![]() |
Re: ***low End Theory***
Quote:
Mislio sam na liniju manjeg otpora ..... ne pricam o sustini zivota :) Pozdrav |
Quote:
Bitlsi su za svoje vreme bili potpuni astronauti i novih prilaza u produkciji i aranzmanima , malte ne svemu ..... po meni , pogresna analogija :da: Pozdrav |
Quote:
Samo sam u tom smislu pravio analogiju između Bitlsa i bilo kog lika sa foruma koji bi da snima neke svoje pesme kod kuće. Dakle, moja analogija ne stoji utoliko ?to Bitlsi nisu snimali kod kuće (mada su mogli da se otvore za kintu za svoj studio), ali to je potpuno van onoga na ?ta sam ciljao. Dva posta unazad sam napisao ?ta mislim o lo- i hi-end radnicima. Jedino ?to sam propustio da ka?em je da budala ima u svakom od ta dva tabora postoji gomila budala, ali i podosta suvislih ljudi. Najgori su oni koji bi hteli da posle ulo?enih 200? dobiju instant rezultat "do jaja", ne shvatajući da se do takvog rezultata ne dolazi ni posle ulo?enih 100K?. Ali ne pričam o njima, uostalom niko ne mo?e da zna da li je sagovornik budala ili prosto nije upućen dok ne porazgovara. Zato valjda slu?i forum. |
Quote:
A tehnika koja im je bila na raspolaganju u trenutku je bila najsavremenija u tom trenutku .... A i njihov producent je khm ..... najbolji u to vreme :) Pozdrav |
Quote:
Koliko znam Beach Boys su na albumu Pet Sounds (objavljen u aprilu 1966.) koristili osmokanalni magnetofon. Bitlsi su počeli snimanja za Sgt. Peppers' LHCB u jesen iste godine. Nije da treba preterano verovati Wikipediji, ali ovo su istorijski podaci: http://en.wikipedia.org/wiki/History...rack_recording Ma, ono ?to je taj bend učinilo velikim i revolucionarnim je odsustvo (ili tek neznatno prisustvo) predrasuda. Ima i ona priča kako su tehnolozi iz AR studija karali G. Emmericka (snimatelja) zato ?to je povezao mikrofon sa Lesli pojačalom, po?to "nije prilagodio impedanse". To ?to ka?e? da su uradili mnoge stvari PRVI takođe nije ba? sasvim tačno. Razni avangardni kompozitori (?efer, ?tokhauzen, Kejd?, ai razni mnogo pre njih) su koristili razne tehnike snimanja i manipulacije zvukom koje su Bitlsi (dodu?e PRVI) preneli u pop muziku. Jb? predrasude. Evo, dva dana sam dokon (zavr?io neku gomilu posla, a i smara me vreme napolju), pa sam se preterano raspisao. Ne zameri na ovom insistiranju na "sitnim crevima". Pozdrav, Vasa |
eto, ne znam kakvi su prohtevi za ORF ekipu i tu vrstu posla, verujem da si uspešno izneo zadatak. Opet se tu linija logike malko muti po pravcu, svakako da su i bitlsi ali i mnogi savremeni bendovi postizali odlične i muzičke i komercijalne rezultate i iz plitkih džepova. Eto, ja sam npr radio bend koji je dva albuma izdao za veliku francusku etiketu, a da su potrošili možda 15 dana ukupno u studiju, i da meni to na momente i dalje zvuči kao demos. Francuzima se dopao ceo trip, i otišlo ko alva. To me ne sprečava da ponekad poželim da si kupim skupu spravu i manem se ćorava posla. Meni eto loš mikrofon učini medveđu uslugu. Mnogo vremena pogubim na ubacivanje vokala u pesmu, i automatski menjam osnovnu produkcijsku ideju. Sve je ok, u pravu si u svojoj liniji logike, samo smo krenuli o različitim stvarima da pričamo. poz ;)
