View Full Version : Interesantne fore
Pre neki dan sam diskutovao sa par ortaka u vezi onog cuvenog "s" slova u pesmi "Jesus to a child" od George Michaela ... moram priznati, strasna fora. Naime nas trojica smo dosli do zakljucka da je taj fazon izveden na sledeci nacin: Original glas imamo na jednom kanalu, taj signal kopiramo na drugi kanal. Kopiju saljemo u gate, i s/c tog gate-a konektujemo u EQ. EQ namestimo tako da skinemo bukvalno sve frekvencije oko 7 kHz jer se slovo "s" krece oko 7 kHz, otprilike. Sta smo ovime ucinili, "ocistili" smo ceo signal glasa i samo se frekvencija od otprilike 7 kHz salje nazad na kanal. Slag na tortu je reverb sa poduzim decay time-om i kasnije miksujemo taj novi signal sa originalnim signalom glasa :D. Znaci cujemo glas i svaki put kad se pojavi slovo "s" pojavi se reverb, samo sa tim slovom.
Ako neko ima drugu teoriju neka je slobodno izlozi :wink:
A sad pitanje, da li ste i vi naisli na neke pesme koje imaju fore koje se i ne koriste bas mnogo?
Poz.
P.S. Ovu nasu "teoriju" jos uvek nismo sproveli u delo, tako da se sve zasniva na nekoj teoretskoj osnovi.
dr.Ru
21-11-2004, 12:18 PM
Bravo :!: Odlicna fora
Ja mislim da to oni nisu radili ovako "pjeske". Ima preseta u pojedinim reverb masinama koje imaju upravo taj dugacki reverb na sibilantima. Fora je da on u reverbu izdigne tih 7kHz vrlo ekstremno i kroz to ganja reverb. Ako reverb zahvati slovo "s" onda se taj reverb cuje puno glasnije u odnosu na ostatak. Kad takav wet signal miksas sa originalom, i referenca ti je reverb na slovu "s" onda ce ti ostali "tihi" dio reverba biti toliko maskiran u vokal da ga skoro i ne primjetis, ali kad kaze "s" onda se to dominantno cuje. Jednostavno je. Barem je to moja teorija.
Pa ne, mislim naravno da cemo staviti reverb i na glas, znaci na kraju radimo miks 2 wet signala, jedan koji ima reverb sve vreme i drugi koji ima reverb sa duzim decay time-om na slovu "s".
Moguce da ima i takvih multiefekata, licno za sada nisam video nijedan. Ali fora je u tome da recimo nemamo takav reverb, kako bi se snasli? Mi smo recimo dosli do onog zakljucka na osnovu procesora koje imamo u studiju. Kako bi ste se vi snasli ako vam producent zatrazi tako nesto a vi bas nemate taj reverb koji radi bas na slovu "s"?
Poz.
dvuckovic
21-11-2004, 03:28 PM
Ja sam cuo pricu (ne znam je li tacna), da je na toj pjesmi koriscen plate koji je posebno konstruisan za George Michaela...
Inace, ta fora do koje ste dosli je slicna koriscenju sidechain EQ-a na kompresoru. Isti princip. Isto tako mozes i da koristis EQ na EFX returnu.
Slazem se sa shotom. Ovo je isti efekat ako i efekat delay-ja koji se koristi na recimo recenici "music is the best", pa samo ono best bude delay-isano.
Ocu da kazem da je stvar u efektu i da se ne mora raditi peske vec je sve integrisano u sam efekat
Postaviti bilo koji efekat za samo jednu rec u pesmi, bez obzira ako se ta rec ponavlja par puta, bi se valjda lakse sredilo nekom automatizacijom jer je u pitanju jedna cela rec, a ne samo slovo sto je ipak malo komplikovanije.
Gianfranco
21-11-2004, 11:09 PM
Vidim svi ste raspolozeni samo za teoretisanje :-)
Evo ja ga napravio.Vrlo je prosto sa pravim plug-inovima.Potreban je samo jedan kanal + 1 FX kanal. Nisam perfekcionisao,sve sam zavrsio za <5 min,ali to je to.
http://www.geocities.com/gianfranco_bg/FemVocSSSS.mp3
Da,odlicna fora!
Postaviti bilo koji efekat za samo jednu rec u pesmi, bez obzira ako se ta rec ponavlja par puta, bi se valjda lakse sredilo nekom automatizacijom jer je u pitanju jedna cela rec, a ne samo slovo sto je ipak malo komplikovanije.
da ali mislio sam i na slucajeve kada je u pitanju i slovo ili pola reci itd., ili pola sloga
Pedja
21-11-2004, 11:24 PM
Vidim svi ste raspolozeni samo za teoretisanje :-)
Evo ja ga napravio.Vrlo je prosto sa pravim plug-inovima.Potreban je samo jedan kanal + 1 FX kanal. Nisam perfekcionisao,sve sam zavrsio za <5 min,ali to je to.
http://www.geocities.com/gianfranco_bg/FemVocSSSS.mp3
Da,odlicna fora!
sta si koristio od plug-inova?
SandRob
22-11-2004, 08:59 AM
gianfranco, koji je ovo efekt? jeli neki 'obican' reverb ili fx designer?
