Log in

View Full Version : Pitanje za Studio

Vedran
26-11-2004, 11:07 PM
Vozdra Svima.

Evo vec duze vrijeme sam na ofome forumu, ali nisam se raspisao toliko kao neki, ali sve pohvale stvarno, dosta covjek nauci ovdje, i naravno svi su fini, raja su.

Eh volio bih da mi ovi malo iskusniji Muzicari odnosno Producenti i ovi sto drze neka studija odgovore na pitanje.

Da bih otvorio solidan studio i poceo sa radom, kakva mi je oprema potrebna na pocetku ono bez ceag se stvarno nemoze do nekog profi snimka, ja predpostavljam odprilike koja je to oprema ali bih volio cuti misljenje rugih ljudi.

Znaci, kakva mixeta, microfon, da li Elektronac Bubanj ili ne, itd itd...

Pozdrav.
www.meteorband.tk

Ad Fines
27-11-2004, 09:33 AM
Ja bi ti o dgovorio al i mene drugi savjetuju.
Mogu samo reci za bubanj.Elektronac ti nece trebat to je sigurno jer nema potrebe pored danas odlicnih virtualnih bubnjara.Mozes jedino,tako sam ja radio sa alesisom d4,slozit elekticnu bateriju i pomocu elektronca svirat samplove u nekom batteryu,bfdu,groove agentu....al gubis samo na vremenu.

zmaj
27-11-2004, 05:58 PM
Mozes jedino,tako sam ja radio sa alesisom d4,slozit elekticnu bateriju i pomocu elektronca svirat samplove u nekom batteryu,bfdu,groove agentu....al gubis samo na vremenu.
Cini mi se da samo dobija na vremenu... :roll: Lakse je da bubnjar izvrti to sto treba kako treba nego da se ti maltretiras sa drum programingom...valjda :?

Ad Fines
27-11-2004, 09:05 PM
Jebena je igra od velocitya pa nadalje.Znas koji ti dobar elektronac treba da bi bubnjar preko njega prenio podatke.To bi trebali biti malo skuplji padovi.Modul isto malo kvalitetniji.Ja sam koristio alesis d4 i simmonsove elemente(padove) i nije mi bilo to to. :cry: Meni je lakse snimit neki dio i onda ctrl+d.
Neznam,svatko gleda drugacije.Iako sam bubnjar,ovako mi je pono lakse i brze,mada nekad veci dio lupam na klavijaturi.Real time :wink:

zmaj
27-11-2004, 10:32 PM
Jebena je igra od velocitya pa nadalje.Znas koji ti dobar elektronac treba da bi bubnjar preko njega prenio podatke.To bi trebali biti malo skuplji padovi.Modul isto malo kvalitetniji.Ja sam koristio alesis d4 i simmonsove elemente(padove) i nije mi bilo to to. :cry: Meni je lakse snimit neki dio i onda ctrl+d.
Neznam,svatko gleda drugacije.Iako sam bubnjar,ovako mi je pono lakse i brze,mada nekad veci dio lupam na klavijaturi.Real time :wink:
Taj real time fazon i ja praktikujem sve vise...cetiri po cetiri takta...pa kad naredjam u sepleru po 4 layera na dobos...ludnica,ko da je pravi bubnjar "cukao".

ANITA
27-11-2004, 10:36 PM

Ti si bubnjar?!! To nisam znala. Ja pokusavam Filipa (svog supruga) nagovoriti da kupi roland v-drum... jer tada bi cesce svirao i mogli bi zajedno snimati jednostavnije... ali on se tome beskrajno opire... radije svira na svojim kantama akusticnim... ne vjeruje da v-drum moze dati feeling :roll: :( . I vjerojatno je u pravu... ali daj ak imas ikakva iskustva, pricaj!! :-) Ustvari, mozemo se dogovoriti za izmjenu samplova i bubnjarku "spiku".... :D

ANITA
27-11-2004, 10:48 PM
Vozdra Svima.

Evo vec duze vrijeme sam na ofome forumu, ali nisam se raspisao toliko kao neki, ali sve pohvale stvarno, dosta covjek nauci ovdje, i naravno svi su fini, raja su.

