![]() |
Re: Skyline Diffusor Samogradnja
zanima me koja je razlika u tome da difuzor napravimo "zatvoren" sa svih strana, osim sprijeda naravno :D (kao što je to dema napravio na fotkama na početku ove teme) i difuzora na kojem su gredice postavljene na drvenu podlogu, dakle bez stranica desno/lijevo/gore/dolje? ima li razlike izmedju te dvije varijante?
smije li se gredice pričvrstiti vijcima za podlogu? |
Ja sam radio bez stranica, jer mislim (mozda i gresim) da je tako sam difuzor efikasniji, jer nema nista 'starije' od najmanjeg komada, tj. nishta ne shtrci preko. Takodje, ovako je lako uklapati vise komada, meni bukvalno dolazi gredica uz gredicu sledeceg difuzora. Za svaki slucaj, tiplovali smo kroz plocu velike gredice koje su na samom rubu, mada sad mislim da za tim nije bilo potrebe jer je sam lepak jaaakoo chvrst i uposte cela konstrukcija je jako kompaktna na kraju
|
Quote:
pozdrav bogi |
Nije teze..... Ja sam uzeo plocu koja je po 3, 4cm veca sa obe strane od potrebne, i zakucao letvice na 2 susedne strane. Iz tog ugla zam krenuo slaganje, i kad je zavrseno, skinuo letvice i odrezao vishak ploce
|
Quote:
Sto se tice zagovaranja ove ili one doktrine u akustici, moje licno misljenje je da su "doktrine" vise stete napravile nego koristi studijskoj akustici... Primer je Real World (ogromni difuzor, vec je bila slika), BlackBird (difuzni su svi zidovi, u 2d varijanti, takodje je bila slika), Gateway Mastering (veliki sirokopojasni fraktalni QRD). Na koju stranu krenuti, po meni, najbolje je odluciti na osnovu zvucnih (ne vizuelnih) afiniteta... a ne uklapati ljude u doktrine i sablone... pogotovo zato sto su sabloni u stvari kompromisi, a ljudski afiniteti nisu isti. Neke od pojava kod difuznog zvucnog polja, u smislu subjektivnog utiska su: - Virtuelno, akusticko, prosirenje prostorije... objasnjavam to subjektivnim utiskom da refleksija od zidova dolazi "kasnije" - Ako je difuzor dobro projektovan i konstruisan, i ako su pravilno slozeni, ako ih ima vise, onda se desava da je refleksija od njih prakticno sa quasi random vremenom... razmrljana odnosno ima vise manjih refleksija razbacanih u nekom manjem vremenskom intervalu, a ne jedna velika i precizna refleksija. Iz tog razloga, moja pretpostavka je za slucaj da je soba sa difuzorima na svim zidovima i plafonu (RES MEDIA studio, licno iskustvo!), da uho tako lakse moze da POTISNE refleksije zidova sobe jer su "drugacije" (imaju quasi random "potpis" difuzora, ali uvek isti) i usredsredi se na reverbe i tranzijente u materijalu, i time dobije ogromno povecanje rezolucije u svim dimenzijama (stereo slika sirina, visina i dubina), ukljucujuci i vremensku (reverbi i tranzijenti), i to sve, bez obzira na kvalitet i detaljnost monitorskog sistema... koji moze dodatno da doprinese, naravno. Nadam se da sam malo razjasnio subjektivni utisak difuznog zvucnog polja.. cak i onog izuzetno izrazenog. pozdrav bogi |
Quote:
Predlazes da jos struzem?:D |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Ima nekih dizajna koji uključuju i škatulju evo primjer - http://www.northwardacoustics.com/. A osnovni 2D difuzor ima separatore (Skyline ima 156 različitih dužina i zato jer nema separatora pa je optimizovan prema tome) - http://www.rpginc.com/products/hemiffusor/index.htm ili http://www.rpginc.com/products/hemiffusorw1/index.htm. I BBCjev je mišljen bez tog okvira/ škatulje ali kakva je razlika u kvaliteti difuzije bi pokazala tek vrlo komplikovana merjenja... |
Quote:
Nije isto sa separatorima i bez, tako da treba odluciti prema svojim mogucnostima... vremenskim, novcanim, fizickim... Okvir prevashodno sluzi da se poredjani elementi imaju na sta osloniti i poravnati prilikom slaganja... to ubrzava montazu jer se moze slagati bez susenja lepka za svaki element.... Naravno.. kome ne smeta da mu ivica difuzora bude malo grbava i kriva... moze i bez okvira. pozdrav bogi |
Moze bre, rekoh:)
Stavis okvire dok slozis i posle se skinu, bez problama |
All times are GMT +1. The time now is 06:33 PM. |