Gianfranco
22-11-2004, 04:01 PM
U FX Channel-u koji je kljucni koristio sam Voxengo Voxformer (!) i Waves IR1 reverb. To je sve. Voxformer-a sam se odmah setio jer za njega znam da ima opciju da se cuje razlika izmedju ulaznog i izlaznog signala.Konkretno,moci cemo da cujemo samo deo signala koji se gubi prilikom primene deesser-a a to je SSSSSS (staviti da je
output De-S.Ostalo se vidi sa slike,mada nista nije fiksno.NPR Center freq moze da se menja po ukusu ,ali od 7 do 10 je podrucje na kome treba raditi itd...
Evo mog podesavanja Voxformer-a i Waves IR1 reverb-a.
http://www.geocities.com/gianfranco_bg/Voxformer.jpg
http://www.geocities.com/gianfranco_bg/IR1.JPG[/img]
Ja se sjecam da sam naletio na takav preset na Kurzweil KSP8 reverbu!
IskVusno... :))))))))))))))))))))))))))))
bravo!
fipke
24-11-2004, 12:29 PM
ja tu foru koristim kad npr. ocu da napravim dobos da ima onaj 'ping' iliti 'ching'. dupliras kanal, na jednom izvadis samo doticnu 'ping' frekvenciju dobosa i stavis rev., a drugi ekvalizujes kao i obicno i stavis gate-rev.
nESbo
24-11-2004, 01:16 PM
Poslushajte "Shpongle - divine moments of truth"(.mp3) da cujete sta je isk(V)usna fora! :wink:
Boskovic
01-12-2004, 02:29 AM
Baci link. Shpongle koliko se sjecam se ne moze naci na svakom koraku.
Gianfranco
20-04-2005, 02:22 PM
Gianfranco:
U FX Channel-u koji je kljucni koristio sam Voxengo Voxformer (!) i Waves IR1 reverb. To je sve. Voxformer-a sam se odmah setio jer za njega znam da ima opciju da se cuje razlika izmedju ulaznog i izlaznog signala.Konkretno,moci cemo da cujemo samo deo signala koji se gubi prilikom primene deesser-a a to je SSSSSS (staviti da je
output De-S.Ostalo se vidi sa slike,mada nista nije fiksno.NPR Center freq moze da se menja po ukusu ,ali od 7 do 10 je podrucje na kome treba raditi itd...
Evo sada kada isprobavam VSS3 reverb na Powercore-u vidim da se u njemu lagano namesta ta fora sa SSSsss...
Tako da rezultati koji se dobijaju metodom kojom sam ranije opisao su amaterski u poredjenju sa ovim...
U VSS3 postoje LoDeacay,LoMidDecay,HiMidDecay,HiDecay.
Stavljajuci redom sledece vrednosti za njih : 0.75,0.45,1.11,2.44
i vrednosti za Xover-e redom : 93.2Hz,2kHz,4.73Hz dobio sam odlicne rezultate:
www.yahoo.com
user: rumski2005
pass: jackson
ime fajla: Sssss.mp3
djole970
20-04-2005, 03:41 PM
Gianfranco:
Evo sada kada isprobavam VSS3 reverb na Powercore-u vidim da se u njemu lagano namesta ta fora sa SSSsss...
Tako da rezultati koji se dobijaju metodom kojom sam ranije opisao su amaterski u poredjenju sa ovim...
U VSS3 postoje LoDeacay,LoMidDecay,HiMidDecay,HiDecay.
Stavljajuci redom sledece vrednosti za njih : 0.75,0.45,1.11,2.44
i vrednosti za Xover-e redom : 93.2Hz,2kHz,4.73Hz dobio sam odlicne rezultate:
www.yahoo.com
user: rumski2005
pass: jackson
ime fajla: Sssss.mp3
Al' sssssssssuuuusssstttiiiiiiii ! :)
Reci mi samo koji mic i amp si koristio za ovaj snimak. Lepo mi zvuci pa cisto da znam. :)
Gianfranco
20-04-2005, 05:33 PM
Ma nije moj snimak :D Zar mislis da ja radim za rusko trziste?
:lol:
To sam danas skidao demo snimak od D-sound za powercore,pa iskoristio
dry vokal za ovaj primer.
Evo ga link ako te zanima kako zvuci totalno suv vokal bez reverba:
http://www.dsound1.com/download/sounds/vocal.zip
djole970
20-04-2005, 05:43 PM
Ma nije moj snimak :D Zar mislis da ja radim za rusko trziste?
:lol:
To sam danas skidao demo snimak od D-sound za powercore,pa iskoristio
dry vokal za ovaj primer.
Evo ga link ako te zanima kako zvuci totalno suv vokal bez reverba:
http://www.dsound1.com/download/sounds/vocal.zip
Hehe, pa vidim ja cudno nesto, nista nisam uspeo da razumem al' ko ce ga znati svasta se danas snima .. :) :)
fipke
06-06-2005, 05:20 PM
Ja sam cuo pricu (ne znam je li tacna), da je na toj pjesmi koriscen plate koji je posebno konstruisan za George Michaela...
upravo sam nasao u eq magazinu iz '96 raport sa snimanja "older"-a.
Bio je to lex 224x, klonili su se emt-a jer im je previshe brujao !8)
fipke
22-02-2007, 04:33 PM
Ako neko ima drugu teoriju neka je slobodno izlozi :wink:
P.S. Ovu nasu "teoriju" jos uvek nismo sproveli u delo, tako da se sve zasniva na nekoj teoretskoj osnovi.
evo resenja: dynamic decay opcija na 224XL, ne postoji na 960, a ni za 480 nisam siguran...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.