Eh volio bih da mi ovi malo iskusniji Muzicari odnosno Producenti i ovi sto drze neka studija odgovore na pitanje.

Da bih otvorio solidan studio i poceo sa radom, kakva mi je oprema potrebna na pocetku ono bez ceag se stvarno nemoze do nekog profi snimka, ja predpostavljam odprilike koja je to oprema ali bih volio cuti misljenje rugih ljudi.

Znaci, kakva mixeta, microfon, da li Elektronac Bubanj ili ne, itd itd...

Pozdrav.
www.meteorband.tk

Ja cu iskljucivo na osnovu svog iskustva reci.
Kao prvo - ja imam studio ustvari vise kao jedan skladateljski studio koji je akusticki tretiran (regenerat i piramidalne spuzve, bas trapovi od gips ploca...) jer se nije dalo raditi prije tog tretmana nikako.

Od opreme su NUZNI dobri monitorci... ja imam alesis M1 mkII. Zadovoljna sam za date novce (oko 4O0E par). Potreban je neki kontroler iliti klavijatura. Ja koristim roland xp sa koma klavirajaturom za ne-virtuozne dionice..... i clavinovu yamahu za sviranje klavira. U slucaju sveg u jednom, trebalo bi neku bolju klavijaturu mozda roland A-33 npr.

Zatim. Mic i mic predpojacalo. Ja sam uvijek za varijantu - kupi pravu stvar jer s losima se uvijek gubi.... napredujes i zelis bolju pa zezancija s tim promjenama.... Kod mene je varijanta lampaskog predpojacala i mica (za glas, violine, gitare) jer volim takav zvuk....

Mixeta - ako mislis vise instrumenata snimati odjednom.. da treba. Ako NE mislis vise toga snimati odjednom onda je jedna slatka mala spravica idealna za sve popikati. A to je mackie BIG KNOB.

Sto jos treba..... svasta.... ali za pocetak je ovo dovoljno. Naravno, dobar komp i sto bolja kartica (UAD-1 npr.).

Jooooooooooj..... zagorilo mi cokoladno mlijeko..... :scared: sve je u dimu....

Ad Fines
28-11-2004, 09:39 PM

Ti si bubnjar?!! To nisam znala. Ja pokusavam Filipa (svog supruga) nagovoriti da kupi roland v-drum... jer tada bi cesce svirao i mogli bi zajedno snimati jednostavnije... ali on se tome beskrajno opire... radije svira na svojim kantama akusticnim... ne vjeruje da v-drum moze dati feeling :roll: :( . I vjerojatno je u pravu... ali daj ak imas ikakva iskustva, pricaj!! :-) Ustvari, mozemo se dogovoriti za izmjenu samplova i bubnjarku "spiku".... :D

Bubanj sam svirao 3 godine u jednom bandu iz kojeg sam izasao i upao u novi,al na mjesto klavijaturiste.U ovom sad najnovijem bandu samo pjevam i ponekad sviram akustaru.Najgore moguce od mojih frendova se meni dogodilo.Nema veceg sranja od mjenjanja instrumenata.Na taj nacin ni jedan ne sviras do kraja.Sto se tice razmjene znanja....dapece.I ja bih htio uciti!

Ad Fines
28-11-2004, 09:44 PM
E da,u pravu je Filip.Nema tu "onog" filnga,al treba elektronca znat prilagodit.Nije ni on;"u struju i lupaj".
Ja sam u tri godine promjenio dvije akusticne baterije.Prva TAMA swing star,a poslije TAMA starclasic.Sve to vrijeme,pa cak i jos danas imam SIMMONSA SDS 2000 i njegove padove i ALESISA D4.
Akusticne prodao cim sam presao na klavijeture.

