam (Post 331449)
samo sam hteo da napravim stari raspali zvuk u tom stilu.

Evo sad sam uneo zvuk u editor da ga vidim, pa sam video ovo:

http://img837.imageshack.us/img837/2...production.jpg
:shock::shock::shock:

Ako poslušaš stare snimke primetićeš da zvuk nije "raspadnut" na ovaj način na koji si ti to uradio. Pogledaj i njihove waveforme, ako ti je tako lakše da analiziraš stvari. Mislim da se oni nisu toliko oslanjali na brickwall limitere.

Ako si bio umoran, kapiram. Svi smo ponekad umorni i svi ponekad eksportujemo pogrešne verzije (bar se meni to dešava). Zato i postoji sledeći dan i nova verzija miksa. Opet, ako si bio toliko umoran da nisi čuo koliko sve krči i puca, bolje da si odmah otišao da spavaš. Odmor ušiju i mozga je važniji od bilo kog miksa na ovom svetu.

Pozdrav,

Vasa

ca va 31-07-2012 04:40 PM

Pozdrav.
Evo i od mene mix The Soaked Lamb.

https://www.box.com/shared/6pbimtdmrh

ca va 02-08-2012 09:53 PM

Jo? jedna verzija istog

https://www.box.com/s/ddc7dee66820db75a309

percival 04-08-2012 10:53 AM

Evo da i ja probam
https://www.box.com/files#/files/0/f/0/1/f_2779337449

percival 04-08-2012 11:35 AM

sorry evo linka koji radi
https://www.box.com/s/ebf8beab8e6e0051cb91

awacs 15-09-2012 10:15 PM

Trenutno sprovodim nekakvu feng ?ui akciju na hard diskovima, pa sam re?io da uploadujem alternativnu verziju "I Saw the Light" (by The Soaked Lamb) pre nego ?to sprovedem čistku:

https://www.box.com/s/a05lkh035rxah54odff9

Pozdrav,

Vasa

MUzzY 15-09-2012 11:37 PM

Auh... lo-end = keva!!!

Znak 16-09-2012 10:28 AM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 333878)
Auh... lo-end = keva!!!

Primetno je da je svaki Vasin miks veoma definisan i kristalno jasan u niskim frekvencijama; u stvari to važi za ceo miks, sve ima definiciju, dubinu i slojevitost. Jednostavno nemam želju da pitam "kako si to postigao", jer se ovo očigledno ne može naučiti ni lako ni brzo, a bez nekog urođenog osećaja verovatno i nikada. Ipak, nije mi žao vremena utrošenog na uvežbavanje miksanja, jer bez toga ne bih čak mogao ni da uočim razliku, tj. da prepoznam ovakve bisere.

MUzzY 16-09-2012 10:34 AM

E ja cu da ga pitam :D

Cika Vaso, na cemu slusas ovo? (nesto ne mogu da iskopam tu informaciju na forumu)

Znak 16-09-2012 10:40 AM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 333890)
Cika Vaso, na cemu slusas ovo? (nesto ne mogu da iskopam tu informaciju na forumu)

Čita? mi misli. Prvo mi je palo na pamet: boga ti, na čemu on slu?a kad ovo ispadne ovako!

awacs 16-09-2012 11:32 AM

Ej braćo, polako. Prvo, nije ovo toliko dobro i "kontrolisano" u low endu. Ako možda zvuči tako onda je to više pitanje sreće nego kvaliteta slušanja. A možda i vama slušanje nije baš neko, pa jednostavno ne čujete probleme :wink:

Soba u kojoj radim je akustička katastrofa (3,90 x 3,90 x 3,20), plus ima dvoja vrata i poveliki starinski trokrilni prozor (dupli). Doduše, ima i gomila polica sa knjigama koje malo pripitomljuju flutter echo, ali ima i par ravnih površina, i sve je to još i asimetrično raspoređeno. Zvučnici su prastari trosistemski Hi-Fi Acoustic Research AR48s (>30 god, kupljeni polovni od Habića pre jedno deset godina), pojačalo Pioneer SX-3000 (zapravo receiver), sličnog godišta kao i zvučnici. A zvučnici su preširoko postavljeni (skoro 80? :shock:).

Jebiga, kako god bilo... navikao sam na te uslove. Što bi rekli MVP: za bolje znam, al' mi bolje ne treba. Malo na zvučnike, malo na sluške (Sennheiser HD 25 SP i neke Philips "consumer grade"), pa srednja vrednost, pa kako ispadne.

U ovom konkretnom slučaju jesam hteo da sve to bude tamno, debelo i mekano, mada mi se čini da sam malo preterao, ali nije to važno. Jedini razlog iz kog učestvujem u ovakvim akcijama je da ohrabrim mlađe članove. U fazonu: ako ovom matorcu nije frka da se blamira, onda mogu i ja. Pošto je jedini način da čovek nauči da miksa - da miksa. A Rumski je zgodno mesto, pošto ljudi mogu da uporede svoje rezultate sa tuđim.

Pozdrav,

Vasa

Znak 16-09-2012 12:12 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 333894)
Dodu?e, ima i gomila polica sa knjigama koje malo pripitomljuju flutter echo

Rekao bih da je ta gomila polica sa knjigama ključna komponenta. If you know what I mean - daleeeeko va?nija od najboljih apsorbera i difuzora.

MUzzY 16-09-2012 04:49 PM

E jbg. sad ... prizaj da radis na Genelecima i NS10! :P

Kod mene ima vise basa nego sto bi trebalo (tj. nije iskontrolisan) ali mi opet nije guzva u tvom lo-endu.

Everbeatz 16-09-2012 05:38 PM

Vasa radi na SSLu, ja sam ga video!!!

All times are GMT +1. The time now is 05:34 PM.