|
Quote:
Arthure, ne znam da li ti je jasno da na?i stavovi nisu ba? toliko različiti? Ja naime nemam ni?ta protiv skupe opreme, naprotiv. Skoro deset godina sam proveo danonoćno radeći kao snimatelj po studijima (paralelno svirajući po bendovima). Kao snimatelj sam gajio isti feti? prema opremi, po?to mi je svaki kvalitetan (oba?ka ispravan) aparat skraćivao vreme provedeno sa raznoraznim čudnim likovima koji su se smenjivali kao na pokretnoj traci. Ovako bih ja sa svoje strane rezimirao ovu na?u malu prepisku: 1. hi-end je zakon kada si vlasnik studija - ?tedi vreme, ?ivce, ne mora? da obja?njava? likovima koji ti plaćaju kintu za?to već osamnaesti put pomera? je..ni mikrofon umesto da prosto snimi? je..ni vokal (a pomera? ga jerbo snima? kr?inom u kr? prostoriji, pa tra?i? nekakav sweet spot da bi to ličilo na ne?to). 2. lo-end je zakon kada si ničim izazvan uleteo u samostalnu produkciju i poku?ava? da shvati? o čemu se tu zapravo radi. Nesporazum sa većinom članova foruma koji pitaju kako da opreme kućni studio je zapravo terminolo?ka. Najveći broj njih zapravo ?eli svoj atelje u kome će moći da stvara muziku (mo?da i da je smiksa). Takvi obično imaju sve vreme ovog sveta na raspolaganju. Bolje im je da tro?e vreme na smi?ljanje muzike i gre?ke i ponovne poku?aje sa B1 u ?pajzu nego da ula?u kintu (i vreme) u izolaciju zidova, u sve one stvari koje već postoje u pravim studijima. Kao kod tebe, na primer. Ako hoće superkvalitetan rezultat neka dođu kod tebe, Maxa, HeatMana, koga god. Stvarno sam se raske...o. Dosta bre vi?e. Pun pozdrav, Vasa |
eto, potpisujem od reči do reči :D
|
Quote:
Uop?te me ne zanima da li "1967 Class-A30 Top Boost" zvuči kao VOX AC30 i da li "Fuzz Pi" radi kao EH Big Muff, radi se jednostavno o gomili jako upotrebljivih zvučnih kombinacija. Dobro, kada bih imao studio i kada bi se u njemu pojavio pokojni Jimi H. verovatno bih mu dozvolio da ?rafi Marshalla koliko voli i da uznemirava kom?iluk, ali mislim da se to neće dogoditi... Hoću da ka?em - nemam studio :) Sve u svemu: DI box + gooooomila (jako dobrih) zvučnih kombinacija preampova/pedala/pojačala + 2 mikrofonska ulaza sa P48 + "osiroma?eni" Reason 4 + Ableton Live Lite 7 (ko ba? voli) + RiffWorks (kome je ba? nu?no) + mogućnost (internog) reampa u miksu + Direct Tone monitoring... za manje od 200 jevra :shock::shock::shock: Znam da je masi ljudi na ovom forumu sve ovo ?to sam napisao otkrivanje tople vode, ali ne izdr?ah da se ne oglasim. Uvek sam mrzeo marketin?ke fazone tipa "legendary tone for recording guitarists", ali nikada do sada nisam do?iveo da dođem kući i shvatim da sam dobio vi?e nego ?to sam očekivao. Ustvari jesam, ali to mi se poslednji put desilo pre par decenija kada sam kupio Framus Les Paul koji i danas posedujem... Dakle: Line6 Pod Studio/Toneport UX2 - ultimativna low-end (mada je bolje reći low-cost) preporuka kao zvučni interfejs za kućni atelje, a vlasnicima studija je već sve jasno :wink: Pozdrav, Vasa |
Quote:
radim na pod xt pro-u vec neko vrijeme.. ali nazalost, pravi zvuk dolazi prvenstveno iz namota trafoa, IMHO |
All times are GMT +1. The time now is 11:06 AM. |