Pedja
28-11-2004, 10:45 PM
Posto nisam bubnjar ovo ne mogu da tvrdim 100% ali mi se cini, koliko me secanje sluzi :) , da Roland ima jedan model elektronca koji ima drvene padove i koze zategnute isto kao na akusticnom bubnju tako da je osecaj pri sviranju potpuno isti

puRe
28-11-2004, 11:07 PM
Takodje, Clavia pravi kvalitetne trigere za akusticni bubanj...

www.clavia.se

Ad Fines
29-11-2004, 10:57 AM
Posto nisam bubnjar ovo ne mogu da tvrdim 100% ali mi se cini, koliko me secanje sluzi :) , da Roland ima jedan model elektronca koji ima drvene padove i koze zategnute isto kao na akusticnom bubnju tako da je osecaj pri sviranju potpuno isti

Osjecaj da,al sta modul prenosi u zvuk?koliko njegovi senzori mogu primit podataka u kratkom vremenu?Kakav mu je sensitive?Kolike su opet njegove sposobnosti.Kako ces dobit neki funki virbl na snaru od elektronca kad se malo poigras sa mjestima udaraca od sredine dobosa prema obrucu.
Nikad nece bit elektronac za takve stvari kao akusticni.Kako dobit i sa cime udarac u plastiku i obruc zajedno.Ne govorim o soundovima kao bojama nego o tehnici,ma ljudi da se ne zavaravamo.Ta dva bubnja su velike rezlike i nemoze se oko toga pricat sta je bolje,a sta losije.
Ima line6 gitara koja simulira nekoliko svjetskih gitara pa uzmimo primjer GIBSONA.Simulacija moze proci,al dok na isto mjesto ne ubodes gibsona,tek tad vidis koje je Bog,a ko mu se moli.

ANITA
29-11-2004, 12:04 PM
Thanks na odgovorima. :D

Mozda su za taj slucaj ipak trigeri najbolje rjesenje, ako se vec hoce midi podatak.
Ali kako bubnjara natjerati da se primi klavijature? Ponekad mi se cini da mi to nikad nece uspijeti.... Moj Filip nikad nije imao zelju sjest npr. za moj klavir i bar se malo poigrat, nista... ne zanima ga to.... samo bi lupkao... :D

Tiki the Boyler
29-11-2004, 12:27 PM
Mada je tema malo odlutala...
Akusticni + trigeri su po meni dobitna kombinacija. Kako za studio, tako i za velike live koncerte. Pokupis sirov zvuk, pokupis MIDI pa kombinuj do mile volje...
(naravno ako to sve mozete progurati kroz vas sistem...)

Pedja
29-11-2004, 05:51 PM
Osjecaj da,al sta modul prenosi u zvuk?koliko njegovi senzori mogu primit podataka u kratkom vremenu?Kakav mu je sensitive?Kolike su opet njegove sposobnosti.Kako ces dobit neki funki virbl na snaru od elektronca kad se malo poigras sa mjestima udaraca od sredine dobosa prema obrucu.
Kako sve to napraviti sa naprimer sa BFD-om :roll: ............Slazem se da elektronac nikad ne moze da parira akusticnom kompletu ali ovaj koji sam pomenuo je VRLO, VRLO blizu akusticnom i to pricam zato sto sam video, cuo i probao.........posebno sam siguran u ove moje reci posto je sve ovo isprobao moj odlican prijatelj koji je vrhunski bubnjar i koji pre toga nije imao neko misljenje o elektroncima, a kad je probao ovaj bio je odusevljen toliko da ga je nedugo zatim kupio :) :wink:

Ad Fines
30-11-2004, 09:31 AM
Kako sve to napraviti sa naprimer sa BFD-om :roll: ...........
Ma lako.
MIDI IN u seq bit ce bubnjarski modul pomocu kojeg upisujes midi podatke,a MIDI OUT u seq BFD.Pa probaj.

Nisam te razumio posto se tako postavlja za svaki instr u cubaseu(recimo).
Pa postoji mogucnost da ce bit smjeha

:?

Pedja
30-11-2004, 12:09 PM
Ma znam ja kako se radi sa BFD-om i ostalim VST instrumentima :wink: nego se malo zezam :D

Ad Fines
30-11-2004, 01:33 PM
:cry: :wink:

fipke
30-11-2004, 05:28 PM

Uff...ja bi tako vol'o da nabavim negde te SIMMONSE (i padove i brain), jel uopste ima ko to jos ovde?

Ad Fines
30-11-2004, 10:30 PM
Ja mislim da se moze pronaci.Ja sam moje ofarbao u crveno.Inace su crni.Sesterokuti i d-drum snare.
Moji trenitno imaju neki nakaradni stalak,a inace su bili na rampi.