View Full Version : Snimanje samo cinela (bez ostatka bubnja)
koji mic preporucujete, kakva tehnika snimanja... Razmisljam da uradim ovakav zahvat posto mi se cini jako nezahvalno baratati sa semplovima a da to ispadne kako treba. Neka moja muzika je u pitanju... Da li je bitna i prostorija ?
Radio bih jednu po jednu, prvo kontru, pa ride.. Crash-eve mozda i ne bih morao mada bih voleo da bi se zvuk "uklopio" :)
ridge
16-11-2004, 08:50 AM
Iskreno mislim da ce ti ispasti lose ako budes snimao jedno po jedno, neces imati nikakav gruv tj bice mrtvo.
fipke
16-11-2004, 07:07 PM
probao sam obe varijante i preporucio bih ti ovu sa celim setapom cinela, koja prolazi (sto se tice gruva), a ovu sa odvojenim probavaj samo ako znas barem solidno da sviras bubanj i da razumes tehniku, ne bi li zadrzao vecinu gruva.
p.s. - ko je taj Gruva? :?:
Ma imam odlicnog bubnjara, nema frke. Koji mikrofoni bi za to posluzili ?
ridge
16-11-2004, 07:47 PM
Kako ne znas gruva svirao je s onim likom osecaj za filingom :lol:
Ae dosta izmotavanja. Pomoz'te malo a za cika Gruvu i njegov gruv nemojte da se brinete. ;)
Mikrofoni:
Shure SM81 koji bi mogao da posluzi za sve, ako imas taj broj mikrofona.
Shure SM94 je dobar za Hi-Hat (po mom ukusu)
Shure KSM44 sjajan mic, isto moze da ti posluzi za sve elemente.
Sto se tehnike tice sve zavisi kakav zvuk zelis da postignes. Meni jos uvek nije jasno da li ce bubnjar svirati sve u isto vreme, tj. svira ritam (bes kick-a i dobosa), znaci hi-hat pa ubaci crush pa se prebaci na ride itd. Ako je ovo u pitanju onda zavisi, ako hoces malo "prljav" zvuk postavis mikrofone da hvataju recimo crush ali u isto vreme se ubacuje hi-hat. Ako zelis cistiji zvuk moraces dobro da se potrudis da izolujes sve sto se ubacuje. Posto su svi ovi mikrofoni koje sam naveo kardioidnog paterna pokusaj da namestis zadnji mikrofona ka elementu koji se evenutalno ubacuje.
Sala je vazna jer su u pitanju instrumenti koji se krecu u visokim frekvencijama i imaju dosta harmonika. Sala za snimanje ne bi trebala da upija previse zvuk jer se visoke frekvencije lakse upijaju (opet zavisi od materijala) i harmonici ce ti se potpuno izgubiti i tako ces potpuno izgubiti taj sjaj koji imaju.
I jos jedna stvar, nisam siguran, ali ako postavis mic na samoj ivici cinela, hvatas najvise frekvencije, znaci veoma briljantan zvuk, ako postavis mic na sredinu, hvatas malo nize frekvencije. I probaj sa mikrofonom veoma blizu cinela (manje harmonika) i dalje od cinela (vise harmonika).
Poz.
SandRob
18-11-2004, 12:11 AM
a zar nebi bilo logicnije namistit sve cinele onako ko sto bi stajale u kompletu i postavit overheads (recimo mached pair akg c451), nego sve snimat mono?! zar nisu i serijski sampleovi cinela i hata snimani sa overheads?
cak mislin da ni na hat nebi treba stavit poseban mikrofon, jerbo bi se hat (ko i cinele) svira i snima posebno pa nebi u mixu bilo problema.
ako bi bubnjar svira sve cinele i hat odjednom (sto mu je vjerojatno i lakse) onda bi na hi hat moga stavit i treci mikrofon kojega bi po potrebi doda u mixu?
Hvala svima... Resio sam, probacu gomilu varijanti pa sta na kraju upadne najbolje, to ostaje. Dal je to akai sempl, da li je audio track nije bitno... ;)
Arthur
23-11-2004, 03:38 PM
AKG C451 je fantastican mic. Ja nazalost na raspolaganju imam samo jedan, pa za overheade koristim podjednako odlicne Neumann KM-84 kondenze. I cinjenica je da mi hihat dosta ulazi u overheade, mada je C451 na hihatu super resenje, samo je problem to sve smixati.
C451 stize sutra... :) Eto, prvi put kupujem nesto, a da pre toga nisam imao priliku da cujem. :)
Stigao, tj. uz'o! Ludilo je... Bas ono sto mi je trebalo. Malkiiiice samo neku virtuelnu lampicu da nabacim na snimke i moze da zvuci TOTALNO do jaja! Prezadovoljan sam. :)
Pedja
25-11-2004, 12:06 AM
Stigao, tj. uz'o! Ludilo je... Bas ono sto mi je trebalo. Malkiiiice samo neku virtuelnu lampicu da nabacim na snimke i moze da zvuci TOTALNO do jaja! Prezadovoljan sam. :)
Eeee neka te lepo sluzi i da puno, puno toga snimis sa njim :wink:
Moze li se znati koliko kosta?
Arthur
27-11-2004, 02:31 AM
Eto sto mi je drago kad se neko okoristi od nasih saveta!
:)
Kolko kosta on sad? Potpuni je hit za chinele, video sam ga na gomili snimaka iz raznih "zapadnih" studija, a bogami i live!
Pa ja mislim da je u radnji negde oko 300e. Ali iskreno, zasad za akusticne instrumente gde treba izrazita preciznost kod visokih/tranzijenata nisam cuo mic koji se bolje ponasa. Bar sa ovim mojim sugavim preampom i to na prvom snimku je bio samo komentar "auuu, leeeba ti" :))))))))))))
Stvarno, ali stvarno je mikrofon fenomenalan za te stvari. Uporedjujuci sa drugima sa kojima sam probao da snimim akustare (razni Sennheiseri - 421, 5032P, 441) ovaj ih shije za dva koplja... Mogu tek da mislim sta ce biti kada uzmem prave-nove zice za gitare. :D
I da, po prvi put sam efekte kod snimaka sveo na minimum. Eh, sta moze sve da uradi dobar mic. Je*o efekte i sve, source je bitan. :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.